Förbigå menyn
Tillbaka till museernas förstasida Tillbaka till museernas förstasida

Utforska och lär dig

På denna sida hittar du färdiga utskrivbara virtuella läromaterial, gruppaktiviteter och andra resurser som underlättar museibesöket.

Mobilguider,  webguider och uppgifter som hör till utställingar

Österbottens museum

Utskrivbara material för gruppledare eller självständiga besökare

Vi erbjuder färdigt utskrivbart material för dig som är på väg till muséet med din grupp. Bland annat finns Österbottens museums planlösning att skriva ut för att lättare kunna planera besöket.

Museets uppgiftspaket

Uppgifter som hör till Nordanvindsskogen -utställnings hittar här

och här.

Uppgifter som hör till Terranova – naturvetenskaplig utställnings hittar här och här.

I läroplanen för sjundeklassare ingår museibesök och dessa mobila aktiviteter är särskilt utformade för dem.

Uppgifter som hör till Vasa400-utställnings hittar Föremålsjakt och här

Du kan göra dem här “Vasa400″ och “Terranova”, frågorna till utställningen Vasa400 i pdf med rätt svar här i utskrivbart format och här Terranova mysterium pdf.

Museimmysterium

Österbottens museum är ett av de äldsta museerna i Finland. Österbottens Historiska Förening samlade in föremål och litterärt material från Österbotten för vetenskaplig forskning, vilket skulle möjliggöra en permanent museiutställning.

Utforska de tre intressanta utställningarna på Österbottens museum och hitta svar på museets mysterium! Frågorna lämpar sig särskilt för barn från högstadiet och uppåt. Rekommenderas att göras under ett besök (t.ex. via smartphone).

Du kan göra här “Vasa400” frågorna till utställningen Vasa400 i här med rätt svar här i utskrivbart format och här Terranova’s mysterium.

Webb – guidning (Runeberg, Vaasa400 -utställning)

Johan Ludvig Runeberg betraktas som Finlands nationalskald. Han gick i Wasa trivialskola 18151822.

Se mera: https://youtu.be/FIRi5jmpBpEh

 

Kuntsi museum för modern konst

Uppgifter som hör till Kroppar och stunder – tre synvinklar till Kuntsis Stiftelses samling hittar här.

Redan stängt “Linjens dimensioner” -utställningen har blivit en destination för Konsttestarna (Konsttestarnas uppgifter finns på den finska sidan).

Tikanojas konsthem

Österländsk andlighet

Uppgifter som hör till Österländs andlighet – utställnings hittar  här.

 

En åktur med Frits, mobilt genom Vasa i 1900-talets början!

I den här mobilguiden får du följa med till platser som affärsmannen och konstsamlaren Frithjof Tikanoja hade en professionell eller personlig anknytning till. Det är Tikanojas chaufför, Yrjö Sorvari, som berättar om platserna och händelserna i Frithjof Tikanojas liv. Välkommen med på en tidsresa genom Frithjof Tikanojas Vasa!

Du kan ladda ner appen (Citynomadi/Nomadi) från en appbutik och den visar din position. Sedan kan du lyssna på Yrjö som berättar om olika platser och höra hur Vasa lät för hundra år sedan. Du behöver inte ha täckning när du rör dig.

Mobilguiden hittar du här.

Gamla Vasa museum

Gamla Vasa mobilruttguide – I Faldenders hushållsmamsells fotspår och på kuskens vagnar

Vasa är en betydande handelsplats redan på 1700-talet. Du kan gå den guldblommiga rutten och lyssna på platsen, och cykla den bruna rutten, du stannar vid stadens portar på de grå rutorna. Vasa stads museer har producerat en mobil rutt för att öka kunskapen om områdets historia och tillgänglighet.

Mobilguiden hittar du här

Ungdomarnas museiteam

Kom med!

Syftet med ungdomarnas museiteam är att utveckla museernas verksamhet samt introducera ungdomar i kulturen och ge dem en möjlighet att påverka evenemangsutbudet vid Vasas ungdomsservice och museer.

