Tapahtumajärjestäjä, ota Puhu tuntemattomalle -teema osaksi tapahtumaasi
Toivomme erilaisia toimijoita osallistumaan Puhu tuntemattomalle -kampanjaan järjestämällä tapahtumia, joissa luodaan tila kohdata itselle tuntemattomia ihmisiä. Olemme koonneet vinkkejä, ideoita ja materiaaleja tapahtumajärjestäjille.
Kohtaamismallit - kuinka helpottaa keskustelun syntymistä ja tutustumista tapahtumassa?
Tutustu erilaisiin kohtaamismalleihin, joilla voi helpottaa kohtaamista ja keskustelun aloittamista tapahtumissa. Tapahtuman voi järjestää kohtaamismallin ympärille tai malleja voi hyödyntää osana erilaisia tapahtumia esim. piknikin tai luontoretken ohessa.
Kohtaamismallit
- Tarinakahvila (story sharing cafe)
- Pikadeitit / kohtaamistuokiot (speed friending)
- Aihekahvila
- Cocktailtilaisuus
- Vaasa-bingo
- Ystäväkirja
Tarinakahvila (Story Sharing Café)
Tarinakahvila on lämminhenkinen tapahtuma, jossa ihmiset erilaisista taustoista voivat kohdata ja jakaa arkipäivän tarinoita ja kokemuksia. On tärkeää, että tarinakahvilaan luodaan turvallinen ja kunnioittava ilmapiiri, jossa kaikki osallistujat tuntevat olonsa tervetulleiksi ja kuulluiksi. Osallistujia kannustetaan tukemaan toisiaan ja osoittamaan kunnioitusta erilaisille kokemuksille ja näkemyksille. Osallistujia kehotetaan kuuntelemaan toistensa tarinoita avoimin mielin ja pyrkimään asettumaan toisen henkilön asemaan.
Tarinakahvilassa on tarkoitus jakaa tarinoita ja muistoja pienissä ryhmissä kahvipöydissä (n. 4 hlöä). Kahvipöydässä on pino aihekortteja, joista jokainen pöydän jäsen kertoo vuorotellen lyhyesti (n. 2 minuuttia) oman muiston tai tarinan. Kahvipöydän yhtenä jäsenenä voi olla tapahtumajärjestäjä/fasilitaattori, joka seuraa aikaa ja huolehtii, että kaikki saavat puhua ja kaikkia kuunnellaan. Kun tarinankertoja puhuu, muut kuuntelevat. Pöydän tapahtumajärjestäjä/fasilitaattori voi aloittaa kertomalla oman tarinan esimerkiksi.
Tapahtumassa voidaan kertoa tarinoita pöydissä esim. 30-45 min, pitää tauko ja vaihtaa sen jälkeen osallistujat eri pöytiin uusien ihmisten kanssa.
Kahvipöydissä voi keskustella myös eri kielillä esim. yhdessä pöydässä keskustella suomeksi ja toisessa englanniksi. Jossain pöydässä voidaan keskustella sekaisin vaikkapa kolmellakin eri kielellä, jos pöydän jäsenet ymmärtävät näitä kaikkia kieliä. Pöytien kielet voi merkitä näkyvillä lapuilla.
Keskustelun päätteeksi voi antaa osallistujille mahdollisuuden jakaa joku kerrotuista tarinoista tai muistoista koko ryhmälle (tarinamikrofoni / open mic). Kahvilaan voi kutsua myös erityisiä vieraita kertomaan tarinansa tai järjestää tapahtumaan oheen musiikkia ja naposteltavaa.
Palkittu tarinakahvilamalli, Story Sharing Café, on Story Sharing Universumin kehittämä
Materiaalit
Tulostettavat kysymyskortit (suomi / ruotsi / englanti)
Keskustelukortteja (suomi / ruotsi / englanti) ja 1-2 minuutin tiimalaseja voi myös varata ja lainata kotouttamispalveluista kotouttamispalvelut@vaasa.fi
Keskustelukortit – Opin portailla (diak.fi)
Aihekahvila
Aihekahvilassa pöydillä on eri aiheita ja kysymyksiä tukemaan aiheesta keskustelua esim. yhdellä pöydällä aiheena on musiikki, toisella elokuvat ja kolmannella urheilu. Osallistujat voivat vaihtaa välillä aihepöytää.
