Sevärdheter och attraktioner
Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”
109 Sökresultat, sida 3/6
Ta bort filter-
Kvevlax kyrka uppfördes åren 1691 – 93, med bonden Hans Larsson Qweflander från Kvevlax som byggmästare. Det avgörande timringsarbetet torde ha skett 1692. Invigningen har ägt rum den fjärde dag jul samma år. Kvevlax kyrka med det åttkantiga långhuset är en konsthistorisk speciell kyrkotyp, den äldsta representanten i Finland för denna byggnadstyp. Kyrkan utvidgades 1794-95 till korskyrka och det det gamla utseendet gick till stor del förlorat.
+358 44 546 2301
kvevlax.forsamling@evl.fi
-
Destilleriet fyllt av berättelser, dofter och smaker
Kyrö Besökscenter ligger på destilleriets område i den pittoreska byn Storkyro vid Kyro älv. Centret är öppet på lördagar och för gruppbokningar året runt. Vårt restaurangkök är öppet endast för gruppbokningar. På Besökscentret får du höra historien om Kyrö Distillery under våra destillerirundturer, smaka på de läckra rågprodukterna vid provningar och njuta av våra underbara cocktails serverade i vår charmiga restaurang. Du kan också ta del av konstutställningar från lokala konstnärer och köpa härliga Kyrö-produkter i vår destilleributik.
Du kan även göra ett virtuellt besök.
visit@kyrodistillery.com
-
Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.
Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.
I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen.
Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.
+358 40 501 8521
-
Laihelas tredje kyrkas ritningar var godkända i Stockholm år 1797 och lät byggas av en vasabo rådman, Herman Höckert, åren 1803-05. Kyrkan är byggd i tidigt nyklassicistisk stil.
+358 6 477 7700
-
Platsen som i folkmun kallats Leväluhta offerkälla är en internationellt intressant vattengrav från järnåldern, där ben från nästan hundra människor har hittats. Enligt studier användes graven mellan åren 300 – 800 e.Kr.
Under sitt över tusenåriga liv har Leväluhtas form förändrats som en följd av landhöjningseffekter. Leväluhta är en av Finlands mest kända arkeologiska platser och den är av internationell betydelse.
Att begrava i vatten var även under järnåldern ovanligt, för under järnåldern var det kremering av de döda som var den rådande traditionen. För under järnåldern var det kremering av de döda som var den rådande traditionen. Orsakerna till sänkningen i Leväluhta är okända. Även med dagens forskning är inte hela Leväluhtas historia känd. Benen som hittats i vattengraven är ovanligt välbevarade, eftersom de har varit nedsänkta i syrefri lera.
Under århundradena har källan som bubblar rött på våren fått människors fantasi att löpa och man kan bara gissa vad som har tänkts om den under järnåldern. Mysterierna består och platsen förändras medan marken höjs. Kommer den sanna kunskapen om forntiden ännu fram?
Här kan du läsa en artikel, gjord av svenska YLE, om vattengraven.
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/levaluhdan-vesikalmisto/
-
Lillkyros hembygdsmuseum är inhyst i en gammalt lånemagasin invid Kyro älv. Utställningen berättar om livet förr och är uppdelad i olika teman, såsom barnafödsel, andligt liv, jordbruk och krigstid. Att Lillkyroborna varit företagsamma syns i samlingarna och museet presenterar ett brett perspektiv av Lillkyros historia.
I museet berättar föremålen om allmogens vardag förr. Här finns fiskeutrustning, slädar, jordbruksredskap och även bleckslagarens verktyg finns bevarande. En speciell del av samlingarna är Finlands förmodligen äldsta barnmorskeutrustning och utställningen om barnafödande, komplett med en barnskötares uniform från 1950-talet, skallror, barnböcker och vaggor. I Lillkyrö tillverkades länge de tvättfat som ingick i moderskapsförpackningarna. Traktens första barnmorska, Hilja Solkela arbetade i Lillkyro 1927-1958.
http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/65-lillkyro-hembygdsmuseum
-
-
Makers’ Gallery är ett samtida konstgalleri som grundades i Vasa år 2020. Vår första utställning öppnade den 1 september 2020. I galleriet visas både inhemsk och internationell bildkonst. Vi letar ständigt efter nya konstnärer från Österbotten och hela Finland. Vi samarbetar med konstnärsresidenset Vanha Paukku i Lappo, och anordnar därtill årligen en utställning som kurateras av någon välkänd kulturperson.
Vi organiserar också andra aktiviteter i galleriet, såsom croquisteckning och andra kulturevenemang. Galleriutrymmet kan hyras för olika tillställningar.
+358 6 723 4298
galleria@makersgallery.fi
-
Vi är ett oberoende produktionshus som fokuserar på förverkligandet av idéer och där konstnärer kan samlas, skapa och dela varandras idéer och arbeten. Malakta är en plats som erbjuder utrymmen för konstnärer inom olika områden och som produktionsbolag initierar innovativa projekt och produktioner.
+358 50 587 5674
-
Församlingens tredje kyrka, ritad av C. Bassi, restes under H. Kuorikoskis ledning 1828-29. Klockstapeln, som är den kände arkitekten C.L. Engels skapelse, byggdes 1832. ”Fattiggubben” på stapelns södra vägg är gjord år 1990 av Torsten Lundmark.
https://www.malaxforsamling.fi/kyrka-och-lokaler/malax-kyrka
-
I Maxmo kyrkby ligger Maxmo kyrka som byggdes 1825 och klockstapeln är en del av den gamla 1700-tals kyrka som stod på platsen tidigare.
