Förbigå menyn
Två personer sitter vid ett bord, båda håller en penna i handen och granskar samma papper. På bordets framkant syns en datormus och ett tangentbord.

Trestegsstödet och pedagogiska dokument

På den här sidan har vi samlat instruktioner och tips om hur du skapar ett bra pedagogiskt dokument för eleven samt information om trestegsstödet.

Guide till vårdnadshavarna om trestegsstödet:  Guide pdf 245KB

Guiden på olika språk:

Trestegsstödet

Allmänt stöd

Alla elever finns inom det allmänna stödet från skolstart. Hit hör vanliga, allmänna stödåtgärder som man tar i bruk för att stöda eleven att komma vidare i sitt arbete eller utmanas om det är det som behövs. I bland märker man att en elev är i behov av flera enkla stödåtgärder. Då är det bra att gå genom den lista på allmänt stöd som finns i Wilma. (Finns också som bilaga i detta dokument) Via dokumentering säkerställer man att stödet är tillräckligt och möjligt att kolla upp. Dessutom måste man kunna visa på stöd som getts om det blir fråga om att eleven är i behov av ytterligare stödåtgärder. Stödet sker i samarbete med eleven, vårdnadshavarna, undervisande lärare och övrig personal. En plan för lärande kan göras om man finner behov av att dokumentera mera grundligt. Eleven följer allmän läroplan.

Pedagogisk bedömning

En pedagogisk bedömning gör man när man gett och dokumenterat allmänt stöd, men konstaterar att eleven behöver regelbundet stöd eller flera olika former av stöd samtidigt. ( Intensifierat stöd ) Den undervisande läraren ansvarar för bedömningen och samarbetar vid behov med andra lärare. Den pedagogiska bedömningen behandlas yrkesövergripande i samarbete med elevvårdspersonal. Tillsammans funderar man kring vilken typ av stöd eleven behöver. Vårdnadshavarna och eleven informeras om innehållet i den pedagogiska bedömningen. En bedömning görs också om stödbehovet minskar och eleven återgår till allmänt stöd. Vårdnadshavare informeras även om detta.

Intensifierat stöd

Det intensifierade stödet planeras som en helhet. Allt stöd för lärande som eleven får antecknas i en plan för lärande. Den undervisande läraren/ämnesläraren ansvarar för att planen skrivs och arkiveras. När det gäller elever i åk 7-9 är det klassföreståndaren som ansvarar och har koll på elevernas planer. Om flera lärare undervisar eleven skriver man planen i samarbete. Specialläraren handleder vid behov. Eleven följer allmän lärokurs, men lärokurserna kan vara olika omfattande. Särskilda områden kan prioriteras i en lärokurs (dvs. eleven läser det centrala innehållet i kursen). Planen är tidsbunden och utvärderas som överenskommet. Det är viktigt att vårdnadshavarna och eleven informeras om vad som står i planen, hur den är uppbyggd och hur den utvärderas och följs upp. God kontakt till hemmet underlättar samarbetet kring elevens inlärning. Elevens medverkan i planeringen ökar i de högre årskurserna. Planen utgör grunden för bedömningen av elevens framsteg. Om särskilt prioriterade områden används som stöd metod informeras vårdnadshavarna och eleven noggrant om hur det prioriterade innehållet inverkar på bedömningen.

Plan för lärande

Plan för lärande kan skrivas vid många olika tillfällen. Plan för lärande skrivs för att dokumentera stödåtgärder som är regelbundet återkommande. Eleven följer allmän lärokurs. Plan för lärande kan också användas för att differentiera undervisningen uppåt d.v.s. dokumentera vad man gör för de elever som behöver något mera, mera utmaningar för att inte tappa intresset för skolarbetet. Dokumentation av stödåtgärder i plan för lärande är särskilt viktigt om eleven t.ex. flyttar och byter skola . Om flera lärare undervisar eleven antecknar man i plan för lärande hur bedömningen görs. Elever med invandrarbakgrund som har rätt till undervisning i svenska som andra språk ska ha en plan för lärande där man följer upp undervisningen och stödet. ( Rätten till svenska som andra språk finns antecknad i Primus! Kolla med din rektor om du är osäker)

