Förbigå menyn

Praktikanter berättar

På praktikplatsen kommer du med i arbetsgemenskapen och får tillfälle att göra saker som du har lärt dig i skolan i en trygg miljö. Under praktiken får man en mångsidig uppfattning om arbetet – det är också trevligt att återgå till studierna med praktiska färdigheter i bagaget. Arbetserfarenhet från en stor organisation ser också bra ut i en CV.

Läs nedan berättelser av praktikanter som har jobbat hos oss!

Roosa Hainari, kommunikationspraktikant

Roosa Hainari har arbetat som kommunikationspraktikant vid Vasa stad i ett par olika uppgifter. Under sin praktik har Roosa fått använda sina färdigheter i att se helheter, kryddade med kreativitet och uppfinningsrikedom.

Porträttfoto av kommunikationspraktikanten

Vad och var studerar du?

Jag studerar ledning av marknadsföring vid Vasa universitet. Jag är nästan klar med studierna.

Ditt drömyrke som barn?

När jag var liten drömde jag om att bli läkare, lärare eller skådespelare.

Vad jobbar du med?

Jag är praktikant inom stadens kommunikation. Jag har varit med och omarbetat webbsidor, till en början webbsidor som gäller museerna och senare webbsidor som gäller stadens mål klimatneutralitet. Mitt uppdrag är att designa webbsidor i WordPress, men jag jobbar även med innehållsproduktion för sidorna. Ibland hjälper jag till med annat inom kommunikation, såsom pressmeddelanden eller inlägg på sociala medier.

Har du fått lysa i ditt arbete, hur?

Webbsidor är ofta relativt stora helheter. Jag upplever att jag är bra på att se helheter, och glömmer inte detaljerna. En fungerande webbsida kan designas på många sätt, så det är viktigt med kreativitet och idéer.

Vad har varit bäst i ditt arbete?

I jobbet har jag samarbetat mycket med olika människor, team och avdelningar, så att omarbeta webbsidor är definitivt teamarbete. Jag har fått jobba med härliga människor, som alltid hjälper när det behövs.

Och vad har varit tråkigast?

Projekten är sådana att de består av många rörliga delar. Ibland är man tvungen att vänta, ibland är det jättestressigt. Det här har både fördelar och nackdelar.

Vad har du lärt dig?

Först och främst har jag lärt mig mycket om webbsidor och om deras roll som informationsplattform. Dessutom har jag lärt mig mycket om stadsorganisationens verksamhet, om kommunikation samt om Vasa som stad. Eftersom jag inte är hemma från Vasa har jobbet även varit en fin möjlighet att lära känna orten bättre.

Har något överraskat dig i ditt jobb?

Stadsorganisationernas kommunikation är en enorm helhet, och kommunikationsteamet jobbar med väldigt varierande teman. Överlag har jag genom jobbet märkt att en stad kan vara en väldigt stor organisation.

Minna Paavola, praktikant/byggnadstillsynen

Den blivande ingenjören Minna Paavola har glatt sig åt att få lära sig nya saker och ha trevliga kollegor. Minna menar att hon skulle ha trivits till och med längre på praktik – det var tur att den lyckade praktiken belönades med ett tema för lärdomsprovet.

Vad och var studerar du?

Jag studerar till ingenjör i miljöteknik vid Vasa yrkeshögskola VAMK.

Ditt drömyrke som barn?

Veterinär.

Vad gör du på praktiken?

Jag kartlägger oljeuppvärmda fastigheter i Vasa stads område och uppdaterar uppgifterna i byggnads- och lägenhetsregistret och vidare till myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Har du fått lysa i ditt arbete, hur?

Jag upplever att jag lyckats alltid då jag får uppgifterna för en fastighets byggander utredda och ändrade för att motsvara den verkliga situationen. Utifrån registren gör man statistik och politikerna följer statistiken, så det är till allas fördel att besluten grundar sig på tidsenliga uppgifter.

Vad har varit bäst i ditt arbete?

