Ohita valikko
katunäkymä vaasassa

Asuminen ja energia

Asuminen ja rakennusten lämmitys aiheuttavat vuosittain merkittävän osan päästöistä Vaasassa. Pienilläkin arjen teoilla on mahdollisuus säästää niin rahaa, energiaa kuin luontoakin. Lue vinkkimme energiatehokkaaseen arkeen alta!

Kohti energiatehokkaampaa arkea

Erilaiset lämmitysmuodot ja sähkönkulutus muodostavat merkittävän osan, noin puolet, kaupungin päästöistä. Asuminen ja energia yhdessä ovat myös yksi merkittävä osa keskivertosuomalaisen kokonaishiilijalanjälkeä. Motivan, valtion kestävän kehityksen yhtiön, arvion mukaan kaikissa kodeissa on mahdollista vähentää kulutusta usein pelkillä asumistottumusten muutoksilla 5–10 %. 

Kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa sähkönkulutuksen ja lämmityksen päästöihinsä konkreettisin keinoin, kuten sisälämpötilaa alentamalla, sähkönkulutusta vähentämällä, vaihtamalla lämmitysmuodon vähäpäästöisempään tai toteuttamalla energiatehokkuusremontteja. Keinoja on monia, ja mikä parasta, näin voimme alentaa päästöjä, säästää luontoa ja vähentää usein myös kuluja. 

Säästä energiaa arjessa

Energiankulutuksen vähentäminen arjessa on tärkeää sekä ympäristön että taloudellisten säästöjen kannalta. Riippumatta siitä asutko kerrostalossa tai pientalossa, on useita yksinkertaisia ja tehokkaita keinoja vähentää energiankulutusta. Alta löydät muutamia yleisimpiä vinkkejä, jotka soveltuvat eri asumismuotoihin:

  • Lämmitys ja jäähdytys: Säädä huonelämpötila sopivalle tasolle (asuintilat 20–22 °C). Jo yhden asteen vähennys huonelämpötilassa voi luoda 5 % säästöt lämmityskuluihin (Motiva). Varmista ovien ja ikkunoiden tiivisteet lämmityksen ja jäähdytyksen tarpeen vähentämiseksi.
  • Veden kulutus: Käytä vettä säästeliäästi, erityisesti lämmintä vettä. Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita, ja käytä pyykinpesukonetta alhaisemmassa lämpötilassa. Taloyhtiöissä ja pientaloissa vettä säästävillä vesikalusteilla voi hillitä vedenkäyttöä.
  • Sähkölaitteet ja kodinkoneet: Valitse energiatehokkaat kodinkoneet ja valaistus, jos mahdollista. Sammuta sähkölaitteet, kun et tarvitse niitä.

Lisää arjen energiansäästövinkkejä voit löytää Motivan sivuilta.

Kestävä rakentaminen ja remontoiminen

Energiaremontit

Energiaremonteilla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta. Tämä voi sisältää esimerkiksi ikkunoiden ja ovien vaihdon, lisäeristyksen, ilmanvaihtojärjestelmän parantamisen tai uusiutuvan energianlähteiden, kuten aurinkopaneelien, asentamisen.

Laajempien peruskorjausten ja remonttien yhteydessä kannattaakin huomioida myös energiatehokkuus. Energiaremonteista on monia hyötyjä, joista merkittävimpiä on listattu alle.

  • Vähentynyt energiankulutus ja taloudellinen säästö: Energiaremontit vähentävät kodin energiankulutusta, mikä johtaa pienempiin sähkölaskuihin.
  • Asumismukavuus: Energiaremontit parantavat asumismukavuutta. Esimerkiksi parempi eristys, energiatehokkaat ikkunat ja ilmalämpöpumput ovat keinoja pitää koti lämpimänä talvella ja viileänä kesällä.
  • Ympäristöystävällisyys: Energiankulutuksen vähentäminen pienentää kodin päästöjä.

Lue lisää aiheesta Motivan sivuilta Koti ja asuminen -osiosta tai Pientalon energiaremontit -osiosta.

Rakentamisen ja remontoimisen kestävyys

Kestävällä rakentamisella ja remontoimisella viitataan vastuullisiin, ympäristöystävällisiin ja pitkäikäisiin ratkaisuihin. Kestävä rakentaminen ja remontointi vähentävät rakennusten ympäristövaikutuksia koko niiden elinkaaren ajan. Tämä sisältää materiaalivalinnat, energiatehokkuuden ja jätteen minimoinnin.

Energiatehokkuus: Hyödynnä energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja, kuten eristystä, kaksois- tai kolminkertaisia ikkunoita ja energiatehokkaita laitteita.

Kestävät materiaalit: Suosi kestäviä, pitkäikäisiä ja helppohoitoisia materiaaleja remontoimisessa ja rakentamisessa.

Kiertotalouden mukaiset ratkaisut: Käyttämällä kierrätettyjä tai uudelleenkäytettyjä rakennusmateriaaleja voi säästää rahaa. Esimerkiksi vanhojen tiilien, puutavaran ja muiden purkumateriaalien hyödyntäminen voi olla kustannustehokasta. Vanhaa purkaessa voi säästää käyttökelpoiset materiaalit ja käyttää ne uudelleen remontissa tai uudessa rakennusprojektissa.

Rakennusjätteen vähentäminen: Rakennus- ja remonttijätteen lajittelu ja kierrätys voivat vähentää jätekustannuksia.

Moduulirakentaminen vaihtoehtona: Modulaariset rakennusratkaisut, joissa käytetään valmiiksi valmistettuja moduuleja, voivat vähentää jätettä ja säästää rakennusaikaa sekä -kustannuksia.

Lisätietoa kestävästä asumisesta ja rakentamisesta

  • Hiilihelppi on Suomen luonnonsuojeluliiton, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyössä toteutettu verkkopalvelu. Ilmaisella sivustolla on konkreettisia joka kodin ilmastovinkkejä eri asumismuodoille.

  • Ympäristöhallinnon verkkopalvelu tarjoaa käytännön vinkkejä kestävämpään arkeen. Asumista käsittelevällä sivulla voit lukea asunnon hankinnan ja rakentamisen sekä asumistapojen ympäristövaikutuksista.

  • Motivan sivuilta löydät vinkkejä vedensäästöön arjessa. Vastuullisesti vettä käyttämällä voi säästää luonnon lisäksi myös kuluissa.

  • Kuluttajien on mahdollista ottaa yhteyttä energia-asioissa joko valtakunnalliseen neuvontaan tai maakunnissa toimiviin energianeuvojiin.

  • Energiatehokas koti -hankkeen tavoitteena on tarjota puolueetonta tietoa uudispientalon rakentajille siitä, miten saavuttaa lähes nollaenergiataso rakentamisessa.

  • Lue Motivan sivuilta siitä, kuinka voit säästää energiaa, vettä ja luontoa arjessa. Tietoisesti säästämällä voi usein myös nipistää kuluista.