Sevärdheter och attraktioner
Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”
109 Sökresultat, sida 5/6
Ta bort filter-
Storkyro hembygdsmuseum är inrett med allmogeföremål från 1800-talets andra hälft. Bruksföremål står framme som om husfolket bara gått ut och arbetat och lämnat hemmet över dagen. Besökaren stiger snarare in i en miljö från 1800-talet än i en utställning.
Museet kännetecknas av två traditionella österbottniska hus i en och en halv våning. De är placerade tillsammans med uthusbyggnader enligt gammal tradition så att en inbyggd innergård bildas. Huvudbyggnaden, Piuholas hus, är från 1768 och flyttad till området från Kuivila by. Byggnaderna representerar byggnadstraditioner från 1700- och 1800-talet. Även föremålen i museet härstammar från samma tidsperiod.
-
Den nuvarande huvudkyrkan, stod färdig år 1877.
+358 6 471 5800
isonkyron.seurakunta@evl.fi
-
I Storkyros krigsmuseum finns föremål och historier från Finlands alla olika krig. Utmärkande är kanonparken där nio olika sorters kanoner står utställda.
I krigsmuseet kan man via föremål och guidning bekanta sig med klubbkriget, hakkapeliterna, karolinerna, det ryska kriget 1808-1809, första världskriget, inbördeskriget 1918 och andra världskriget 1939-1945. I vitrinerna finns soldatuniformer med hjälmar, gevär och andra tillbehör uppställda. Här kan man få se hur klubbkrigets män var klädda, en rotesoldat med sin fru, en fänriks soldatuniform från 1918, en överstelöjtnant i festdräkt och Lotta uniformen från andra världskriget.
Till museets pärlor hör parken med nio olika moderna kanoner. Här finns till exempel en infanteriets kanon från 1936, en fältkanon från 1938 och kanoner från Ryssland, Finland, Shweiz och Sverige. En av de äldsta pjäserna är en rysk, hästdragen fältkanon från 1902. Pjäserna är dock inte längre i brukbart skick och har desarmerats.
http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/70-storkyro-krigsmuseum
-
Strömsö är känt som inspelningsplats för det populära finlandssvenska TV-programmet Strömsö, ett Lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid. Det första programmet sändes 2002 och ända sedan starten har det legat i toppen på Svenska Yles mest sedda program, så den här miljön är känd för miljoner finländare. Programmet sänds även i Sverige via SVT. Inspelningsplatsen ligger i stadsdelen Västervik, ca 10 kilometer från Vasa centrum.
Strömsö är även namnet på den byggnad där programmet spelas in. Byggnaden, byggd på 1850-talet, är vackert belägen i en park och på området finns de olika projekt som tillverkats i TV-programmet.
Man kan på egen hand besöka och gå runt på området. Där finns även en välbesökt strand och fin gräsmatta för picknick eller att ligga och sola på.
Vill man göra ett besök i byggnaderna är det möjligt under någon av de guidade vandringarna under sommaren. Läs mer och boka biljett: https://visitvaasa.sportum.info
Övriga tider är det även möjligt att boka in ett gruppbesök, mer information om gruppbesök hittar du på sidan www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/moten-och-grupper/for-grupper/gruppbesok-pa-stromso/
-
Stundars är en stor museiby och friluftsmuseum i byn Solf, ca 15 kilometer söder om Vasa. På Stundars kan du uppleva hur livet såg ut på mormors mormors tid. Så väldigt mycket hände, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om.
Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska? På museiområdet finns ca 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor.
Sommarsäsongen: Under sommarsäsongens öppettider är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.
Njut av den historiska miljön året runt: Du är även välkommen att utforska museibyn året om. Stundars museiområde erbjuder en ypperlig promenadstig genom historiska miljöer, bland bondgårdar, byskolor och backstugor. Via Stundars område kommer du även lätt till Söderfjärdens vandringsled, för att kunna utforska de forna våtmarkerna i meteoritkratern och besöka fågeltornet. Dessutom ingår vår promenadstig i pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia. Välkomna att njuta av promenad till hundvänliga Stundars.
Museitorsdagar: Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren.
För dagis- och skolgrupper: Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga.
För grupper: Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens rekreationsdag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik.
Läs mer om vårt utbud på hemsidan.