Pedagogisk utredning

För elever som inte i tillräcklig utsträckning uppnår målen, trots att intensifierat stöd getts, görs en pedagogisk utredning. Detta görs oftast då en elev av olika orsaker inte klarar allmän lärokurs. Den undervisande läraren ( oftast flera lärare i samverkan) skriver utredningen. Någon av skolans speciallärare är dock ansvarig för utredningen. En utredning/ undersökning kan med fördel begäras av skolans psykolog. På så sätt säkerställer man att eleven får tillräckligt med stöd. En utredning av skolpsykologen underlättar också den fortsatta planeringen. Vårdnadshavarnas åsikt frågas alltid efter när det gäller utredning av skolpsykolog. Vårdnadshavarna kan motsätta sig att deras barn blir utredda av en psykolog. Att vårdnadshavare motsätter sig psykologtestning är inget hinder för att skriva en utredning. Vårdnadshavare och elev informeras och ges möjlighet att påverka innehållet i utredningen. Vårdnadshavare kan inte motsätta sig att en utredning görs. De behöver inte heller godkänna innehållet. I alla lägen behöver man dock ge möjlighet att diskutera, ifrågasätta och kommentera. Som stöd till utredningen kan man ha bilagor av olika slag. Oftast handlar det om Intyg från läkare eller utlåtanden från psykolog eller terapeuter. Intyg ges till skolan via vårdnadshavare. Utredningen behandlas yrkesövergripande i samarbete med elevvårdspersonal. Om det yrkesövergripande teamet finner att eleven är betjänt av särskilt stöd bereder skolpsykologen ärendet. Beredningen skickas till skoldirektören som tar ett förvaltningsbeslut i ärendet. Förvaltningsbeslutet delges vårdnadshavarna och tillsammans med beslutet finns också besvärshänvisningar. En utredning görs också om stödbehovet minskar och eleven återgår till intensifierat stöd. Ärendet behandlas då också i ett yrkesövergripande team som för ärendet vidare för beredning till skolpsykologen och skoldirektören gör med beredningen som grund ett förvaltningsbeslut i ärendet. I läroplanen framgår att stödets tillräcklighet ska granskas åtminstone inför åk 3 och inför åk 7. I praktiken innebär detta att utredningar görs för ALLA elever som har särskilt stöd på åk 2 och på åk 6. När det gäller pedagogiska utredningar är det viktigt att minnas att de behöver göras i god tid om man inte kan bedöma eleven enligt de ”vanliga målen” längre så att IP och egna målsättningar hinner göras med tanke på bedömningen. Då en elev behöver få en individuell plan i något nytt ämne behövs det ett nytt förvaltningsbeslut.

Särskilt stöd

Beslut om särskilt stöd: Beslutet görs på basis av den pedagogiska utredningen. Förvaltningsbeslut fattas av skoldirektören. Vårdnadshavare ska höras i samband med den pedagogiska utredningen som föregår beslutet. Särskilt stöd kan se ut på olika sätt. Särskilt stöd där eleven studerar ämnen enligt egen förmåga med individuell målsättning och bedöms enligt de individuella målsättningarna och studier enligt verksamhetsområden. Man kan också ha särskilt stöd enbart i lärande och skolgång. Elever med stora funktionsnedsättningar som inte kan läsa ämnen får stöd för sin personliga utveckling genom att studera följande verksamhetsområden: Kognitiva färdigheter, kommunikativa färdigheter, motoriska färdigheter, sociala färdigheter och dagliga färdigheter. I beslutet om särskilt stöd ska det stå vilken typ av särskilt stöd eleven behöver. Särskilt stöd planeras som en helhet för eleven:

  • eleven behöver individuell lärokurs med egna målsättningar i ett eller flera ämnen
  • eleven är inskriven i specialklass på heltid eller deltid
  • eleven har en komplex helhetssituation och behöver regelbundet stöd av olika slag för lärande och skolgång
  • eleven har förlängd läroplikt

Läroämnena läses enligt behov inom allmän eller individuell lärokurs. En individuell plan för hur undervisningen ska ordnas (IP) gör upp. IP:n beskriver den undervisning och det övriga stöd eleven får. Den undervisande läraren skriver elevens IP. I praktiken innebär detta att flera lärare samarbetar kring samma IP-dokument. IP:n är kopplad till bedömningen. Det betyder att IP:n ska vara klar inom september månad. elevens IP kan kompletteras vid behov under hela läsåret Behovet av uppföljning och utvärdering kan se olika ut och anteckningar om hur man gör detta ska finnas i elevens IP. Hur eleven bedöms och av vem antecknas också.

