Ohita valikko

Ruoka ja kuluttaminen

Ruoan sekä tavaroiden ja palveluiden kulutuksesta syntyy merkittävä osa arjen päästöistämme. Jokainen voi pienentää hiilijalanjälkeään ja vaikuttaa ympäristöön valinnoillaan. Lue alta keinoja vähentää kulutuksen ilmastovaikutuksia!

Kuluta kestävämmin

Tavarat, palvelut ja ruoka kattavat arviolta hieman alle puolet keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Kestävillä valinnoilla on siis arjen kuluttamisessa iso merkitys! Kestävyyttä pohtiessa kannattaa tarkastella ruokavalintoja, hankintoja ja palvelujen käyttöä.

Oletko sinä harkinnut ruoan ja tavaroiden kulutustasi kestävyyden näkökulmasta? Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus sekä ympäristölle että omalle taloudellesi.

 

Ruoan kulutus

Vähennä hävikkiä

Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka joutuu jätteeksi esimerkiksi vanhentumisen tai ylijäämän takia. Ruokahävikkiä syntyy vuosittain Suomessa arviolta yli 20 kiloa henkilöä kohden (Saa syödä! -sivusto). Roskiin joutuva ruoka rasittaa ympäristön lisäksi lompakkoa.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen

  • Suunnittele ruokaostokset ja ateriat etukäteen: Viikoittaisen ruokalistan laatiminen voi auttaa vähentämään turhia ostoksia.
  • Säilytä oikein: Säilytä ruoka oikeaoppisesti ja sopivassa lämpötilassa. Täältä löydät tarkempia ohjeita ruoan oikeaoppiseen säilytykseen.
  • Tarkista vanhentumispäivät: kaupassa ja hankituista elintarvikkeista. Tunnetko eron parasta ennen – ja viimeinen käyttöajankohta -merkintöjen välillä?
  • Valmista jo kaapissa olevista ainesosista ruokaa: Aina elintarvikkeita ei tarvitse ostaa heti lisää. Syötä Saa syödä! -palvelun reseptihakuun ainekset ja selvitä, mitä niistä voi valmistaa. Myös tähderuoasta voi valmistaa uutta ruokaa! Martat tarjoaa ideoita tähderuokiin.

Kaipaatko lisäideoita? Motiva ja yhteistyökumppanit ylläpitävät Saa syödä! -nettisivustoa, josta löydät tarkempia ruokahävikin vähentämisen vinkkejä.

Vastuullisempaa ruokaa

Vastuullisella ruoalla tarkoitetaan ruokavalintoja, joilla pyritään vähentämään ruoan tuotannon aiheuttamia ympäristövaikutuksia ja edistämään kestävää kehitystä. Keinoja syödä vastuullisemmin on monia, on suosimasi ruokavalio minkälainen tahansa.

Vinkkejä vastuullisempaan ruokavalioon

  • Harkitse kasvipohjaista: Lihatuotteet, erityisesti punainen liha, ja maitotuotteet kuormittavat ilmastoa ja vesistöjä enemmän. Ehkä voit kokeilla satunnaisia kasvisruokapäiviä tai vähentää punaisen lihan ja maitotuotteiden käyttöä.
  • Kestävä kala on parempi vaihtoehto: Lähellä tuotettu ja pyydetty kala, kestävistä kalakannoista pyydetty kala sekä sertifioidut kalat ovat vastuullisempia ja vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja.
  • Suosi sesongissa olevia tuotteita ja lähiruokaa: Vihanneksia, marjoja ja hedelmiä on hyvä syödä niiden satokaudella ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettuina. Kotimaisen tuotteen hiilijalanjälki on usein pienempi kuin ulkomailla tuotetun.

Lue lisää kestävästä ruokavaliosta Ympäristö.fi -sivustolta.

Tavarat ja palvelut

Kuluta kestävämmin

Tavarat ja palvelut kattavat noin neljäsosan suomalaisten hiilijalanjäljestä (Sitra, Suomen ympäristökeskus). Omia ostovalintoja miettimällä voimme säästää luonnonvarojen lisäksi arjen kuluissa. Oletko sinä pohtinut omaa kuluttamistasi?

Kestävä kulutus tarkoittaa resurssien käyttämistä siten, että se vähentää ympäristövaikutuksia, edistää luonnonvarojen säilymistä ja tukee sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Tuotteita valittaessa on hyvä huomioida:

  • tuotteen valmistamisen ja kuljetuksen ympäristövaikutukset
  • tuotannon eettisyys
  • tuotteen kestävyys ja huollettavuus.

Vinkkejä kestävämpään kuluttamiseen

  • Osta vain tarpeeseen: Harkitse ennen ostopäätöstä, onko tavaralle tarvetta arjessa ja käytätkö sitä tarpeeksi usein.
  • Harkitse yhteiskäyttötavaroita tai lainaamista: Jos tiedät, ettei tavaralle ole kovin usein tarvetta, sen voi lainata tai sen voi hankkia yhdessä jaettavaksi. Tällaisia hyödykkeitä voivat olla esimerkiksi työkalut.
  • Huolla jo omistetut tavarat: Pidä hyvää huolta tavaroistasi, huonekaluistasi, vaatteistasi ja kengistäsi. Puhdista tai pese ne, säilytä ne oikein ja korjaa rikkoutuneet esineet mahdollisuuksien mukaan.
  • Harkitse huollettavuutta ja monikäyttöisyyttä ennen ostopäätöstä: Onko hankittava vaate, kengät tai sohva mahdollista puhdistaa ja huoltaa? Onko tavara tyyliltään tarpeeksi ajaton?
  • Osta käytettynä: Netistä ja kirpputoreilta voi löytää tavaroita, elektroniikkaa ja vaatteita monenlaisiin tarpeisiin. Mikä parasta, tämä lisää jo tuotetun tavaran elinkaarta ja säästää usein rahaa.
  • Palvelut ja elämykset vaihtoehtona materialle: Aina tavara ei ole paras lahja – varsinkaan, jos sille ei ole selkeää tarvetta.

Lue lisää kestävän kuluttamisen vinkkejä Ympäristö.fi -palvelusta, Marttojen sivuilta tai Motivan sivuilta.