Aktiviteter och natur
Sök intressanta aktiviteter och attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”.
24 Sökresultat, sida 1/2
Ta bort filter-
Andkil vandringsled består av två sträckor, en på 1,7 km och en längre runda på nästan 9 km.
Skyltning till leden från Rejpeltvägen/Torrkullvägen och vidare mot Kondivorvägen.
Den första delen av den längre sträckan, består av stigande terräng, delvis över hällor och stenar. Sedan fortsätter man genom skog, mark och öppna landskap. Ledens högsta punkt är på hela 52 meter över havet. Längs senare delen av leden finns platser utmärkta med skyltar, där platsernas namn är skrivna på dialekt. Namnet på platserna har uppkommit genom gamla sägner. Låt din fantasi leva och hitta på historien bakom platsernas namn.
https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
Start: Haviståkersvägen 95, Vörå. Stigarna startar bakom uthuset vid Arvidsgården.
Sträcka: Arvidsstigen 1,3 km
Vernersstigen 1,5 kmPassar bra för alla. Även tillgänglig med barnvagn. Under sommarhalvåret finns sagofigurer och leksaksdjur längs stigarna.
https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
Benämningen “Solrutten” är ett begrepp som formats under 1970-talet. De aktörer som då var aktiva med att utveckla båtfararnas förutsättningar att ge sig ut på långfärder längs med Bottniska vikens östra kust myntade begreppet Solrutten. Solrutten går genom ett kustland som omfattar 13 kommuners kust och skärgårdsområden som börjar vid Sideby udd i Kristinestad i söder och slutar vid Ohtakari utanför Karleby i norr.
Farlederna beskrivs kommunvis på webbplatsen. Det här i syfte att underlätta navigering bland sidorna, men också av den orsaken att större delen av den lokala informationen för besökare tillhandahålls av kommunerna eller lokala organisationer.
Den österbottniska skärgården är grund och fylld med stenar varför det krävs noggrannhet vid navigering i farvattnen. Särskild noggrannhet krävs vid insegling och angöring vid besöksplatserna. Solrutten har gjort en ansats att utveckla inseglingsbeskrivningarna att svara mot önskemål som skeppare framfört. Det här gäller i synnerhet kommentarer som framförts av de skeppare som har fritidsbåtar med känsliga kölar och stora köldjup. En del svåra passager beskrivs också.
På webbplatsen solrutten.fi finns förslag till rutt val samt rekommenderade utfärdsmål och besöksplatser. I kartfunktionen kan du lätt klicka fram önskad båthamn och sedan från den sidan söka hamnens inseglings- och farledsinformation.
-
-
Start från Keskis Uf lokal, Brännarsvägen 730.
Ruttalternativ: 1,7 km, 3,5 km och ca 6 km. Längs leden finns bänk och en liten grillplats.
Leden går delvis längs gamla elljusspåret samt en skogsbilväg.https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
Frisbeegolfbanor i Vasaregionen
Vasaregionens frisbeegolfbanor erbjuder spel i fantastiska omgivningar och varierande terräng.
https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/aktiviteter-och-natur/frisbeegolfbanor-i-vasaregionen/
-
Den 3,6 kilometer långa leden börjar från Tottesunds herrgård och går igenom herrgårdsparken, därifrån tar den en sväng ut till Bytesholmsudden och kommer tillbaka till herrgården. Terrängen varierar från en rejäl och lättpromenad grusväg till små upptrampade stigar.
https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
INGSVA
-
Fiskevårdsavgift
Fiskevårdsavgiften ska betalas om man är 18–69 år och fiskar med drag eller fångstredskap eller fångar kräftor.
Fiskevårdsavgiften berättigar att fiska med ett spö i nästan hela landet, i vissa fall behöver man också ett tillstånd av vattenområdets ägare. Fiskevårdsavgiften används till att förvalta fiskevatten och fiskbestånd samt övervaka fisket och erbjuda fiskare rådgivningstjänster.
-
Start från Kimo Bruk, Bruksgatan 38.
Parkering uppe vid vägen.
Rutterna är 1,5 km, 3 km och 8 km.
Fyra rastplatser med bord och bänkar finns. 1,5 och 3 km är bred spånbana och lämpar sig även för barnvagnar, samt med följeslagare även för rullstol. Dock beroende på väder och årstid. 8 km rutten är delvis terrängstig.
Här hittar du mera information, karta för utskrift och en interaktiv karta där du kan besöka stigen online.