Det är härligt att lära sig nytt och få bilda sig en uppfattning om Vasa stad som en organisation där man gör beslut för invånarnas bästa. Såklart också kollegorna: jag har blivit väl mottagen och jag har fått bra handledning under praktiken. Ett stort tack till alla.

Och vad har varit tråkigast?

En tremånaders praktikperiod tar slut alldeles för fort. Jag skulle ha kunnat vara till och med längre.

Vad har du lärt dig?

Jag har fått bra information om Vasa stads verksamhet som organisation, (jag vet dock inte allt än). Jag har också lärt mig mer om mig själv. Det lönar sig att modigt ta sig an nya utmaningar och inte börja fundera om man vågar.

Har något överraskat dig i ditt jobb?

Jag blev positivt överraskad då jag fick en beställning på ett lärdomsprov av kartläggningen som jag gjorde i somras om Vasa stads oljeuppvärmda

Petra Mäki, HR-trainee

Petra Mäki har inlett sitt arbete hos Vasa stad som kommunikationspraktikant på idrottsservicen.  Arbetet har efter det fortsatt hos staden i uppgiften som HR-trainee på personalservicen.

Vad och var studerar du?

Jag studerar ekonomi vid Vasa universitet med personalledning som huvudämne Det är mitt sista studieår som pågår.

Ditt drömyrke som barn?

Jag minns att jag som barn drömde om att arbeta som barnskötare.

Vad jobbar du med?

Som HR-trainee har jag omfattande kunnat vara med i många olika arbetsgrupper.  Jag har gjort vikarieintervjuer och arbetsavtal till daghem och grundskolor.  Dessutom har jag haft andra sporadiska uppgifter, såsom uppdatering av utbildningslistorna.  Till arbetet hör också att delta i olika intressegruppers möten, och jag har fått delta bland annat i ett möte för koncernförvaltningens ledningsgrupp.  Vidare har jag varit med i en arbetsgrupp som planerade ett medarbetarpass för nya arbetstagare.

Jag har fått komma med idéer och medverka i gruppen med den övriga HR-personalen.  Jag deltog också i nätverket för interna utvecklare, som sammanträdde några gånger under min praktiktid.

Har du fått lysa i ditt arbete, hur?

I arbetsgruppen för medarbetarpasset kunde jag berätta om mina idéer, och jag upplevde att jag som ny arbetstagare hade mycket att ge vid arbetsgruppens planeringsmöten.  Det var fint att vara en del av arbetsgruppen och jämbördigt berätta om de egna idéerna.  Från de vikarieintervjuer som jag gjort har jag också fått positiv respons från sökandena.

Vad har varit bäst i ditt arbete?

Det bästa under praktiken har absolut varit mångsidiga arbetsuppgifter och möjlighet att se verksamheten inom stadsorganisationen från många olika perspektiv.  Särskilt intressant var det att bekanta sig med nätverket för interna utvecklare.  Härliga arbetskamrater och arbetsmiljön har också gjort att praktiken har varit angenäm och trivsam.

Och vad har varit tråkigast?

Det har inte just funnits tråkiga stunder.  Ibland har det varit lugnare, men också det hör till.

Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig om de mångsidiga uppgifterna och rollerna inom personalsektorn.  Jag har sett vad de olika rollerna inom personalområdet gör och fått utföra intervjuer om olika karriärsberättelser.  Den kanske viktigaste lärdomen är att jag har lärt mig att förstå stadsorganisationens verksamhet och sett allt det som hör till personaluppgifterna.  Den praktiska erfarenheten har också varit betydande speciellt med tanke på studierna.

Har något överraskat dig i ditt jobb?

Kanske det hur omfattande HR deltar i all verksamhet inom organisationen.  Även om jag i teorin har vetat det så visade det sig i praktiken vara ännu mer omfattande. Jag är också lite överraskad över hur mycket jag har fått vara med på olika möten och planeringsmöten och verkligen föra fram idéer och synpunkter på saker.  Den bästa lärdomen tycker jag är den praktiska och den har jag som HR-trainee hos Vasa stad fått samla på mig.

