Aktiviteter och natur
Sök intressanta aktiviteter och attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”.
29 Sökresultat, sida 1/2
Ta bort filter-
Andkil vandringsled består av två sträckor, en på 1,7 km och en längre runda på nästan 9 km.
Skyltning till leden från Rejpeltvägen/Torrkullvägen och vidare mot Kondivorvägen.
Den första delen av den längre sträckan, består av stigande terräng, delvis över hällor och stenar. Sedan fortsätter man genom skog, mark och öppna landskap. Ledens högsta punkt är på hela 52 meter över havet. Längs senare delen av leden finns platser utmärkta med skyltar, där platsernas namn är skrivna på dialekt. Namnet på platserna har uppkommit genom gamla sägner. Låt din fantasi leva och hitta på historien bakom platsernas namn.
https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
Start: Haviståkersvägen 95, Vörå. Stigarna startar bakom uthuset vid Arvidsgården.
Sträcka: Arvidsstigen 1,3 km
Vernersstigen 1,5 kmPassar bra för alla. Även tillgänglig med barnvagn. Under sommarhalvåret finns sagofigurer och leksaksdjur längs stigarna.
https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
Gå längs landhöjningsstränder, passera avsnörda havsvikar och vandra genom björkskogar som används som betesmark. Längs leden finns Björköbys före detta fiskehamn Bodback som numera fungerar som museiområde med båtbodar och -platser. På sommaren betar höglandskor på strandängarna. Längs leden finns utsiktstornet Saltkaret med fantastisk utsikt.
Bodvattnet runt är en ca 4 kilometer lång naturstig (varav en del 1 km eller 1,4 km/riktning är en krävande tillgänglig sträcka), som går längs De Geer-moränerna i Svedjehamn förbi den gamla fiskehamnen Bodback.
Ruttens start- och slutpunkt finns vid parkeringsplatsen i Svedjehamn i Björköby.
Rutten passar för hela familjen. Längs stigen finns det 20 meter höga utkikstornet Saltkaret, komposterande toalett och eldplats med brännved. Med barnvagn och rullstol kan man besöka Bodback hamn och den nedre avsatsen i Saltkarets utsiktstorn, utsikten är dock liten. Rampens höga lutning kräver en assistent för rullstolen.
https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Bodvattnet_SV
-
Start från Keskis Uf lokal, Brännarsvägen 730.
Ruttalternativ: 1,7 km, 3,5 km och ca 6 km. Längs leden finns bänk och en liten grillplats.
Leden går delvis längs gamla elljusspåret samt en skogsbilväg.https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
Historia och kultur i form av Edvin Hevonkoskis trä- och metallskulpturer, mitt ute i naturen längs Vapenbrödrabyns motionsstig. För tillfället finns det över 100 namngivna konstverk eller grupper av konstverk. Korsu-museet består av en manskapsbunker fylld med krigstids föremål, underhållsbunkern Töpinä samt en rökbastu, allt autentiskt från II:a världskriget. Läs mer om Edvins stigens parkområde.
+358 50 560 6496
-
Erklasstigen i Pörtom 2km tur/retur. Start från begravningsplatsen. Stigen följer Närpes å in till byn och längs stigen möter man olika djurfigurer. Det finns flera grillplatser längs stigen
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6964124 E: 224240
-
Det rika fäbodväsendet i Malax kan upplevas längs Fäbodstigen. Femton gamla fäbodsgrunder har markerats längs den vackra vandringsleden. Vid stigens början finns en tavla med karta och en låda med broschyrer och längs stigen finns skyltar som visar var de 15 stugorna stått. Leden är ca 1 km lång.
-
Hamnsträskets vandringsled finns på Södra Björkö i Harrström. Träsket har ett rikt fågelliv och i det natursköna området vid träsket finns ett stort utsiktstorn.
Leden är ca 2 km lång och vid träsket finns en grillplats.
