Silverrummet, myntkabinettet och minneshallen
Permanent utställning
I Österbottens museums utställningsutrymmen visas permanent föremål ur museets specialsamlingar såsom silver- och myntsamlingarna. Museets minneshall utgör ett historiskt minnesmärke över händelserna vid tiden då Finland blev självständigt.
Silverrummet
Karl Hedmans silversamling innehåller silverföremål från Vasa, Finland och Europa. Den Vasafödde ingenjören Ingvald Sourander (1874–1961) donerade sin silversamling till Österbottens museum år 1929. Till den hör finländskt 1700- och 1800-talssilver samt verk av finländska mästare som varit verksamma i S:t Petersburg.
Myntkabinettet
Tillfälligt stängt för renovering.
myntkabinettet som är beläget på Österbottens museums första våning visas myntsamlingen som statsrådet Mauritz Hallberg (1851–1924) samlade. Den innehåller metallpengar som användes i Finland under det svenska och det ryska väldets tid samt finska mark från tiden ända fram till år 1963 års myntreform. Österbottens museum fick myntsamlingen som donation år 1956.
Minneshallen
För att ära Finlands självständigblivande och händelserna i samband med det planerade Karl Hedman en minneshall i museets första våning. I hallen intas den centrala platsen av porträtten som är gjutna i brons av inbördeskrigets vita sidas ledarfigurer, av vilka de mest betydande är överbefälhavare C. G. Mannerheim och riksföreståndare P. E. Svinhufvud. På hallens marmortavlor har listats namnen på de jägare som dog i Tyskland. Minneshallens fönster dekoreras av Henry Ericssons glasmålning ”Fosterlandet”. I taket finns en ljuskrona som rövades som krigsbyte på 1700-talet från Sankta Maria kyrka i Vasa, och som återfördes till Vasa under första världskriget. Den egna tidens historiska monument påminner om Vasas förflutna som de vitas huvudstad år 1918.