Förbigå menyn

Aktiviteter och natur

Sök intressanta aktiviteter och attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”.

Välj typ
Ta bort filter
  • Gästhamnar längs Solrutten

    Från Sideby udd i söder och till Ohtakari utanför Karleby i norr.

    Benämningen “Solrutten” är ett begrepp som formats under 1970-talet. De aktörer som då var aktiva med att utveckla båtfararnas förutsättningar att ge sig ut på långfärder längs med Bottniska vikens östra kust myntade begreppet Solrutten. Solrutten går genom ett kustland som omfattar 13 kommuners kust och skärgårdsområden som börjar vid Sideby udd i Kristinestad i söder och slutar vid Ohtakari utanför Karleby i norr.

    Farlederna beskrivs kommunvis på webbplatsen. Det här i syfte att underlätta navigering bland sidorna, men också av den orsaken att större delen av den lokala informationen för besökare tillhandahålls av kommunerna eller lokala organisationer.

    Den österbottniska skärgården är grund och fylld med stenar varför det krävs noggrannhet vid navigering i farvattnen. Särskild noggrannhet krävs vid insegling och angöring vid besöksplatserna. Solrutten har gjort en ansats att utveckla inseglingsbeskrivningarna att svara mot önskemål som skeppare framfört. Det här gäller i synnerhet kommentarer som framförts av de skeppare som har fritidsbåtar med känsliga kölar och stora köldjup. En del svåra passager beskrivs också.

    På webbplatsen solrutten.fi finns förslag till rutt val samt rekommenderade utfärdsmål och besöksplatser. I kartfunktionen kan du lätt klicka fram önskad båthamn och sedan från den sidan söka hamnens inseglings- och farledsinformation.

    http://solrutten.fi

    Facebook

  • Badstränder i Korsholm

    Korsholm

    Mustasaaren uimarannat
  • Björkö-Panike vandringsleder

    Björkövägen 1008, 65870 Korsholm

    Längs Björkö-Panike vandringsled kan du uppleva skärgårdens lugn.

    Skärgårdsdelen av Björkö-Panike vandringsled

    Skärgårdsdelen av Björkö-Panike vandringsled är 8 km lång och går i huvudsak över ön Slåttskäret alldeles i hjärtat av världsarvet. Längs leden kan man uppleva skärgårdens ro och se landhöjningssträndernas specialiteter såsom moränryggar och avsnörda havsvikar. På sommaren fungerar ön som fårbete på traditionellt vis.

    För att nå rutten på Slåttskäret måste man beställa båttransport över sunden antingen från Panike-hållet eller Björköby-hållet. I Björköby kan man börja transporten antingen från Svedjehamn eller från Långgrundets rastplats (vandringen Svedjehamn-Långgrundet ca 3,5 km).

    Vandringsleden är medelsvår och delar av leden är steniga eller fuktiga.

    Startpunkter:

    • Svedjehamns parkeringsområde : Björkövägen 1008, 65870 Björköby. Parkeringsplatsen har frivillig parkeringsavgift.
    • Vargis parkering, Vargisvägen, 65970 Söderudden, Koordinaterna: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 63° 19.083′ lon: 21° 10.289′ ETRS-TM35FIN: N: 7034304 E: 208287

    Fastlandsdelen av Björkö-Panike vandringsled

    Den inledande delen av leden (Svedjehamn – Långgrundet – Svedjehamn) kan vandras utan båttransport och delvis som en rundslinga. Beroende på ruttval kan vandringen vara ca 7-10 km lång. Närmare beskrivning av leden.

    Svårighetsgrad: Leden är lätt att vandra, men på två ställen finns det trappor för att ta sig över fårstängslen. Leden är delvis stening. Avståndet mellan Svedjehamn och Märaryggenbrons utsiktsplattform (1 km/riktning) är en krävande tillgänglig led. Inget vinterunderhåll förutom på stigen som leder till Saltkarets utsiktstorn och på en del av parkeringsplatsen.

    Startpunkt: Svedjehamns parkeringsområde, Björkövägen 1008, 65870 Björköby. Parkeringsplatsen har frivillig parkeringsavgift.