Karta och en mera utförlig broschyr finns att köpa på Kimo bruks museum och galleri och på Einars café: Kimo Bruk
Avsluta vandringen med ett strövtåg genom den vackra bruksparken och gå ett varv i brukets jungfrudans/stenlabyrint.https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
KAJAKUTHYRNING
Kvarken4seasons erbjuder kajakuthyrning på Västerö i Maxmo skärgård. Hyr kajak för några timmar, heldag eller längre. Vi är även mobila och kan förflytta kajakerna till den startpunkt ni önskar i Maxmo skärgård. Hör av er så berättar vi mera.
+358 45 883 2209
kvarken4seasons@gmail.com
-
Skyltning från Lotlaxvägen. Längd: 3, 5 km.
Halvvägs finns en rastplats med bordsgrupper.Vandringsleden på ungefär 3,5 kilometer anlades i slutet av 1980-talet av Lars Hannus och restaurerades av hembygdsföreningen sommaren 2014. Ungefär halvvägs finns en rastplats med bordsgrupper där man kan pausa och njuta av lugnet.
Till vandringsleden hittar man med hjälp av skyltning från Lotlaxvägen och själva leden är utmärkt i terrängen med band och pilar. Leden går ställvis genom svår terräng så hela sträckan är inte tillgänglig med exempelvis barnvagn, men till rastplatsen kommer man utan problem.
https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
Mickelsörarnas naturstig på Kummelskär i Maxmo är 2 km lång. På stigen bekantar man sig med landhöjningssträndernas geologi, växtlighet och djur, grunder till fiskestugor och båtplatser från 1500-talet.
Leden startar från gårdsplanen Mickelsörarnas naturstation. Mickelsörarna kan bara besökas av båtburna gäster.
https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Mickelsorarna
-
Norrgårds busstrafik är alltid redo för nya äventyr.
Allt började med en buss 2018. Idag har Norrgårds Busstrafik åtta fordon i trafik. Skol- och linjetrafik, beställningstrafik och verkstadstjänster. Allt finns hos oss.
Idag kör våra bussar enligt beställning både nationellt och till Norden och Estland.
Luta dig tillbaka och njut av färden!
+358 45 124 7300
info@nbtrafik.fi
-
Norrvalla är ett centrum för idrott i regionen och ett ypperligt ställe att t.ex. ordna rekreation och träningsläger för större och mindre grupper.
För motion har Norrvalla en modern idrottshall med fullstora mått, gym för styrke- och konditionsträning, spinningcyklar, motionsspår, simhall och terapibassäng, uppvärmd konstgräsplan (105 m x 68 m) och fotbollshall (64 m x 40 m).
På Norrvalla i Vörå har du alltså möjlighet att prova på många olika idrottsformer. Här finns lokaler för både små och stora grupper. Måltiderna serveras i Elsas Kök. Naturen inbjuder till friluftsliv och avkoppling.
+358 6 383 1012
norrvalla.reception@folkhalsan.fi
-
Minigolfens uthyrning sköts av Hotell Norrvallas reception.
+358 6 383 1012
norrvalla.reception@folkhalsan.fi
https://www.folkhalsan.fi/landing/aktiv-semester-pa-norrvalla/
-
Skyltning från Norrvalla, Vöråvägen 305-307.
Rutter från 3 km till 7 km.Förbindelseleden mellan Bobergsleden och Vitmossleden ger möjlighet till långa turer då sträckan blir över 20 km tur-retur. Kortare etapper kan även vandras längs med leden eftersom den passerar flera stickväger längs med skogsbilvägen i Rökiö där du kan starta.
Du upplever varierande natur i form av hällor, gammal trollskog, myrar och träsk samt forntida lämningar.Karta Norrvalla-Boberget
Karta Norrvalla-Boberget-Lasor-Vitmossenhttps://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/
-
-
En europeisk pilgrimsvandringsled genom Kust-Österbotten. Knyts till den norsk-svenska St Olavsleden, som leder till Trondheim. Sammanlagt 500 km lång, när den står helt klar.
-
Skyltning från Kuckusvägen 1148.
Rutter 3 km och 5 km. Startar vid fornhusen.Gör en utflykt till Vitmossens vackra natur med rekonstruerade sten- och bronsåldershus. Passa på att vandra efter bronsåldersleden till den unika boplatsen med gravrösen.
Detta är en av de äldre hittade boplatserna i Finland och tillhör äldre bronsåldern. Bekanta dig med ett flertal tydliga husgrunder eller terrasser från nämnda tider. Dessa fornlämningar låg under bronsåldern vid en havsarm som sträckte sig ända till södra delen av Vörå.https://www.vora.fi/tjanster/motion-och-idrott/vandringsleder/