Förbigå menyn
Två personer sitter vid ett bord, båda håller en penna i handen och granskar samma papper. På bordets framkant syns en datormus och ett tangentbord.

Ofta ställda frågor om reformen av sysselsättningstjänsterna

Statens nuvarande AN-tjänster, det vill säga arbetskraftsbyråernas tjänster, överförs till kommunerna 1.1.2025. Vasa stad börjar då organisera sysselsättningstjänsterna i samarbete med de övriga kommunerna inom Österbottens sysselsättningsområde, det vill säga Kaskö, Korsholm, Korsnäs, Laihela, Malax, Närpes, Nykarleby och Vörå.

Finns det något du funderar på gällande reformen? På den här sidan hittar du svar på de vanligaste frågorna som gäller förändringen ur kundens synvinkel.

Varför läggs AN-byrån (arbetskraftsbyrån) ner?

AN-byrån (arbetskraftsbyrån) upphör inte att finnas, utan dess tjänster överförs till kommunerna. Hittills har staten haft hand om att ordna AN-tjänsterna. Eftersom serviceanordnaren byts ut, slutar man använda benämningarna AN-byrån och AN-tjänster.

Reformen förbättrar sysselsättningstjänsternas tillgänglighet och mångsidighet samt påskyndar sysselsättningsprocessen, då tjänsterna produceras som närservice i kommunen, det vill säga nära kunderna. I och med reformen kan kommunerna utveckla servicen utifrån de behov som de egna kommuninvånarna samt arbetsgivarna har, vilket också stärker områdenas livskraft och konkurrenskraft.

Vilka saker ändras ur den arbetssökandes synvinkel och hur?

Ur den arbetssökandes synvinkel ändras bara kontaktuppgifterna. Den centrala förändringen är att AN-byråns nuvarande webbplats och telefontjänst slutar fungera vid årsskiftet. AN-byråns webbplats kommer i fortsättningen att ersättas av Jobbmarknaden-webbplatsen där du kan sköta ärenden elektroniskt och hitta information om arbetssökning. Telefontjänsten som betjänar person- och företagskunder i Österbottens sysselsättningsområde får från 1.1.2025 nya nummer.

De nya kontaktuppgifterna uppdateras i slutet av 2024 på Vasa stads webbplats och på Jobbmarknaden under fliken Österbottens sysselsättningsområde. Även AN-byrån informerar sina kunder om de nya kontaktuppgifterna.

Överflyttas mina uppgifter automatiskt?

Ja, kundernas uppgifter överflyttas automatiskt från ett system till ett annat.

Byts min egen tjänsteman ut?

Den egna tjänstemannen byts inte nödvändigtvis ut. Nuvarande Österbottens AN-byrå delas in i fyra nya sysselsättningsområden: Österbottens sysselsättningsområde, Mellersta Österbottens sysselsättningsområde, Jakobstads sysselsättningsområde och Sydösterbottens sysselsättningsområde. Om din egen tjänsteman överförs till Österbottens sysselsättningsområde så strävar man till att den egna tjänstemannen förblir densamma.

Var sköter jag mina ärenden 2025?

Snabbast sköter du ärenden elektroniskt på Jobbmarknaden, dit du kan logga in med nätbankskoder eller mobilnyckel. På Jobbmarknadens E-tjänster kan du registrera dig som arbetssökande, följa arbetssökningsprocessen, komma överens om en sysselsättningsplan och rapportera om dess förverkligande, meddela om ändringar i ditt arbetssökande, söka dig till arbetskraftsutbildningar och ansöka om startbidrag.

Du kan sköta ärenden på plats vid ämbetshuset i Vasa som är sysselsättningstjänsternas huvudsakliga verksamhetsställe (Wolffskavägen 35) eller vid servicestället i Närpes (Närpesvägen 4). I de övriga kommunerna i Österbottens sysselsättningsområde kan du sköta ärenden enligt tidsbokning eller till exempel då du lämnar in blanketter till sysselsättningstjänsterna.

Du kan också ringa till sysselsättningstjänsterna. De nya servicenumren för person- och företagskunder fungerar fr.o.m. 1.1.2025. Personkundernas nya servicenummer är 06 325 4400. Företagskunderna kan ringa till numret 06 325 4500.

Vad är Jobbmarknaden?

Jobbmarknaden är en riksomfattande nättjänst som erbjuder råd och en kanal till att sköta ärenden med sysselsättningsmyndigheten. På Jobbmarknaden hittar du lediga arbetsplatser och rikligt med information om arbetslivet.

Kommer det att införas nya skyldigheter för att kunna få utkomstskydd? Hålls skyldigheterna att söka jobb oförändrade?

De lagstadgade skyldigheterna uppdateras tidvis, men ändringar i skyldigheterna hänger inte ihop med reformen av sysselsättningstjänsterna, utan med regeringsprogrammet som utarbetats av regeringen. Det kommer alltså inte att införas nya skyldigheter på grund av reformen av sysselsättningstjänster.

Gällande ditt eget utkomstskydd kan du fråga efter mer information av utkomstskyddets betalare, som är FPA eller arbetslöshetskassan som du hör till.

Samma skyldigheter att söka jobb gäller fortfarande.

Hur skiljer sig nästa års sysselsättningstjänster från den nuvarande modellen?

De nya sysselsättningstjänsterna skiljer sig knappt från den nuvarande modellen för AN-tjänster. Lagen styr verksamheten fortfarande och inom sysselsättningstjänsterna producerar man även i fortsättningen alla lagstadgade tjänster. Reformen ger ändå bättre förutsättningar för att lyfta fram sysselsättningstjänsterna som en av kommunens alla verksamheter.

Kommer det att bli arbetsplatser lediga?

Personalen vid den nuvarande Österbottens AN-byrå överflyttas med sina nuvarande arbetsbeskrivningar och titlar till de nya sysselsättningstjänsterna. I samarbetsförhandlingarna som förs 2025 blir det klart om nya befattningar eller rekryteringar behövs inom sysselsättningstjänsterna.

Hur finansieras de nya sysselsättningstjänsterna i fortsättningen?

Österbottens sysselsättningstjänster finansieras med statsandelar som tilldelats kommunerna, det vill säga finansiering som staten betalar till kommunerna. Kommunerna som hör till Österbottens sysselsättningsområde finansierar verksamheten var och en med egna andelar. Kommunerna som utöver Vasa hör till samarbetet är Nykarleby, Vörå, Korsholm, Laihela, Malax, Närpes, Korsnäs och Kaskö.