Ohita valikko

Kiertotalous

Tutustu konkreettisiin esimerkkeihin kiertotalouden mukaisista ilmastoteoista Vaasassa.

Kiertotalous Vaasassa

Kiertotalous pyrkii hyödyntämään resursseja tehokkaasti ja vähentämään jätettä. Tavoitteena on käyttää materiaaleja ja tuotteita mahdollisimman pitkään sekä edistää niiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Vaasa panostaa kiertotalouden ratkaisuihin tavoitteenaan hiilineutraalius ja kestävä tulevaisuus.

Toimenpiteillä pyritään vähentämään kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää, parantamaan materiaalien uudelleenkäyttöä ja tukemaan kiertotaloutta Hiilineutraali Vaasa 202X -tavoitteen saavuttamiseksi. Lisäksi halutaan luoda puhtaampi, terveellisempi ja viihtyisämpi elinympäristö kaikille vaasalaisille.

Kiertotalouden ratkaisut

Kiertotalousajattelun periaatteita rakentamisessa

Vaasan kaupungin talotoimen rakentamisessa kiertotalousajattelu näkyy materiaalien kierrätyksen, uudelleenkäytön ja purkamisen minimoinnin kautta. Esimerkiksi elinkaariajattelu on keskeinen periaate, joka ohjaa rakennusprojektien suunnittelua ja toteutusta.

Materiaalien valinta, kierrätys ja uudelleenkäyttö

  • Purkukohteiden jäteselvitykset ja materiaalien uudelleenkäyttö: Käyttökelpoisten materiaalien kierrätyksestä tai uudelleenkäytöstä kohteissa tehdään perusteellinen selvitys.
  • Vähähiiliset materiaalit: Kohteissa käytetään mahdollisuuksien mukaan vähähiilisempiä ja kestäviä materiaaleja. Esimerkiksi Sundom Lärcenterin laajennusosan elementtirunkoon hyödynnettiin CO2-päästöiltään 50 % vähäpäästöisempiä Delta-palkkeja verrattuna perinteisiin teräs- ja teräsbetonipalkkeihin.
  • Ei-neitseellisen materiaalin käyttöasteen vaatimukset: Uudisrakentamisessa voidaan asettaa tavoitearvoja ei-neitseellisen materiaalin käytölle. Esimerkiksi Isolahden koulun laajennussuunnitelmassa asetettu tavoitearvo on vähintään 5 %.
  • Purku- ja kierrätyssuunnitelmat: Mallintamisen avulla voidaan suunnitella rakennuksen purkamista ja materiaalien kierrättämistä tehokkaasti. Isommat hankkeet suunnitellaan mallintamalla.

Elinkaariajattelu

  • Pitkä käyttöikä: Rakennukset suunnitellaan kestävä kehitys ja elinkaari huomioiden. Tavoitekäyttöikä esimerkiksi runkojen ja sokkelien osalta on yli 100 vuotta.
  • Koko elinkaaren aikaiset kustannukset: Rakennusmateriaalit ja tekniset järjestelmät valitaan niiden koko elinkaaren kustannusten perusteella.
  • Design for Deconstruction -periaate: Uudisrakennuskohteissa huomioidaan, että rakennuksen purkaminen on osa sen elinkaarta. Näin tehdään esimerkiksi Isolahden koulun laajennuksen suunnitteluvaiheessa.
  • Elinkaariasiantuntijoiden hyödyntäminen: Projekteissa voidaan hyödyntää elinkaariasiantuntijoita, jotka vastaavat elinkaarivaikutusten suunnittelusta ja toteutuksen hallinnasta. Näin on suunniteltu tehtävän esimerkiksi Keskustan yhtenäiskoulun rakentamishankkeessa.
  • Purkamisen välttäminen: Kohteissa vältetään mahdollisuuksien mukaan tarpeetonta purkamista, mikä vähentää uuden rakennusmateriaalin tarvetta. Näin on tehty esimerkiksi Kasarmialueen päiväkotihankkeessa.

Ravilaakson alueen kilpailutus kiertotalouskorttelina

Ravilaakson kilpailutuksessa Vaasassa otetaan erityisesti huomioon kiertotaloutta edistävät ratkaisut. Suunnittelussa pyritään integroimaan kestävän liikkumisen edellytykset, kiertotalouden mukaiset rakennustavat ja -materiaalit sekä kehittämään kortteliin kiertotaloutta tukevia palveluita ja kokeiluja. Myös tontinluovutusehdoissa otetaan huomioon kiertotalouden vaatimukset.

Voit lukea Ravilaaksosta lisää täällä.

Vaasan seudun joukkoliikenteen biokaasubussit

Vaasa on ollut sinnikäs edelläkävijä ympäristöystävällisen biokaasulla toimivan joukkoliikenteen toteuttamisessa. Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan yhteinen alueellinen joukkoliikenne, Lifti, aloitti toimintansa 1.7.2022. Lifti kulkee Stormossenin tuottamalla biokaasulla. Biokaasu on uusiutuva polttoaine, josta syntyy 85–90 % vähemmän ympäristölle haitallisia päästöjä kuin bensiinistä tai dieselistä. Biokaasu on myös kiertotaloutta, sillä se valmistetaan biojätteestä ja jätevesilietteestä.