Förbigå menyn

Författargäster

På denna sidan kan du bekanta dig med författargästerna för LittFest Litteraturfestivalet 2024.

Anna-Riikka Carlson

Anna-Riikka Carlson är förläggare för inhemsk litteratur på WSOY.  Våren 2024 skrev Carlson den skönlitterära faktaboken Rakas Eeva Kilpi. Nämä juhlat jatkuvat vielä (WSOY). Verket är en hyllning till den älskade författaren och poeten Eeva Kilpi. I början av sommaren diskuterades författararvoden i offentligheten, då en stömningstjänst använde Carlssons verk i sin reklam för gratis lästid.

Fotograf: Sabrina Bqain/WSOY

Karin Erlandsson

Karin Erlandsson är en journalist och författare från Mariehamn. Erlandsson kommer ursprungligen från Nykarleby. Hon debuterade 2014 med romanen Minkriket (S&S) och har efter det publicerat tjugo böcker inom olika genrer och för läsare i olika åldrar. Karin Erlandssons böcker har flera gånger varit nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. Hon har fått priset Runeberg Junior två gånger, 2018 för verket Pärlfiskaren (S&S) och 2021 för verket Nattexpressen (S&S). 

Fotograf: Marcus Boman/S&S

Rosanna Fellman

Rosanna Fellman är estradpoet, översättare, föreläsare och aktivist. Fellman är uppväxt i Jakobstad och bosatt i Helsingfors. Hon debuterade 2019 med diktsamlingen Strömsöborna (Förlaget) och erhöll kulturpriset Vimma. Republikens president – Tasavallan presidentti utkom 2022 (Förlaget) och belönades med Granberg-Sumeliuska priset. Hösten 2023 publicerade Svenska Yle dokumentären Rosanna Fellman, poet. 

Fotograf: Jennifer Granqvist/S&S

Magdalena Hai

Magdalena Hai är en prisbelönt fantasyförfattare från Masku. Hai har vunnit Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur 2023 med sitt skräckverk Sarvijumala (Otava). Förutom barn- och ungdomslitteratur skriver Hai kortprosa för vuxna och är en inflytelserik medlem av förlaget Osuuskumma-kustannus. 

Fotograf: Toni Härkönen/Otava

Marko Hautala

Marko Hautala, även kallad Finlands Stephen King, är en författare från Vasa som skriver psykologisk skräck som är gastkramande och håller läsaren i sitt grepp.  Hautala är en av Finlands mest kända skräckförfattare och för sina verk har han fått Tiiliskivi-priset samt Kalevi Jäntti-priset. Hautala har arbetat bl.a. som lärare, filmöversättare och skötare vid ett psykiatriskt sjukhus. Numera arbetar han som fri författare.  

Fotograf: Veikko Somerpuro/Tammi

Tiina Hautala

Vasabon Tiina Hautala skriver spökhistorier för både vuxna och barn. I sitt skrivande drivs Hautala av viljan att bevara berättelser, händelser och öden som riskerar att bli bortglömda samt av en stor passion för den mystiska berättartraditionen och lokalhistorien. Hautala har fått skräckkulturpriset Kuiskaus samt kulturpriset Vaasan Jaakkoo tillsammans med Marko Hautala.  Nuförtiden verkar Hautala som fri författare samt som förläggare i förlaget Haamu som hon har grundat. 

Fotograf: Gunnar Bäckman

Avi Heikkinen

Tammerforsbon Avi Heikkinen är en prisbelönt serieskapare och manuskriptförfattare.  Hans debutserieroman Valotusaika (Pokuto) som utkom 2019 belönades med utmärkelsen Bokkonstens vackra bok av Kommittén för Finlands bokkonst, och verket var också nominerat till priset Serie-Finlandia. Valotusaika kan karakteriseras som en science fiction-serie eftersom den beskriver den närmaste framtiden genom fotografiskt berättande.  

Fotograf: Avi Heikkinen

Marjuli Heliö

Marjuli Heliö är en kulturproducent och estradpoet från Helsingfors.  Hon är särskilt känd som producent och kurator för estradpoesiverksamheten Nuorten Open Mic. 

Juha Itkonen

Juha Itkonen är en författare som bor i Helsingfors. I hans produktion ingår romaner, novellsamlingar samt en barnbok. Redan Itkonens debutroman Myöhempien aikojen pyhiä (Tammi 2003) var nominerad till Finlandiapriset. Itkonens senaste verk Teoriani perheestä (Gummerus 2023) handlar om familjedynamik och att bli förälder.    

