Vi samlad favoritbesöksmålen samt även några nya bekantskaper som lämpar sig för resenärer i alla åldrar. Är du sugen på en dag fylld med häftiga aktiviteter eller vill du bara ta det lugnt?
Världsarvet Kvarkens skärgård är den bästa platsen i världen för att uppleva landhöjningen efter den senaste istiden. Hösten i skärgården är vacker – upplev den genom ett besök i utsiktstornet Saltkaret eller vandra i terrängen runt Fort Sommarö, längs Västerö vandringsled i Maxmo eller längs någon av de många andra naturstigarna i skärgården.
Läs merBesökarna får njuta av den tropiska värmen på över 30 grader hela året och på sommaren är också utomhusparken öppen. Vattnet i rutschkanorna och bassängerna är uppvärmt och från solterrassen har du en fantastisk utsikt över havet.
Läs merAlla är sugna på nya upplevelser på sin semesterresa – så vad sägs om ett besök i en meteoritkrater? Vid Meteoria Söderfjärden kan du uppleva ett unikt besökscentrum mitt i den urgamla kratern och samtidigt kan hela familjen lära mera om jordens historia och rymden!
Läs merI naturskön omgivning, på gångavstånd från Vasa centrum, ligger Brages friluftsmuseum.
Museet består av en gårdshelhet med intressanta allmogebyggnader och interiörer från 1800-talets svenska Österbotten. Till museets permanenta utställningar hör den österbottniska brudstugan (Lappfjärd), flickornas loft med färggranna textiler och sälskyttemuseet. På området finns en kopia av en jungfrudans.
+358 44 012 7166
info@vasabrage.fi
Kvarkens båtmuseum är Finlands största båtmuseum och förevisar österbottniska bruksbåtar från tiden 1820-1993. Förutom båtar och fiskeredskap presenteras säljakt, flottning och skärgårdsliv.
I samlingarna finns över 95 båtar, mer än 130 båtmotorer och ca 3000 andra föremål som anknyter till båtar, fiske, säljakt och skärgårdsliv. Föremålen presenteras i 15 byggnader i en kulturhistoriskt värdefull strandmiljö i Åminne i Malax.
+358 6 365 1933
https://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/75-kvarkens-batmuseum
Stundars är en stor museiby och friluftsmuseum i byn Solf, ca 15 kilometer söder om Vasa. På Stundars kan du uppleva hur livet såg ut på mormors mormors tid. Så väldigt mycket hände, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om.
Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska? På museiområdet finns ca 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor.
Sommarsäsongen: Under sommarsäsongens öppettider är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.
Njut av den historiska miljön året runt: Du är även välkommen att utforska museibyn året om. Stundars museiområde erbjuder en ypperlig promenadstig genom historiska miljöer, bland bondgårdar, byskolor och backstugor. Via Stundars område kommer du även lätt till Söderfjärdens vandringsled, för att kunna utforska de forna våtmarkerna i meteoritkratern och besöka fågeltornet. Dessutom ingår vår promenadstig i pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia. Välkomna att njuta av promenad till hundvänliga Stundars.
Museitorsdagar: Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren.
För dagis- och skolgrupper: Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga.
För grupper: Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens rekreationsdag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik.
Läs mer om vårt utbud på hemsidan.
+358 6 570 99000
info@stundars.fi
Terranova är Österbottens museums naturvetenskapliga basutställning. Ordet ”Terranova” är latin och betyder nytt land, av vilket det årligen i Kvarken föds 9 mm till som en följd av landhöjningen.
I Terranova presenteras Kvarkens och Vasatraktens natur från istiden ända fram till nutiden. Besökaren kan förundra sig över fenomenet landhöjning och dess följder, bekanta sig med Kvarkens vackra skärgård och dess djur med alla sinnena.
Terranova har också äran att presentera ett unikt naturarvsmål: Kvarkens skärgård skrevs 2006 in som Finlands tills vidare enda naturmål i Unescos världsarvsförteckning. Den bildar ett enhetligt naturarvsmål tillsammans med Höga kusten i Sverige. Området fick världsarvsstatus därför att den landhöjning som har följt på istiden syns bäst här i hela världen.
+358 40 865 1933
museoinfo@vaasa.fi
På Vasa bil- och motormuseum förevisas fordon från 1900-talets alla årtionden. Kom och bekanta dig med Vasas bredaste utbud av både äldre och nyare bilar. På museet förevisas även ett stort urval av produkter från Vasas många motorfabriker samt olika temautställningar.
