Ohita valikko
Kaksi henkilöä istuu pöydän ääressä, molemmat pitelevät kädessään kynää ja tarkastelevat samaa paperia. Pöydän etualalla näkyy tietokoneen hiiri ja näppäimistö.

Usein kysyttyjä kysymyksiä työllisyyspalveluiden uudistuksesta

Nykyiset valtion TE-palvelut eli työkkärit siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025. Vaasan kaupunki ryhtyy järjestämään työllisyyspalveluita yhteistyössä Pohjanmaan työllisyysalueen muiden kuntien eli Kaskisen, Korsnäsin, Laihian, Maalahden, Mustasaaren, Närpiön, Uudenkaarlepyyn ja Vöyrin kanssa.

Mietityttääkö jokin asia uudistukseen liittyen? Tältä sivulta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat muutosta asiakkaan näkökulmasta.

Miksi TE-toimisto (työkkäri) lakkautetaan?

TE-toimisto (työkkäri) ei sinänsä lakkaa olemasta, vaan sen palvelut siirretään kuntien järjestettäviksi. Tähän saakka valtio on huolehtinut TE-palvelujen järjestämisestä. Koska palveluiden järjestäjä vaihtuu, nykyisen TE-toimiston ja TE-palveluiden nimi ja brändi poistuvat käytöstä.

Uudistus parantaa työllisyyspalveluiden saatavuutta ja monipuolisuutta sekä nopeuttaa työllistymistä, kun palvelut tuotetaan kunnan lähipalveluina, lähellä asiakkaita. Uudistuksen myötä kunnat voivat kehittää palveluja omien kuntalaistensa sekä työnantajien tarpeista käsin, mikä vahvistaa myös alueiden elinvoimaa ja kilpailukykyä.

Mitkä asiat muuttuvat työnhakijan näkökulmasta ja miten?

Työnhakijan näkökulmasta muuttuvat vain yhteystiedot. Keskeinen muutos on, että TE-toimiston nykyiset verkkosivut ja puhelinpalvelu lakkaavat toimimasta vuodenvaihteessa. TE-toimiston verkkosivut korvaa jatkossa Työmarkkinatori-sivusto, jossa voit asioida sähköisesti ja löytää tietoa työnhausta. Pohjanmaan työllisyyspalveluiden oma henkilö- ja yritysasiakkaita palveleva puhelinpalvelu aloittaa 2025 uusilla numeroilla.

Uudet yhteystiedot päivitetään Vaasan kaupungin verkkosivuille ja Työmarkkinatorille Pohjanmaan työllisyysalueen aluesivuille loppuvuonna. Myös TE-toimisto viestii asiakkailleen uusista yhteystiedoista.

Siirtyvätkö tietoni automaattisesti?

Kyllä, asiakkaiden tiedot siirtyvät automaattisesti eteenpäin järjestelmästä toiseen.

Vaihtuuko oma virkailijani?

Oma virkailijasi ei välttämättä vaihdu. Nykyinen Pohjanmaan TE-toimisto jakautuu neljään uuteen työllisyysalueeseen: Pohjanmaan työllisyysalue, Keski-Pohjanmaan työllisyysalue, Pietarsaaren työllisyysalue sekä Suupohjan työllisyysalue. Jos oma virkailijasi siirtyy töihin Pohjanmaan työllisyysalueelle, niin silloin oma virkailija pyritään pitämään samana.

Missä asioin vuonna 2025?

Nopeimmin voit asioida sähköisesti Työmarkkinatorilla, jonne voit kirjautua sisään pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Työmarkkinatorin Asioinnissa voit ilmoittautua työnhakijaksi, seurata työnhakusi tilannetta, sopia työllistymissuunnitelmasta ja ilmoittaa sen toteutumisesta, ilmoittaa työnhakusi muutoksista, hakeutua työvoimakoulutuksiin ja hakea starttirahaa.

Paikan päällä voit asioida Vaasassa virastotalolla työllisyyspalveluiden päätoimipisteessä (Wolffintie 35) tai Närpiön palvelupisteessä (Närpiöntie 4). Muissa Pohjanmaan työllisyysalueen kunnissa on mahdollisuus asioida sinulle annettavalla ajanvarauksella tai esimerkiksi toimittaessa lomakkeita työllisyyspalveluille.

Voit myös soittaa työllisyyspalveluihin. Uudet palvelunumerot henkilö- ja yritysasiakkaille toimivat 1.1.2025 alkaen. Henkilöasiakkaiden uusi palvelunumero on 06 325 4400, yritysasiakkaat voivat soittaa numeroon 06 325 4500.

Mikä on Työmarkkinatori?

Työmarkkinatori on valtakunnallinen verkkopalvelu, joka tarjoaa ohjeita ja kanavan työllisyysviranomaisen kanssa asiointiin. Työmarkkinatorilta löydät avoimet työpaikat ja kattavasti tietoa työelämästä.

Tuleeko uusia velvoitteita työttömyysturvan saamiseksi? Pysyvätkö samat työnhakuvelvoitteet?

Laissa säädetyt velvoitteet päivittyvät kyllä ajoittain, mutta muutokset velvoitteissa eivät liity työllisyyspalveluiden uudistukseen, vaan valtioneuvoston eli hallituksen laatimaan hallitusohjelmaan. Työllisyyspalveluiden uudistuksen takia uusia velvoitteita ei siis ole tulossa.

Omaan työttömyysturvaasi liittyen voit kysyä lisätietoa työttömyysturvasi maksajalta, joka on Kela tai työttömyyskassa, jonka jäsen olet.

Samat työnhakuvelvoitteet pysyvät voimassa.

Miten ensi vuoden työllisyyspalvelut eroavat nykyisestä mallista?

Uusi työllisyyspalvelu ei juurikaan eroa nykyisestä TE-palveluiden mallista. Laki säätelee toimintaa edelleen ja työllisyyspalveluissa tuotetaan jatkossakin kaikki lakisääteiset palvelut. Uudistus antaa kuitenkin paremmat edellytykset kuntien muiden toimintojen rinnalle tuomiseen.

Aukeaako uusia työpaikkoja?

Nykyisen TE-toimiston henkilöstö siirtyy nykyisine tehtävänkuvineen ja nimikkeineen töihin työllisyyspalveluihin. Vuonna 2025 käytävissä yhteistoimintaneuvotteluissa selviää, jos uusia tehtäviä ja rekrytointeja työllisyyspalveluihin tarvitaan.

Miten työllisyyspalvelut jatkossa rahoitetaan?

Pohjanmaan työllisyyspalveluita rahoitetaan kunnille myönnetyillä valtionosuuksilla, eli valtion kunnille maksamalla rahoituksella. Pohjanmaan työllisyyden yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat kunnat rahoittavat toimintaa kukin omalla osuudellaan. Mukana olevia kuntia ovat Vaasan lisäksi Uusikaarlepyy, Vöyri, Mustasaari, Laihia, Maalahti, Närpiö, Korsnäs ja Kaskinen.