När du skriver en IP

Som grund för en IP finns elevens skolgångshistorik och elevens nuvarande kunskaper, färdigheter, behov och möjligheter. Använd alla utlåtanden, screeningar och kartläggningar som finns att tillgå! Samarbete med vårdnadshavarna är viktigt! Vid behov kan man be deltidsspecialläraren göra ytterligare testning.

Att känna eleven och hens behov är viktigt för att man ska kunna göra en fungerande IP. Oftast behöver man göra IP:n i samverkan så att flera lärare samarbetar kring samma dokument.

En IP ger stora möjligheter, men förpliktigar också att tänka utanför boxen och se till elevens helhetssituation.

Att tänka livskunskap framom en specifik kurs är att rekommendera! Behov och individuella förutsättningar styr. Om eleven behöver mycket anpassning i förhållande till den allmänna läroplanen för samma årskurs behövs förarbete där man ser vilket stöd eleven getts hittills och hur målsättningarna varit formulerade

Grejen med IP är att planen är individuell. Det betyder att den kan vara helt avvikande från alla andra elevers program eller delvis lika. Lösenordet är: DET BEROR PÅ!

Almänna råd för pedagogiskt skrivande

Sekretess

  • De pedagogiska dokumenten får endast läsas av sådana lärare som undervisar eleven samt övrig personal som behöver informationen i fråga i sitt arbete.
  • Man får ta del av informationen i dokumenten endast i den utsträckning som arbetsuppgifterna förutsätter.

Texten

  • Kom ihåg att uttrycka dig kort och tydligt.
  • Tänk på att vårdnadshavarna och eleven också läser dokumenten. Skriv därför på ett sätt som motiverar eleven och vårdnadshavaren.
  • Texterna ska skrivas på ett respektfullt sätt och vara realistiska.
  • Fokusera på elevens styrkor och betona möjligheter framom problem.
  • Utgå från elevens styrkor när du beskriver de utmaningar som finns.
  • Beskriv varken elevens personliga egenskaper eller karaktär. Beskriv i stället elevens förmåga att lära sig.
  • I de pedagogiska dokumenten beskrivs endast de stödåtgärder som stöder eleven samt de stödåtgärder som eleven kommer att ha tillgång till.

Att sätta upp mål

  • Kom ihåg att sätta upp både mål och delmål för eleven.
  • Målen ska vara konkreta och bedömningsbara. Det ska vara möjligt att bedöma om målen nåtts eller inte. Jämför: ”Eleven uppför sig bättre” och ”Eleven kommer ihåg att räcka upp handen”

Vad får man skriva i dokumenten?

  • I de pedagogiska dokumenten antecknas endast sådan information som berör elevens lärande. Man ska inte nämna elevens diagnoser, undersökningsresultat eller nämna något om elevens medicinering. Man kan istället beskriva hur elevens styrkor, utmaningar och stödbehov konkret syns i skolvardagen samt beskriva de stödåtgärder som skolan erbjuder eleven.
  • Olika expertutlåtanden kan nämnas i de pedagogiska dokumenten, men sätts inte som bilaga. (De expertutlåtanden som behövs i samband med den pedagogiska utredningen är ett undantag och de bifogas alltid till den pedagogiska utredningen).
  • Elevens deltagande i terapi eller rehabilitering antecknas endast i sådana fall som eleven deltar i rehabiliteringen eller terapin under skoldagen (det kräver också ett skilt beslut).

Arbetsfördelningen

  • Det är viktigt att man kommer ihåg att anteckna vem som ansvarar för att ge det planerade stödet samt vilket samarbete som görs kring eleven.

Pedagogisk bedömning

Vad säger läroplanen om den pedagogiska bedömningens innehåll?