Vasa bil- och motormuseum öppnade sin dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från 1900-talets början till moderna tider. Trafik- och fordonshistorien förevisas genom restaurerade bilar och andra fordon, såsom en hästdragen ambulansvagn från 1909.
Olika brandbilar och brandutrustning ingår också i samlingarna och för att inte glömma cykeln som fordon. Genom museets dryga samling av cyklar kan man bekanta sig med cykelns historiska utveckling. I samlingarna finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.
+358 44 569 2690
vvasry@gmail.com
Vasa var i tiderna en betydande rederi- och sjöfartsstad. I Vasa sjöfartsmuseum visas den lokala sjöfartstraditioner från skeppsbyggandet på 1800-talet till dagens kryssningsfartyg. Glimtar av sjöfartslivet förr fås genom en mängd spännande föremål, miniatyrmodeller, fynd från skeppsvrak och fotografier.
Vasa sjöfartsmuseum finns på stranden vid Brändö sund. Platsen var i 150 år centrum för Vasa yttre hamn och skeppsbyggeri. Stranden kantades av köpmännens bodar och magasin på 1800-talet och i början av 1900-talet och museet är inrymt i ett av dessa saltmagasin. Skeppsredaren Wolff lät bygga saltmagasinet i mitten av 1800-talet och byggnaden har bevarats väl tack vare saltets konserverande effekt. På området finns totalt fyra ursprungliga hamnmagasin varav ett förmodligen är från slutet av 1700-talet och hitflyttat från Gamla Vasa.
+358 50 382 8771, +358 50 575 9489
http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/86-vasa-sjofartsmuseum
En hjärtlig djurgård i Replot, UNESCOs världsarvsområde.
Hos oss kan du besöka gården året runt, delta i djurvård eller njuta av en kopp kaffe i en lantlig miljö.
För par- och vängrupper rekommenderar vi en minnesvärd alpaka- och lama-vandring i naturens ro. För barnfamiljer erbjuder vi gemensam djurvård på kvällarna eller guidade gårdsbesök.
På vår gård bor totalt 14 olika djurarter, så här finns garanterat en favorit för alla, oavsett ålder.
+358 45 671 9358
anna.salmi@aavakertunkotitila.fi
Metviksparken är ett populärt rekreationsområde för stadens invånare såväl på sommaren som på vintern.
Parken består av ett öppet landskap och den sträcker sig runt Metviken. På området finns också en aktivitetspark med beachvolleybollplaner, en petanqueplan och en träningsstation som är riktad till seniorer. För barn finns det en lekpark på området.
I parken finns en grill som kan användas för picknick (ta med grillkol). Metviksparken är också ett populärt ställe för fiske med metspö.
Även Vasa skejtpark ligger på en centralplats i Metvikens aktivitetspark.
https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/parker-och-gronomraden/parker/metviksparken/
I Vasa finns över 150 hektar parker
Parkerna är en central del av stadsbilden i Vasa. Nya och gamla, små och stora – du hittar säkert exemplar som passar just dig bland alla våra parker. Du kan njuta av en välskött omgivning och beundra den mångsidiga växtligheten.
Till exempel de historiska, gröna och omskötta parkerna skapar en intressant rutt för besök och rekreation längs strandområdet i stadens centrum. Närheten till havet ger landskapet en egen fin nyans och formar en stark bild av livet i Vasa.
Parkerna ger besökarna en möjlighet till rekreation, trivsel, rörlighet, sociala möten och evenemang – men samtidigt också till att stilla sig och att njuta av naturen. Parkerna är utmärkta mötesplatser, där man kan göra saker för sig själv eller tillsammans med andra.
https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/parker-och-gronomraden/parker/
Våra lekområden är alltid öppna för dem som vill leka och röra på sig!
Vasa stads lekområden erbjuder en trygg plats att fördriva tiden på och meningsfulla, mångsidiga saker att göra. Lekområdena är trivsamma mötes- och rekreationsplatser för alla åldrar. Staden uppmuntrar barn, unga, vuxna och seniorer att tillbringa tid tillsammans i en mångsidig lekmiljö. Det finns flera än 80 lekområden inom stadens område.
https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/parker-och-gronomraden/lekparkerna/
På Bergö finner du en vacker ca 8 kilometer lång vandringsled, som tar dig till Granöns vackraste skogspartier, träsk och klippor. Längs vandringsleden finns rastplatser, infotavlor och konstverk, samt grillkåtan Adolf, där du kan vila benen samtidigt som du grillar korv eller äter av den medhavda matsäcken.
