Ohita valikko

Taidetta ja joogaa

Artikkelin kategoriat: Urheilu ja terveys

Taidetta ja joogaa Tikanojan taidekodilla

Tikanojan taidekodin Idän henkisyys -näyttelyn yhteydessä järjestetään neljänä lauantaina tapahtumia, joissa kuullaan muun muassa intialaista kansanmusiikkia ja suomalais-ugrilaista kansanlaulua. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua Sahaja Jooga -meditaatioon.

Tapahtumat:

La 8.6. klo 13.00–14.30: Laulaja-lauluntekijä Tiina Huttu esiintyy
La 15.6. klo 13.00–14.30: Sahaja Jooga-meditaatio
La 29.6. klo 13.00–14.30: Laulaja Peali Juva esiintyy
La 6.7. klo 13.00–14.30: Sahaja Jooga-meditaatio
Jyväskylässä asuvan laulaja-lauluntekijä Tiina Hutun musikaaliset juuret ovat kansanmusiikissa. Erityisenä intohimona hänellä on suomalais-ugrilainen kansanlauluperinne, kalevalainen runolaulu, Balkan-musiikki sekä Intian musiikkiperinteet ja yleisesti itäinen perinnemusiikki. Huttu on esiintynyt monilla kansanmusiikkifestivaaleilla, esimerkiksi Sortavalan laulujuhlilla ja Udmurtiassa.

–Tutkiskelen viisausperinteitä ja Suomen kansan vanhoja runoja, joita tulkitsen ja sovitan uudelleen. Omat tekstini syntyvät spontaanisti meditatiivisissa hetkissä ja saavat vaikutteita kaikesta mikä inspiroi. Laulut ovat runollisia ja niiden kautta pyrin kohottautumaan arjen yläpuolelle, kertoo Huttu.

Intialaisen kansanmusiikin taitaja Peali Juva on intialainen artisti, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Musiikki ja hengellisyys kietoutuvat yhteen intialaisessa kulttuurissa. Intialainen musiikki on maailmanlaajuisesti tunnettu klassisesta, perinteisestä ja hengellisestä musiikista sekä kansanmusiikista. Intialainen klassinen musiikki perustuu seitsemän nuotin järjestelmään ja niiden järjestämiseen ainutlaatuisiksi sävellyksiksi ja asteikoiksi, joita kutsutaan nimellä ”Raagas”. Raagojen laulusävellykset kertovat useimmiten mytologisista ylistyksistä.

Intialainen kansanmusiikki on melodista, energistä, rytmikästä, iloista ja värikästä. Se on perinteiden mukaan taito, joka tulee siunauksena tai hankitaan vuosien harjoittelulla. Äänen harjoittelu ja improvisointitekniikat ovat tärkeitä sekä laulajille että soittajille.

Molemmat esiintyjät ovat myös Sahaja Jooga-meditaation harjoittajia. Sahaja Jooga -meditaatio on yksinkertainen tapa kokea nykyhetki. Se rauhoittaa ajatuksia, vähentää stressiä ja parantaa terveyttä. Artistit ja meditaatioharjoitukset järjestää Sahaja Yoga -keskus yhteistyössä Vaasan museoiden kanssa. Artistien kuuntelu ja Sahaja Yogan osallistuminen on maksutonta, näyttelyyn tutustuminen tarjotaan tapahtumalauantaisin opiskelijahintaan.

Tikanojan taidekodissa nähtävä näyttely esittelee idän henkisyyttä Suomen taiteessa 1800-luvulta lähtien kulttuurihistoriallisen esineistön ja lähes sadan teoksen avulla.