Fotograf: Laura Malmivaara/Otava

Natalia Karjalainen

Natalia Karjalainen har tillbringat sin barndom och ungdom i Kajana, numera bor hon i Helsingfors. Den huvudsakliga formen för Karjalainens konstnärliga arbete är poesi. 

Kaj Korkea-aho

Kaj Korkea-Aho är en av de mest erkända finlandssvenska författarna i sin generation. Korkea-aho har skrivit fyra romaner och han är också kolumnist vid Hufvudstadsbladet. I sina kolumner och romaner har Korkea-aho ofta behandlat självbiografiska teman, till vilka hör bl.a. homosexualitet. Korkea-ahos senaste verk Hur man möter en mamma (Förlaget 2024) handlar om ett homopars faderskapsprojekt. 

Fotograf: Jonne Räsänen/Otava

Julia Korkman

Julia Korkman är en internationellt erkänd docent i rättspsykologi, forskare och sångare.  Korkman har specialiserat sig på vittnespsykologi samt särskilt på förhör av barn vid brottsfall. Konserten Sånger från brottsregistret är en kombination av föreläsning och konsert, helhetens längd är ca 3 timmar. 

Fotograf: Miikka Pirinen/S&S

Nilla Kjellsdotter

Nilla Kjellsdotter är född 1987, uppvuxen och bosatt i Österbotten i Finland. Hon bor med sin familj i byn Oravais, där även seriens huvudkaraktär, Mija Wadö, bor. Flickan i Stenparken utkom 2022 (Norstedts) och blev en stor succé, liksom Himmelsgården (Norstedts, 2023.) Serien om Mija Wadö har också översatts till finska. Flickan i Stenparken vann pris för Bästa spänning på finska Storytel Awards 2023, och nominerades till samma pris i Sverige. 

Fotograf: Kajsa Göransson/Gummerus

Anni Kytömäki

Anni Kytömäki är en författare från Tavastkyro som har arbetat inom medborgarorganisationer och som musiker. I sina hemtrakter vandrar hon omkring på åsar, kärr och i mossbevuxna skogar, lyssnar på vinden och söker efter stigar till berättelser som kunde vara sanna. 

Kytömäki har belönats med Kaarle-priset, priset Blogistanian Finlandia, Tulenkantaja-priset samt Tammerfors stads litteraturpris. Kytömäkis tredje roman, Margarita (Gummerus), fick skönlitteraturens Finlandiapris. Den utkom 2020. 

Fotograf: Perttu Saksa/Gummerus

Elena Lehdontie

Elena Lehdontie är lärare i småbarnspedagogik, ordkonsthandledare samt socionom. Lehdontie är medlem i KultSikulttuurikollektiivi Silta ry. Kultsi producerar mångsidig kulturverksamhet i Södra Österbotten.  Vid sidan av sitt arbete studerar Lehdontie litteraturvetenskap vid Tammerfors universitet. 

Merja Mäki

Merja Mäki (f. 1983), som bor i Kauhava och har karelska rötter, har länge arbetat som modersmåls- och litteraturlärare, och hon arbetar för fred genom att skriva romaner som utspelar sig under krigstiden. Hon har skrivit verken Ennen lintuja (2022) och Itki toisenkin (2024).

Fotograf: Liisa Valonen/Gummerus

Jani Nieminen

Jani Nieminen har vuxit upp i Österbotten och senare slagit sig ned i Helsingfors. Han är författare, bibliotekspedagog och far till två barn. Nieminens debutverk diktsamlingen Kylässä (Like) utkom 2009, och efter det har han skrivit lyrik och prosa samt en bilderbok för barn. 

Fotograf: Mitro Härkönen/Tammi

Aura Nurmi

Aura Nurmi är en poet och författare från Helsingfors. Nurmi har skrivit två diktsamlingar, av vilka hennes debutverk Villieläimiä (Kolera 2016) under utgivningsåret fick Kalevi Jäntti-priset. Nurmi är också en av de medlemmar i Helsinki Poetry Connection, en förening som ordnar estradpoesievenemang, som var med om att bilda den. Nurmis dikter ger utrymme för läsarens fantasi och det finns en samhällelig dimension närvarande i dem. 