Gå längs landhöjningsstränder, passera avsnörda havsvikar och vandra genom björkskogar som används som betesmark. Längs leden finns Björköbys före detta fiskehamn Bodback som numera fungerar som museiområde med båtbodar och -platser. På sommaren betar höglandskor på strandängarna. Längs leden finns utsiktstornet Saltkaret med fantastisk utsikt.
Bodvattnet runt är en ca 4 kilometer lång naturstig (varav en del 1 km eller 1,4 km/riktning är en krävande tillgänglig sträcka), som går längs De Geer-moränerna i Svedjehamn förbi den gamla fiskehamnen Bodback.
Ruttens start- och slutpunkt finns vid parkeringsplatsen i Svedjehamn i Björköby.
Rutten passar för hela familjen. Längs stigen finns det 20 meter höga utkikstornet Saltkaret, komposterande toalett och eldplats med brännved. Med barnvagn och rullstol kan man besöka Bodback hamn och den nedre avsatsen i Saltkarets utsiktstorn, utsikten är dock liten. Rampens höga lutning kräver en assistent för rullstolen.
https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Bodvattnet_SV
Historia och kultur i form av Edvin Hevonkoskis trä- och metallskulpturer, mitt ute i naturen längs Vapenbrödrabyns motionsstig. För tillfället finns det över 100 namngivna konstverk eller grupper av konstverk. Korsu-museet består av en manskapsbunker fylld med krigstids föremål, underhållsbunkern Töpinä samt en rökbastu, allt autentiskt från II:a världskriget. Läs mer om Edvins stigens parkområde.
+358 50 560 6496
Västerö vandringsleder ligger i Maxmo. Från naturstigen har man en mäktig utsikt västerut mot Mickelsörarna. Vandringsledernas längd varierar mellan ca. 3 och 12 km och är tillgängliga med bil. Startpunkterna är Söderskatavägens och Equityvägens parkeringsplatser.
Invid stigen finns minnesmärket över vapenfartyget Equity, Ryssberget, gammal landhöjningsskog, havsvikar, flador och havsstränder.
Längs stigen finns eldplatser och rastplatser, torrtoaletter och två raststugor. I stugan kan man övernatta, eller bara koka kaffe. Eldstäderna i raststugorna får inte användas. Eldplatserna får användas, men det finns inget vedlager. I Söderskatan, på uddens sydliga strand, finns även Forststyrelsens brygga.
Vid parkeringsområdena finns en karta över området och kartor finns även längs stigen.
https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Vastero_SV
Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotisk bastu, och här är det alltid varmt. Vattenparkområdet utomhus har många olika och häftiga vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.
+358 20 796 1300
info.tropiclandia@puuhagroup.com
Skärgårdskryssningar med m/s TIIRA – från Inrehamnen i Vasa under tiden 22.6. – 31.8.2024.
Under resan görs ett stopp på en dryg timme på Granskär, där det är möjligt att köpa mat och dryck i Restaurang Jannes Saloon.
Charterkryssningar med M/S Tiira och M/S Tuulia kan bokas till den vackra inre skärgården i Vasa tex. till Replot bro. Längre kryssningar kan göras till den yttre skärgården såsom Rönnskär eller Mickelsörarna.
+358 50 553 1236
info@jannensaluuna.com
Upplev världsarvet Kvarkens skärgård på ett nytt sätt och spela rymningsspelet på besökscentret Världsarvsporten vid Replotbron!
Sjöodjur observerades för första gången i Kvarkens skärgård redan på 1800-talet. Nu verkar det ha kommit tillbaka till vårt steniga rike. Gå in i utställningen Weichsel och följ upp monstret!
Vem kan spela?
Vårt rymningsspel kan spelas av vuxna och barn från 7 år och uppåt. Barn i skolåldern rekommenderas att spela tillsammans med en vuxen. Utställningsrummet är tillgängligt, så spelet passar även för personer med nedsatt rörlighet med en assistent. Spelet kan spelas på svenska, finska eller engelska.
