Ohita valikko

Kuraattorin kierros: tutkija Nina Kokkinen

Artikkelin kategoriat: Museot ja näyttelyt

Idän henkisyys-näyttelyssä

16.6. klo 13 suomeksi ja klo 14 englanniksi asiantuntijan ja kuraattorin kierros ”Idän henkisyys” -näyttelyyn Tikanojan taidekodissa

Vaasaan saapuu taiteen- ja uskonnontutkija FT Nina Kokkinen (s. 1978). Hän työskentelee tutkijatohtorina Donner-instituutissa Turussa. Hän tutki väitöskirjassaan suomalaisten taiteilijoiden, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin, innostusta esoteeriseen henkisyyteen.
Tutkimus herätti laajasti kiinnostusta ja sen pohjalta julkaistu tietokirja (Vastapaino 2019) palkittiin Edvard Richter -palkinnolla laadukkaasta taidekirjoittamisesta. Lisäksi Kokkinen on toimittanut useita tietokirjoja ja tieteellisten aikakauslehtien teemanumeroita taiteen- ja uskonnontutkimukseen liittyen, muun muassa Hengen aarteet. Esoteerisuus Suomen taidemaailmassa 1890–1950 (Parvs 2020) ja Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa (Vastapaino 2020).

Vuodesta 2021 lähtien Kokkinen on myös toiminut Tahiti – Taidehistoria tieteenä -aikakauslehden päätoimittajana. Hän on kuratoinut useita tutkimusaiheisiinsa liittyviä näyttelyitä, joista ensimmäinen oli väitöstutkimukseen pohjautuva, selvänäköisyyden teemaan pureutuva Sielun silmä -näyttely (Gallen-Kallelan museo 2019, Tikanojan taidekoti 2019–2020). Idän henkisyys -näyttely on osa monivuotista tutkimushanketta, jossa Kokkinen perehtyy suomalaisten taiteilijoiden mielikuviin koskien ”mystistä itää” ja Aasian uskontojen ylivertaista, esoteerisesti värittynyttä henkisyyttä.

Kuva: Noora Lehtovuori