LittFest program
Torsdag 14.11 – Litteraturens tillstånd
14.00–14.45 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
”Minä pesin tänään ikkunat!”
Anna-Riikka Carlson & Sannasirkku Autio
Anna-Riikka Carlsons verk Rakas Eeva Kilpi bjuder på ett ovanligt sätt att närma sig en traditionell levnadsskildring, vilket bottnar i hennes möten med Eeva Kilpi och den vänskap som uppstått mellan dem. Under samtalet beskrivs Kilpis livsverk, som har behandlat bland annat kvinnans ställning, åldrande, Karelen och kärlek. Eeva Kilpi är en älskad författare just därför att hennes verk erbjuder en kontaktyta till olika slag av läsare. Intervjuare är Sannasirkku Autio.
14.45–15.15 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Runonkulkijat – ”Että sai kokea sen” dikter av Eeva Kilpi
Vasas egen deklamationsgrupp Runonkulkijat framför ett urval av Eeva Kilpis dikter, vilka väcker författarens unika röst och känsla till liv. Det här framförandet är en hyllning till Kilpis produktion, vilken berör läsarna på djupet i livets olika skeden.
15.15–16.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Litteraturens tillstånd – paneldiskussion
| Live & Stream
I paneldiskussionen diskuterar Annastiina Louhiniemi (E-biblioteket), Sari Forsström (BookBeat), Marko Hautala och Anna-Riikka Carlson om nuläget inom litteraturen. Hurdana förändringar möter branschen i den digitala brytningstiden, och hur påverkar de författare, förläggare och läsare? Vilka är de största utmaningarna och möjligheterna inom branschen i framtiden? Diskussionen bjuder på en djuplodande analys av litteraturens tillstånd.
16.00–17.00 | Huvudbiblioteket, Café Proosa
Historiska recept med Kenny Sundqvist och Charlotte Cederbom
Kocken Kenny Sundqvist bjuder på historiska smakbitar och redaktören Charlotte Cederbom berättar om de österbottniska recept och traditioner som ingår i Svenska litteratursällskapets projekt Historiska recept. Det blir allt mellan hovkonfektyr i 1700-talets Jakobstad och cowboykaka i 1930-talets Oravais. Linn Jung intervjuar.
17.00–18.00 | Huvudbiblioteket, Café Proosa
Kritikens tillstånd?
Österbottniska kritiker samtalar om kritikens plats i vårt medvetande och dess inverkan på det kulturella och samhälleliga kretsloppet. Under samtalet diskuteras kritikens nuvarande tillstånd och hur dess roll utvecklas, både i samhället i stort och på den specifika platsen Österbotten. Hur påverkar lokal kultur kritikens form och funktion? Och vilken betydelse har kritik för samhällsdebatten och kulturproduktionen i regionen? Pär Jonasson modererar samtalet mellan Patrik Back, Sofie Furu och Heidi von Wright.
Fredag 15.11 – Miljöns tillstånd
14.00–16.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen | Stream
Hur barnlitteratur berör hantering av livssmärta (live + stream)
Barnlitteratur som stöd i hantering av livssmärta, fördjupar sig i hur barnlitteratur kan hjälpa barn att bearbeta livets smärtor. Programmet startar kl. 14.00 med ett anförande av Sanna-Sofia Vuori, som ger ett författarperspektiv på livssmärta i skrivprocessen. Kl. 14.15-15.00 talar Mirjam Kalland om SAGA-modellen, som hjälper barn och unga att möta svåra känslor. Diskussionen, som börjar kl. 15.00, innehåller kommentarer från Anne Salovaara-Kero (VD / TJ, Mieli), Inger Damlin (förbundsordförande, FSL) och Daniel Björndahl (kurator, Österbottens välfärdsområde, skolhälsovård).
16.30–17.30 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Paneldiskussion: Miljövård och samhällelig påverkan
I panelen som koncentrerar sig på miljöteman diskuterar författarna Ville-Juhani Sutinen, Riina Tanskanen och Anni Kytömäki miljövård och litteraturens roll när det gäller samhällelig påverkan. Under diskussionen behandlas hur författare kan delta i miljödiskussionen och erbjuda nya perspektiv på aktuella miljöfrågor.
18.00–19.00 | Huvudbiblioteket, Matilda -utrymme
SÖL presenterar: deckare i Österbotten – Nilla Kjellsdotter & Simon Ventus
Deckare har länge varit populära inom litteraturen i Österbotten, och vid det här evenemanget samtalar Nilla Kjellsdotter och Simon Ventus om skrivandet av spänningslitteratur och områdets betydelse i deras verk. Hemligheter och spänning inom den österbottniska deckargenren utlovas.
