Förbigå menyn
Projektet

1/2022 Vaasan kaupunki hiilineutraaliksi 202X - IoT - alustan luominen: reaaliaikainen seuranta-, testaus- ja kehitys

Att uppnå koldioxidneutralitet före utgången av 2029 är ett centralt mål i Vasa stads strategi (Kolneutralt Vasa 202X). För att uppnå detta mål krävs det att staden är proaktiv och vidtar beslutsamma åtgärder. Klimatmålen måste beaktas i stadens dagliga verksamhet och projekt samt i pilotprojekt, testning och utveckling av ny teknik och nya lösningar. Arbeta tillsammans med lokala aktörer (företag, tjänsteleverantörer, utbildningsinstitutioner, invånare) är avgörande för en hållbar utveckling.

Syftet med detta projekt är att utveckla ett system för att följa upp och verifiera behovet och effektiviteten av klimatåtgärder. Informationen behövs bland annat för att planera åtgärder och som stöd för beslutsfattande. Projektet kommer att främja ett gott samarbete mellan staden och universiteten. Genom att utnyttja data i större utsträckning är målet att uppnå följande resultat förutom utsläppsminskningar även kostnadseffektivitet och nya innovationer. Projektet är nära kopplat till ett separat investeringsprojekt i Vasa stad (projektansökan 401609), som kommer att omfatta en IoT-plattform, en perifer datorenhet och olika sensorer.

En av förutsättningarna för att nå målet om koldioxidneutralitet och utforma nödvändiga klimatåtgärder är att kontinuerligt följa utvecklingen av utsläppssituationen och att snabbt och sakligt kunna reagera på förändringar. För närvarande kan utvecklingen av koldioxidutsläppen och effekterna av de klimatåtgärder som vidtas inte övervakas i realtid i Vasa.

Realtidsövervakning kräver att det skapas en digital IoT-dataplattform (Internet of Things) där stadsrelevanta data kan samlas in för analys och användning i planering, projektverksamhet och beslutsfattande. IoT-plattformen kommer att förse ekosystemet med en gemensam och delad datalagring, vars datainnehåll kommer att bestämmas av ekosystemet enligt sina egna behov. Plattformen måste innehålla tjänster för insamling, bearbetning och distribution av data och kunna ge en tydlig definition av dataägarna. En förutsättning för att en dataplattform ska kunna användas är att den kan garantera tillförlitliga kriterier för datasäkerhet och dataklassificering och att dessa kriterier efterlevs. IoT-plattformen kan vara en lokal datalagringsplats med regionala gränser eller en lokal datalagringsplats med begränsad omfattning, t.ex. ett användningsfallspecifikt sådant.

Dagens städer genererar enorma mängder digital data i varje givet ögonblick. Dessa data är
skulle vara avgörande för stadens utveckling och för ett effektivt genomförande av dess strategi. Den insamlade datan kan användas som ett verktyg för beslutsfattande, för stads- och infrastrukturplanering och för digital infrastrukturdesign. Det finns många källor till realtidsdata, med ett brett utbud av smarta applikationer och tjänster som är tillgängliga över hela staden. De möjliggör data om energi och energitillämpningar, säkerhet, logistik och transport, cirkulär ekonomi, delat utrymme och delningsekonomi samt olika resurser. Att utveckla en IoT-plattform och lära sig hur den fungerar är dessutom ett viktigt steg mot utvecklingen av en bredare stadsinformationsplattform (CIP). En prioritet för Vasa skulle vara att samla in energidata i realtid, dess produktion och konsumtion och konsumtion. Dessutom skulle användningen av transportdata vara viktig. Ett databaserat verktyg behövs för att stödja utvecklingen av transportsystemet, för att stödja planeringen och genomförandet av ett transportsystem med låga koldioxidutsläpp, för att möjliggöra realtidsbedömning av dess effektivitet och därmed möjliggöra en effektivare hantering av koldioxidutsläpp från transporter.

Detta är ett delprojekt som bidrar till avtalet om ett innovationsekosystem i Vasa. www.vaasa.fi/innovaatioekosysteemisopimus

Mer information

Johanna Punkari
johanna.punkari@vaasa.fi