Materiaalit
Tulostettavat aihekortit (suomi / ruotsi / englanti)
Pikadeitit (speed friending)
Näillä pikadeiteillä ei ole tarkoitus löytää puolisoehdokkaita, vaan tutustua hieman kanssavaasalaisiin.
Järjestely: Osallistujat asettuvat vastakkain pöydille tai tuoleille, aina kaksi henkilöä vastakkain. Tapahtuman järjestäjä määrittää ajanjakson, esim. n. 5 minuuttia, jolloin osallistujat voivat keskustella ennen kuin vaihtavat seuraavaan henkilöön. Keskustelun avuksi voidaan antaa kysymyskortteja.
Vaihto: Kun aika on kulunut, tapahtuman järjestäjä ilmoittaa, että on aika vaihtaa seuraavaan henkilöön. Osallistujat siirtyvät sitten seuraavaan pöytään tai istuvat paikallaan ja uusi osallistuja siirtyy heidän luokseen.
Parikeskustelujen jälkeen voidaan ajoittaa vapaata oleskelua pienen naposteltavan kanssa. Lopuksi on helpompi jatkaa keskustelua muiden kanssa, kun on jo saanut tietää vähän muista osallistujista ja aiheita keskusteluun.
Materiaalit
Vinkkejä keskustelun aloittamiseen (suomi / ruotsi / englanti)
Cocktailtilaisuus
Cocktailtilaisuudessa on tarjolla pientä naposteltavaa ja ihmisiä ohjataan pysähtymään keskustelemaan itselleen mahdollisimman vieraiden ihmisen kanssa. Osallistujille kannattaa antaa kysymyskortteja tai -lista helpottamaan keskustelun aloittamista.
Materiaalit
Vinkkejä keskustelun aloittamiseen (suomi / ruotsi / englanti)
Vaasa-bingo (suomi / ruotsi / englanti)
Vaasa-bingo
Vaasa-bingon tarkoitus ei ole saada mahdollisimman nopeasti neljää rastia bingoriville, vaan lähestyä itselle tuntemattomampia ihmisiä ja helpottaa keskustelun aloittamista. Bingoruudun saa rastittaa, kun olet kysynyt kysymyksen tuntemattomalta ja saanut häneltä vastauksen. Bingoa voidaan käyttää osana eri tapahtumia.
Materiaalit
Vaasa-bingo (suomi / ruotsi / englanti)
Ystäväkirja
Ystäväkirja on yksinkertaistettu versio lapsuuden kaverikirjoista; matalankynnyksen työkalu toisten kohtaamiseen.
Materiaalit
Ystäväkirja (suomi / ruotsi / englanti)
Kuinka luoda mukava ja turvallinen ilmapiiri tapahtumaan?
On tärkeää, että kaikissa tapahtumissa luodaan turvallinen ja kunnioittava ilmapiiri, jossa kaikki osallistujat tuntevat olonsa tervetulleiksi ja kuulluiksi.
Tapahtuman aluksi on hyvä ottaa esille tapahtuman henki ja kannustaa osallistujia kunnioittamaan erilaisia kokemuksia ja näkemyksiä, kuuntelemaan toisiaan avoimin mielin ja pyrkimään asettumaan toisen henkilön asemaan. Muistuta, että tapahtumassa jaettuja henkilökohtaisia asioita ei tule kertoa eteenpäin.
Tapahtumassa voit ottaa esille myös turvallisemman tilan periaatteet ja kehottaa kertomaan järjestäjille, jos osallistuja kohtaa epäasiallista käytöstä.
Turvallisemman tilan periaatteet:
- Kunnioitamme toistemme fyysistä ja sosiaalista tilaa
- Kuuntelemme toisiamme ja annamme kaikille mahdollisuuden osallistua keskusteluun
- Puhumme kunnioittavasti kaikista ihmisistä ja ihmisryhmistä
- Annamme jokaisen puhua omasta puolestaan emmekä tee oletuksia toisistamme
- Puutumme häiritsevään käytökseen yhteisvastuullisesti
Mitä, jos osallistuja ei toimi tapahtuman pelisääntöjen mukaan ja luo huonoa ilmapiiriä?