  • elevens lärande och skolgång som helhet ur skolans, elevens och vårdnadshavarens
    perspektiv
  • det allmänna stöd som eleven har fått och en bedömning av effekten av olika former av
    stöd
  • elevens styrkor och intressen, förutsättningar för lärande och särskilda behov i anslutning till lärande och skolgång
  • en bedömning av genom vilka pedagogiska stödåtgärder, stödåtgärder som gäller lärmiljön, handledning, elevvård eller andra stödåtgärder eleven kan stödjas
  • en bedömning av behovet av intensifierat stöd.

Plan för lärande inom allmänt och intensifierat stöd

 

Vad säger läroplanen om innehållet i elevens plan för lärande?

Elevens mål

  • elevens uppfattning om sina mål och intressen
  • elevens styrkor, förutsättningar för lärande och särskilda behov för lärandet och skolgången
  • målen för elevens lärande, förmågan att arbeta, kommunikativa färdigheter och skolgång.

Pedagogiska lösningar

  • lösningar som gäller lärmiljöerna
  • lösningar i anslutning till elevens stöd, såsom flexibel gruppindelning, kompanjonundervisning, undervisningsmetoder, studiestrategier, arbetssätt och sätt att kommunicera
  • stödundervisning och specialundervisning på deltid som eleven får
  • särskilt prioriterade områden i olika läroämnen
  • mål och åtgärder angående handledningen av eleven.

Samarbete och tjänster som stödet förutsätter

  • stöd av elevvården och andra sakkunniga samt ansvarsfördelningen mellan olika aktörer
  • tolknings- och biträdestjänster, övriga undervisningstjänster, hjälpmedel och habiliteringstjänster som förutsätts för att eleven ska kunna delta i undervisningen och som
    fastställs i lagen om grundläggande utbildning samt ansvarsfördelningen mellan olika
    aktörer
  • samarbetet med eleven och vårdnadshavaren, vårdnadshavarens stöd.

Uppföljning och utvärdering av stödet

  • uppföljning av hur målen i planen för elevens lärande nås, utvärdering av åtgärdernas
    effekt och tidpunkter för utvärderingen
  • utvärdering av elevens lärande och skolgång som helhet i samråd med eleven och vårdnadshavaren samt elevens självbedömning
  • vilka bedömningsmetoder som används för att eleven ska kunna visa sina kunskaper på
    ett lämpligt sätt
  • granskning av planen för elevens lärande samt tidpunkt för granskningen
  • vilka personer som varit med och utarbetat planen.

Planen för elevens lärande ska inte beskriva elevens personliga egenskaper.

Pedagogisk utredning

Vad säger läroplanen om innehållet i den pedagogiska utredningen?

  • hur elevens lärande framskrider
  • elevens lärande och skolgång som helhet ur skolans, elevens och vårdnadshavarens
    perspektiv
  • det intensifierade eller särskilda stöd som eleven fått och en bedömning av vilken inverkan olika former av stöd haft
  • elevens styrkor och intressen, förutsättningar för lärande och särskilda behov i anslutning till lärande och skolgång
  • en bedömning av genom vilka pedagogiska stödåtgärder, stödåtgärder som gäller lärmiljön, handledning, elevvård, eller andra stödåtgärder eleven kan stödjas
  • en bedömning av behovet av särskilt stöd
  • en bedömning av om eleven behöver en individualiserad lärokurs i ett eller flera läroämnen och motiveringar till detta

IP

Vad säger läroplanen om innehållet i elevens IP?

Elevens mål

  • elevens uppfattning om sina mål och intressen
  • elevens styrkor, förutsättningar för lärande och särskilda behov för lärandet och skolgången
  • målen för elevens lärande, förmågan att arbeta och skolgång
  • mål i anslutning till elevens utveckling, såsom socioemotionella eller motoriska färdigheter
  • läroämnen och ämnesgrupper samt valfria studier som eleven studerar och antalet
    årsveckotimmar.

Pedagogiska lösningar

  • lösningar som gäller lärmiljöerna
  • lösningar i anslutning till elevens stöd, såsom flexibel gruppindelning, kompanjonundervisning, undervisningsmetoder, studiestrategier, arbetssätt och sätt att kommunicera
  • stödundervisning och specialundervisning på deltid som eleven får
  • särskilt prioriterade områden i olika läroämnen
  • mål och åtgärder angående handledningen av eleven.

