Kiel
Kiel on osavaltio Schleswig-Holsteinin pääkaupunki, jossa on 250 000 asukasta ja joka on Saksan pohjoisin kaupunki. Kaupunki sijaitsee Kielinvuonolla, joka ulottuu aina keskustaan asti. Kielin satama risteily- ja lauttaterminaaleineen yhdistää kaupungin Skandinaviaan ja Baltian maihin. Lähellä sijaitseva Kielin kanava on maailman liikennöidyin keinotekoinen vesiväylä. Kaikki tämä tekee Kielistä liikenteelle tärkeän yhtymäkohdan koko Itämeren alueella.
Avarat horisontit, tuuli ja meri kuvaavat kaupunkia ja sen asukkaita. Vuono ja sen rannat tarjoavat otolliset olosuhteet vesiurheilulle ja rentoutumiselle. Kaupungissa juhlitaan vuosittain Kielin viikkoa, Pohjois-Euroopan suurinta kesäfestivaalia ja maailman suurinta purjehdustapahtumaa, jolla on yli kolme miljoonaa kävijää.
Mutta Kielissä on muutakin: Teatterit, museot, galleriat ja kattava ravintola- ja tapahtumatarjonta tekevät kaupungista myös Schleswig-Holsteinin kulttuurikeskuksen.
Kiel on myös merkittävä koulutuksen ja tieteen paikka. Kaupungissa on kaikenlaisia oppilaitoksia, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja yliopistoista ammattikoulutuskeskuksiin ja muihin oppilaitoiksiin. Yliopistoja on neljä: Christian-Albrechts-Universität Kiel, Muthesius Academy of Art, Kiel University of Applied Sciences ja Schleswig-Holstein Cooperative State University. Yliopistokaupunkina Kiel on myös monen ainutlaatuisen tieteen tutkimuslaitoksen kotipaikka – esimerkiksi University Medical Center Schleswig-Holsteinin, kuuluisan Institute for World Economicsin ja GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kielin, joka on yksi Euroopan johtavista merentutkimuslaitoksista.
Kielin ja Vaasan välinen kumppanuus on aina ollut erittäin vireää, ja siihen on kuulunut paljon aktiviteetteja. Näihin lukeutuvat kulttuuriset (taidenäyttelyt, teatteriesitykset ja konsertit), liiketoiminnalliset (esim. vierailu Vaasan Energy Weekillä) ja hallinnollisen vaihdon (esim konsernihallinnon välistä vaihtoa sekä esim. Kielin tarkastusvirasto ja Vaasan tarkastuslautakunta) yhteistyöt.
Koronapandemian aikana yhteyksiä voitiin ylläpitää säännöllisillä virtuaalisilla vaihdoilla. Kesäkuussa 2021 Vaasan edustajat osallistuivat kansainväliseen kaupunkifoorumiin osana Kielin viikkoa (digitaalisessa muodossa). Maaliskuussa 2022 järjestettiin kieliläisen lasten- ja nuortenosaston ja vaasalaisen varhaiskasvatusosaston välinen vaihto, jossa teemana oli varhaiskasvatus päiväkodeissa kiinnittäen huomiota erityisesti kestävyyteen. Huhtikuussa 2022 järjestettiin niin kutsuttu virtuaalinen delegaatiovierailu Kielissä, jossa vaasalaiset ja kieliläiset poliitikot ja hallinnollinen henkilöstö oppivat tuntemaan toisiaan paremmin ja keskustelivat monesta kiinnostavasta aiheesta. Lokakuussa 2022 kaupunkien kansainvälisten osastojen uudet virkamiehet tapasivat toisiaan ensimmäisen kerran pandemian jälkeen. Kesäkuusta 2022 lähtien Vaasan valtuuskunta pystyi taas vierailemaan Kielissä vuosittain kesäkuussa Kielerwochen eli Kielin viikon aikana.