+358 6 570 99000
info@stundars.fi
-
Sundom kyrka är ritad av Oskar Berg och uppförd i trä 1929. Kyrkan restaurerades invändigt 2004 och fasaderna 2011. Kyrksalen har 240 sittplatser. Det finns en orgel med 10 stämmor (H. Heinrich) och piano samt ljudåtergivningssystem med mixer och induktionsslinga.
+358 44 480 8403
-
Södersunds väderkvarn uppfördes under tidigt 1800-tal, då Söderfjärdens vattenspegel ännu låg över stora delar av det flacka landskapet. Inne i kvarnen finns årtalet 1809 inskuret på en av sädestrattarna. 1809 anses vara kvarnens byggnadsår. Isak Jakobsson Schöring (1759-1833) bonde på hemmanet vid Södersundet lät uppföra den ståtliga kvarnen. Enligt en muntlig tradition skulle sjömannen Skata Johan ha fungerat som arkitekt och byggmästare.
Det berättas att Johan skulle ha seglat som timmerman i många år och sannolikt även besökt Holland. Förebilden till Södersunds mamsellkvarn är uppenbart holländsk. Mamsellen med de buktiga formerna är ett tämligen unikt byggnadsverk för Finland. Kvarnen användes i drygt hundra år för mäld på två stenpar och för hyvling av pärtor på en pärthyvel inne i kvarnen.
Kvarnen togs ur bruk och vingarna föll av på 1910-talet. Den kom att stå vinglös till år 1991, då nuvarande ägaren Sundom bygdeförening satte upp ny vingstock och nya vingar. Över två sekel har förflutit sedan vinden för första gången satte kvarnens vingar, drivaxlar, träkugghjul och malstenar i rörelse. År 1991 stod Södersunds väderkvarn åter nyvingad som ett unikt minnesmärke över gammal bondekultur och hantverksskicklighet.
Taket förnyades 2003. Kvarnens 200 års jubileum firades sommaren 2009 med en fest vid den ståtliga mamsellen. År 2014 tog en storm ännu en gång kvarnens vingar. År 2016 påbörjades renoveringen av Södersunds kvarn, arbetet pågick under två följande år. Första året byttes kvarnstocken ut till en ny. Nya vingar tillverkades och fästes vid kvarnstocken. År 2017 inleddes skede II för Södersunds kvarn. Detta bestod av att byta ut brädfodringens ruttnade bräder samt målning av kvarnen. Antalet skadade ribbor och bräder uppskattades till c. 60 st innan arbetet påbörjades. Samtliga bräder och ribbor har extraordinära längder eller 7.5 m/st.
Sommaren 2018 inleddes skede III. Takkonstruktionen granskades och reparerades, varefter taket och delar av vingarna och vingstocken tjärades. Kvarnen försågs även med fasadbelysning, som är kopplad till stadens vägbelysning.
Grupper som önskar guidning i kvarnen kan kontakta Sundom bygdeförening eller boka via Meteorians online bokning. Anteckna i såfall detta i online-formulärets ruta: “Frågor och önskemål”
info@sundom.fi
-
Terranova är Österbottens museums naturvetenskapliga basutställning. Ordet ”Terranova” är latin och betyder nytt land, av vilket det årligen i Kvarken föds 9 mm till som en följd av landhöjningen.
I Terranova presenteras Kvarkens och Vasatraktens natur från istiden ända fram till nutiden. Besökaren kan förundra sig över fenomenet landhöjning och dess följder, bekanta sig med Kvarkens vackra skärgård och dess djur med alla sinnena.
Terranova har också äran att presentera ett unikt naturarvsmål: Kvarkens skärgård skrevs 2006 in som Finlands tills vidare enda naturmål i Unescos världsarvsförteckning. Den bildar ett enhetligt naturarvsmål tillsammans med Höga kusten i Sverige. Området fick världsarvsstatus därför att den landhöjning som har följt på istiden syns bäst här i hela världen.
+358 40 865 1933
museoinfo@vaasa.fi
-
Toby stenbro är den nästäldsta stenbron i Finland som fortfarande är i bruk. Den blev färdig år 1781 och är med sina konstfärdigt välvda öppningar ett fint exempel på dåtidens byggnadsteknik. Bron är 85 meter lång och har en bredd på 5,5 meter.
-
Tottesunds herrgård är en vacker och historisk plats som passar bra för olika tillställningar. Atmosfären och närheten till naturen gör din vistelse minnesvärd.
I anslutning till herrgården finns Herrgårdsleden, en ca 4 km lång vandringsled som går genom herrgårdsparken ut till Bytesholmen med rastplatser och grillkåta. En vandring nära vattnet.