Stella Wedenberg, högskolepraktikant / museerna

Stella Wedenberg inledde sin karriär vid Vasa stad som högskolepraktikant. Efter en praktikperiod som gått bra blev hon erbjuden jobb som museiserviceassistent, och snart har hon ett nytt jobb som amanuens.

Ditt drömyrke som barn?

Det ändrades varje vecka; som liten ville jag ibland bli marinbiolog, och ibland rockstjärna och dagistant.

Vad har du gjort?

Jag har gjort allt från översättningar till verkskyltar, uppdaterat webbplatser och sökt efter information. Härnäst ska jag dokumentera och förteckna en samling inför en eventuell framtida utställning.

Har du fått lysa i ditt arbete, hur?

Jag har fått arbeta som kontaktperson/koordinator för utställningen Kroppar och stunder – tre synvinklar till Kuntsis stiftelses samling. Det var en mycket rolig och lärorik upplevelse!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag har fått hjälp och handledning med låg tröskel. Det har också varit givande att få praktisk erfarenhet och få bekräftat att jag har valt rätt bransch.

Vad har du lärt dig?

Framför allt vad processen för en utställning innebär i praktiken. I början kändes det som ett stort hopp att gå från teoretisk kunskap till praktisk tillämpning, men nu känner jag att jag har en bra grund och kompetens inför framtiden.

Finns det någonting som har överraskat?

Jag blev överraskad av hur många delar processen för utställningen består och hur många personer som krävs för att göra en utställning från planering till vernissage.

Du belönades med utmärkelsen som årets pro gradu-skribent av Föreningen för konsthistoria, vad handlade din avhandling om?

Jag skrev om Ernst B. Lohrmann (1803-1870), en tysk arkitekt som genomförde stora förändringar inom den finländska arkitekturen och arkitektutbildningen. Trots detta har han inte fått samma erkännande som andra arkitekter som verkade ungefär samtidigt som honom. I min pro gradu-avhandling funderar jag hur det kan komma sig och vilka faktorer som har påverkat denna försummelse. I Vasa har Lohrmann bland annat planerat fängelset och Vasa övningsskolas gymnasium.

Johanna Niemi, praktikant/Energiutbildningsstigen

Andra årets miljöteknikstuderande Johanna Niemi beslutade att söka en praktikplats hos Vasa stad, eftersom hon ville bredda sin syn på den egna branschen. Praktiken i en arbetsgrupp på energiutbildningsstigen har gett stöd i studierna och nya kunskaper.

Varför sökte du praktik hos Vasa stad?

Praktik är ett intressant tillfälle att få lära sig nya saker och utmana sig själv. Samtidigt breddar praktiken synen på den egna branschen. Jag ville även få se i synnerhet den kommunala sidan av branschen.

Vad har du gjort under praktiken? Har du lärt dig något nytt?

Jag har satt mig in i hur energistigen genomförs i olika skolor. Under praktiken har jag planerat hur utbildningen på olika stadier kan främjas och göras mer ändamålsenlig. Det har varit trevligt att få testa nya saker.

Till arbetsuppgifterna har i praktiken hört besök på olika skolor, rapportering, skickande av e-postmeddelanden och planeringsarbete. Jag avlägger praktiken vid sidan av studierna och har relativt fritt fått planera hur mina arbetsdagar är uppbyggda.

Vad har varit bäst? Har det förekommit utmaningar under praktiken?

Det bästa med praktiken har varit besöken på skolorna. Jag har fått se nya ställen och testa exempelvis bee-bot-golvrobotar på ett daghem. Med dem kan barnen lära sig grunderna i programmering.

Det var först lite svårt att komma i gång med praktiken innan besöken på skolorna började. Jag var tvungen att fundera på hur saker och ting skulle genomföras med tomma händer och slutligen ändrade de ursprungliga planerna mycket.

Har någonting överraskat dig?

Överraskande har varit att stigen genomförs på så varierande sätt i olika skolor och daghem. På en del ställen gör man mer än på andra, och lärarnas intresse har stor betydelse med tanke på hur energiutbildningsstigen genomförs.