Mera info här

Museet i en kappsäck

Ibland går det inte att ta med sig gruppen på besök till något av stadens muséer, och för att lösa det problemet erbjuder Vasa stads museer Museet i en kappsäck-paket till utlåning. Med deras hjälp kan man göra ett museibesök t.ex. i klassrummet. I kappsäckarna finns bilder och föremål med vars hjälp man kan bekanta sig med muséernas samlingar, konsthistoria, Vasas historia och havslevande djur.

Kappsäckarnas innehåll kan anpassas till olika åldersgrupper, trots att de enligt kulturfostransprogrammet KOPS främst riktar sig till förstaklassare:

  • Modern konst- och Natur-kappsäckarna passar kanske bäst för daghem och förskolor
  • Hedman- och Tikanoja-kappsäckarna för åk. 1
  • Bomullskappsäcken för högstadiet.

Kappsäckarnas innehåll kan användas inom ramen för olika ämnen, som slöjd, bildkonst, historia, biologi och geografi eller som en del av studiehelheter.

Hur kan man boka Museet i en kappsäck?

  • Kappsäckar bokas via e-post på adressen liisa.palomaki@vaasa.fi
  • Säckarna kan hämtas från Österbottniska museet enligt överenskommelse. Speciellt naturkappsäcken är stor och tung, så vi rekommenderar att hämta den med bil.
  • Lånetiden är 2 (två) veckor. Att låna kappsäckar är kostnadsfritt, men om lånetiden överskrids, debiterar vi en förseningsavgift.

Hedmanska samlingen

Kappsäcken presenterar målningar från den finländska guldåldern samt läkarparet och konstsamlarna Karl och Elin Hedman, vars samlingar utgör grunden för Österbottens museum. Dessutom kan man reda ut vad dåtidens läkarbesök kostade och även lära sig fläta yllearmband.

Bilderna av konstverken som kommer med väskan kan man bekanta sig med här.

Vasa bomull

Den här kappsäcken berättar om Vasa bomullsfabriks historia. Med hjälp av bilder, reklam och materialprover kan man bekanta sig med fabriksarbetarnas liv och fabriksprodukterna. Väskan belyser industrialiseringen i Finland, och är sammanställd i samarbete med Vasa arbetarmuseum.

Bakgrundsinfo till läraren , här och här finns uppgifter i anknytning till kappsäcken. Här finns bilder.

Naturen i en kappsäck

Med hjälp av den här kappsäcken kan man bekanta sig med livet i ett tropiskt korallrev. Väskan innehåller bl.a. djur, snäckor, koraller, en sjöborre och skolplanscher som berättar om korallrevsinvånarna.

Dessutom: pysselinstruktioner som passar temat.

Hur man tittar på konst -kappsäcken

Materialet i kappsäcken ger tips om hur man kan närma sig konstverk.

Kappsäcken innehåller instruktioner och bilder på konstverk som man kan använda för att jämföra skillnaderna mellan originalkonstverk och reproduktioner och för att söka efter olika detaljer i konstverken. Kappsäcken passar bra för modersmåls- och bildkonstundervisningen och är sammanställd speciellt med tanke på små betraktarögon. Här finns bilder.

Modern konst -kappsäcken

I den här kappsäcken finns bilder, uppgifter och texter med vars hjälp man kan bekanta sig med nutidskonsten. En del av materialet finns också tillgängligt digitalt här och  kan t.ex. projiceras på väggen i klassrummet.

Tikanojas konstsamling

Tikanojas konstsamlings kappsäcken kan man bekanta sig med verk ur Tikanojas konstsamling samt med familjen Tikanoja och deras hem. Vi får veta att Frithjof Tikanoja hade en butik och vad som såldes i den. Dessutom: bildigenkänningsuppgift och memory. Käppsäckens bilder är också här.

Trivialskolans spelväska

Trivialskolans väska innehåller spelbrädor, tärningar och pjäser. Spelet rekommenderas att spelas på plats i ruinerna av Trivialskolan eller utomhus, men genom att följa instruktionerna kan det också spelas inomhus. Här finns instruktion och här finns spelbräda.

Idé och innehållplanerin Kukka-Maaria Kallio

Texter Marianna Koskimies-Envall, Kukka-Maaria Kallio

Grafisk utforming och akvarell: Jouko Keto