Undervisningsarrangemang

  • om undervisningen för eleven ordnas i samband med övrig undervisning och/eller i
    specialklass
  • specialundervisning som ges som kompanjonundervisning, undervisning i smågrupp
    eller som individuell undervisning till elev som studerar i samband med övrig undervisning
  • vilken klass eleven som studerar i specialklass anvisats inom den allmänna undervisningen och en plan för elevens studier i denna klass
  • hur elevens skoltransporter ordnas och vem som ansvarar för dem samt en plan för
    handledd verksamhet och övervakning för en elev som väntar på transport.

Samarbete och tjänster som stödet förutsätter

  • stöd av elevvården och andra sakkunniga samt ansvarsfördelningen mellan olika aktörer
  • tolknings- och biträdestjänster, övriga undervisningstjänster, hjälpmedel och habiliteringstjänster som fastställs i beslutet om särskilt stöd samt ansvarsfördelningen mellan
    olika aktörer
  • samarbetet med eleven och vårdnadshavaren, vårdnadshavarens stöd
  • elevens eventuella deltagande i morgon- och eftermiddagsverksamhet och en beskrivning av samarbetet med arrangören.

Uppföljning och utvärdering av stödet

  • uppföljning av hur målen i IP:n nås, utvärdering av vilken effekt åtgärderna haft samt
    tidpunkter för utvärderingen
  • utvärdering av elevens lärande och skolgång som helhet i samråd med eleven och vårdnadshavaren samt elevens självbedömning
  • vilka metoder som används vid bedömning av lärande för att eleven ska kunna visa
    sina kunskaper på ett lämpligt sätt
  • granskning av IP:n samt tidpunkt för granskningen
  • vilka personer som varit med och utarbetat planen.

Ifall eleven studerar ett eller flera läroämnen enligt individualiserad lärokurs, ska IP:n utöver
ovan nämnda uppgifter dessutom innehålla:

  •  en förteckning över de läroämnen som eleven studerar enligt individualiserad lärokurs
  • målen och det centrala innehållet i de individualiserade läroämnena
  • bedömningen av läroämnena som studeras enligt individualiserad lärokurs i relation till
    målen och innehållet i IP:n.

Ifall eleven studerar enligt verksamhetsområde, ska IP:n utöver ovan nämnda uppgifter dessutom
innehålla

  • elevens individuella mål och det centrala innehållet per verksamhetsområde
  • bedömningen av elevens framsteg i relation till elevens mål och innehåll i IP:n per
    verksamhetsområde.

Elevens personliga egenskaper ska inte beskrivas i IP:n. IP:n kan innehålla en bilaga med vårdnadshavarens specificerade tillstånd att överlåta information.

Stödformer

Stödåtgärder på trestegsstödets olika nivåer:

Allmänt stöd Intensifierat stöd Särskilt stöd
Differentiering av undervisning och bedömning  X X X
Stödundervisning X X X
Specialundervisning på deltid  X X X
Beslut om årskursintegrerade studier  X X X
Beslut om förkortad skoldag  X X X
Särskilda undervisningsarrangemang X X X
Biträdestjänster  X X X
Särskilt prioriterade områden  X X
Specialundervisning på heltid  X
Individualisering av lärokurs  X
Studier enligt verksamhetsområden  X

Hur skriver man in stödåtgärder i Wilma?

Stödformer som berör undervisningsarrangemang:

  • Specialundervisning på deltid i liten grupp 
  • Individuell specialundervisning på deltid 
  • Samundervisning  
  • Flexibel gruppering 
  • Individuell undervisning av svenska som andra språk 
  • Skolgångsbiträde 
  • Stödundervisning 
  • Speciallärarens stöd vid provtillfällen 
  • Eleven får göra sina prov i ett annat utrymme 
  • Tilläggstid för vid prov 
  • Förkortad skoldag (Kräver beslut om särskilda undervisningsarrangemang) 
  • Årskursintegrerad undervisning (kräver ett särskilt beslut)