Har du fått lysa i din praktik? Hur och i vilka situationer?

Jag har på egen hand fått förverkliga planer och presentera egna idéer. Det är trevligt att jag fått förtroende att arbeta självständigt och jag har fått bra respons på mina idéer.

Har du nytta av praktiken i framtiden?

Ja. Under praktiken har jag lärt mig bra att göra upp tidtabeller. Jag har också lärt mig att lita på mina planer och fått bekanta mig med människor. Då man kommer överens om besök blir tröskeln att ta kontakt med människor och ställa frågor lägre.

Praktiken har även gett stöd i mina studier. Fram till nu har studierna mer bestått av allmänna kurser, men jag tror att man har mer nytta av praktiken i slutskedet av studierna.

Hurdant team har du?

Jag har arbetat mycket ensam. Hjälp har jag nog fått när jag haft frågor. Alla har tagit emot mig bra.

Rekommenderar du praktik hos Vasa stad?

Det gör jag. Här får man lära sig nya färdigheter som behövs i arbetslivet och testa sina gränser. Sånt som berör den kommunala sidan får man nödvändigtvis inte lära sig direkt i skolan, så praktiken har varit lärorik även med tanke på det.

Riku, HR-trainee

Praktiken inom Vasa stads personalförvaltning har lärt Riku Hirsimäki nya saker och även gett honom erfarenheter av att lyckas samt bra diskussioner. Arbetsplatsen i en vacker, historisk miljö och i ett toppenteam får extra beröm av Riku.

Varför sökte du praktik hos Vasa stad?

Som studerande inom förvaltningsvetenskap ville jag får erfarenhet inom kommunsektorn, vilket var en orsak till att jag sökte till Vasa stad. Jag var intresserad av att arbeta som en del av organisationen för en stark nordisk stad, och Vasa stads starka profil var lockande.  

Vad har du gjort under praktiken? Har du lärt dig något nytt?

Som HR-trainee har jag fått göra olika uppgifter inom personalförvaltningen, och jag är positivt överraskad över hur mångsidiga uppgifter det finns. Till uppgifterna har hört bland annat att göra sammanställningar av enkäter, skriva promemorior och beskriva HR-processerna. Uppgifterna har lärt mig hur bred skala av olika uppgifter det kan finnas inom personalförvaltningen. HR-uppgifterna är inte enbart att uppgöra arbetsavtal och rekrytera personal, utan det finns många olika uppgifter!  

Vad har varit bäst? Och tråkigast?

Det bästa har framfört allt varit att lära sig nya saker. Ett av mina mål med praktiken var att allmänt få lära mig om personalförvaltning och det har praktiken verkligen möjliggjort. Bäst har även varit trevliga arbetskompisar och att man kan göra saker med glimten i ögat!  Så ska det vara! Styrelsegårdens vackra arkitektur är en fröjd för ögat, vilket alltid gör det till ett nöje att komma till jobbet!  

Tråkigt under praktiken kan det ibland bli om någonting framskrider långsamt, men det är ju dock naturligt. Ibland går saker långsammare och ibland snabbare.  

Har någonting överraskat dig?

En överraskning var lagstiftningen för kommunbranschen i anslutning till personalförvaltning, vilken avviker från lagstiftningen för den privata sektorn. Som första erfarenhet inom personalförvaltning är den offentliga sektorn intressant även ur lagstiftningsperspektiv.   

Har du fått lysa i din praktik? Hur och i vilka situationer? 

Det är belönande ibland när man har haft brådskande saker att sköta och lyckat få dem klara.  Efter en stor och tuff kraftansträngning känns det bra och erfarenheter av att lyckas i arbetet är viktiga. Jag njuter även av sociala situationer och bra diskussioner med kollegerna. Det bästa med diskussionerna är att man kan lyfta fram sin syn för hela arbetsgemenskapen!  

Har du nytta av praktiken i framtiden?

