Sevärdheter och attraktioner
Sök intressanta attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”
45 Sökresultat, sida 2/3
Ta bort filter-
-
Makers’ Gallery är ett samtida konstgalleri som grundades i Vasa år 2020. Vår första utställning öppnade den 1 september 2020. I galleriet visas både inhemsk och internationell bildkonst. Vi letar ständigt efter nya konstnärer från Österbotten och hela Finland. Vi samarbetar med konstnärsresidenset Vanha Paukku i Lappo, och anordnar därtill årligen en utställning som kurateras av någon välkänd kulturperson.
Vi organiserar också andra aktiviteter i galleriet, såsom croquisteckning och andra kulturevenemang. Galleriutrymmet kan hyras för olika tillställningar.
+358 6 723 4298
galleria@makersgallery.fi
-
Naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen
Det finns många naturstigar och vandringsleder i Vasaregionen. Det finns stigar och rutter av olika längd, så alla hittar säkert en trevlig rutt att vandra!
-
Kyrkan är byggd år 1862 och invigdes officiellt i bruk 21.9.1866. Kyrkan är en korskyrka och byggd enligt bysantinsk gotisk stil.
vaasa@ort.fi
-
I Vasa finns över 150 hektar parker
Parkerna är en central del av stadsbilden i Vasa. Nya och gamla, små och stora – du hittar säkert exemplar som passar just dig bland alla våra parker. Du kan njuta av en välskött omgivning och beundra den mångsidiga växtligheten.
Till exempel de historiska, gröna och omskötta parkerna skapar en intressant rutt för besök och rekreation längs strandområdet i stadens centrum. Närheten till havet ger landskapet en egen fin nyans och formar en stark bild av livet i Vasa.
Parkerna ger besökarna en möjlighet till rekreation, trivsel, rörlighet, sociala möten och evenemang – men samtidigt också till att stilla sig och att njuta av naturen. Parkerna är utmärkta mötesplatser, där man kan göra saker för sig själv eller tillsammans med andra.
https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/parker-och-gronomraden/parker/
-
Något av det mest unika i Kvarkens skärgård är De Geer-formationerna. Dessa märkliga ränder i landskapet ser du bäst från utkikstornet i Svedjehamn och längs vandringsleden som börjar nedanför tornet. Vill du istället se den yttre skärgårdens karga men vackra stenlandskap rekommenderar vi en båttur till Bergögaddarna eller Norrskärs fyr. Hur speciell naturen är här syns bra i fladorna, så pröva att upptäcka de speciella lagunerna med kajak exempelvis i Molpe.
Svårt att välja bland alla fantastiska besöksmål i Kvarkens skärgård? Här hittar du smakprov på vad du kan se.
-
Arkitekt Aarno Ruusuvuori har planerat kyrkan, som invigdes är 1964. Byggnadsmaterialet utgörs av betong och leca-block. Altarbordet och dopfunten är av siciliansk marmor och bänkarna av rumänsk ek. Bakom altarbordet finns ett enkelt järnkors. Predikstolen är gjuten i betong. Knagasal-orgeln har 20 register. De tre kyrkklockorna är tillverkade i Tyskland.
-
Bläckplåt, jättefötter, historiska figurer och allt naturnära. Upplev Lillkyros rötter och anda i form av skulpturer och konstverk.
-
Kartapplikationen över Vasas minnesmärken och statyer ger användarna mera information om minnesmärkena och med hjälp av färdiga rutter kan användarna bekanta sig med objekten, som finns i olika stadsdelar. Applikationen har förverkligats i samarbete med vice ordföranden för invånarföreningen i centrala Vasa, Aimo Nyberg, och uppgifterna i applikationen är baserade hans bloggtexter.
Applikationen innehåller totalt ca 150 statyer och minnesmärken samt sju färdigt planerade rutter, med hjälp av vilka du kan bekanta dig med objekten, som finns i olika stadsdelar.
https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/StatyeriOsterbotten/?page=Vasa
-
Strömsö är känt som inspelningsplats för det populära finlandssvenska TV-programmet Strömsö, ett Lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid. Det första programmet sändes 2002 och ända sedan starten har det legat i toppen på Svenska Yles mest sedda program, så den här miljön är känd för miljoner finländare. Programmet sänds även i Sverige via SVT. Inspelningsplatsen ligger i stadsdelen Västervik, ca 10 kilometer från Vasa centrum.