Speltid: 45 minuter
Antal spelare: 2-6 spelare
+358 50 3466 200
info@kvarken.fi
Vaasa Kajakuthyrning erbjuder alla tillgång till havet och möjligheten att paddla i exempelvis Vasa skärgård eller Kvarkens världsnaturarv.
Startplatsen är sommartid invid Strandgatan 21 i Vasa, där kan kajaken sjösättas.
Du kan även hämta kajaken och transportera den till det ställe du föredrar att starta din paddling. Om du hyr en större mängd kajaker, kan vi även hyra en släpvagn med kajakställning. På vagnen ryms totalt 10 kajaker.
Bokningsalternativ:
+358 40 505 5665
info@vaasankajakkivuokraus.fi
Vasa klättercenter, Wasa Up, erbjuder både lättare klättringsrutter för nybörjare och rutter som kräver teknik och uthållighet för den mer erfarna klättraren.
Du kan också utmana dig själv och dina vänner på ninjabanan och hitta ny styrka, balans och välmående i våra gruppträningstimmar. Klättring och OCR-banan kan du enkelt pröva på utan tidsbokning!
Hos oss kan du även boka mångsidiga paket för olika grupper för att t.ex. stärka gruppdynamiken eller välmåendet. Välkommen!
+358 50 543 4907
info@wasaup.fi
Livet blir alltid roligare med lite underhållning, skratt och äventyr.
KvarkenEscape erbjuder utmaningar, underhållning och nöje åt såväl vuxna som barn i form av enastående escaperoom ute i Kvarkens världsarv. Äventyren har anknytning till livet i Kvarkens skärgård förr och nu. Fast med kanske lite, eller ja, mycket, extra kryddade tolkningar.
Läs mer om rummen på hemsidan!
+358 40 1968 441
info@kvarkenescape.fi
Västkustens Pärla Vasa bjuder på fina förhållanden för vattenaktiviteter.
Vid Sandö badstrand kan du hyra SUP-brädor och Kajaker samt plaska i Vasas flytande vattenpark, alldeles nära centrum av Vasa. Hit är det lätt att ta sig med bil, till fots eller med cykel.
Följ Vasa Vattenpark på Instagramissa.
+358 44 727 9108
vaasa@lappis.fi
Skejtparken finns på Vöråstans sida i Metvikens aktivitetspark, i ändan av Storalånggatan norr om parkeringsområdet.
Den cirka 1 000 kvadratmeter stora skejtparken i betong öppnades hösten 2021.
https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/idrott-och-friluftsliv/utomhusidrottsplatser/skejtparken/
Välkommen till Zip Adventure Park – äventyrsparken, vackert belägen i Vasa, Finlands soligaste stad. Här kan du uppleva en annorlunda, fartfylld och utmanande dag i äventyrets tecken oavsett ålder och oavsett om du är tillsammans med familjen, företaget, din förening eller kompisgänget. Vi erbjuder utmaningar för alla åldersgrupper – förflytta dig mellan trädtopparna, utmana dig själv och njut av både spänningen och utsikten.
+358 40 832 2221
info@zipadventurepark.fi
Äventyrsbadet Tropiclandia har allt som familjens vattendjur kan önska: häftiga vattenrutschbanor, vågor, vattenfall, bubbelpooler, exotiska bastun, och alltid härlig värme! Vattenparkområdet utomhus har många olika vattenrutschbanor, två barnpooler, bubbelpool, terrass och gott om plats att sola.
+358 20 796 1300
info.tropiclandia@puuhagroup.com
De fyra olika bassängerna i simhallen erbjuder varje åldersklass ett lämpligt ställe att röra sig på.
Utöver motionssimning kan du med simavgiften även träna vattenlöpning och gå till konditionssalen.
Hopptornet och trampolinerna står också till kundernas förfogande.
+358 40 635 8118
uimahalli.kassa@vaasa.fi
https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/idrott-och-friluftsliv/simhallen/
Korsholms simhall består av fyra 25 meters banor, barnbassäng, bubbelpool, vattenrutschkana, kallbadsbassäng, terapibassäng och en promenadbassäng med varmt och kallt vatten. I simhallen finns bastu.
Under skolåret ordnas simundervisning för skolelever dagtid och simhallen är öppen för allmänheten kvällstid.
+358 44 424 9216
simhallen@korsholm.fi