Ja, absolut! Kännedom om personalförvaltning behövs i många jobb. Om jag i framtiden har chefsuppgifter, så tror jag att jag kan ha nytta av denna erfarenhet och av allt jag lärt mig!   

Hurdant team har du?

Mitt team har varit underbart! Arbetet utförs med glimten i ögat, man hjälper varandra och kan alltid ställa frågor. Människorna i teamet kompletterar varandra på ett lämpligt sätt med sin kompetens och samarbetet är smidigt.   

Rekommenderar du praktik hos Vasa stad?

Jag kan varmt rekommendera praktik hos Vasa stad!  Vasa stad erbjuder en intressant utsiktsplats över uppgifterna inom det kommunala fältet.  Jag rekommenderar att man håller ögonen öppna efter praktikplatser hos Vasa stad, det lönar sig även att hålla utkik efter sommarjobb inom förvaltningen.  

Aura, praktikant /Välfärdsservice

Aura Kiikkala är den första praktikanten vid stadens nya välfärdsservice. Hon sökte sig till staden eftersom hon har fått ett modernt intryck av organisationen, och fick också från första parkett följa och lära sig om stadens utvecklingsarbete och projektformade arbete. Positivt har varit hur mycket man har satsat på praktikanternas arbetsuppgifter och att arbetsatmosfären är trivsam.

Varför sökte du praktik hos Vasa stad?

Jag studerar inom magisterprogrammet för samhällsvetenskaper vid Tammerfors universitet. Jag bor i Vasa för tredje året och under mitt boende här har jag fått ett intryck av att Vasa stad är utvecklingsvillig och modern (ordet fresh skulle vara mera beskrivande om man kan använda det). Därför kändes det naturligt att fråga efter praktikantplatser på Vasa stad. Jag ville utföra min praktik i min hemstad. Jag är intresserad av barnfamiljernas välmående och barnen varför projektarbete inom modellen Barnvänlig kommun kändes trevligt.

Vad har du gjort under praktiken? Har du lärt dig något nytt?

Jag utför min praktik inom välfärdsservicen i välfärdsenheten. En stor arbetsuppgift för mig är att assistera i att kartlägga nuläget för Unicefs modell Barnvänlig kommun. Utgående från enkäter om hälsa i skolan och enkätundersökningar som THL har genomfört har jag svarat på resultatindikatorsfrågor om barnens, ungdomarnas och barnfamiljernas situation i Vasa. Dessutom assisterar jag i att kartlägga nuläget för barnen och ungdomarna i Vasa för arbetet inom Barnvänlig kommun. Inom välfärdsservicen får jag bekanta mig med flera delområden som främjar välfärd, hälsa och delaktighet och också övriga aktörer och sektorer inom staden och välfärdssamkommunen (blivande välfärdsområdet).

Vad har varit bäst? Och tråkigast?

Det bästa har varit det vänliga mottagandet som jag har fått i själva verket av varje person som jag har mött. Jag är tacksam för att jag har fått vara med om att följa olika möten och uppgifter, för att de har varit riktigt lärorika.

Något tråkigt kommer jag inte på.

Har någonting överraskat dig?

Även om jag studerar samhällsvetenskaper har jag blivit överraskad av hur många lagstadgade uppgifter en kommun/stad har. Därför finns det också rikligt med organisationer och beslutande organ.

Har du nytta av praktiken i framtiden?

Absolut. Som praktikant får jag en viktig arbetserfarenhet om stadens utvecklingsverksamhet och projektformade arbete. Också för övrigt är praktiken ett bra sätt att bekanta sig med olika sektorer inom staden.

Rekommenderar du praktik hos Vasa stad?

Det gör jag. Man har satsat på att introducera praktikanten och på hens arbetsuppgifter, och arbetstagarna är vänliga inom alla sektorer. Vasa är en lagom stor stad för att kunna erbjuda en utvecklande praktik, men ändå lagom liten så att den dagliga verksamheten är smidig.

Hurdant team har du?