Handledande stödformer:

  • Diskussion med eleven 
  • Hälsovårdarens stöd 
  • Kuratorns stöd 
  • Skolpsykologens stöd 
  • Skolgångsbiträdets stöd 
  • Konsekvent användning av Wilma 
  • Möten med vårdnadshavarna där man kommer överens om gemensamma mål och lösningar 
  • Diskussion med övriga lärare och speciallärare 
  • Regelbunden feedback och uppmuntran  
  • Konsultation med skolans KiVa-team 
  • Konsultation med skolans elevvårdsgrupp eller elevvården 
  • Fostrande samtal 
  • Positiv feedback och uppmuntran 
  • Tätt samarbete mellan hem och skola  

Stödmaterial och läromedel:

  • E-böcker 
  • Lättlästa böcker och lättläst material 
  • Ljudböcker 
  • Kort och bilder som stöd för de exekutiva funktionerna 
  • Differentiering av uppgifter och prov 
  • Muntliga prov 
  • Tilläggstid under prov 
  • Boken med som stöd under prov 
  • Utnyttjande av olika tekniska hjälpmedel i provsituationer 
  • Instuderingsfrågor före prov 
  • Förkortade eller tillämpade prov 
  • Provet skrivs i omgångar 
  • Läxhäfte eller bildstöd för läxor 
  • Kontinuerlig positiv feedback 
  • Olika hjälpmedel för matematik  
  • SpelEtt 
  • Ville 
  • Stressleksak / sittdyna / hörselskydd / skärm 
  • Avskalat klassrum 
  • Konkret stöd  
  • Läromaterialet samlat i Teams  

Letionens struktur och anvisningar:

  • Lektionens mål och struktur synlig för eleverna 
  • Tydliga regler i klassrummet 
  • En tydlig ordning i klassen. 
  • Eleven har en lämplig sittplats i klassen.  
  • Anvisningar ges åt eleven personligen 
  • Användning av timer 
  • Bild som stöd 
  • Eleven får bara en del av anvisningarna eller uppgifterna på en gång. 
  • Pauser under lektionen 
  • Lämplig nivå på målen 
  • Belöning 
  • Möjlighet att jobba i ett separat utrymme eller bakom en skärm 
  • Instruktioner och läxor på tavlan 
  • Eleven får en lista på uppgifter 
  • Att förbereda eleven för det som kommer att hända 

Anpassnings av stoffet::

  • Särskilt prioriterade områden i undervisningen 
  • Individualisering av en lärokurs 
  • Studier enligt verksamhetsområde 

Olika interventioner och åtgärdsprogram:

  • Gemensamt belöningssystem åt hela klassen 
  • Cico 
  • Träning av sociala färdigheter 
  • Drillande av läsning och skrivning hemma 
  • VENNY-rehabilitering 
  • Talträning 
  • OK-modellen (har utvecklats av skolpsykologerna i Vasa) 
  • KiVa-skola 

Årskursintegrerade studier (ÅIS)

Elevens styrkor - idébank

Sätt att arbeta

Samarbetsförmåga
Kommer överens med alla
Har lätt för att lära känna nya människor
Anpassar sig lätt till nya situationer 
Stöttande
Deltar aktivt
Flexibel
Hjälpsam
En god lyssnare
Vågar uttrycka sig själv
En ledartyp
Lugn
Öppen 

Kreativitet

Händig
Konstnärlig
Påhittig / uppfinningsrik
Fantasiförmåga 

Självkännedom

Litar på sig själv och sin egen förmåga
Bra självregleringsförmåga
Eftertänksam
Ödmjuk /anspråkslös 

Kunnande

Vet mycket
Sportig

Färdiga meningar

Vi lyckas med det här då X… 

Eleven lyckas då X… 

Eleven har utvecklats inom X och X… 

Vi får ännu öva mer på X… 

Vi behöver ännu sätta fokus på X och X… 

Eleven behöver ännu stöd av en vuxen för att klara X och X… 

X klarar eleven redan bra. 

Eleven har gjort framsteg efter att vi fokuserat på X och X 

När läraren stöder eleven med X så lyckas eleven med X… 

När eleven får stöd med X lyckas eleven med X…