Strömsö är även namnet på den byggnad där programmet spelas in. Byggnaden, byggd på 1850-talet, är vackert belägen i en park och på området finns de olika projekt som tillverkats i TV-programmet.
Man kan på egen hand besöka och gå runt på området. Där finns även en välbesökt strand och fin gräsmatta för picknick eller att ligga och sola på.
Vill man göra ett besök i byggnaderna är det möjligt under någon av de guidade vandringarna under sommaren. Läs mer och boka biljett: https://visitvaasa.sportum.info
Övriga tider är det även möjligt att boka in ett gruppbesök, mer information om gruppbesök hittar du på sidan www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/moten-och-grupper/for-grupper/gruppbesok-pa-stromso/
-
Sundom kyrka är ritad av Oskar Berg och uppförd i trä 1929. Kyrkan restaurerades invändigt 2004 och fasaderna 2011. Kyrksalen har 240 sittplatser. Det finns en orgel med 10 stämmor (H. Heinrich) och piano samt ljudåtergivningssystem med mixer och induktionsslinga.
+358 44 480 8403
-
Södersunds väderkvarn uppfördes under tidigt 1800-tal, då Söderfjärdens vattenspegel ännu låg över stora delar av det flacka landskapet. Inne i kvarnen finns årtalet 1809 inskuret på en av sädestrattarna. 1809 anses vara kvarnens byggnadsår. Isak Jakobsson Schöring (1759-1833) bonde på hemmanet vid Södersundet lät uppföra den ståtliga kvarnen. Enligt en muntlig tradition skulle sjömannen Skata Johan ha fungerat som arkitekt och byggmästare.
Det berättas att Johan skulle ha seglat som timmerman i många år och sannolikt även besökt Holland. Förebilden till Södersunds mamsellkvarn är uppenbart holländsk. Mamsellen med de buktiga formerna är ett tämligen unikt byggnadsverk för Finland. Kvarnen användes i drygt hundra år för mäld på två stenpar och för hyvling av pärtor på en pärthyvel inne i kvarnen.
Kvarnen togs ur bruk och vingarna föll av på 1910-talet. Den kom att stå vinglös till år 1991, då nuvarande ägaren Sundom bygdeförening satte upp ny vingstock och nya vingar. Över två sekel har förflutit sedan vinden för första gången satte kvarnens vingar, drivaxlar, träkugghjul och malstenar i rörelse. År 1991 stod Södersunds väderkvarn åter nyvingad som ett unikt minnesmärke över gammal bondekultur och hantverksskicklighet.
Taket förnyades 2003. Kvarnens 200 års jubileum firades sommaren 2009 med en fest vid den ståtliga mamsellen. År 2014 tog en storm ännu en gång kvarnens vingar. År 2016 påbörjades renoveringen av Södersunds kvarn, arbetet pågick under två följande år. Första året byttes kvarnstocken ut till en ny. Nya vingar tillverkades och fästes vid kvarnstocken. År 2017 inleddes skede II för Södersunds kvarn. Detta bestod av att byta ut brädfodringens ruttnade bräder samt målning av kvarnen. Antalet skadade ribbor och bräder uppskattades till c. 60 st innan arbetet påbörjades. Samtliga bräder och ribbor har extraordinära längder eller 7.5 m/st.
Sommaren 2018 inleddes skede III. Takkonstruktionen granskades och reparerades, varefter taket och delar av vingarna och vingstocken tjärades. Kvarnen försågs även med fasadbelysning, som är kopplad till stadens vägbelysning.
Grupper som önskar guidning i kvarnen kan kontakta Sundom bygdeförening eller boka via Meteorians online bokning. Anteckna i såfall detta i online-formulärets ruta: “Frågor och önskemål”
info@sundom.fi
-
Terranova är Österbottens museums naturvetenskapliga basutställning. Ordet ”Terranova” är latin och betyder nytt land, av vilket det årligen i Kvarken föds 9 mm till som en följd av landhöjningen.
