Förbigå menyn

Bergö – En skärgårdsresa nästan till utlandet

Även om det tar endast 10 minuter med färja från fastlandet till Bergö, är stämningen nästan som från en annan värld. Minnesstoden för dem som inte har återvänt från världens hav berättar på ett intressant sätt vad det är fråga om i Bergöidentiteten och skärgårdskulturen. Havet är närvarande överallt. Härifrån har man alltid åkt och hit har man alltid återvänt. Finskhet, svenskhet, amerikanskhet och den övriga världen blandas ihop på ett unikt sätt så att en närturist som åker till ön känner sig nästan som utomlands. 

Det lönar sig alltså att göra en dagsutflykt till Bergö bara för att stämningen är en upplevelse. Det originella byggnadsbeståndet lockar att hitta detaljer och vägskyltarna som skrivits med dialekt utmanar både finsk- och svenskspråkiga att testa sina språkkunskaper. Om det är svårt att förstå dialekten lönar det sig att skaffa en ordbok om Bergödialekten som säkert roar hela familjen. Nästan alla invånare på ön talar svenska som sitt modersmål och en finskspråkig besökare gör klokt i att fräscha upp sina språkkunskaper till exempel under färjeresan. Tack vare de internationella traditionerna hittar man säkert ett gemensamt språk och de vänliga invånarna får besökarna att känna sig välkomna på alla språk.

Förutom stämningsupplevelsen erbjuder Bergö fantastiska förhållanden för utflykter, naturupplevelser och olika slags aktiviteter. På öns webbplats www.bergö.fi finns information om vandringsleder, aktiviteter, måltidsmöjligheter och besöksmål.

Man kan tillbringa en upplevelserik Bergödag till exempel så här:

    1. Vägen till Bergö går genom Molpe där kan du svänga in till restaurang Strand Mölle och ta med dig en take away-matsäck för en dagsutflykt. De lokala abborrarna och havtornsdelikatesserna smakar utmärkt till havsutsikt.
    2. Ta dig till Bergöfärjan (information om färjan och tidtabeller finns på adressen: https://ksloy.fi/sv/lauttaliikenne)
    3. Börja bekanta dig med Bergö nära kyrkan och ta bilder på de finaste platserna i den karga skärgårdsnaturen i Backeområdet
    4. Sök det gatunamn som låter allra roligast och föreviga den unika dialekten i dina bildminnen.
    5. Granö vandringsled är 8 km lång och längs den finns trevliga rastplatser och information om öns natur och kultur.  
    6. Testa med vilket språk du och Bergöborna allra bäst förstår varandra. Det är lätt att komma till tals med andra till exempel i lokala butiker och caféer. Titta in i diversehandeln Bergö Ahl, köp med dig något hem från butiken Blom och Presentboden. Du hittar säkert stoff till intressanta berättelser i Mad(d)e in Bergö som tillverkar och säljer produkter i fiskskinn.
    7. Vid Bredhällans hamn finns Strandkiosken där du kan svalka dig med kall dryck, glass eller äta en burgare. I kiosken kan du även hyra klubbor och bollar till minigolfbanan, som ligger intill badstranden ca 150 m från kiosken.

Vill du övernatta kan du göra det vid Bergö Caravan Park, Havsuddens stugor eller i privat uthyrd stuga/lägenhet.

Raymond Wesander var vår guide på Bergö. Han ger tips som hjälper även dem som besöker ön för första gången att hitta de mest unika pärlorna.

Texten har publicerats 22.5.2020.
Uppdaterad 03/2024

 

Se och gör på Bergö

  • Bergö Blom och Presentbod

    Bredhällsvägen 119, Bergö

    Blommor, gåvor och inredningsartiklar.

     

    +358 6 343 0350

    Facebook

  • Bergö hembygdsmuseum

    Hamnfladavägen 36a, Malax

    Bergö hembygdsmuseum

    En kort färjfärd från fastlandet finns skärgårdssamhället på Bergö där ett mångsidigt museum berättar om öns tidigare invånare och leverne.
    Hembygdsmuseet var ursprungligen en klockargård från 1856. Förutom klockargården finns även ett härbre kvar som tillhör gårdens ursprungliga byggnaderna. Under senare tid har äldre byggnader flyttats till gården, bl. a. ett fisketorp från 1850-talet och en traditionell stocklada med halm- och vasstak.

    +358 400 165 685

    pererik.berglund@netikka.fi

    http://www.bergo.hembygd.fi/svenska/

  • Bergö kyrka

    Bergö nyvägen 8, Malax

    Kyrkan är uppförd åren 1800 – 1802 av byamännen på egen hand och ursprungligen till bönehus. Kyrkan vilar på en stenfot av kilad sten. Taket har från början varit täckt av brädor, senare med pärtor, men är numera belagd med målad plåt. Altartavlan är målad 1919 av konstnär Teodor Schalin.