Fotograf: Jonne Räsänen/Otava

Tiina Raevaara

Tiina Raevaara kommer från Kerava och är biolog med specialisering i genetik, vetenskaplig journalist och thrillerförfattare. Hon har gett ut nio romaner, en novellsamling som belönats med Runebergspriset samt tre faktaböcker. Raevaara har fått ljudbokspriset Laurin kirja för sin roman Kaksoiskierre (Like 2020). Raevaara kombinerar vetenskap och konst i sina verk och skapar en nervkittlande och medryckande spänning. 

Fotograf: Toni Härkönen/Otava

Milja Sarkola

Milja Sarkola är en prisbelönt skådespelsförfattare och teaterregissör. Skådespel som hon har skrivit är t.ex. Jotain toista – Henkilökohtaisen halun näyttämö samt Perheenjäsen, som Sarkola också regisserade och som vann Thaliapriset 2012.   

Sarkolas första prosatext var Mitt kapital (Förlaget 2020) som behandlar förhållandet mellan konst och pengar. Romanen som fått mycket beröm var nominerad till Helsingin Sanomats litteraturpris. 

Den andra romanen, Min psykiater (Förlaget 2024), är ett strålande verk om irrande känslor, människorelationer och familjer. 

Fotograf: Liisa Takala/TEOS

Jari Sinkkonen

Jari Sinkkonen är en specialläkare i barnpsykiatri som har skrivit flera verk om olika faser i barnets tillväxt och utveckling, särskilt om utmaningar som pojkar möter. Sinkkonen deltar också aktivt i den samhälleliga debatt som rör uppfostran och barnskydd. Till Sinkkonens omfattande produktion hör verket Nerouden lähelläsuurten säveltäjien hauras elämä (WSOY 2023), där Sinkkonen dyker in i de stora tonkonstmästarnas värld genom bl.a. sjukdomar. 

Fotograf: Veikko Somerpuro/WSOY

Ellen Strömberg

Ellen Strömberg är född och uppvuxen i Larsmo och bor idag i Jakobstad, Österbotten. Strömberg debuterade 2018 med romanen Jaga vatten (S&S). Vid sidan av sitt eget skrivande har hon jobbat med kreativt skrivande-undervisning och ordkonst i olika former. Hon har bloggat i ungefär 20 år och hörs även regelbundet i svenska YLEs podd Sällskapet. 

Strömberg har skrivit böcker för både barn, unga och vuxna. 2022 fick hon Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok för Vi ska ju bara cykla förbi (S&S), som även var nominerad till Finlandia. 

Fotograf: Jennifer Granqvist/S&S

Lars Sund

Lars Sund är en författare, journalist och litteraturkritiker med rötterna i Österbotten. Sunds genombrottsroman var Colorado avenue (WSOY 1991) som inleder en trilogi som utspelar sig i Österbotten. 

Fotograf: Linus Lindholm

Ville-Juhani Sutinen

Ville-Juhani Sutinen är en mångsidig författare och översättare. Sutinen har gett ut bl.a. diktsamlingar, romaner samt faktaböcker. Sutinen har två gånger varit kandidat för Finlandiapriset, och han vann priset 2022 med sin essäsamling Vaivan arvoista (Avain). 

Fotograf: Klaus Welp/Into

Riina Tanskanen

Riina Tanskanen är en serietecknare från Tammerfors, som är känd för sitt samhällskritiska arbete Tympeät tytöt (Into). Tanskanen beviljades statens pris för informationsspridning år 2022 för öppnande av en samhällelig debatt och informationsförmedling med hjälp av tecknad serie.   

Fotograf: Jenny Rostain/Into

Simon Ventus 

Simon Ventus är en författare, kolumnist och evenemangsproducent från Vasa. Ventus arbetar som försäljningschef på Wasa Teater. Ventus debutroman Den som offrar sig (Förlaget 2023) inleder deckarserien Brottsplats Österbotten, som Ventus skriver tillsammans med Christina Gustavson Duons andra deckare Ingen lek under ytan (Förlaget) utkom i september 2024. 

Fotograf: Linus Lindholm/ATC

 

Maanvaivat

Maanvaivat är en kör i Vasa som sjunger dyster folkmusik med ett stänk av pop och humor i repertoaren. 

Runonkulkijat

Runonkulkijat är en mycket omtyckt deklamationsgrupp i Vasa, och till den hör Airi Ropponen-Lindroos, Arja Koukku, Hertta Mauriala och Tytti Hyttilä-Huhta.  

