Dubbelexamen
Studerande som avlägger en yrkesinriktad grundexamen har möjlighet att avlägga dubbelexamen, dvs. kombinera yrkesexamen med studentexamen. Dessa studeranden är ämnesstuderande på Aftis. Vi samarbetar med Vamia, Yrkesakademin i Österbotten, Fria kristliga folkhögskolan samt yrkesinstitutet Careeria i Borgå kring våra dubbelexamensstuderande.
Varför väljer studerande dubbelexamen?
- För att stärka kunskaperna i språk och matematik med tanke på fortsatta studier
- Stärka studietekniken inför studier på tredje stadiet
- Möjlighet att komma in till universitet/högskolor direkt på basen av studentvitsorden
- Bättre förberedd för eventuella urvalsprov till fortsatta studier på tredje stadiet
- Möjlighet att avlägga en dubbelexamen; studentexamen och grundexamen
Dubbelexamensstuderande läser följande gymnasieämnen; modersmål, finska, engelska, matematik och något realämne som den egna yrkesskolan erbjuder. Då avlägger man 10-12 sp modersmål, 10-12 sp finska (beroende på lärokurs), 12 sp engelska, 12 sp kort matematik och 6 eller flera sp i realämnet.
Studerande har även möjlighet att avlägga studieavsnitt från Aftis-studiebrickan vilka erbjuds på distans kvällstid. Gymnasiestudierna ingår i dubbelexmanstuderandes grundexamen och bekostas huvudsakligen av yrkesläroanstalten.
Dubbelexamen via Vamia
Läsåret för våra dubbelexamensstuderande från Vamia indelas i 4 perioder med 8 veckor:
Höstterminen
- Period 1: vecka 34-41
- Höstlov: vecka 42
- Period 2: vecka 43-50
- Jullov: vecka 51-1
Vårterminen
- Period 3: vecka 2-10
- Period 4: vecka 11-18
Våra studerande på åk 1 och 2 vid Vamia kommer till Vasa gymnasium och läser gymnasieämnen 1 dag/ vecka under läsåret enligt:
och våra studerande på åk 3 vid Vamia har gymnasiestudier 2 dagar/vecka enligt:
Kombistuderande från Vamia har ordet
Mediastuderande
Jag studerar på medialinjen vid Vamia i Vasa. Jag har studerat snart i två år och valde dubbelexamen då det kändes som ett bra sätt att få två papper i handen efter tre år i skolan och ett bra sätt att öppna flera dörrar i framtiden. Jag tycker att det har varit rätt så lätt att kombinera två examina åtminstone från Vamias sida. Men eftersom det är den enda referensen jag har, kan jag inte jämföra med andra skolor.
Jag tycker det är ett bra upplägg. De två första läsåren har vi gymnasiedag 1 dag/vecka. Då läser vi matematik, modersmål, engelska , finska och hälsokunskap. Det tredje året har vi två gymnasiedagar i veckan och yrkesstudier resterande dagar. Fastän jag tar dubbelexamen så tycker jag att jag hinner med allt jag vill göra. Förstås så blir det lite mer läxor och uppgifter att göra på fritiden, men jag tycker det blir värt det i slutändan. Jag upplever nog att jag har tid med annat som jag vill/måste göra. Jag tycker att dubbelexamensstudier är värt att pröva på.
Merkonomstuderande
Jag studerar till merkonom och dubbelexamen och tycker inte att det är så jobbigt som det låter att ta två examina. Jag valde dubbelexamen eftersom jag inte skulle orka sitta i skolbänken varje dag från kl. 8-15:30, och kombinerar därför det praktiska och det teoretiska. Min skolvecka kan se ut så att jag har yrkesstudier måndag-torsdag och är i gymnasiet på fredagar/måndagar. Jag tycker att dubbelexamensstudier har varit lätt eftersom vi alltid får hjälp när det behövs. Det är skönt när vi får åka till Vasa gymnasium för då glömmer man bort yrkesutbildningen för en dag och på samma när man är på ykreesskolan så behöver man inte tänka på gymnasiet. Vi får det bästa av två världar så att säga.
Närvårdarstuderande
Hej! Jag studerar första året till närvårdare och tar dubbelexamen. Dubbelexamen innebär att man tar både studentexamen och yrkesexamen. Man är fyra dagar i veckan vid yrkesskolan och en dag på gymnasiet. Hela första året har vi haft lektioner varje fredag på gymnasiet. Jag tycker att dubbelexamensstudier har fungerat jättebra för mig och jag är nöjd över att jag valde dubbelexamen, eftersom de ämnen som vi läser på gymnasiet kommer andra som inte läser till dubbelexamen behöva läsa ikapp. Det är alltså en fördel att läsa de ämnena direkt vid gymnasiet. Det är också en stor fördel i fortsatta studier att både ha yrkesexamen och studentexamen.
Inom ramen för dubbelexamensstudierna tar skolorna hänsyn till att planera tillsammans och ser till att allt löser sig. Lärarna är väldigt flexibla och förstår en. Jag har bra med fritid även om jag tar dubbelexamen och jag tycker inte att vi har fått så mycket läxor från gymnasiert som jag förväntade mig.
