Ohita valikko
Nainen meren äärellä

Asukkaiden ilmastoteot

Meillä jokaisella on rooli yhteisen tulevaisuuden rakentamisessa. Pienillä muutoksilla voi saada aikaan isojakin asioita. Lue alta vinkkejämme kestävämpään arkeen.

Pieniä tekoja, suuri merkitys

Kotitalouksien osuus päästöistä Suomessa on merkittävä, lähes 70 %. Tämä sisältää asumisen, lämmityksen, ruoan ja muut kulutukseen liittyvät päästöt. Muutoksilla arjessa voimme vähentää päästöjämme merkittävästi.

Arjen pienilläkin teoilla on suuri merkitys kokonaiskuvan kannalta. Yksittäisetkin teot kertaantuvat, kun yhä useampi sitoutuu niihin. Arjen ilmastovalinnoilla voit:

  • Edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa
  • Saada henkilökohtaisia hyötyjä, kuten säästää energiassa ja kustannuksissa
  • Parantaa hyvinvointia kestävien liikkumistapojen ansiosta.

Asukkaalle

Mistä on vastuullinen arki tehty? Pienistä, mutta merkityksellisistä ilmastoteoista! Lue vinkkejämme kestävämpään asumiseen ja energiankäyttöön, liikkumiseen sekä kuluttamiseen alta.

  • Asuminen ja rakennusten lämmitys aiheuttavat vuosittain merkittävän osan päästöistä Vaasassa. Pienillä arjen teoilla on mahdollisuus säästää niin rahaa, energiaa kuin luontoakin.

  • Noin kolmannes hiilijalanjäljestämme muodostuu liikkumisesta. Kestävä liikkuminen on palvelus paitsi ympäristölle myös omalle hyvinvoinnillemme.

  • Ruoan sekä tavaroiden ja palveluiden kulutuksesta syntyy merkittävä osa arjen päästöistämme. Jokainen voi pienentää hiilijalanjälkeään ja vaikuttaa ympäristöön valinnoillaan.

Elämäntavat päästövertailussa

Tutustu eri elämäntapojen vaikutukseen ympäristöön näiden esimerkkien kautta. Jokainen esimerkki tarjoaa havainnollisen kuvan siitä, miten arjen valinnat vaikuttavat hiilijalanjälkeemme.

Vertailukohtana käytämme keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeä, joka on noin 10 tonnia CO2e vuodessa. Hiilijalanjälki on mittari, joka kuvaa yksilön, kotitalouden, organisaation tai tuotteen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen kokonaismäärää, ja se koostuu muun muassa energiankulutuksesta, liikkumisesta, ruoankulutuksesta ja kulutustavaroiden hankinnasta. Vertailu on toteutettu Sitran Elämäntapatestillä.

Perhe Hiilituristit

Asuminen: Nelihenkinen perhe Hiilituristit asuu 210-neliöisessä öljylämmitteisessä omakotitalossa, joka on rakennettu ennen vuotta 1990.

Liikkuminen: He käyttävät autoa päivittäin liikkuakseen naapurikaupungissa sijaitseviin töihin, kauppaan ja harrastuksiin. Perhe matkustaa vuosittain kerran ulkomaille lentäen ja tekee lisäksi muutamia laivamatkoja.

Ruoankulutus: Taloudessa syödään muutamia kertoja viikossa punaista lihaa ja normaalisti muita eläintuotteita.

Kulutus: Käyttötavarat, huonekalut ja elektroniikan perhe ostaa pääasiassa uutena.

Hiilijalanjälki: Yhden perheenjäsenen hiilijalanjälki on 21800 kg CO2e, mikä on korkea verrattuna keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeen.

Ehdotukset päästöjen vähentämiseksi

Liikkumisen päästöt muodostavat tämän perheen hiilijalanjäljestä merkittävän osan, 57 %. Perhe voi vähentää päästöjään suosimalla vähäpäästöisiä liikkumismuotoja, kuten biokaasu- tai sähköautoja ja kimppakyytejä sekä harkita etätöitä tai lähempänä sijaitsevia harrastuspaikkoja. Kotimaan matkailun suosiminen voi myös auttaa vähentämään lentomatkailun aiheuttamia päästöjä.

Asumisen päästöt muodostavat neljänneksen perheen päästöistä. Öljylämmityksestä luopuminen ja siirtyminen esimerkiksi maalämpöön tai ilmalämpöpumppuun voisi merkittävästi pienentää perheen asumiseen liittyvää hiilijalanjälkeä.

Ruoan hiilijalanjälkeä perhe voi halutessaan pienentää siirtymällä kasvispainotteisempaan ruokavalioon esimerkiksi kasvisruokapäivien muodossa. Tavaroita, huonekaluja ja elektroniikkaa voi hankkia jatkossa mahdollisuuksien mukaan myös käytettyinä.

Perhe Tasapainottelijat

Asuminen: Perhe asuu 100-neliöisessä, vuonna 2010 rakennetussa rivitalossa, joka on liitetty normaaliin kaukolämpöön ja sähköön. He ovat tehneet energiatehokkuusremontin ja talo sijaitsee lähellä keskustaa ja työpaikkoja.