 

Kontaktuppgifter

Ta kontakt

  • Körfestival

    Litteraturevenemanget Vaasa LittFest Vasa

Sosiaalinen media

Missa inte våra programmoduler kring barn- och ungdomslitteratur samt barns och ungas läsande, på Vasa LittFest: Fredag 15 november kl. 14–16 ordnar vi ett seminarium om barnlitteratur som stöd i hanteringen av livssmärta, med professor Mirjam Kalland som huvudtalare. Professor Kalland är aktuell med forsknings- och utvecklingsprojektet SAGA, som studerar berättelsers betydelse för den socioemotionella utvecklingen hos barn. I seminariet medverkar även direktör Anne Salovaara-Kero från Mieli – Pohjanmaan mielenterveys ry, ordförande Inger Damlin från Finlands svenska lärarförbund, skolkurator Daniel Björndahl från Österbottens välfärdsområde och författaren Sanna Sofia Vuori. Seminariet ordnas i Dramasalen på Vasa stadsbibliotek. Det är fritt inträde till seminariet, som även strömmas. LittFest-lördagen (16 november) inleds med en tvåspråkig ordkonstverkstad för barn och barnfamiljer på stadsbiblioteket. Drop in-verkstaden pågår kl. 10.15–11.45. Inträdet är fritt, ingen förhandsanmälan behövs. Verkstaden leds av Karin Erlandsson (svenska) och Elena Lehdontie (finska). Senare under lördagen, kl. 13.45–14.45, håller vi en paneldiskussion kring temat kvinnligt ledarskap i litteraturen – förebilder och inspiration, med författarna Rosanna Fellman, Ellen Strömberg och Karin Erlandsson. Diskussionen leds av Anna Bertills. Vi hoppas alltså få träffa dig 15–16 november i Vasa! Du kan också följa oss via FB-live & YouTube: Fredag 15.11 kl. 14–16: Barnlitteratur som hantering av livssmärta https://www.facebook.com/events/907651807928031/?ref=newsfeed Lördag 16.11 kl. 13.45–14.45 via FB-live: Kvinnligt ledarskap i litteraturen – förebilder och inspiration https://www.facebook.com/events/1215951213006581/?ref=newsfeed Du kan också följa oss via YouTube: https://www.youtube.com/@kulturosterbottensofuk8732 VÄLKOMMEN MED!
15.11.2024 - 11:39

Vaasan kaupunginkirjasto

Osallistu uuden kirjastoauton nimikilpailuun! Uutta nimeä voi ehdottaa 7.-27.11.2024 kaupungin verkkosivulla. Voittajanimen ehdottajalle on luvassa Vaasa-aiheinen palkinto. Vaasaan uusi kirjastoauto tulee alkuvuodesta 2025 ja sen ulkoasun suunnittelee ammattitaiteilija. Nimiehdotuksia pohtiessa voi inspiroitua seuraavista teemoista, jotka näkyvät uudessa kirjastoautossa: Lukuilo ja lukeminen Lapset huomioon ottava Sadunomainen maailma tai fantasiamaailma Meri ja onnellisuus Iloinen ja värikäs Uutta katseltavaa ja koettavaa Näin osallistut Jätä nimiehdotuksesi 26.11.2024 mennessä tämän linkin kautta https://link.webropolsurveys.com/S/3CB124CEBBAE508F , niin olet mukana kilpailussa! Voit ehdottaa nimeä myös kaupungin sosiaalisen median kanavilla. Kilpailun voittaja julkistetaan myöhemmin syksyllä, ja hänelle on luvassa Vaasa-aiheinen palkinto. ------------------ Delta i namntävlingen för den nya bokbussen! Förslag till namn kan ges 7–27.11.2024 på stadens webbsidor. Till den som ger det vinnande förslaget utlovas ett pris med Vasatema. Vasas nya bokbuss kommer i början av 2025 och dess yttre planeras av en yrkeskonstnär. När man funderar på namnförslag kan man låta sig inspireras av följande teman som kommer till uttryck i den nya bokbussen. Läsglädje och läsande Barnen tas i beaktande En sagolik värld eller en fantasivärld Hav och lycka Glad och färgrik Något nytt att titta på och känna på Så här deltar du Ge ditt namnförslag senast 26.11.2024 via den här länken https://link.webropolsurveys.com/S/3CB124CEBBAE508F är du med i tävlingen! Du kan också föreslå ett namn via stadens kanaler på sociala medier. Vinnaren av tävlingen publiceras senare på hösten och får ett pris med Vasatema.så
08.11.2024 - 13:03

Vaasan kaupunginkirjasto

08.11.2024 - 10:25

Vaasan kaupunginkirjasto