    Bodvattnet runt

    Bodvattnet runt, 4 km rundslinga, varav krävande tillgänglig sträckor 1 km eller 1,4 km/riktning

    Från den gamla fiskehamnen i Bodback startade ännu för ca 100 år sedan de farliga resorna med postroddbåtar över den steniga Kvarken till Umeå. Förutom post transporterades också statens tjänstemän. Nu förenar bara en liten bäck denna hamn till havet! Kom och se hur landhöjningen ändrar landskapet i Kvarkens världsarv.

    Svårighetsgrad: Krävande tillgänglig.
    Vandringstid: Under den snöfria tiden hela rundturen (4 km) till fots 1,5 timmar, inget vinterunderhåll.

    Året runt med rullstol i en riktning:

    • Svedjehamns parkeringsplats – Saltkarets utsiktstorn – Märaryggbro 1 km, cirka en halv timme
    • Svedjehamns parkeringsplats – Bodbacks gamla hamn 1,4 km, knappt en timme

    Avsnittet mellan Svedjehamns parkeringsplats och Saltkarets utsiktstorn plogas på vintern, likaså parkeringsplatsen.

    Mer information om Bodvattnet runt.

    Karta över Björkö-Panike vandringsleder.

    https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar

  • Bodvattnet runt

    Björkövägen 1007, Korsholm

    Bodvattnet runt

    Gå längs landhöjningsstränder, passera avsnörda havsvikar och vandra genom björkskogar som används som betesmark. Längs leden finns Björköbys före detta fiskehamn Bodback som numera fungerar som museiområde med båtbodar och -platser. På sommaren betar höglandskor på strandängarna.  Längs leden finns utsiktstornet Saltkaret med fantastisk utsikt.

    Bodvattnet runt är en ca 4 kilometer lång naturstig (varav en del 1 km eller 1,4 km/riktning är en krävande tillgänglig sträcka), som går längs De Geer-moränerna i Svedjehamn förbi den gamla fiskehamnen Bodback.

    Ruttens start- och slutpunkt finns vid parkeringsplatsen i Svedjehamn i Björköby.

    Rutten passar för hela familjen. Längs stigen finns det 20 meter höga utkikstornet Saltkaret, komposterande toalett och eldplats med brännved. Med barnvagn och rullstol kan man besöka Bodback hamn och den nedre avsatsen i Saltkarets utsiktstorn, utsikten är dock liten. Rampens höga lutning kräver en assistent för rullstolen.

    https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Bodvattnet_SV

  • Botniahallen

    Prostövägen 2, Korsholm

    Finlands största och mångsidigaste anläggning för sport, motion och för både små och stora allmänna tillställningar. Yrkeskunniga TYKY-dagar, fysisk träning, fysiska tester och grenträning, personal training och gruppmotion.

     

    +358 20 120 1700

    info@vaasanseudunareenat.fi

    https://vaasanseudunareenat.fi/sv/botniahallen/

    Facebook

  • Cykelrutter i Vasaregionen

    Här presenterar vi 12 förslag på cykelrutter du kan välja bland då du besöker Vasa. Längden på rutterna är allt från 5,3 kilometer till nästan 100 kilometer. De kortare rutterna, tar dig från centrum till stadens närområden, medan de längsta tar dig en bra bit ut på landsbygden eller till skärgården.

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/aktiviteter-och-natur/cykelrutter-i-vasaregionen/

  • Cykelsemester i Korsholm

    Korsholm

    Om du följer det här ruttförslaget så ser du den största delen av Korsholm på tre dagar. Rutten kan förkortas eller förlängas enligt smak. Antalet dagar på cykeln kan också utökas om du vill ta det lugnare eller om du hittar mycket intressant att se.

    Det går att cykla hela rutten på en dag. Rutten går längs med både asfalt- och grusvägar.

    Du får se de främsta sevärdheterna i Korsholm, så som Stundars, Söderfjärden, Replotbron och Svedjehamn. Rutten går både i skärgården och på fastlandet. Sträckorna per dag varierar mellan 50 och 70 km. Den totala sträckan är mellan 180 och 200 km.

    Ruttförslaget bygger på tältövernattning enligt allemansrätten. Vill du bo bekvämare så kan du behöva anpassa rutten en del. Caféer och restauranger finns längs med vägen, likaså livsmedelsbutiker.