Liikkuminen: Perheellä on hybridiauto, jolla ajetaan alle 100 km viikossa. He suosivat kimppakyytejä ja pyöräilevät työmatkat. Ulkomaanmatkat lentäen tehdään joka toinen vuosi alle viiden tunnin lentomatkan päähän.

Ruoankulutus: Perhe välttelee punaista lihaa, mutta syö muita liha- ja maitotuotteita normaalisti.

Kulutus: Tavaroiden kulutus on keskimääräisellä tasolla.

Hiilijalanjälki: Yhden perheenjäsenen hiilijalanjälki on 5390 kg CO2e, mikä on alle keskivertosuomalaisen.

Ehdotukset päästöjen vähentämiseksi

Perhe Tasapainottelijat on jo tehnyt merkittäviä muutoksia vähentääkseen hiilijalanjälkeään. Heillä on edelleen mahdollisuus parannuksiin. Perheen hiilijalanjäljestä kolmannes muodostuu liikkumisesta ja toinen kolmannes ruoasta. Noin 19 % muodostuu tavaroista ja palveluista ja noin 15 % muodostuu asumisen päästöistä.

Auton käytön vähentäminen entisestään ja kimppakyytien lisääminen voisivat pienentää liikkumisen päästöjä. Erityisesti ulkomaanmatkojen määrän vähentäminen ja lähimatkailun suosiminen vähentäisivät liikkumisen päästöjä.

Tavaroiden hiilijalanjälkeä voi pienentää hankkimalla tarvitut tavarat, kuten huonekalut ja elektroniikka, käytettyinä. Ruoan hiilijalanjälkeä perhe voi halutessaan pienentää siirtymällä kasvispainotteisempaan ruokavalioon esimerkiksi kasvisruokapäivien muodossa.

Perhe Päästönikkarit

Asuminen: Perhe asuu 78-neliöisessä kerrostaloasunnossa Vaasan keskustassa. Koti lämmitetään vihreällä kaukolämmöllä ja se on rakennettu vuoden 2010 jälkeen.

Liikkuminen: Perhe kulkee kävellen, pyöräillen ja julkista liikennettä käyttäen, eikä heillä ole autoa. Työmatkat hoituvat kävellen tai pyörällä. Perhe suosii lähimatkailua, eikä ole lentänyt ulkomaille hetkeen.

Ruoankulutus: Perhe syö pääasiassa kasvisruokaa ja välttää ruokahävikkiä.

Kulutus: Noin puolet talouden tavaroista ja vaatteista hankitaan käytettyinä.

Hiilijalanjälki: Yhden perheenjäsenen hiilijalanjälki on 2237 kg CO2e, mikä on huomattavasti pienempi kuin keskivertosuomalaisen.

Ehdotukset päästöjen vähentämiseksi

Perheen hiilijalanjäljestä noin 39 % muodostuu ruoasta, reilu kolmannes tavaroista ja palvelusta ja reilu neljännes liikkumisen päästöistä. Asumisen päästöjä perheellä on vähän; ne kattavat alle 4 % hiilijalanjäljestä.

Perhe Päästönikkarit on esimerkki siitä, miten arjen valinnoilla ja elämäntapaansa muokkaamalla voi merkittävästi pienentää ympäristökuormitusta, mikäli teot ovat arjessa toteutettavissa ja motivaatiota riittää. Hiilijalanjäljestä voi nipistää edelleen esimerkiksi rikkoutuneita tai kuluneita tuotteita korjaamalla ja täysin kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtymällä.

Päästönikkareiden esimerkissä vuoden 2030 tavoitehiilijalanjälki, 2500 kg CO2e, alittuu jo nyt.

Seniorit

Selvitä hiilijalanjälkesi

Sitran Elämäntapatesti laskee arjen eri osa-alueiden ilmastovaikutukset ja tarjoaa vastaajalle personoituja vinkkejä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen arjessa. Tiedätkö sinä, mistä oma hiilijalanjälkesi koostuu?

Sitran Elämäntapatestiin

Miten asukas voi varautua ilmastonmuutokseen?

Ilmastonmuutoksen vaikutusten myötä ääriolosuhteiden riski kasvaa, joten myös asukkaiden on tärkeää edistää omaa sopeutumisvalmiuttaan. Tutustu kotitalouksien varautumista käsittelevään sivuumme saadaksesi vinkkejä siitä, miten toimia erilaisten häiriö- ja hätätilanteiden varalta arjessa.

Lue lisää
Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

Vastuullisesti Vaasan seudulle

Kotimaan matkailu ja lähimatkailu ovat elämyksiä ja seikkailuja, jotka odottavat nurkan takana. Koe Vaasassa upeita maisemia, tutustu paikalliseen kulttuuriin ja tue paikallisia yrityksiä - ja mikä parasta, pienemmällä budjetilla ja ympäristöystävällisemmin!

Lue lisää