Till mitt team hör koordinatorn i hälsofrämjande Hanna-Mari, koordinatorn i hälsomotion Minna, koordinatorn för förebyggande rusmedelsarbete Merja och koordinatorerna för frivilligarbete Seija och Senni. Mitt dagliga arbete gör jag under handledning av Hanna-Mari och arbetar för Barnvänlig kommun. Man har med stort hjärta tagit med mig på teamet och jag kan alltid be om hjälp vid behov.

 

Susanna, praktikant / serviceområdet ekonomi och strategi

Susanna Laitila sökte en praktikantplats i enheten ekonomi och strategi, där hon har fått lära sig väldigt mycket nytt om den mångsidiga servicebranschen och från första parkett följa det praktiska strategiarbetet; vad det i praktiken innebär då man planerar och bygger upp framtiden för staden. Därtill har Susanna fått delta i förvaltningsövergripande projekt och njutit av arbetsatmosfären.

Varför sökte du som praktikant till Vasa stad?

Jag sökte som praktikant till Vasa stad eftersom en praktikantplats i enheten ekonomi och strategi verkade vara intressant och lämplig med tanke på min studiebakgrund. Praktiken är ett deltidsarbete, varför den tidsmässigt passar utmärkt för mina studier men också annars in i min vardag. Det intressanta ämnesområdet kring strategin och målen för hållbar utveckling samt deltidsarbetet var de speciella orsakerna till varför jag sökte som praktikant till Vasa stad.

Vad har du gjort under praktiken? Har du lärt dig något nytt?

Den första månaden har gått till att jag har bekantat mig med systemen och människorna. Nu, under den första månaden, har jag omfattande fått sätta mig in i vad det gäller här. Jag har också varit med och förnyat Vasa stads intranät. I det stora hela har jag lärt mig väldigt mycket nytt om serviceområdet ekonomi och strategi. Det har också varit väldigt intressant att se hur stadens strategiarbete i praktiken fungerar. Jag har redan lärt mig mycket nytt om såväl staden som arbetsorganisation som förvaltningen i sig. Jag ser fram emot vad annat jag får lära mig.

Vad har varit bäst? Tristast då?

Allt har varit bäst, jag har inte haft en trist stund. Det har varit fint att få lära sig nytt och utveckla sin kompetens. Dessutom har jag särskilt tyckt om då distansarbetet har lyckats. Förstås har omständigheterna tvingat oss till distansarbete, men för mig passar det riktigt bra. Förstås ligger det också en tristare sida här, då man inte så många gånger har sett sina kollegor i det verkliga livet. Ändå har man fått lära känna nya människor på distans.

Har någonting överraskat dig?

Ingenting har varit överraskande.

Är praktiken till nytta i framtiden?

Det är den nog! Allt som allt tycker jag att den praktiska erfarenheten av förvaltningens verksamhet och bättre kunskaper i strategiarbete är riktigt nyttiga med tanke på min framtid.

Rekommenderar du en praktik på Vasa stad?

Jag kan absolut rekommendera en praktik på Vasa stad! Att arbeta inom en stadsorganisation är en mycket ögonöppnande upplevelse. Även den glada arbetsatmosfären har tydligt kommit fram genast under den första månaden.

Hurdant team har du?

Jag har ett väldigt nära arbetsteam som det är lätt att jobba i. Jag har också fått delta i olika förvaltningsövergripande projekt, såsom förnyelsen av intranätet, och då har arbetsteamet blivit större. Allt som allt är det mycket trevligt att vara praktikant här!

 

 

Niklas, kommunikationspraktikant

Utöver sina studier inom kommunikation har Niklas Grönholm arbetat mycket som journalist, men han ville utöka sin kompetens inom olika kommunikationsuppgifter, så han sökte till staden för praktik. Han blev förvånad över kommunikationsteamets centrala roll i stadens verksamhet, vilket gjorde arbetet varierande och mångsidigt. Den positiva arbetsstämningen har också fått Niklas att stortrivas.

Varför sökte du som praktikant till Vasa stad?

