Förbigå menyn

Lillkyro - Idylliska trähus, historia och vackra vyer

Lillkyro är en rogivande plats som passar perfekt för en dagsutflyk. Från Vasa centrum tar det endast 30 minuter med bil till Lillkyro. I den idylliska kommunen finns något för alla. Invid Kyrö älv kan du plocka dina egna jordgubbar, besöka ett sommarcafé, gå på muséum i ett gammalt lånemagasin eller beundra en historisk kvarn i Merikart.

Här är sju destinationer att besöka på en dagsutflykt till Lillkyro:

Bär- och grönsaksgården Jarmo Valtari

På gården kan man under nästan hela jordgubbssäsongen plocka egna jordgubbar i vackra vyer längs Kyrö älv. Man kan också köpa färska grönsaker som ärter, morötter, lök och potatis från gården.

Adress: Älvstrandsvägen 501, 66500 Lillkyro

Erkkiläs kvarn

Erkkilä köpte på 1800-talet en vacker kvarn som var aktiv ända till 1930-talet. Den historiskt värdefulla kvarnen flyttades till sin nuvarande plats sommaren 1988 på grund av omfördelningsförändringar i byn. På fälten nära kvarnen kan du också se några kossor!

Adress: I början av Kokkomäkivägen

Fyrry – Bleckslagarmuseet

Museet presenterar Lillkyros unika bleckslagartradition som går tillbaka ända till 1700-talet i Lillkyro. I museet kan man se på vackra metallföremål samt hur och med vilka verktyg de blir till.

Adress: Merikartvägen 5, 66500 Lillkyro

Cafe Kanttorila

Ett idylliskt sommarcafé var du kan se på en konstutställning, njuta av en glass eller bakelse och hälsa på de söta lammen.

Adress: Merikartvägen 5, 66500 Lillkyro

Lillkyro kyrka

Lillkyro kyrka blev klar år 1803. Jaakko Rijf ritade den första planen för hur kyrkan skulle se ut. I samband med renoveringar av kyrkan ändrades den ursprungliga planen och kyrkan fick ett annat kyrktorn som Artturi Ortela planerat.

Adress: Kirkonsilta 2, 66500 Lillkyro

Lillkyro hembygdsmuseum

Bekanta dig med hur vardagen i Lillkyro såg ut förr i tiden. Museet finns i ett gammalt lånemagasin som ligger invid Kyro älv. På utställningen kan man se en stor samling av olika historiska föremål som fiskeutrustning, jordbruksredskap och barnmorskeutrustning.

Adress: Kirkonsilta 6, 66500 Vähäkyrö

Seppälä kvarn & Merikart hängbro

Seppälä kvarn ligger på norra stranden av Kyröälv i Merikart. Tidigare fanns det kvarnar på båda sidorna av älven. Kvarnen har haft många ägare, men idag ägs den museimärkta kvarnen av Vähäkrö-seura. Kör över vackra Merikart hängbro på vägen hem.

Adress: Älvstrandsvägen, 66510 Lillkyro

  • Bleckslagarmuseet

    Merikaarrontie 5, Lillkyro

    Bleckslagartraditionen i Lillkyro går långt tillbaka i tiden och är vida känd i Österbotten. I Bleckslagarmuseet har den gamla hantverkstraditionen väckts till liv. Besökaren får se hur och med vilka verktyg metallföremålen blir till. Med lite tur få man även se en äkta bleckslagare i arbete.

    Bleckslagartraditionerna går tillbaka ända till 1700-talet i Lillkyro. Hantverket kom till Finland från Tyskland i början av 1700-talet då man nyligen hade upptäckt stora tenngruvor i England. På 1890-talet fanns det 35 bleckslagare i Lillkyrö socken och några decennier senare var antalet privata bleckslagare uppe i 100 till antalet. Största delen var backstugusittare eller drängar som tröttnat på jordbrukssysslorna. Ännu på 1950-talet avgick minst en fullastad tågvagn med bleckslagarnas produkter i veckan från Lillkyros station.

    +358 6 325 8400

    yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/68-bleckslagarmuseet

    Facebook

  • Lillkyro hembygdsmuseum

    Kirkonsilta 6, Vähäkyrö

    Lillkyros hembygdsmuseum är inhyst i en gammalt lånemagasin invid Kyro älv. Utställningen berättar om livet förr och är uppdelad i olika teman, såsom barnafödsel, andligt liv, jordbruk och krigstid. Att Lillkyroborna varit företagsamma syns i samlingarna och museet presenterar ett brett perspektiv av Lillkyros historia.

    I museet berättar föremålen om allmogens vardag förr. Här finns fiskeutrustning, slädar, jordbruksredskap och även bleckslagarens verktyg finns bevarande. En speciell del av samlingarna är Finlands förmodligen äldsta barnmorskeutrustning och utställningen om barnafödande, komplett med en barnskötares uniform från 1950-talet, skallror, barnböcker och vaggor. I Lillkyrö tillverkades länge de tvättfat som ingick i moderskapsförpackningarna. Traktens första barnmorska, Hilja Solkela arbetade i Lillkyro 1927-1958.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museum-a-o/museum/65-lillkyro-hembygdsmuseum

  • Lillkyro kyrka

    Heikkiläntie 6, Lillkyro

    Lillkyro kyrka färdigställdes år 1803.

    +358 44 480 8510

    https://www.vahankyronseurakunta.fi/

  • Naturleder i Lillkyro

    Lillkyro

    Nainen metsässä

    I Lillkyro finns fem helheter av vandringsleder:

    • Nätverket av vandringsleder från Kruutari till Mestoosplassi
    • Nätverket av vandringsleder mellan Ojaniemi och Hyyriä
    • Stigen mellan Saarenpää och Mullola
    • Naturstigarna i Korkiavuori
    • Vandringsleden Petulian patikka

    Därtill tas det fram fyra rutter med särskilda teman:

    • Stigen med fem broar över Kyro älv (publicerad i en applikation för vandringsleder, vidareutvecklas 2023)
    • Vandringsleden för barn i Lillkyro (i anslutning till nätverket av vandringsleder mellan Ojaniemi och Hyyriä)
    • Vandringsleden Kolkin patikkapolku (RKY-område; byggd kulturmiljö av riksintresse)
    • Historiestigen i Kirkkosaariområdet (kulturmiljö av riksintresse kring Kirkkosaari och träsket Kirkkolampi, fornlämningsplatsen Kaavontönkkä och kyrkbacken i Lillkyro)

    I samarbete med Vasa stads lägesdataservice har det tagits fram en kartapplikation för vandringslederna.

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/sevardheter-och-besoksmal/upptack-lillkyro/vandringslederna-i-lillkyro/

  • Café Kanttorila

    Merikaarrontie 5, Vähäkyrö

    På kyrkbacken i Lillkyro har ett sommarcafé öppnats i 200 år gamla Kanttorila. På Café Kanttorila kan man dricka sitt kaffe i en storslagen kulturmiljö där det bl.a. finns ett hembygds- och skolmuseum. I näromgivningen hittar du också spår av områdets invånare under järnåldern. Varmt välkommen!

    +358 40 578 4043

    Facebook

Vasaregionens gömda smultronställen