Yhteistyössä luonnon kanssa
Vaasan kaupunki on sitoutunut edistämään luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Monimuotoisuudella on merkittävä rooli ekosysteemien toiminnassa ja kaupunkilaisten hyvinvoinnissa. Kaupunki toteuttaa monenlaisia toimenpiteitä, jotka keskittyvät viheralueiden kehittämiseen, ekosysteemipalveluiden vahvistamiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.
Toimien tavoitteena on lisätä kaupunkialueiden vihreyttä, parantaa ilmastonmuutoksen sietokykyä ja edistää kestävää kehitystä osana Hiilineutraali Vaasa 202X -tavoitetta. Samalla pyritään luomaan elinympäristö, joka on sekä ekologisesti kestävä että kaupunkilaisten kannalta viihtyisä ja turvallinen.
Luonnon monimuotoisuus ja sopeutuminen
Niittyjä luonnon monimuotoisuuden tueksi
Alueita ympäri kaupunkia on jätetty intensiivisen nurmikonleikkuun sijasta kehittymään niityiksi Vaasassa. Niitä leikataan harvemmin, jotta alue köyhtyy ja kasvillisuus muuttuu monille kasvi- ja hyönteislajeille elintärkeäksi niittykasvillisuudeksi.
Niittyjen kehittämisen avulla pyritään edistämään ympäristön viihtyisyyttä sekä monimuotoisuutta. Alueilla niittykukkien ja heinien annetaan kasvaa muun muassa pölyttäjien hyödyksi. Niityt tarjoavat lisäksi ravintoa ja suojaa linnuille sekä muille pienille nisäkkäille. Niittyjen tehtävänä on myös kannustaa asukkaita luomaan pieniä niittylaikkuja pihapiireihinsä, koska jopa pienet niittyalueet hyödyttävät lähiympäristöä.
Niittykokeilu on tehty ensimmäisen kerran vuonna 2023 ja kokeilua jatkettiin myös vuoden 2024 kesällä.
Puu jokaiselle vaasalaiselle
Vaasaan istutetaan tulevien seuraavan neljän vuoden aikana 70 000 uutta puuta! Puu jokaiselle vaasalaiselle -hankkeen tavoitteena on tasata rakennushankkeiden aiheuttamia hiilipäästöjä ja puiden poistoja, tukea Vaasan hiilineutraaliustavoitetta sekä juhlistaa kaupungin väestönkasvua uudelle kymmentuhatluvulle. Metsät ovat tärkeä elinympäristö uhanalaisille lajeille, joten puiden istutuksella turvataan myös luonnon monimuotoisuutta.
Puu jokaiselle vaasalaiselle -hanke on alkanut vuoden 2024 keväällä ja se tulee kestämään vuoden 2027 loppuun saakka. Hankkeessa istutetaan yhteensä 70 000 puuta eli istutettavien puiden taimimäärä on noin 17 500 vuodessa.
Lue lisää hankkeesta täältä.
Luonnon monimuotoisuusohjelma
Vaasassa on kehitteillä luonnon monimuotoisuusohjelma LUMO, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä. Ohjelman avulla pyritään suojelemaan ja luomaan kestäviä ja monimuotoisia kaupunkiympäristöjä, jotka tukevat luonnon, ihmisten ja eläinten hyvinvointia sekä estävät lajien vähenemistä ja luontokatoa. Samalla ohjelma edistää myös ilmastonmuutokseen sopeutumisen edellytyksiä Vaasassa.
LUMO-ohjelmaan sisältyvät luonnon monimuotoisuuden edistämisen tavoitteet, konkreettiset toimenpiteet ja erilaiset seurantamekanismit kaupungin omistamilla alueilla. Tavoitteiden seurannalla varmistetaan, että ohjelman toimenpiteet etenevät suunnitellusti.
3-30-300 -periaate
Vaasa päivittää viheraluejärjestelmäänsä osana laajempaa yleiskaavatyötä, tavoitteenaan turvata luonnon monimuotoisuus ja parantaa kaupunkilaisten virkistysmahdollisuuksia. Uudistuksessa hyödynnetään 3-30-300 -periaatetta, jonka mukaan jokaisella asukkaalla tulisi olla näkyvissä vähintään kolme puuta, asuinalueen latvuspeitteen pitäisi kattaa vähintään 30 %, ja lähimmälle viheralueelle pitäisi olla korkeintaan 300 metriä.
Periaate ohjaa puiden istutusta ja rikastuttaa kaupunkiluontoa monimuotoisella kasvilajistolla ja eliöstöllä. Lisäksi puut ja viheralueet imevät hulevesiä, vähentävät paahteisuutta ja auttavat kaupunkia sopeutumaan ilmastonmuutokseen.
Hulevesien hallinta sopeutumisen työkaluna
Hulevesien hallinta auttaa vähentämään tulvariskejä, jotka lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä. Hyvin suunnitellut hulevesijärjestelmät, kuten viivytysaltaat ja imeytysalueet, voivat estää liiallisia vedenvirtauksia ja vähentää tulvavahinkoja.
Viime aikoina hulevesijärjestelmää on kehitetty muun muassa Hovioikeudenpuistikolla, jossa rautatieaseman edustan tulvintaa vähennettiin maanalaisella viivytysjärjestelmällä ja kohottamalla aseman edustaa. Myös GigaVaasan ja Laajametsän alueilla on tehty laajoja hulevesiselvityksiä ja -suunnitelmia.
Mallinnus on yksi keskeinen työkalu, jonka avulla voidaan arvioida ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja tarkastella nykyisen järjestelmän kapasiteettia. Verkostomallit ja mallinnusohjelmat mahdollistavat monipuolisen tarkastelun vaihtelevissa tilanteissa ja mallinnusohjelmia hyödyntämällä voidaan tehdä laskentaan perustuvia suunnitteluratkaisuja, skenaariotarkasteluja sekä edesauttaa tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa. Esimerkiksi VEMA-projektin tavoitteena oli mahdollistaa Vaasan kaupunkivesien kokonaisvaltainen hallinta ja pilotoida, miten verkostomalleja voidaan hyödyntää yhteistyössä kaupungin eri tulosalueiden välillä.