Mera information finns på www.harrstrom.fi
https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/
-
Vandringsleden går igenom det natursköna området kring sjöarna i Iskmo och Jungsund och startar vid Jungsund sportplan, Jungsundvägen 641. Du kan välja sträckor från 1,8 km upp till 12 km. Rastplatser med möjlighet till grillning hittar du vid Strömssund (2 km från start), Kråknässkatan (3 km) och vid Björnhällorna (6,5 km från start). Till Kråknäs rastplats har byggts en fin bro. Du kan också starta din vandring från Hallonnäs, Tistronskärsvägen 98.
Tryckta kartor över vandringsleden finns vid startplatserna och eller kan skrivas ut i PDF-format via denna länk. -
Leden finns att gå i sträckorna 800 m eller 1,8 km.
Leden har officiellt öppet i maj–september. Märkt vandringsled i ett arkeologiskt intressant område med gravrösen och offerstenar från järnåldern. Bosättning fanns här under tiden 200–700 e.Kr. Rik flora. Vid leden finns en öppen fäbodstuga med arkeologisk information samt ett sommarfähus (sjudarlada) med jordbruksutställning.
Museiföreningens broschyr som innehåller karta där Järnåldersleden är utmärkt (pdf)
Järnåldersleden upprätthålls av Malax museiförening.
-
Längd: 1,7 km
Startpunkt: Silldisvägen 111, Österhankmo simstrand
Ledbeskrivning: Leden är utmärkt med färg och skyltar. Det finns ett 13 meter högt utkikstorn av trä vid grillplatsen.
Service: Rast- och eldplats
Upprätthållare: Österhankmo HF/UF
https://korsholm.fi/valfard/fritidsverksamhet/naturstigar-och-friluftsleder/karikaleden
-
Kikanbergets naturstig är en kort stig (ca 0,8 km) som startar vid caféet i Klobbskat och går längs stranden upp till Kikanbergets utkiksplats. Klättra upp på berget och låt ögonen vila på det öppna havslandskapet västerut.
Lätt för nybörjare, familjer och grupper. Att klättra upp på berget är lite mer krävande.
Sevärdheter
Landhöjningssträndernas geologi, vegetation och djur, hyddbottnar, båtplatser och stenhögar för nättorkningsställningar.Från utsiktstornet i början av stigen kan man spana in Kvarkens vackra världsarv från en totalhöjd på 25 meter. Med blotta ögat urskiljs fyrarna på Norrskär, Utgrynnan och Valsörarna. Med kikare kan man till och med se objekt på den svenska sidan av Kvarken. På våren och hösten är utkikstornet ett bra ställe för fågelskådning.
https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Kikanberget_SV
-
Start från Kimo Bruk, Bruksgatan 38.
Parkering uppe vid vägen.
Rutterna är 1,5 km, 3 km och 8 km.
Fyra rastplatser med bord och bänkar finns. 1,5 och 3 km är bred spånbana och lämpar sig även för barnvagnar, samt med följeslagare även för rullstol. Dock beroende på väder och årstid. 8 km rutten är delvis terrängstig.
Här hittar du mera information, karta för utskrift och en interaktiv karta där du kan besöka stigen online.
Karta och en mera utförlig broschyr finns att köpa på Kimo bruks museum och galleri och på Einars café: Kimo Bruk
Avsluta vandringen med ett strövtåg genom den vackra bruksparken och gå ett varv i brukets jungfrudans/stenlabyrint.https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
Startpunkt: Parkeringsplatsen ligger vid slutet av Pohjantie.
Längd: 1,4 km cirkulär rutt (total längd 2,3 km om du tar den fram- och återvändande stigen till Isohaankallio).
Svårighetsgrad: Lätt.
Vandringstid: 30 min – 45 min.
