Berndt Lindholm – Stigar i landskapet
Under höstsäsongen visar Tikanojas konsthem äldre måleri i en konsthistorisk utställning. Utställningssalarna fylls med målningar av Berndt Lindholm (1841–1914) som var en av Finlands främsta landskapsmålare på 1800-talet, känd för sina skildringar av skosinteriörer och klippiga kustremsor. Som den erkände konstnär han på sin tid var, uppskattades målningarna av både kritiker och publik. Målningarna uppmärksammades bland annat för sin stämningsfullhet och naturtrogenhet. Utställningen tar plats i konsthemmets tre våningar och inrymmer ett 60-tal målningar och skisser. I Tikanojas konsthem får helheten en något annan skepnad då det till utställningen också lånas in ett antal verk från Göteborgs konstmuseum vilka sällan visats i Finland.
Konststudier bedrev Lindholm både i Düsseldorf och Karlsruhe. Han bodde också i Paris under en period, och han fann tycke för friluftsmåleriet och den tidiga Barbizonskolans uttryck. Flertalet gånger deltog han i Parissalongens utställningar. År 1876 flyttade Lindholm till Sverige och slog sig ner i Göteborg, där han framför allt skildrade den svenska västkusten med strand- och skogslandskap. Han verkade också som intendent vid Göteborgs museum samtidigt som han undervisade han vid ritskolan och verkade som intendent och sekreterare vid Göteborgs konstförening. Lindholm behöll alltjämt kontakten till det finländska konstfältet och hans verk visades också fortsatt på utställningar i Finland.
Utställningen har gjorts i samarbete med Tavastehus konstmuseum som visar utställningen sommaren 2023. Den grundar sig på FD Teppo Jokinens forskning om Berndt Lindholms liv, konstnärskap och produktion. I Vasa består arbetsgruppen av forskaren Teppo Jokinen, amanuens vid Tavastehus konstmuseum, Tanja Pääskynen och amanuens vid Vasa stads museer, Janna Sirén.
Berndt Lindholm, Novemberafton vid Hisingsvassen, 1876. Olja på duk. Bild: Hossein Sehatlou, Göteborgs konstmuseum.