Om man hellre tillbringar sin lediga tid någon annanstans än hemma, erbjuder Vasaregionen på så mycket att göra och näring för själen, att man bara hinner åka för att vända på övernattningsstället.
Två språk betyder dubbelt så mycket kultur! Vasa stadsteater bjuder på klassiker, musikaler och barnteater. Wasa Teater är ännu mer imponerande efter renoveringen.
Passionerade framträdanden får man njuta av även på regionens amatörteatrar.
Vasa finska stadsteater producerar musikteater med allt från sångkvällar till opera, såväl dramaklassiker som nya pjäser samt högklassig barnteater.
Förutom teaterföreställningar ordnar det även konserter och mindre mässor samt olika andra kundtilfällen i teaterns utrymmen.
Vasa stadsteater erbjuder svensk textning till valda pjäser på stora scenen. Det är möjligt att följa textningen från en ruta ovanför stora scenen i valda föreställningar. Boka plats i salongen från rad 9 eller uppåt för att bra kunna läsa textningen.
+358 6 325 3961
vkt@vaasa.fi
Wasa Teater är en svenskspårkig teater i Vasa, Finland. Teatern grundades 1919 och har sedan dess varit en betydande kulturscen i regionen. Med fokus på att erbjuda en mångfald av scenkonst, inklusive teaterföreställningar, musikaler, och andra sceniska evenemang, strävar Wasa Teater efter att berika det kulturella livet i samhället. Teatern har etablerat sig som en plats för kreativitet och uttryck, och dess produktioner omfattar ofta såväl klassiska som samtida verk.
+358 6 320 9330
info@wasateater.fi
Passionerade framträdanden får man njuta av året runt på regionens amatörteatrar.
https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/amatorteater/
Vasaregionen erbjuder ett brett utbud av museer och utställningar som bjuder på kultur, historia och konst för alla åldrar. Områdets museer berättar historier om sjöfart, industri och lokalhistoria, medan konstgallerierna visar upp både traditionell och modern konst. Kom och upptäck Vasaregionens unika kulturarv!
Bleckslagartraditionen i Lillkyro går långt tillbaka i tiden och är vida känd i Österbotten. I Bleckslagarmuseet har den gamla hantverkstraditionen väckts till liv. Besökaren får se hur och med vilka verktyg metallföremålen blir till. Med lite tur få man även se en äkta bleckslagare i arbete.
Bleckslagartraditionerna går tillbaka ända till 1700-talet i Lillkyro. Hantverket kom till Finland från Tyskland i början av 1700-talet då man nyligen hade upptäckt stora tenngruvor i England. På 1890-talet fanns det 35 bleckslagare i Lillkyrö socken och några decennier senare var antalet privata bleckslagare uppe i 100 till antalet. Största delen var backstugusittare eller drängar som tröttnat på jordbrukssysslorna. Ännu på 1950-talet avgick minst en fullastad tågvagn med bleckslagarnas produkter i veckan från Lillkyros station.
+358 6 325 8400
yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi
http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/68-bleckslagarmuseet
300 år av järnbrukshistoria – lever idag
På Kimo bruk kan du delta i olika evenemang. Där anordnas offentliga evenemang, smideskurser, smidesdag, inrättande av midsommarstång, utomhusgudstjänster, motorcykel- och veteranbilsträffar, allsångskvällar, kulturkvällar.
Du kan också besöka bland annat det vackra järnbruksområdet och museet: Kimo Bruks museum, konsthall, Café Einar, järnbruksområde och naturstigar.
Du kan också organisera dina egna evenemang på Kimo Bruk. Du kan till exempel hyra Einars café, museumet eller konsthallen.
+358 40 045 5080
info@kimobruk.fi
Klemetsgårdarnas idylliska gårdsmiljö är unik på många sätt. I landskapet finns ingen annan bevarad gårdsgrupp som är uppbyggd på samma sätt. Här finns även mångsidigt utställningsutbud med textilutställning, orgelmuseum, söndagsskolemuseum och vardagsföremål från allmogelivet. Tidig 1900-tals atmosfär upplever man också i caféet som är stilfullt inrett med funkismöbler från 1940-talet.
