Förbigå menyn

LittFest lördag 16.11.2024

Tema: Människans tillstånd

10.00–11.30 | Huvudbiblioteket, Matilda -utrymme och Café Proosa

Barnens LittFest & KulturÖsterbotten: Barnens ordkonstverkstad 

Förmiddagen börjar med en ordkonstworkshop för barn, vilken är öppen för alla, där barnen får skapa sina egna berättelser på två språk. Karin Erlandsson leder en workshop i Proosa på svenska och Elena Lehdontie i Matilda på finska.

10.30–12.30 | Huvudbiblioteket, Dramasalen

I Petters soffa

Under Petter Lindbergs ledning görs en serie med korta och intressanta intervjuer.  Gäster är Ville-Juhani Sutinen, Anni Kytömäki, Magdalena Hai, Kaj Korkea-aho, Milja Sarkola och Merja Mäki.  Kom och lyssna på författarnas tankar och berättelser! 

12.45–13.45 | Huvudbiblioteket, Dramasalen

Soaré med ny poesi 

Ett knippe medryckande estradpoesi med tre moderna poeter.  

Aura Nurmi, Natalia Karjalainen och Marjuli Heliö är den nya generationens poeter och de tar med sig en mångsidig, utmanande och stilfull cocktail av framträdanden till estraden i Vasa.  Trion är känd speciellt för de premierade poesiklubbarna för unga, men också för stenhårda texter.  

Under den visionära föreställningen får vi höra skickligt gjorda berättelser om nutiden. 

13.45–14.45 | Huvudbiblioteket, Dramasalen

Paneldiskussion: Kvinnliga förebilder – kvinnor i ledande roller 

Karin Erlandsson, Ellen Strömberg, Rosanna Fellman och Anna Bertills diskuterar kvinnornas roll i litteraturen och deras betydelse som förebilder.  Den här paneldiskussionen bjuder på inspirerande synvinklar och djupa reflexioner. 

14.45–15.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen

Poesiklubb för flickor: Riina Tanskanen 

Deklamation. Riina Tanskanen är en serietecknare från Tammerfors, som är känd för sitt samhällskritiska arbete Tympeät tytöt (Into). Tanskanen beviljades statens pris för informationsspridning år 2022 för öppnande av en samhällelig debatt och informationsförmedling med hjälp av tecknad serie. 

15.05–15.50 | Huvudbiblioteket, Dramasalen

Författarsamtal – Föräldraskapets tillstånd 

Författarna Juha Itkonen och Kaj Korkea-aho samtalar om sina nyaste verk, där familjen och faderskapet behandlas ur olika synvinklar.  Samtalet leds av redaktör Petter Lindberg.

15.50–16.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen

Poesi av Rosanna Fellman 

Rosanna Fellman är estradpoet, översättare, föreläsare och aktivist.  Fellman är uppvuxen i Jakobstad och bosatt i Helsingfors.  Hon utgav sitt debutverk diktsamlingen Strömsöborna (Förlaget) år 2019 och fick kulturpriset Vimma.  Republikens president – Tasavallan presidentti (Förlaget) utkom år 2022 och för det belönades hon med Granberg-Sumeliuska priset. Hösten 2023 publicerade Svenska Yle dokumentären Rosanna Fellman, poet.  

16.00–17.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen

Författarsamtal – Sinnestillstånd 

Författarna Milja Sarkola och Jani Nieminen samtalar om sinnestillstånd och dess inverkan på skapande arbete.  Moderator för samtalet är Hanna Hietikko.  Det här samtalet bjuder på djupa och tankeväckande aspekter på författarnas arbete.  

17.00–18.00 | Huvudbiblioteket, Dramasalen

Mötesplats Österbotten 

Lars Sund samtalar med Jenna Matintupa om den sista delen av hans trilogi med handlingen förlagd till Österbotten ”Prinsessan av Vasa”.  Kom för att höra mera om det här fascinerande verket och dess bakgrund.  

18.30–21.30 | Stadshuset

Sånger från brottsregistret

Sångaren och rättspsykologen Julia Korkman uppträder med sitt band i sin konsert Sånger från straffregistret. Konserten är en kombination av föreläsning och musikframträdande, och helheten varar cirka 180 minuter med en paus.
 
Innehållsmässigt tar konserten med lyssnaren in i brottens värld genom fakta och musik; bland annat falska bekännelser, våld i nära relationer och rättsskandaler. Under föreläsningarna diskuteras till exempel faktorer som bidrar till brottslighet, minnes opålitlighet i vittnesmål och hur förvrängda tankar kan uppstå kring våld i nära relationer. Musiken består av kända sånger från olika genrer, nyarrangerade i mörka tongångar.
 
Kom och hör hur teman, välbekanta för allmänheten genom medierna, behandlas ur både vetenskapens och konstens perspektiv!

Biljetter 20/25€: NetTicket