Närvårdarstuderande
För närvarande studerar jag till närvårdare och läser fem gymnasieämnen samtidigt. Jag valde att kombinera närvårdarexamen med studentexamen eftersom jag funderar på att studera vidare i framtiden, och jag tror att det kan vara en fördel att ha en studentexamen. Gymnasielektionerna hålls på distans under kvällstid, vilket innebär att alla läxor och prov också är på distans. Detta kan vara väldigt tidskrävande, så det krävs noggrann planering för att ha tid för alla uppgifter. En av fördelarna med att ta en dubbelexamen är att när de andra eleverna på yrkesskolan har gemensamma ämnen så har jag ofta ledigt, eftersom som jag läser de ämnena via gymnasiet, Detta ger mig möjlighet att ägna tid åt andra saker som intressen, jobb eller bara ta en paus och koppla av.
Kombistudier på YA
Yrkesakademin finns i Gamla Vasa, Jakobstad, Pedersöre och Närpes. Gymnasiestudier erbjuds vid alla enheter, men på olika sätt. YA i Jakobstad och Pedersöre erbjuder gymnasiestudier via distansgymnasiet Aftis på kvällstid, medan det i Närpes och Gamla Vasa erbjuds gymnaiestudier på plats enligt följande modell:
Gymnasiestudierna vid YA 2024-2025 läses i block och dagtid på YA.
- Två kombiblock under år 1
- Två kombiblock under år 2
- Ett kombiblock under år 3
Varje kombiblock omfattar fem veckor med enbart gymnasieämnen på schemat enligt bilden nedan. Observera att åk 3 har ett block på 4 veckor.
Kombistuderande från YA i Jakobstad har ordet
Hej! Jag studerar till närvårdare och går på Yrkesakademin i Bennäs. På samma gång studerar jag på gymnasiet via Vasa svenska aftonläroverk. Jag har valt att ta dubbelexamen för att jag lättare ska kunna komma in till vilken skola som helst efter min dubbelexamen. Ifall mina planer skulle ändras och jag inte vill studera vidare så har jag ändå en utbildning och kan börja jobba ifall jag vill det.
Det kan vara tufft att gå dubbelexamen och man måste räkna med att man behöver sitta med uppgifter på kvällarna. Man har lektioner på kvällarna, en lektion är ungefär 1,5h men de kan vara kortare än så. Man behöver inte vara med på lektionerna om man inte vill, men det är en fördel att vara med. Många lärare bandar in lektionstillfällena så att man kan kolla på dem en annan dag ifall man inte hade passligt den dagen som lektionen hålls.
För att jag skall hålla koll på allt jag behöver göra under en vecka använder jag en kalender. Där planerar jag och skriver in vad jag behöver göra från båda skolorna. Det man har som fördel genom att gå dubbelexamen är att när mina klasskamrater på yrkesakademin har gemensamma ämnen, alltså matematik, modersmål, finska, engelska osv., så är jag ledig från skolan. Då får jag mycket tid till att göra mina läxor från Aftis. Jag rekommenderar dubbelexamen ifall du vill ha en yrkesutbildning men också vill bli student.
Kombistuderande från YA i Gamla Vasa har ordet
El-montör studerande
Jag studerar andra året till elmontör vid YA i Gamla Vasa. Jag valde dubbelexamen för att jag vet att jag ska söka vidare till Novia och ingenjörslinjen. Att ta dubbelexamen på YA går nog helt bra då man verkligen försöker. På YA har vi yrkesstudier hela året, men med jämna mellanrum har vi gymnasiestudier. Det betyder att i 5 veckor har vi bara gymnasieämnen här på YA, från kl 8.00-15.30. Vi läser 5 gymnasieämnen, vilka är modersmål, kort matte, medellång finska, lång engelska och samhällslära. Det gäller att följa med på lektionerna och göra läxorna. Under gymnasieperioderna blir det ganska mycket teori, men jag är nog tillräckligt motiverad.
Närvårdarstuderande
Jag går på akutvård på grundnivå och jag valde dubbelexamen eftersom det kan vara till nytta inför vidare studier. När man har kombiperioder är det mycket på en gång och det kan kännas stressigt. På lektionerna går man ofta framåt i rask takt och det lönar sig att följa med så att man inte halkar efter. Hur jobbigt och stressigt det blir beror på dig själv eftersom det är du själv som väljer hur högt du vill satsa. Jag satsar på höga betyg och det betyder att jag behöver lägga tid på uppgifter på fritiden och göra alla läxor.
Jag brukar planera min vecka så att jag börjar öva på prov några dagar på förhand så att jag inte behöver stressläsa kvällen innan (vilket jag ibland nog också gör). För att ta dubbelexamen behövs engagemang och motivation till att studera lite extra. Det är oftast ingen dans på rosor. Schemat är inte alltid jättepassligt och genomtänkt eftersom det ibland kan överlappa något yrkesämne.