I herrgården finns flera utställningar bl.a Jägarrörelsen och vapensmugglingsfartyget Equity, Sibelius bröllop, Mannerheimrummet och en miniatyr över området som det såg ut i mitten av 1800-talet.
Herrgården kan bokas för grupper (minst 10 personer), bröllop, födelsedagsbjudningar, examensfester, dop, skolningar, friluftsdagar m.m.
Vi kan erbjuda kaffe med hembakat, mat, friluftsaktiviteter samt guidning. Vi skräddarsyr er upplevelse enligt era önskemål.
Vår egen verksamhet under året är t.ex herrgårdsbruncher, historiska middagar, teaterkavalkad, spökvandring, familjedag, guidning m.m. Följ oss på sociala medier.
Endast 30 minuters bilväg från Vasa.
Året var 1660 när greve Claes Tott anlade ett säteri i dåvarande Västermaxmo. Från det året räknas herrgårdens ursprung, vilket innebär att historiken sträcker sig över fyra sekel. Gårdens herrfolk avlöste varandra i rask takt, men år 1733 kom att bli en vändpunkt för herrgården i och med att gården blev översteboställe för Österbottens regemente. Ta gärna kontakt med lokala guider i förväg för att få en minnesrik rundtur.
+358 40 1896 882
-
Trefaldighetskyrkan är en stenkyrka i nygotisk stil ritad av C.A. Setterberg och togs i bruk 1862. Kyrkan grundrenoverades år 2000. Av de tre altartavlorna i kyrkan är Albert Edelfelts den mest kända. Fungerar som vägkyrka sommartid.
+358 6 326 1211
-
Cirka 7,5 km sydväst om Storkyros centrum ligger Tuomaanmäens bronsåldersgravfält. Tuomaanmäens gravhög och vindskydd ligger längs en vandringsled, till vilken körinstruktionerna är följande: från Storkyros centrum kör man ca 7 km sydväst längs Ventälävägen från södra sidan av riksväg 18, tills man kommer till Tuomaanmäki parkering. Från parkeringen är det ca 1,2 km till Tuomaanmäki vindskydd, varifrån stigen fortsätter ytterligare cirka 700 m som en cirkelslinga runt högområdet.
Under bronsåldern (1300-500 f.Kr) täcktes det område som nu är Storkyro till största delen av havet. Vågorna slog då även mot Tuomaanmäkis klippväggar. På den tiden hade en betydande bebyggelse utvecklats här, vilket indikeras av de många forntida gravarna, jättehögar och stenrösen.
De imponerande gravhögarnas placering på öarnas klippor eller på sluttningarna av kullar, från vilka en vidsträckt havsutsikt öppnade sig, tyder på invånarnas maritima liv, sjöfart eller möjlig pälshandel. Inga egentliga vetenskapliga undersökningar har genomförts vid gravfältet.
Det framgår av papper som tillhört pastor Reinius, som dog för ett hundra år sedan, att han tillsammans med några män hade grävt i Tuomaanmäens högar och där tappat en nyckel. En öppen grav är deras efterlämning. På botten av den raserade högen syns en “kista” vars ändar är av stenplattor. Täckstenen som täckt “kistan” har försvunnit. Under den stora ofärdens tid är det känt att området användes av lokalbefolkningen för att gömma sina tillhörigheter.
-
Vasa finska stadsteater producerar musikteater med allt från sångkvällar till opera, såväl dramaklassiker som nya pjäser samt högklassig barnteater.
Förutom teaterföreställningar ordnar det även konserter och mindre mässor samt olika andra kundtilfällen i teaterns utrymmen.
Vasa stadsteater erbjuder svensk textning till valda pjäser på stora scenen. Det är möjligt att följa textningen från en ruta ovanför stora scenen i valda föreställningar. Boka plats i salongen från rad 9 eller uppåt för att bra kunna läsa textningen.
+358 6 325 3961
vkt@vaasa.fi
-
Västkustens Pärla Vasa bjuder på fina förhållanden för vattenaktiviteter.
Vasa flytande vattenpark finns intill badstranden på Sandö, alldeles nära centrum av Vasa. Hit är det lätt att ta sig med bil, till fots eller med cykel.
Vi hyr även ut SUP-brädor och kajaker.
Följ Vasa Vattenpark på Instagramissa.