I Terranova presenteras Kvarkens och Vasatraktens natur från istiden ända fram till nutiden. Besökaren kan förundra sig över fenomenet landhöjning och dess följder, bekanta sig med Kvarkens vackra skärgård och dess djur med alla sinnena.
Terranova har också äran att presentera ett unikt naturarvsmål: Kvarkens skärgård skrevs 2006 in som Finlands tills vidare enda naturmål i Unescos världsarvsförteckning. Den bildar ett enhetligt naturarvsmål tillsammans med Höga kusten i Sverige. Området fick världsarvsstatus därför att den landhöjning som har följt på istiden syns bäst här i hela världen.
+358 40 865 1933
museoinfo@vaasa.fi
-
Trefaldighetskyrkan är en stenkyrka i nygotisk stil ritad av C.A. Setterberg och togs i bruk 1862. Kyrkan grundrenoverades år 2000. Av de tre altartavlorna i kyrkan är Albert Edelfelts den mest kända. Fungerar som vägkyrka sommartid.
+358 6 326 1211
-
Vid turistinfon får du tips, kartor och broschyrer om Vasa och Vasaregionen samt information om Finlands viktigaste besöksmål.
+358 40 123 8977
visit.vaasa@visitvaasa.fi
https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/bra-att-veta/turistinformation/
-
Vasa finska stadsteater producerar musikteater med allt från sångkvällar till opera, såväl dramaklassiker som nya pjäser samt högklassig barnteater.
Förutom teaterföreställningar ordnar det även konserter och mindre mässor samt olika andra kundtilfällen i teaterns utrymmen.
Vasa stadsteater erbjuder svensk textning till valda pjäser på stora scenen. Det är möjligt att följa textningen från en ruta ovanför stora scenen i valda föreställningar. Boka plats i salongen från rad 9 eller uppåt för att bra kunna läsa textningen.
+358 6 325 3961
vkt@vaasa.fi
-
Vasa arbetarmuseum grundades år 1991. Museet har två permanenta utställningar och temautställningarsom byts ett par gånger om året. I utvecklingsplanen för Vasa arbetarmuseum fokuserar man på att utveckla museet till ett mångsidigt informationscentrum för arbetarrörelsens tradition och historia. Museet erbjuder bland annat skolklasser studiepaket.
+358 6 321 5805
vaasan.tyovaenmuseo@netikka.fi
-
På Vasa bil- och motormuseum förevisas fordon från 1900-talets alla årtionden. Kom och bekanta dig med Vasas bredaste utbud av både äldre och nyare bilar. På museet förevisas även ett stort urval av produkter från Vasas många motorfabriker samt olika temautställningar.
Vasa bil- och motormuseum öppnade sin dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från 1900-talets början till moderna tider. Trafik- och fordonshistorien förevisas genom restaurerade bilar och andra fordon, såsom en hästdragen ambulansvagn från 1909.
Olika brandbilar och brandutrustning ingår också i samlingarna och för att inte glömma cykeln som fordon. Genom museets dryga samling av cyklar kan man bekanta sig med cykelns historiska utveckling. I samlingarna finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.
+358 44 569 2690
vvasry@gmail.com
-
Vasa konsthall och galleri är ett icke-kommersiellt konstgalleri som upprätthålls av Vasa Konstnärsgille.
Galleriet finns i Vasa stadshus (ingång från Rådhusgatan) alldeles i centrum av Vasa. Galleriet visar nutidskonst i privat- och grupputställningar, med både inhemska och utländska konstnärer.
Hallen är indelad i tre delar. I stora hallen hålls 8 veckor långa utställningar, i lilla galleriet byts utställningen varje månad. Det tredje utrymmet fungerar som artotek. Alldeles intill finns även ett fjärde utrymme där Fotogalleri IBIS håller sina utställningar.
+358 40 679 3771
info@vaasantaiteilijaseura.fi
-
Vasa Krigsveteranmuseum förevisar krigshistoria, allt från Finska kriget till fortsättningskrigets slut. Det finns rikligt med material ända från jägarrörelsen, frihetskrigets olika skeden och från skyddskårs- och Lotta Svärdrörelserna. Museets samlingar består huvudsakligast av vapen, medaljer, uniformer och krigsmateriel. Utöver ordinarie utställning har museet årligen varierande specialutställningar.
+358 6 312 9894