Du behöver inte resa långt för att nå Lapinmäki. Du kan snabbt ge dig ut på vandringsleden som ligger precis intill Strokyrö centrum. Längs med rutten finns äkta naturupplevelser längs en lättillgänglig stig. Startpunkten för rutten ligger precis bredvid lekplatsen, vilket gör det till en utmärkt destination även för familjer med barn.
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/
-
I Lillkyro finns fem helheter av vandringsleder:
- Nätverket av vandringsleder från Kruutari till Mestoosplassi
- Nätverket av vandringsleder mellan Ojaniemi och Hyyriä
- Stigen mellan Saarenpää och Mullola
- Naturstigarna i Korkiavuori
- Vandringsleden Petulian patikka
Därtill tas det fram fyra rutter med särskilda teman:
- Stigen med fem broar över Kyro älv (publicerad i en applikation för vandringsleder, vidareutvecklas 2023)
- Vandringsleden för barn i Lillkyro (i anslutning till nätverket av vandringsleder mellan Ojaniemi och Hyyriä)
- Vandringsleden Kolkin patikkapolku (RKY-område; byggd kulturmiljö av riksintresse)
- Historiestigen i Kirkkosaariområdet (kulturmiljö av riksintresse kring Kirkkosaari och träsket Kirkkolampi, fornlämningsplatsen Kaavontönkkä och kyrkbacken i Lillkyro)
I samarbete med Vasa stads lägesdataservice har det tagits fram en kartapplikation för vandringslederna.
-
Lymmyysen naturstig är väl lämpad för familjer med barn. Rutten erbjuder olika typer av terräng, och längs stigen finns information om olika delar av områdets natur i form av skyltar. Det är trevligt att avsluta utflykten i kåtan eller en timmerstuga medan man njuter av förfriskningar. Stigen ligger precis bredvid Palhojaistentie, vilket gör den lättillgänglig.
- Startpunkt: Från den punkt där Palhojaistentie 260 blir en grusväg mot parkeringsplatsen och startpunkten för stigen.
- Längd: 800 meter cirkulär rutt
- Svårighetsgrad: Lätt
- Vandringstid: 15 minuter till 30 minuter
- Karta och GPX-fil finns på webbsidan
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/
-
Majors naturstig börjar vid Strandvägen 2118, 6 km söder om Pappadagis Neste. Vid stigens början finns ett stort parkeringsområde. Längs leden kan du gå 1,2 km, 2,2 km eller 3,4 km.
Leden är uppmärkt med blåa band och informationsskyltar. På den kortare stigens (1,2 km) med flest bergiga ställen finns trappor. Det finns också en mysig rastplats med stockbord. Karta där vandringsleden är utmärkt (pdf)
-
Mickelsörarnas naturstig på Kummelskär i Maxmo är 2 km lång. På stigen bekantar man sig med landhöjningssträndernas geologi, växtlighet och djur, grunder till fiskestugor och båtplatser från 1500-talet.
Leden startar från gårdsplanen Mickelsörarnas naturstation. Mickelsörarna kan bara besökas av båtburna gäster.
https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Mickelsorarna
-
Molnträskets friluftsområde finns ca 9 km öster om stadens centrum. Molnträsket hör till den långsträckta höjden som också omfattar Höstves och som fortsätter vidare norr om Vasa. Själva friluftsområdet är ca 800 hektar stort. På vintern finns det skidspår och på sommaren kan man vandra eller cykla längs märkta leder på området.
Ladda ned broschyr över Molnträskets naturstig här.
https://www.vaasa.fi/sv/bo-och-lev/fritid/naturvasa/utflyktsmal/naturmiljoer/molntrasket/
-
Molpehällornas naturstig, ca. 2 km, och börjar vid Molpehällornas naturstation.
Längs stigen syns landhöjningskustens geologi, hagmarksskogar, havsvikar, växtlighet och djurliv samt en rekonstruktion av Molpehällornas vippfyr (minnesmärke över Bottniska vikens första båk).Stigen är endast tillgänglig med båt.
https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Molpehallorna_SV