+358 44 344 5000
-
Myrbergsgården i Vörå omfattar idag cirka 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten.
Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier. I flickboden hänger vackra lakan, kläder och täcken på rad. Materialet är oftast halvylle och rött är den dominerande färgen i trakten, även om gröna och vita inslag också går att finna. Genom att studera textiliernas färger och mönster kan man se hur material och färger förändrats från slutet av 1700-talet fram till nutid. Största delen av textilierna i museet är från senare delen av 1800-talet. Samlingen innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier.
+358 50 468 5542,+358 50 5721827
-
Mårtes Gårdsmuseum – Huset byggdes år 1844 och fungerar idag som ett gårdsmuseum. Här kan ni se några av byns äldsta Björköskåp, byns första radio och gamla textilier, men också modernare inslag som visar hur huset utvecklats med sina ägare genom århundradena. På gården förevisas även Motormuseet, Soldatens Stuga, Jordbruksutställning och Matboden, samt våra utställningar om Skyddskåren, Skolan och 1800-talskläder.
I motormuséet finns något för alla motorintresserade. De äldsta föremålen är från sent 1920-tal medan de nyaste som tar plats i vår samling är från 1980-talet. Största delen är icke-restaurerade utställningsföremål, men en hel del fungerar fortfarande. Här kan du se mopeder, motorcyklar, snöskotrar, båtmotorer, motorsågar med mera.
Soldatens stuga – Den lilla stugan på höger sida strax innan du kommer till Mårtes gårdsmuseum är Björkö hembygdsmuseum. Den är byggd år 1791 och är kanske främst känd för att den ryska kosackmajoren Kiseleff bodde här år 1809 under finska kriget.
Museerna är öppna sommartid.
I Båoden (boden) kan du se blomstermålade björköskåp och skickligt snidade fästmansgåvor. Björköskåp förekommer inte i andra delar av landet. Utformningen och blomstermålningen är karakteristisk för skärgården. Snickare och målare utformade skåpen och utvecklingen har fortgått från 1850-talet till mitten på 1900 talet.
+358 44 324 5730
martesgardsmuseum@gmail.com
-
Naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen
Det finns många naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen. Det finns stigar och rutter av olika längd, så alla hittar säkert en trevlig rutt att vandra!
-
En vitrappad korskyrka uppförd av sten vars äldsta del, långhuset, byggdes 1435. Den har byggts ut och om vid flera tillfällen. År 1555 skedde en återinvigning, troligtvis efter ombyggnad, av biskop Mikael Agricola. På 1650-talet utvidgades kyrkan åt öster och på 1700-talet tillkom de två korsarmarna på norra och södra sidan.
+358407117692
narpes.pastorskansli@evl.fi
-
Det händer att de som besöker Närpes första gången spärrar upp ögonen av förvåning då de åker förbi kyrkan strax utanför stadens centrum. Där står rad på rad av små, röda, fönsterlösa byggnader, sammanlagt ca 150 till antalet. Detta är de unika kyrkstallarna. De användes förr i tiden för inkvartering av hästar medan gudstjänsten pågick i kyrkan. Stallen byggdes för hästarna och de långa utskjutande taken var avsedda som skydd för slädar och kärror.
De äldsta bevarade kyrkstallarna är från 1700-talets slut, men ännu i början av 1900-talet byggdes en del stall. De har som mest varit närmare 400 stycken. Man kan idag ströva fritt i området kring kyrkstallarna, men den som vill veta mer kan också boka en guide till platsen.
-
Den nuvarande kyrkan uppfördes åren 1796-97. Ritningarna bygger på ett förslag av den kända kyrkbyggaren Jacob Rijf från Nykarleby. Kyrkan renoverades senast 1961-62 och målningen förnyades invändigt 1992. Kyrkorgeln levererad av B.A. Thulé togs i bruk i september 1879. Den kompletterades senast år 1969 av Hans Heinrich, Maxmo och omfattar nu 21 stämmor.
+358 44 344 5000
-
Orisbergs kyrka
Orisberg kyrka är en av få privata kyrkor i Finland. Brukskyrkan, som planerades av arkitekt Carl Ludvig Engel, togs i bruk 1831. Man kan bekanta sig med kyrkan när Orisbergs sommarcafé har öppet samt om man bokar en guidad tur. Från maj till slutet av augusti ordnas sommarkyrka varje söndag klockan 13.
+358 40 511 9599
orisberg@sana.fi
https://kansanraamattuseura.fi/lomakeskukset/kesakeskukset/orisberg/
-
Kyrkan är byggd år 1862 och invigdes officiellt i bruk 21.9.1866. Kyrkan är en korskyrka och byggd enligt bysantinsk gotisk stil.
vaasa@ort.fi
-
I Vasa finns över 150 hektar parker
Parkerna är en central del av stadsbilden i Vasa. Nya och gamla, små och stora – du hittar säkert exemplar som passar just dig bland alla våra parker. Du kan njuta av en välskött omgivning och beundra den mångsidiga växtligheten.
Till exempel de historiska, gröna och omskötta parkerna skapar en intressant rutt för besök och rekreation längs strandområdet i stadens centrum. Närheten till havet ger landskapet en egen fin nyans och formar en stark bild av livet i Vasa.
Parkerna ger besökarna en möjlighet till rekreation, trivsel, rörlighet, sociala möten och evenemang – men samtidigt också till att stilla sig och att njuta av naturen. Parkerna är utmärkta mötesplatser, där man kan göra saker för sig själv eller tillsammans med andra.
https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/parker-och-gronomraden/parker/