Förbigå menyn
pulkabacke

Spendera en historisk vinterdag i Gamla Vasa

Packa med dig en termos med varm choklad och kanske även lite pinnbröd och njut av en skön vinterdag för dig själv eller tillsammans med nära och kära i en betydelsefull kulturhistorisk miljö i Vasa. I området kring Gamla Vasa kan man skida, vandra och åka pulka. Samtidigt som man rör på sig i utomhus man stanna till en stund och berätta historier om branden i Vasa, för sina barn, eller förundra sig över fenomenet kring landhöjningen vid Vall-parken.

Åk pulka vid ruinerna i Gamla Vasa

När Vasa brann år 1852 förstördes så gott som hela staden. Vid sidan om Köpmansgatan finns ruinerna av den medeltida Santa Maria kyrkan med klockstapel samt Vasa trivialskola. Ruinerna är en populär plats bland fotografer året runt. Ljuset och skuggorna bryts vackert mot ruinernas tegelfasader.

Vintertid finns det en pulkabacke vid ruinerna. Backen passar för alla, och är tack vare sin lutning extra populär bland barn i daghems- och lågstadieåldern. Vintertid är det även möjligt att grilla på området. Packa med egen ved, korv och till exempel marchmallows som mellanmål. Backen är upplyst enligt samma tidtabell som gatubelysningen.

Den närmasta allmänna parkeringsplatsen finns vid Köpmansgatan, cirka 50 meter från backen.

Förundra dig över Korsholms kyrka

Efter branden flyttades Vasa stad cirka 7 km närmare havet. I den nya staden byggde vasaborna en ny kyrka. Landsförsalmingen blev utan kyrka i och med att den gamla inte kunde repareras efter branden.

Vasas hovrättsbyggnad klarade sig oskadd ur branden. Huset stod oanvänt i och med att en ny hovrättsbyggnad uppförts i den nya staden. Kejsaren skänkte den gamla byggnaden till landsförsamlingen för att användas som kyrka. Detta betyder att den nuvarande Korsholms kyrka är en gammal hovrättsbyggnad. Detta förklarar varför kyrkan inte ser ut som en traditionell kyrkbyggnad och att kyrkan befinner sig på Hovrättsesplanaden i Gamla Vasa. Här kan du läsa mera om kyrkans historia.

Klättra upp till till den gamla slottsplatsen och beundra vyn

Kullen, som Korsholms slott byggdes på under 1300-talet kallas för Gamla Vasa vallarna. Vallarna är ett utmärkt friluftsmål året runt. Stället är även ett perfekt att uppleva effekterna av landhöjningen, som har gjort att marken höjts med cirka en meter per hundra år. Det lönar sig att gå mot toppen längs de upptrampade stigarna, speciellt vintertid kan det annars ställvis vara svårframkomligt. Utsikten är dock värt den branta klättringen.

Du hittar vallarna i södra ändan av Köpmansgatan, mittemot Korsholms kyrka. Bilen kan du parkera till exempel på Korsholms kyrkas parkeringsplats eller Gamla Vasa museums parkeringsplats.

Vallarna fungerar numera som parkområde med fin utsikt över närområdet. Korsholms kyrka syns i ändan av allén mot öster. Väster- och söderut breder sig odlingsmarker ut och i mitten av dessa finns Kungsgårdens park. När Korsholms slott grundades var området kring nuvarande Vasa och Gamla Vasa skärgårdshav på vilket fartygen seglade. På platsen där slottet stod finns idag ett stenkors till minne av dåtida korsfarare.

Läs mera om vallarnas historia.

Ta en tur till Molnträsket

Molnträsket är ett utmärkt besöksmål året runt och är även populärt bland vandrare och cyklister. Vintertid har området ett fint och omfattande nätverk av skidspår. Längs med rutterna finns rastpatser där man kan göra upp eld och även övernatta. Den erfarna utomhusentusiasten kan få tilläggskrydda till sin tur med att till exempel prova på vandring med snöskor eller nattvandring i skenet av pannlampa.

Molnträskets rekreationsområde är cirka 800 hektar stort. På området kan man se hur istiden har format landskapet genom bildandet av bergsryggar och även ha flyttat omkring massiva flyttblock.

Det omfattande sammanhängande skogsområdet erbjuder en lugn häckningsmiljö för barrskogsfåglar. I början av året, redan i mars, kan man höra hackspettens trummande, trädkryparens svaga sång och mesens käcka läten i skogarna. Stanna upp ibland och lyssna om du känner igen de olika fåglarnas läten.

Molnträskets rekreationsområde finns på östra sidan av staden, cirka 9 kilometer från centrum.

Du kanske också är intresserad av

Undersidor