Utöver mina studier har jag arbetat mycket som journalist, men de senaste åren har jag blivit allt mer intresserad av kommunikation och marknadsföring. När jag fick reda på att Vasa stad sökte en kommunikationspraktikant tvekade jag inte ett ögonblick utan sökte direkt. Jag studerar mitt sista år, så jag tänkte att en praktik skulle vara en perfekt övergång till arbetslivet.

Vad har du gjort under praktiken? Har du lärt dig något nytt?

Jag har gjort alla möjliga saker: bollat idéer och skapat innehåll, varit med och filmat och fotograferat, samt träffat och intervjuat människor. Arbetsuppgifterna för en kommunikationspraktikant är varierande och alla arbetsdagar är olika. På drygt tre månader har jag lärt mig mycket om kommunikation och fått en bättre förståelse för hur viktig arbetsuppgiften är. Dessutom har de olika uppgifterna inom marknadsföring varit särskilt intressanta, eftersom man får vara kreativ och idérik.

Vad har varit bäst? Och tristast?

Det bästa har varit att jag har varit med i olika uppgifter och projekt. Jag har fått förtroende och varit en del av teamet från dag ett. Och att få jobba tillsammans i ett team är definitivt det bästa.

Det som kanske har varit tristast är att jag inte har kunnat träffa mina arbetskamrater så mycket i början av året, men som tur ser våren ljus ut.

Har någonting överraskat dig?

Jag blev förvånad över att vårt team har en så central roll i stadens organisation. Vi arbetar med alla, hela organisationen. Detta gör arbetet mångsidig och varierande.

Är praktiken till nytta i framtiden?

Absolut. Alla borde åka på praktik om man bara har möjlighet till det. Jag har lärt mig så mycket och jag vet att detta kommer att öppna dörrar för framtiden.

Rekommenderar du en praktik på Vasa stad?

Jag rekommenderar varmt en praktikplats vid Vasa stad. Det är ett riktigt bra ställe att ta de första stegen i arbetslivet och karriären.

Hurdant team har du?

Mitt team är fantastiskt. Jag har blivit så väl mottagen och vi har superbra arbetsmiljö. Vi jobbar hårt och gör ett bra jobb, men vi skrattar också mycket. Mitt team har gjort praktiken oförglömlig.

 

Robert, civiltjänstgörare/digi-tutor

Robert Hjerppe har gjort sin civiltjänst inom serviceområdet Digitalisering och innovationer vid Vasa stad. Praktiken har uppmuntrat och motiverat Robert och stärkt känslan av att han valt rätt bransch. Han har fått ansvar, frihet och många nya, trevliga kompisar.

Varför sökte du praktik hos Vasa stad?

Det var en av mina vänner som tipsade mig om en tjänstgöringsplats vid Vasa stad och jag sökte platsen, för det råkade handla om min egen bransch.

Vad har du gjort under praktiken? Har du lärt dig något nytt?

Under tjänstgöringen har jag bland annat fått utbilda personalen i olika programvaror, installera och reparera olika slags apparater och anslutningar samt överlag verka som IT-support för mina arbetskamrater.

Vad har varit bäst? Och tråkigast?

Det bästa med jobbet är ansvaret och fria händer. Jag njuter jättemycket av att självständigt få ta kontakt direkt med kunden och att själv få bestämma över mina tidtabeller. En annan bra sak är arbetsmiljön. Vi har ett bra team, alla är väldigt vänliga mot varandra och hjälp får man alltid när man behöver den. Jag kan säga att jag inte har haft en enda negativ erfarenhet när det gäller mina kollegor eller kunder. Alla har varit jättesakliga!

Rekommenderar du praktik hos Vasa stad?

Jag kan starkt rekommendera Vasa stad som tjänstgöringsplats. Jag inser att jag har fått ny erfarenhet av sådant inom IT som jag tidigare inte visste så mycket om.

Har du nytta av praktiken i framtiden?

Jag kommer säkert att ha nytta av denna tjänstgöringsplats i framtiden och dessutom har jag märkt att jobbet har stärkt mitt intresse för IT.