- Tapahtumajärjestäjä/fasilitaattori muistuttaa pelisäännöistä ja siitä, mitä osallistujilta odotetaan. Korosta tarvetta kunnioittaa toisten näkemyksiä ja osallistua rakentavaan keskusteluun.
- Tapahtumajärjestäjä/fasilitaattori voi pyytää henkilön sivuun ja kertoa henkilölle, että hänen käytöksensä ei ole hyväksyttävää ja että se vaikuttaa muiden osallistujien kokemukseen.
- Tarvittaessa osallistujalle voidaan ilmoittaa, että hänet voidaan poistaa tapahtumasta, jos hänen käytöksensä jatkuu.
- Jos tilanne ei parane ja osallistuja jatkaa häiritsevää käytöstään, pyydä osallistujaa poistumaan tapahtumasta.
- Ole tukena osallistujille, jotka saattavat tuntea olonsa epämukavaksi tai häirityksi osallistujan häiritsevän käytöksen vuoksi.
Tarvitsetko tukea tapahtuman järjestämiseen?
Voimme tukea pienten Puhu tuntemattomalle -tapahtumien tarjoiluita 50 euron lahjakortein niin kauan kuin lahjakortteja riittää. Tuki on suunnattu erityisesti pienempien yhdistysten tai ryhmien järjestämien tapahtumien tukemiseksi. Tapahtuman tulee tukea tuntemattomien kohtaamista ja keskustelua sekä tapahtumasta tulee viestiä siten, että se on osa Puhu tuntemattomalle -kampanjaa.
Ilmoita tuen tarpeesta täällä.
Yhdistykset voivat hakea tapahtumia varten myös hyvinvointijaoston avustusta ajalla 1.3.-31.3.2025.
Kuinka viestiä tapahtumasta?
- Ilmoita tapahtuma Vaasan seudun tapahtumakalenterissa – nostamme ”Puhu tuntemattomalle” -nimellä olevat tapahtumat esille Vaasan kaupungin tiedotuskanavissa
- Voit merkitä Vaasan kaupungin rinnakkaisjärjestäjäksi, jos he luot tapahtumasta Facebook-tapahtuman. Tällöin tapahtuma saa laajempaa näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.
- Lisää tapahtuman nimeen ”Puhu tuntemattomalle” esim. ”Puhu tuntemattomalle -piknik” tai “Maista maailmaa (Puhu tuntemattomalle)”
- Lisää tapahtumatiedotukseen lause: ”Tapahtuma on osa Puhu tuntemattomalle -kampanjaa” ja linkki tai QR-koodi kampanjan verkkosivulle
- Hyödynnä tiedotuksessa kampanjatunnistetta
- Laita tapahtumatilaan esille kampanjajuliste ja jaa kampanjatarroja
Kampanjamateriaalit löydät täältä.
Julisteen ja tarrojen nouto kotouttamispalveluista osoitteesta Korsholmanpuistikko 44 / kotouttamispalvelut@vaasa.fi
Muita suositeltuja paikkoja viestiä tapahtumasta – tapahtumajärjestäjän omien kanavien lisäksi mm.
- Paikalliset some-kanavat
- Julisteet esim. kävelykadun julistetelineisiin, kirjaston toimipisteille ja lähetys suoraan eri yhdistyksille tiedoksi
- Paikallislehtien maksuttomat menopalstat on tärkeä kanava erityisesti ikäihmisille ja niille, jotka eivät käytä digilaitteita
Yleisiä ohjeita tapahtuman järjestäjille
Pyydä palautetta tapahtumasta
Voit pyytää palautetta tapahtumasta esim. yksinkertaisen hymynaama-lomakkeen avulla. Tulostettava lomake löytyy kampanjamateriaaleista. Ilmoita mielellään tapahtumista annetut palautteet kampanjan palautekyselyssä.
Voit jakaa osallistujille myös sähköisen palautekyselyn linkin: https://link.webropolsurveys.com/S/95BA37EB3198DC8C
Ilmoita tapahtumasi kampanjaan
Lomakkeella ilmoitetut tapahtumatiedot syötetään Puhu tuntemattomalle tapahtumat | Vaasa