+358 44 727 9108
vaasa@lappis.fi
-
Vasa arbetarmuseum grundades år 1991. Museet har två permanenta utställningar och temautställningarsom byts ett par gånger om året. I utvecklingsplanen för Vasa arbetarmuseum fokuserar man på att utveckla museet till ett mångsidigt informationscentrum för arbetarrörelsens tradition och historia. Museet erbjuder bland annat skolklasser studiepaket.
+358 6 321 5805
vaasan.tyovaenmuseo@netikka.fi
-
På Vasa bil- och motormuseum förevisas fordon från 1900-talets alla årtionden. Kom och bekanta dig med Vasas bredaste utbud av både äldre och nyare bilar. På museet förevisas även ett stort urval av produkter från Vasas många motorfabriker samt olika temautställningar.
Vasa bil- och motormuseum öppnade sin dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från 1900-talets början till moderna tider. Trafik- och fordonshistorien förevisas genom restaurerade bilar och andra fordon, såsom en hästdragen ambulansvagn från 1909.
Olika brandbilar och brandutrustning ingår också i samlingarna och för att inte glömma cykeln som fordon. Genom museets dryga samling av cyklar kan man bekanta sig med cykelns historiska utveckling. I samlingarna finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.
+358 44 569 2690
vvasry@gmail.com
-
Vasa konsthall och galleri är ett icke-kommersiellt konstgalleri som upprätthålls av Vasa Konstnärsgille.
Galleriet finns i Vasa stadshus (ingång från Rådhusgatan) alldeles i centrum av Vasa. Galleriet visar nutidskonst i privat- och grupputställningar, med både inhemska och utländska konstnärer.
Hallen är indelad i tre delar. I stora hallen hålls 8 veckor långa utställningar, i lilla galleriet byts utställningen varje månad. Det tredje utrymmet fungerar som artotek. Alldeles intill finns även ett fjärde utrymme där Fotogalleri IBIS håller sina utställningar.
+358 40 679 3771
info@vaasantaiteilijaseura.fi
-
Vasa Krigsveteranmuseum förevisar krigshistoria, allt från Finska kriget till fortsättningskrigets slut. Det finns rikligt med material ända från jägarrörelsen, frihetskrigets olika skeden och från skyddskårs- och Lotta Svärdrörelserna. Museets samlingar består huvudsakligast av vapen, medaljer, uniformer och krigsmateriel. Utöver ordinarie utställning har museet årligen varierande specialutställningar.
+358 6 312 9894
-
I mer än ett århundrade har saluhallen betjänat Vasaborna som en handels- och mötesplats. Vi, handlare är stolta över vår gotiskstilta saluhallsbyggnad och dess atmosfär som andas historia. Vasa Saluhall är en av de äldsta i vårt land, den är också planskyddad.
Saluhallen byggdes i två delar, varav den första, delen närmast Vasaesplanaden blev färdig 1902 och den andra delen närmare Handelsesplanaden stod klar 1927. Från 1963 framåt har besökarna kunnat vandra fritt mellan övre och nedre saluhallen.
Besök Saluhallen för en lunch, avnjut en kopp cappucino och köp med färska råvaror hem – allt behändigt under samma tak! Vi erbjuder även mängder av delikatesser som kittlar dina smaklökar, produkter som hittas endast hos oss.
info@vaasankauppahalli.fi
-
Vasa var i tiderna en betydande rederi- och sjöfartsstad. I Vasa sjöfartsmuseum visas den lokala sjöfartstraditioner från skeppsbyggandet på 1800-talet till dagens kryssningsfartyg. Glimtar av sjöfartslivet förr fås genom en mängd spännande föremål, miniatyrmodeller, fynd från skeppsvrak och fotografier.
Vasa sjöfartsmuseum finns på stranden vid Brändö sund. Platsen var i 150 år centrum för Vasa yttre hamn och skeppsbyggeri. Stranden kantades av köpmännens bodar och magasin på 1800-talet och i början av 1900-talet och museet är inrymt i ett av dessa saltmagasin. Skeppsredaren Wolff lät bygga saltmagasinet i mitten av 1800-talet och byggnaden har bevarats väl tack vare saltets konserverande effekt. På området finns totalt fyra ursprungliga hamnmagasin varav ett förmodligen är från slutet av 1700-talet och hitflyttat från Gamla Vasa.
+358 50 382 8771, +358 50 575 9489
http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/86-vasa-sjofartsmuseum