    +358 6 343 0025

    https://bergoforsamling.webnode.com/

  • Bergö vandringsled

    Bergövägen 45, Malax

    På Bergö finner du en vacker ca 8 kilometer lång vandringsled, som tar dig till Granöns vackraste skogspartier, träsk och klippor. Längs vandringsleden finns rastplatser, infotavlor och konstverk, samt grillkåtan Adolf, där du kan vila benen samtidigt som du grillar korv eller äter av den medhavda matsäcken.

    http://www.bergö.fi/besok-bergo/

    Facebook

  • Bergön uimaranta

    Bredhällsvägen 269, 66220 Maalahti

    Omklädningsrum, hopptorn, gungor och sandstrand.
    200 meter från stranden finns även en kiosk.

    https://www.malax.fi/fritid-och-kultur/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/badstrander

  • Kvarkens världsarvsskärgård

    Kvarkens skärgård, Vaasa

    Saaristo ilmakuva

    Den unika skärgården i Kvarken är Finlands enda naturobjekt på Unescos världsarvslista. Tillsammans med Höga Kusten utgör den grunda Kvarkens skärgård den bästa platsen i världen att uppleva och förstå landhöjningen som uppstått efter den senaste istiden.

    +358 50 346 6200

    info@kvarken.fi

    http://www.kvarken.fi

    Facebook

  • Änggårds plantskola

    Degermarsvägen 74, Bergö

    Änggårds plantskola är belägen på Bergö, i Malax skärgård, utanför Vasa.

    Hos oss hittar du egenodlade plantor samt plantor från flertalet plantskolor i Finland och Europa. Förutom traditionella välkända plantor provar och erbjuder vi nya och exotiska plantor från olika växtzoner. Vi har fruktträd, nyttoträd/buskar, prydnadsträd/buskar och rankor. Efter önskemål försöker vi att ta hem plantor som inte tillhör vårt befintliga sortiment.

     

    +358 44 235 0036

    http://www.niittytila.com/

    Facebook

  • Rönnskären, Fäliskäret

    Fäliskäret, Maalahti

    Rönnskärs skärgård är belägen knappt 40 km väster om Vasa. Skärgården består av ett hundratal holmar och skär. På Fäliskäret finns Finlands äldsta bevarade träbåk. Rönnskärets hyresstugor på holmen Fäliskäret betjänar guidade grupper och båtfolk som rör sig i Kvarkens skärgård. Två lägenheter och varvsbyggnaden ”Docket” har renoverats till inkvarteringsutrymme.

    http://solrutten.fi/hamnar/malax/faliskar-(ronnskaren)/

    Facebook

Övernatta på Bergö

  • Bergö Caravan parkering

    Magrund, Bergö

    Välkommen att parkera på Bergö Caravan parkering! Vi önskar er fina och avkopplande dagar på Bergö!

    Avgift (år 2020) 15 €/dygn, inklusive el och 10 €/dygn utan el.

    Toalett finns i servicebyggnaden vid badstranden.

    Facebook

  • Bergö Havsudden

    Bredhällsvägen 300, Malax

    Hyr stuga på skärgårdsön Bergö​, med vacker utsikt över bottenhavet.

    På Bergö Havsudden finns 3 stugor, namngivna efter våra söner; Kim, Oliver och Richard. Alla stugor har unik havsutsikt. Stugorna rymmer 6 personer och är 40 m2. De är utrustade med vardagsrum, kök, sovrum, dusch + toalett och mysigt loft samt terass. Till utrustningen finns bla. tv, wifi med internet och luftkonditionering. Varje stuga har dessutom egen brygga.

    Välkommen till din drömsemester!

    +358 (0)50 016 0231

    kontakt@bergohavsudden.fi

    https://bergohavsudden.fi/

    Facebook

  • Bergö Seaview B&B

    Bredhällsvägen 234, Maalahti

    Bergö är en ö i Malax kommun, i västra Finland. Hit kommer ni med landsvägsfärja, resan tar ca 8 minuter. Här bor ni bekvämt, ett stenkast från strand, båthus, kiosk och camping.

    Lägenheten är i en skild byggnad, på vår gård. Det finns plats för ca 4-5 personer. Lägenheten har sovalkov, badrum, öppet kök i kombination med vardagsrum, samt ett sovloft. I priset ingår sängkläder och handdukar.

    På gården finns höns. I närheten betar får. På Bergö finns även butik och en fin vandringsled.

    https://www.airbnb.se/rooms/43811998

    Facebook

Vasaregionens gömda smultronställen