Klemetsgårdarna historia härstammar ända från 1700-talet. Många hade flytt till Sverige under oroligheter under stora ofreden i början 1700-talet och Klemets hemman stod tom. Johan Ehrsson från Bjurs socken i Västerbotten köpte upp ödehemman och blev stamfader på Klemetsgård med 23 barn. Han och hans söner byggde upp tre mansgårdar i Västerbottenstil med högre och smalare stugor än de österbottniska. Den äldsta av stugorna härstammar från 1730-talet, medan de andra är uppförda mellan 1730–1760-talen.
+358 40 667 9879
info@klemets.fi
Korsnäs hembygdsmuseum omfattar den s.k. landbondstugan (f.d. drängstugan under prästgården), smedjan, väderkvarnen, utställningar i loftsbyggnaden samt spannmålslånemagasinet beläget på andra sidan vägen. Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och plats för hantverksdemonstrationer och lekar.
I landbondstugan och loftsbyggnaden finns olika utställningar.
+358 50 351 9488
Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.
Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.
I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen.
Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.
+358 40 501 8521
Mårtes Gårdsmuseum – Huset byggdes år 1844 och fungerar idag som ett gårdsmuseum. Här kan ni se några av byns äldsta Björköskåp, byns första radio och gamla textilier, men också modernare inslag som visar hur huset utvecklats med sina ägare genom århundradena. På gården förevisas även Motormuseet, Soldatens Stuga, Jordbruksutställning och Matboden, samt våra utställningar om Skyddskåren, Skolan och 1800-talskläder.
I motormuséet finns något för alla motorintresserade. De äldsta föremålen är från sent 1920-tal medan de nyaste som tar plats i vår samling är från 1980-talet. Största delen är icke-restaurerade utställningsföremål, men en hel del fungerar fortfarande. Här kan du se mopeder, motorcyklar, snöskotrar, båtmotorer, motorsågar med mera.
Soldatens stuga – Den lilla stugan på höger sida strax innan du kommer till Mårtes gårdsmuseum är Björkö hembygdsmuseum. Den är byggd år 1791 och är kanske främst känd för att den ryska kosackmajoren Kiseleff bodde här år 1809 under finska kriget.
Museerna är öppna sommartid.
I Båoden (boden) kan du se blomstermålade björköskåp och skickligt snidade fästmansgåvor. Björköskåp förekommer inte i andra delar av landet. Utformningen och blomstermålningen är karakteristisk för skärgården. Snickare och målare utformade skåpen och utvecklingen har fortgått från 1850-talet till mitten på 1900 talet.
+358 44 324 5730
martesgardsmuseum@gmail.com
Storkyro hembygdsmuseum är inrett med allmogeföremål från 1800-talets andra hälft. Bruksföremål står framme som om husfolket bara gått ut och arbetat och lämnat hemmet över dagen. Besökaren stiger snarare in i en miljö från 1800-talet än i en utställning.
Museet kännetecknas av två traditionella österbottniska hus i en och en halv våning. De är placerade tillsammans med uthusbyggnader enligt gammal tradition så att en inbyggd innergård bildas. Huvudbyggnaden, Piuholas hus, är från 1768 och flyttad till området från Kuivila by. Byggnaderna representerar byggnadstraditioner från 1700- och 1800-talet. Även föremålen i museet härstammar från samma tidsperiod.
Stundars är en stor museiby och friluftsmuseum i byn Solf, ca 15 kilometer söder om Vasa. På Stundars kan du uppleva hur livet såg ut på mormors mormors tid. Så väldigt mycket hände, under det halva århundrade från 1870 till 1920 vi berättar om.
Kom och se var de österbottniska förfäderna sov, åt och skrattade – hur rymdes de månne i de korta högsängarna? Kanske vi tvättar byk på gammalt vis när du är på besök, eller kanske vi har kokat pannkaffe över bykelden och du får smaka? Eller kanske du bara vill ströva runt i den fridfulla museibyn och nästan, nästan höra de gråa väggarna viska? På museiområdet finns ca 70 byggnader, bl.a. lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor.
Sommarsäsongen: Under sommarsäsongens öppettider är dörrarna till museistugorna, utställningarna och lekmiljöerna öppna. Då finns kunnig personal i museibyn som kan berätta om och visa hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Det finns mycket spännande att upptäcka på Stundars! Varje dag under sommarsäsongen ordnas olika aktiviteter och guidade rundturer i museibyn. Att delta i dem ingår i inträdet.
