Förbigå menyn
Projektet

SILTA - Työllisyyden yhdyssilta Pohjanmaa BRO- Sysselsättningens kontaktbro i Österbotten

Projektet Bron baserar sig på Vasa stads och de regionala kommunernas strategiska målsättningar, och dess centrala mål är att minska långtidsarbetslösheten samt att förbättra tillgången på yrkeskunnig arbetskraft och matchningen på arbetsmarknaden. Projektet har som mål att få fart på sysselsättningen genom att styra arbetssökanden direkt till arbetsplatserna eller vid behov till övergångsarbetsmarknaden.
För att stärka tillgången på arbetskraft utvecklas sådana åtgärder i projektet som stödjer integreringen av utländska studerande, partiellt arbetsföra, långtidsarbetslösa och andra i behov av särskilt stöd i regionens arbetsmarknad. Målet är att förbättra språkkunskaperna och yrkeskunnandet, samt att snabba upp övergången till arbetslivet. Särskilt mycket uppmärksamhet ägnas personer för vilka den första arbetsplatsen eller återgång i arbete kan vara utmanande. Dessa grupper omfattar partiellt arbetslösa och långtidsarbetslösa vars förutsättningar för sysselsättning man strävar efter att förbättra. Projektet främjar sysselsättningen genom att erbjuda skräddarsydda arbetsförmedlingstjänster, riktad marknadsföring till arbetssökande och serviceprincipen att få alla tjänster över en disk, vilket underlättar tillgången på tjänster för arbetstagare och arbetsgivare.
För att projektet ska lyckas krävs det tätt samarbete med näringslivets aktörer på alla dess delområden. Man försöker förbättra sysselsättningsfärdigheterna hos framför allt små och medelstora företag med hjälp av bland annat samarbete med läroanstalter, nationell och internationell marknadsföring av arbetsplatser samt kompanjonskap med privata arbetsförmedlingsföretag. Under projektets gång utvecklas och stärks sysselsättningsekosystemet i Vasaregionen, varvid verksamheten i kommunerna, välfärdsområdet, utbildningsorganisationerna, utvecklingsbolagen och övergångsarbetsmarknaden synkroniseras. Det övergripande samarbetet har som mål att främja sysselsättningen, kompetensutvecklingen, välmåendet och entreprenörskapet i regionen.
Projektet Bron genomförs i tre arbetspaket:
1. Nätverksbyggande och stärkande av kompetens: Att öka det regionala samarbetet och utveckla aktörers kompetens så att sysselsättningsprocesserna kan göras smidigare och tillgången på kunnig arbetskraft förbättras. I projektet drar man nytta av och vidareutvecklar det grundarbete som gjorts i tidigare projekt så som TEO-projektet (ESR).

2. Snabbare övergång till arbetslivet och återgång i arbete: Åtgärder som minskar missmatchningen mellan arbetskraft och näringsliv samt stöder en snabbare övergång till arbetsmarknaden.

3. Främjande av immigranters sysselsättning: Riktade åtgärder som stöder en snabbare integration i arbetslivet av de som flyttat till landet och underlättar deras övergång till den finska arbetsmarknaden.
Syftet med projektet är att skapa hållbara strukturer och verksamhetsmodeller som på lång sikt främjar sysselsättningen och arbetsmarknadens funktioner. Projektet Bron strävar efter att bygga en stark grund för regionens sysselsättningslösningar och avhjälpa speciellt sådana grupper som har utmaningar med att komma in i arbetslivet så som partiellt arbetsföra, långtidsarbetslösa och invandrare.

Mer information

Tiina Palonen-Stenvall