Förbigå menyn
Projektet

2/2022 Vaasan kaupunki hiilineutraaliksi 202X - IoT-alustan luominen: investointihaku

Detta projekt är nära relaterat till grupprojektet R-00016 ”Vasa stad koldioxidneutral 202X – Skapande av en IoT-plattform: realtidsövervakning, testning och utveckling”, vars huvudentreprenör är Vasa universitet.

Delprojekten i detta grupprojekt är Vasa stad, Vasa yrkeshögskola (VAMK), Åbo Akademi och Novia. Projektet gäller undersökning, konstruktion och bedömning av åtgärder och element (arkitektur, datakällor, nödvändig hårdvara, tillförlitlighet och datautnyttjande, gränssnitt mot andra tekniker och applikationer, säkerhet, intressenter, datalagring, ägande och visualisering (dashboard view), etc.) i den planerade IoT (Internet of Things) dataplattformen.

I detta projekt kommer staden att köpa utrustning och programvara som är relevant för utvecklingsprojektet.

Ett centralt mål i Vasa stads strategi är att uppnå koldioxidneutralitet före 2030. En förutsättning för att uppnå målet om koldioxidneutralitet och planera nödvändiga klimatåtgärder är att utsläppssituationen följs upp i realtid och att man snabbt kan reagera på nödvändiga åtgärder. Detta kommer att stödja beslutsfattandet, hjälpa till att rikta åtgärder och övervaka resultat samt förbättra kostnadseffektiviteten. Övervakning i realtid kräver utformning, anskaffning och kontinuerlig utveckling av en digital IoT-dataplattform. I kombination med smart sensorteknik, edge computing & AI samt befintliga digitala applikationer och teknik i staden kommer IoT-plattformen att samla in, analysera och visuellt modellera relevant data för stadens insatser. Denna information kan användas för planering, projektledning, beslutsfattande, kommunikation, upphandling och intressentengagemang.

IoT-plattformen kommer att göra det möjligt för stadens ekosystem (stadsorganisation, intressenter, invånare) att producera en delad kunskapsbank, vars innehåll kan definieras för varje intressentgrupp individuellt, med hänsyn till deras behov, vilket stärker intressenternas deltagande. Infrastrukturen i en modern stad har många olika datakällor som kan optimeras genom realtids- och IoT-plattformar (t.ex. energi och energitillämpningar, fastigheter, transport och infrastruktur, väder, klimat och klimatförändringar etc.). En prioritet för Vasa är insamling av realtidstrafik (transportsätt, volymer, utsläpp) och energidata (produktion, konsumtion, fastigheter, laddning av elfordon).

Detta projekt bidrar till Vaasa Innovation Ecosystem Contract. www.vaasa.fi/innovaatioekosysteemisopimus

Mer information

aripekka.pietilainen(at)vaasa.fi