Njut av den historiska miljön året runt: Du är även välkommen att utforska museibyn året om. Stundars museiområde erbjuder en ypperlig promenadstig genom historiska miljöer, bland bondgårdar, byskolor och backstugor. Via Stundars område kommer du även lätt till Söderfjärdens vandringsled, för att kunna utforska de forna våtmarkerna i meteoritkratern och besöka fågeltornet. Dessutom ingår vår promenadstig i pilgrimsleden St Olav Ostrobothnia. Välkomna att njuta av promenad till hundvänliga Stundars.
Museitorsdagar: Under torsdagarna året om ordnas guidningar och annat program på museet kl 12-15, enligt annonsering. Närmare program hittar du i vår kalender och på Facebook och Instragram. Under museitorsdagarna är inträdet gratis. Museitorsdagarna har paus under sommaren.
För dagis- och skolgrupper: Under vårar, höstar och i juletid besöks Stundars av tusentals dagisbarn och skolelever. I museibyn kan vi skräddarsy program enligt gruppens egna behov, intressen och läroplaner. Vi har ett stort utbud av lärorika museipedagogiska aktiviteter att kombinera för att skapa den bästa tänkbara upplevelsen för barn och unga.
För grupper: Stundars är också en populär och inspirerande miljö att ordna möten, arbetsplatsens rekreationsdag, seminarier, kurser och andra program i. Vill man ha förfriskningar, allt från eftermiddagskaffe till trerättersmiddag, ska man först ta kontakt med Restaurang Hemmer för att boka utrymme och bestämma meny. Stundars kan sedan erbjuda ett brett och lite annorlunda utbud av programpunkter, guidningar, tävlingsmoment eller upplevelsepaket för att göra dagen extra intressant och lärorik.
Läs mer om vårt utbud på hemsidan.
+358 6 570 99000
info@stundars.fi
Öjskogsparken är ett friluftsmuseum med ett 20-tal historiska museibyggnader. Huvudbyggnaden Bengtsgården är en 1700-tals bondgård med välbevarad interiör. Övriga byggnader är Hagas lanthandel, skolstugan, Apoteksmuseet, växthusmuseet samt övriga bodar, en ria, en väderkvarn och härbren. Sommartid finns en guide på plats i parken och där ordnas en hel del olika evenemang. Det är Närpes Hembygdsförening som upprätthåller hembygdsmuseet Öjskogsparken och som står också för en hel del evenemang under sommaren. Man brukar bl.a. ordna en exkursion under Vilda blommornas dag, olika berättarcaféer och en hembygds- och emigrantdag. Besök något av hembygdsföreningens evenemang, lyssna till intressanta historier och njut av atmosfären i den gamla gårdsmiljön.
Under de tider som guide inte finns på plats så ordnas guidning enligt överenskommelse. Det finns också en restauranglokal för uthyrning.
+358 45 231 5282
narpeshembygd@gmail.com
Kuntsi museum för modern konst är beläget på promenadavstånd från Vasa torg, på en vacker plats vid havet i Inre hamnen.
Sitt namn har museet fått efter konstsamlaren, konsul Simo Kuntsi (1913-1984). Konstsamlingen som tillhör stiftelsen han grundade anses som en av de mest betydande samlingarna av modern och nutida konst i Finland. Donationer och deponeringar, såsom Lars Swanljungs (f. 1944) samling av nutidskonst, förstärker Vasas betydelse som konststad.
Museets utställningsverksamhet baserar sig på växlande utställningar med modern och samtida konst samt på utställningar som presenterar de egna samlingarna. Kuntsis utställningar djupdyker i nutidskonstens fenomen och aktuella teman, och erbjuder förståelse av vår tids fenomen och material för att bygga upp identiteter med.
Kuntsis utrymmen erbjuder goda möjligheter till att ordna evenemang. På Kuntsi ordnas speciellt tvärkonstnärliga uppvisningar och evenemang i samarbete med tredje sektorn och med publikgrupper.
+358 40 183 0440
kuntsi.info@vaasa.fi
Tikanojas konsthem är ett konstmuseum beläget i Vasa centrum. I konsthemmet ordnas utställningar med äldre inhemsk och utländsk konst, kulturhistoriska temautställningar samt växlande utställningar med verk ur de egna samlingarna.
Det pedagogiska greppet, och den museipedagogiska verksamhet som hänför sig till utställningarna innehar en central position på Tikanoja. Tikanojas konsthem är ett levande konstmuseum som också erbjuder tvärkonstnärlig verksamhet.