19.00–21.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Skräcksoaré
Den här kvällens evenemang är en dröm för vänner av skräck. På soarén med Marko och Tiina Hautala som värdar får vi höra samtal med skräcklitteraturens mästare, såsom Magdalena Hai och Tiina Raevaara. Serieskaparen Avi Heikkinen deltar också. Stämningen under evenemanget kompletteras av Vasakören Maanvaivat, vars kusliga folkmusikframföranden ger kalla kårar. Dessutom får vi se Gunnar Bäckmans fotoutställning om ödehus. Kvällen bjuder på en kombination av skräck och litteratur och oförglömliga upplevelser.
18.00–20.00 | Stadshuset
Vasa stadsorkester – Nerouden lähteillä: Taiteilijat tauteineen
Vasa stadsorkester framför under Minna Pensolas och Antti Tikkanens ledning en strålande konsertupplevelse, där musik och medicinsk historia förenas. Föreläsare är barnpsykiater Jari Sinkkonen, som belyser hur sjukdomar har påverkat stora kompositörer såsom Bachs, Händels och Beethovens liv och musik. Under den här unika konserten kombineras fakta med spekulation och vacker klassisk musik.
Biljetter 2/25/30€: NetTicket
Lördag 16.11 – Människans tillstånd
10.00–11.30 | Huvudbiblioteket, Matilda -utrymme och Café Proosa
Barnens LittFest & KulturÖsterbotten: Barnens ordkonstverkstad
Förmiddagen börjar med en ordkonstworkshop för barn, vilken är öppen för alla, där barnen får skapa sina egna berättelser på två språk. Karin Erlandsson leder en workshop i Proosa på svenska och Elena Lehdontie i Matilda på finska.
10.30–12.30 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
I Petters soffa
Under Petter Lindbergs ledning görs en serie med korta och intressanta intervjuer. Gäster är Ville-Juhani Sutinen, Anni Kytömäki, Magdalena Hai, Kaj Korkea-aho, Milja Sarkola och Merja Mäki. Kom och lyssna på författarnas tankar och berättelser!
12.45–13.45 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Soaré med ny poesi
Ett knippe medryckande estradpoesi med tre moderna poeter.
Aura Nurmi, Natalia Karjalainen och Marjuli Heliö är den nya generationens poeter och de tar med sig en mångsidig, utmanande och stilfull cocktail av framträdanden till estraden i Vasa. Trion är känd speciellt för de premierade poesiklubbarna för unga, men också för stenhårda texter.
Under den visionära föreställningen får vi höra skickligt gjorda berättelser om nutiden.
13.45–14.45 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Paneldiskussion: Kvinnliga förebilder – kvinnor i ledande roller
Karin Erlandsson, Ellen Strömberg, Rosanna Fellman och Anna Bertills diskuterar kvinnornas roll i litteraturen och deras betydelse som förebilder. Den här paneldiskussionen bjuder på inspirerande synvinklar och djupa reflexioner.
14.45–15.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Poesiklubb för flickor: Riina Tanskanen
Deklamation. Riina Tanskanen är en serietecknare från Tammerfors, som är känd för sitt samhällskritiska arbete Tympeät tytöt (Into). Tanskanen beviljades statens pris för informationsspridning år 2022 för öppnande av en samhällelig debatt och informationsförmedling med hjälp av tecknad serie.
15.05–15.50 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Författarsamtal – Föräldraskapets tillstånd
Författarna Juha Itkonen och Kaj Korkea-aho samtalar om sina nyaste verk, där familjen och faderskapet behandlas ur olika synvinklar. Samtalet leds av redaktör Petter Lindberg.
15.50–16.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Poesi av Rosanna Fellman
Rosanna Fellman är estradpoet, översättare, föreläsare och aktivist. Fellman är uppvuxen i Jakobstad och bosatt i Helsingfors. Hon utgav sitt debutverk diktsamlingen Strömsöborna (Förlaget) år 2019 och fick kulturpriset Vimma. Republikens president – Tasavallan presidentti (Förlaget) utkom år 2022 och för det belönades hon med Granberg-Sumeliuska priset. Hösten 2023 publicerade Svenska Yle dokumentären Rosanna Fellman, poet.
16.00–17.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Författarsamtal – Sinnestillstånd
Författarna Milja Sarkola och Jani Nieminen samtalar om sinnestillstånd och dess inverkan på skapande arbete. Moderator för samtalet är Hanna Hietikko. Det här samtalet bjuder på djupa och tankeväckande aspekter på författarnas arbete.
17.00–18.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen
Mötesplats Österbotten
Lars Sund samtalar med Jenna Matintupa om den sista delen av hans trilogi med handlingen förlagd till Österbotten ”Prinsessan av Vasa”. Kom för att höra mera om det här fascinerande verket och dess bakgrund.
18.30–21.30 | Stadshuset
Sånger från brottsregistret
Biljetter 20/25€: NetTicket