Tikanojas konsthem föddes ur handelsmannen i Vasa, kommerserådet Frithjof Tikanojas (1877-1964) kärlek till konsten. Tikanojas konsthems samling innehåller en fantastisk och för finländska förhållanden ganska sällsynt samling av utländsk konst, vars tonvikt ligger på fransk målningskonst från 1800-talet och början av 1900-talet.
+358 40 182 8702
museoinfo@vaasa.fi
Österbottens museum är beläget i Marieparken, under 15 minuters promenadavstånd från Vasa torg. Museet grundades 1895 och det erbjuder upplevelser, information och inspiration inom områdena kulturhistoria, lokalhistoria, naturvetenskap och konst.
På museet visas tre långvariga utställningar som bygger på de egna samlingarna. På utställningen Terranova presenteras naturen och världsarvet i Kvarken. Vasa 400 introducerar besökaren i Vasa stads historia, från det år då staden grundades ända fram till 1920-talet. Utställningen hyllar även den rika österbottniska folkkonsten och skärgårdskulturen. På Hedmanska våningen visas silver, keramik, antikviteter och konst från både Finland och utlandet. Därtill ordnas det årligen 3–5 tillfälliga utställningar på museet.
+358 40 865 1933
museoinfo@vaasa.fi
Vasa Konstklubb driver ART CENTER TORNI, en konstgalleria, som startades år 2006. Den unika gallerian finns i andra våningen i en gammal vacker byggnad och består av tre ljusa gallerirum.
I Torni finns förutom galleriutrymmen en ateljé där Konstklubben arrangerar olika konstkurser och ett mysigt kafferum Café Torni, där man kan avnjuta en kaffestund omgiven av konst.
Verksamheten i Torni sker året runt och består av konstutställningar, konstkurser och konstnärsbesök. Med tre veckors mellanrum byts utställningarna i gallerian och utrymmena är oftats bokade ett år framåt.
+358 40 852 5111
torniart@gmail.com
Fotogalleri IBIS är det enda galleriet i Vasa som är helt inriktat på fotokonst. Galleriet finns i samma utrymmen som Vasa konsthall.
Makers’ Gallery är ett samtida konstgalleri som grundades i Vasa år 2020. Vår första utställning öppnade den 1 september 2020. I galleriet visas både inhemsk och internationell bildkonst. Vi letar ständigt efter nya konstnärer från Österbotten och hela Finland. Vi samarbetar med konstnärsresidenset Vanha Paukku i Lappo, och anordnar därtill årligen en utställning som kurateras av någon välkänd kulturperson.
Vi organiserar också andra aktiviteter i galleriet, såsom croquisteckning och andra kulturevenemang. Galleriutrymmet kan hyras för olika tillställningar.
+358 6 723 4298
galleria@makersgallery.fi
Vasa konsthall och galleri är ett icke-kommersiellt konstgalleri som upprätthålls av Vasa Konstnärsgille.
Galleriet finns i Vasa stadshus (ingång från Rådhusgatan) alldeles i centrum av Vasa. Galleriet visar nutidskonst i privat- och grupputställningar, med både inhemska och utländska konstnärer.
Hallen är indelad i tre delar. I stora hallen hålls 8 veckor långa utställningar, i lilla galleriet byts utställningen varje månad. Det tredje utrymmet fungerar som artotek. Alldeles intill finns även ett fjärde utrymme där Fotogalleri IBIS håller sina utställningar.
+358 40 679 3771
info@vaasantaiteilijaseura.fi
Åk på en kulturupptäcktsfärd till Vasaregionen
Åk på en kulturupptäcktsfärd till VasaregionenVasaregionens utbud av levande musik är precis så personligt och mångsidigt som själva regionen. Eller vad sägs om en konsert i en hundra år gammal värdefastighet eller varför inte i en butik som om kvällarna omvandlas till konserthall?
Musiken som erbjuds är jazz i alla dess former, soul. funk d.v.s. all slags rytmisk musik. Genomgående är att det alltid är levande musik som framförs.
doobopclub@gmail.com
Nightclub
Leipätehdas is a unique nightclub with an good army of house DJ:s. We concentrate on playing the music you want to hear. Live music is also a big part of Leipätehdas, ranging from bigger to smaller artists. Artists like: Rotten Sound, 1g3b, Haloo Helsinki, Uniikki, Paul Di Anno, Mangoo, Timshel, Gilby Clarke, Stig, The Irrationals etc.
Terrace
Leipätehdas offers a big terrace with evening sun. It´s open summertime, every day (with weather reservation).
Karaoke Bar
In Leipätehdas there is also a karaokebar. But it is even more than just that. Here you can also find board games, beer pong tables and a playlist containing english, finnish and swedish hits and classics.
D.O.M. Munkhaus
D.O.M. is like a second living room, with board games, xbox 360 and a cozy atmosphere. It is a pub with a wide selection of beers and alot of variety. Every tuesday we have an pubquiz on D.O.M. starting at 21:00. (Exept summertime).
+358 6 312 0291
leipatehdas@leipatehdas.fi
Ritz är en gammal biograf i centrum av Vasa som fungerar som ett kulturhus för konserter, föreställningar, filmvisningar och mycket mera! Ritz strävar efter att vara en förenande plats för alla slags kulturella satsningar.
+358 44 503 0031
skafferiet@ritz.fi
Teatro är en modern och mångsidig aktör i Vasas nattliv. Nattklubben som kan ta emot ca 800 gäster består av fyra olika avdelningar; i puben tar man det lugnt och njuter av god öl eller trendiga cocktails, på live-avdelningen festar man under veckosluten till de hetaste Finländska artisterna, på 90s avdelningen minns man hits från gångna tider och i karaoke avdelningen är det fritt fram att själv uppträda.
+358 100 5594
host.teatro@ravintola.fi
Stadshuset ritades av den svenska arkitekten Magnus Isaeus (1841-1890) och det togs i bruk år 1883. I stadshusets festvåning finns en av landets vackraste festsalar.
+358 6 325 4478
I byn Rangsby i Närpes finns Fagerö Folkpark. Här ordnas danser med olika teman på somrarna. På området finns också en skärgårdsrestaurang samt en minigolfbana.
info@fagero.fi
Inomhus 74 kundplatser och på terrassen 65 kundplatser. Restaurangen har A-rättigheter och trivsamma utrymmen för mindre möten och gemensamma matstunder. Mångsidigt utbud av mat, allt från frukost till middag. Gruppmenyer enligt önskemål.
+358 6 472 4860
info@kalliojarvi.fi
Molpe UF har, enligt de flesta, den naturskönaste paviljongen i Österbotten. Dansplatsen är belägen vid Molpe strömmen och är en viktig del av övriga föreningars, företags och övriga sammanslutningars samt privatpersoners verksamhet i nejden. Dessutom används föreningens utrymmen för bröllop, allsångskonserter, födelsedagskalas och så vidare. Minst fem tusen besökare rör sig årligen på området.
Danslave belägen på naturskönta Pukkilansaari i Storkyro, ca 40 km öster om Vasa. Till ön tar man sig med en liten färja. Sommartid dans till finska artister.
+358 40 573 1708
Maijarinta@hotmail.com
Åminne Folpark r.f är en ideell förening i Malax, Finland. Vi bedriver nöjes- och kulturverksamhet samt hyr ut våra utrymmen till andras evenemang, företagsevenemang, bröllop och fester. All verksamhet bygger på frivilliga krafter.
Våra utrymmen är anpassade för användning året om och området rymmer cirka 4.000 personer. Paviljongen rymmer 1.800 personer stående (eller dansande) och 800 personer som sittande publik. Sittande gäster vid bord (ex. evenemang med mat) rymmer lokalen 400 personer. Därtill betjänar krögarna mindre grupper i restaurangen och i Aktia-salen.
Vi finns belägna 20 minuter söder om Vasa dit det finns goda förbindelser med flyg, båt och tåg. Det är alltså enkelt att ta sig till Åminne Folkpark. Till våra evenemang arrangeras busstransport från närliggande områden.
+358 50 544 4880
info@aminnefolkpark.fi
Vasaregionen är fylld med evenemang, små som stora, något för alla. Välj de bästa bitarna och njut av utbudet!
Vasaregionen har ett rikt utbud av historiska sevärdheter som tar dig med på en tidsresa till det förflutna. Upptäck gamla byggnader, monument och historiska slagfält som berättar om områdets rika historia. Varje plats öppnar dörren till nya berättelser och oförglömliga upplevelser!
Fänrik Ståls center omfattar området vid den historiska platsen för slaget i Oravais. Här lyfts kriget 1808-1809 fram genom såväl föremål, historier, platsen och byggnaderna. Regementets exerciser och uppvisningar levandegör historien i tidsenliga uniformer och vapen.
+358 50 343 2642
Kenny.sundqvist@adelbragd.fi
Gamla Vasa är beläget ca 7 km sydost om Vasas centrum och klassat som ett nationellt värdefullt landskapsområde. Området utgör en mångsidig landskapssevärdhet med natur-, kultur-, bosättnings- och fornhistoriska värden.
Vasas historia börjar under förra delen av 1300-talet, då norrländska kolonister tog i land på de skogsbevuxna skärgårdholmarna i östra delen av Kvarken. På 1370-talet började man här uppföra Korsholms slott. Landhöjningen är i dessa trakter ca en meter per sekel. Vid den tid då slottet grundades, utbredde sig mellan det nuvarande Vasa och Gamla Vasa ett skärgårdshav, som sträckte sig vidare långt in i landet. Ännu bara dryga 200 år sedan tog sig lastbåtar uppför den kanal, som numera nästa igenvuxen slingrar sig genom åkerfälten.
En gassande het augustimorgon år 1852 kom elden lös i Vasa. Brunnarna stod tomma och stadsborna befann sig till en stor del ute på sina åkrar. Många hus hade näver- eller halmtak. Mellan husen fanns bara smala gränder. Innan kvällen fanns där staden stått bara en rykande ruinhög kvar.
Man beslöt att bygga en ny stad cirka sju kilometer längre bort mot kusten. Överflyttningen av stadsrättigheterna skedde år 1862. Kring 1880-talet byggdes Vasa järnväg och i samband med det grundades också en station i Gamla Vasa, men området blev bostadsområde på nytt först från och med 1920-talet.
Harrström gamla fiskehamn, en plats tidigare full av liv och rörelse. Äldre och nyare båthus trängs runt den tvåhundra meter långa naturhamnen. I närheten ligger Fiskartorpet, som visar hur fiskarfamiljer levde runt sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. I två av båthusen finns gamla båtar och motorer utställda, och från hamnen finns en vacker utsikt att njuta av!
Orisberg kyrka är en av få privata kyrkor i Finland. Brukskyrkan, som planerades av arkitekt Carl Ludvig Engel, togs i bruk 1831. Man kan bekanta sig med kyrkan när Orisbergs sommarcafé har öppet samt om man bokar en guidad tur. Från maj till slutet av augusti ordnas sommarkyrka varje söndag klockan 13.
+358 40 511 9599
orisberg@sana.fi
https://kansanraamattuseura.fi/lomakeskukset/kesakeskukset/orisberg/
Operation Stella Polaris var en hemlig operation i samband med slutet av Fortsättningskriget, med syfte att flytta känsligt underrättelsematerial från Finland till Sverige så att det inte skulle hamna i Sovjetunionens händer. Operationen hade sin bas i den lilla fiskebyn Nämpnäs i Närpes, varifrån arkivet skeppades till svenska hamnar. Till minne av detta har man rest ett monument i form av en sten på Österfjärdsvägen i Nämpnäs.
I Öjskogsparken finns Stella Polaris museet, som är byggt kring underrättelseoperationen som ger vi bakgrunden till och berättar historien om Operation Stella Polaris. Museet är till viss del interaktivt och vi visar även ett antal unika radioapparater från tiden.
+358 45 231 5282
narpeshembygd@gmail.com
http://narpes.hembygd.webbhuset.fi/sv/besok_oss/stella_polaris/
Toby stenbro är den nästäldsta stenbron i Finland som fortfarande är i bruk. Den blev färdig år 1781 och är med sina konstfärdigt välvda öppningar ett fint exempel på dåtidens byggnadsteknik. Bron är 85 meter lång och har en bredd på 5,5 meter.
Tottesunds herrgård är en vacker och historisk plats som passar bra för olika tillställningar. Atmosfären och närheten till naturen gör din vistelse minnesvärd.
I anslutning till herrgården finns Herrgårdsleden, en ca 4 km lång vandringsled som går genom herrgårdsparken ut till Bytesholmen med rastplatser och grillkåta. En vandring nära vattnet.
I herrgården finns flera utställningar bl.a Jägarrörelsen och vapensmugglingsfartyget Equity, Sibelius bröllop, Mannerheimrummet och en miniatyr över området som det såg ut i mitten av 1800-talet.
Herrgården kan bokas för grupper (minst 10 personer), bröllop, födelsedagsbjudningar, examensfester, dop, skolningar, friluftsdagar m.m.
Vi kan erbjuda kaffe med hembakat, mat, friluftsaktiviteter samt guidning. Vi skräddarsyr er upplevelse enligt era önskemål.
Vår egen verksamhet under året är t.ex herrgårdsbruncher, historiska middagar, teaterkavalkad, spökvandring, familjedag, guidning m.m. Följ oss på sociala medier.
Endast 30 minuters bilväg från Vasa.
Året var 1660 när greve Claes Tott anlade ett säteri i dåvarande Västermaxmo. Från det året räknas herrgårdens ursprung, vilket innebär att historiken sträcker sig över fyra sekel. Gårdens herrfolk avlöste varandra i rask takt, men år 1733 kom att bli en vändpunkt för herrgården i och med att gården blev översteboställe för Österbottens regemente. Ta gärna kontakt med lokala guider i förväg för att få en minnesrik rundtur.
+358 40 1896 882
Cirka 7,5 km sydväst om Storkyros centrum ligger Tuomaanmäens bronsåldersgravfält. Tuomaanmäens gravhög och vindskydd ligger längs en vandringsled, till vilken körinstruktionerna är följande: från Storkyros centrum kör man ca 7 km sydväst längs Ventälävägen från södra sidan av riksväg 18, tills man kommer till Tuomaanmäki parkering. Från parkeringen är det ca 1,2 km till Tuomaanmäki vindskydd, varifrån stigen fortsätter ytterligare cirka 700 m som en cirkelslinga runt högområdet.
Under bronsåldern (1300-500 f.Kr) täcktes det område som nu är Storkyro till största delen av havet. Vågorna slog då även mot Tuomaanmäkis klippväggar. På den tiden hade en betydande bebyggelse utvecklats här, vilket indikeras av de många forntida gravarna, jättehögar och stenrösen.
De imponerande gravhögarnas placering på öarnas klippor eller på sluttningarna av kullar, från vilka en vidsträckt havsutsikt öppnade sig, tyder på invånarnas maritima liv, sjöfart eller möjlig pälshandel. Inga egentliga vetenskapliga undersökningar har genomförts vid gravfältet.
Det framgår av papper som tillhört pastor Reinius, som dog för ett hundra år sedan, att han tillsammans med några män hade grävt i Tuomaanmäens högar och där tappat en nyckel. En öppen grav är deras efterlämning. På botten av den raserade högen syns en “kista” vars ändar är av stenplattor. Täckstenen som täckt “kistan” har försvunnit. Under den stora ofärdens tid är det känt att området användes av lokalbefolkningen för att gömma sina tillhörigheter.
Detta är en av de äldre hittade boplatserna i Finland och tillhör äldre bronsåldern. Bekanta dig med ett flertal tydliga husgrunder eller terrasser från nämnda tider. Dessa fornlämningar låg under bronsåldern vid en havsarm som sträckte sig ända till södra delen av Vörå.
Kartapplikationen över Vasas minnesmärken och statyer ger användarna mera information om minnesmärkena och med hjälp av färdiga rutter kan användarna bekanta sig med objekten, som finns i olika stadsdelar. Applikationen har förverkligats i samarbete med vice ordföranden för invånarföreningen i centrala Vasa, Aimo Nyberg, och uppgifterna i applikationen är baserade hans bloggtexter.
Applikationen innehåller totalt ca 150 statyer och minnesmärken samt sju färdigt planerade rutter, med hjälp av vilka du kan bekanta dig med objekten, som finns i olika stadsdelar.
https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/StatyeriOsterbotten/?page=Vasa
År 1852 härjade en brand i staden och endast ett fåtal byggnader klarade sig undan förstörelse. Hovrättsbyggnaden var en av dem. Stadens enda privatägda stenhus, klarade sig också och fungerar idag som museum i Gamla Vasa.
Läs merKvarteren i centrala Vasa är fyllda med fin arkitekturhistoria och byggnaderna har många intressanta historier att berätta. Oberoende av var i centrum du rör dig finns det överallt intressanta byggnader och sagolikt vackra detaljer. Många byggnader är öppna för besökare eftersom det finns museer, gallerier, affärer eller restauranger i dem.
Läs merUpplev staden till fots i fotspåren av arkitekter från olika tidsåldrar eller dyk in i världen hos gångna tiders kulturpåverkare. Välj en guidad vandring eller ge dig ut och upptäck Vasa till fots på egen hand.
Läs mer