    Du klarar denna rutt bra med en vanlig cykel, helst med pakethållare så att du kan transportera din utrustning till exempel i cykelväskor. Du behöver tält, sovsäck, varma kläder för kvällarna, ombyteskläder och ett par extra skor ifall det regnar. Kom också ihåg att se till att ha tillräckligt med luft i däcken och att olja kedjan. Ta också med extra innerslangar, pump och verktyg så att du klarar dig vid en eventuell punktering.

    https://korsholm.fi/kommun/turism/cykelsemester-i-korsholm

  • Dare2Do

    Vaasa

    Dare2Do fokuserar på att arrangera utomhusaktiviteter med låg tröskel i Kvarken regionen.

    Under vintern ligger fokus på snöskovandring för mindre grupper på max. 10-12 personer. Produkternas kvalitet ger en god upplevelse.

    Vandringar av olika längd från vår till höst. Under sommaren, lite beroende av väder, vanligtvis från mitten av maj till mitten av september kan Dare2Do erbjuda olika former av havskajakpaddling för grupper på upp till 5 personer med minimerad risknivå och optimerad upplevelse i åtanke. Säkerhet/räddningsövningar, nybörjarturer, halvdags-, heldagsturer och turer med övernattning.

    Överlevnadskunskaper kan bakas in i alla programaktiviteter.

    Retreat typ av event kan planeras tillsammans för alla aktiviteter för en optimalt njutbar tid i naturen.

    +358 40 579 2874

    info@dare2do.fi

    https://www.dare2do.fi

    Facebook

  • A Rymningsspelet - Kvarkens Sjöodjur

    Replotvägen 2, Korsholm

    Målning av ett sjöodjur.

    Upplev världsarvet Kvarkens skärgård på ett nytt sätt och spela rymningsspelet på besökscentret Världsarvsporten vid Replotbron!

    Sjöodjur observerades för första gången i Kvarkens skärgård redan på 1800-talet. Nu verkar det ha kommit tillbaka till vårt steniga rike. Gå in i utställningen Weichsel och följ upp monstret!

    Vem kan spela?
    Vårt rymningsspel kan spelas av vuxna och barn från 7 år och uppåt. Barn i skolåldern rekommenderas att spela tillsammans med en vuxen. Utställningsrummet är tillgängligt, så spelet passar även för personer med nedsatt rörlighet med en assistent. Spelet kan spelas på svenska, finska eller engelska.

    Speltid: 45 minuter

    Antal spelare: 2-6 spelare

    +358 50 3466 200

    info@kvarken.fi

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kvarkens-skargard/upplev-i-kvarken/att-gora-i-kvarken/kvarkens-sjoodjur-ett-rymningspel/

  • Frisbeegolfbanor i Vasaregionen

    Vasaregionens frisbeegolfbanor erbjuder spel i fantastiska omgivningar och varierande terräng.

    Här hittar du frisbeegolfbanor runtom i Finland.

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/aktiviteter-och-natur/frisbeegolfbanor-i-vasaregionen/

  • Guidad vandring i Replot by

    Kyrkvägen 94, Korsholm

    Raippaluodon kirkko - Replot kyrka

    På rundvandringen får du höra om hjältemodiga lotsar, ofärdstider, smugglare, ryska krigståg, jägarrörelsen, intressanta bybor och givetvis om landhöjningen. Som avslutning på promenaden ett besök i den lutande kyrkan i Replot.

    Tidpunkt 2024: 5.6 kl. 13 | 31.7 kl. 13 | 5.8 kl. 13
    Längd:
    1,5 h
    Start:
    Promenaden startar vid parkeringen vid Replot kyrka, Kyrkovägen 58.
    Pris: 10 €/person, barn u. 12 år gratis.

    Bör bokas minst 12 timmar på förhand!

    https://vaasamustasaarioppaat.fi/sv/promenadrundturer/

    Facebook

  • INGSVA

    https://www.ingsva.fi/

    Facebook

  • Iskmo-Jungsund vandringsled

    Jungsundvägen 641, Korsholm

    Vandringsleden går igenom det natursköna området kring sjöarna i Iskmo och Jungsund och startar vid Jungsund sportplan, Jungsundvägen 641. Du kan välja sträckor från 1,8 km upp till 12 km. Rastplatser med möjlighet till grillning hittar du vid Strömssund (2 km från start), Kråknässkatan (3 km) och vid Björnhällorna (6,5 km från start). Till Kråknäs rastplats har byggts en fin bro. Du kan också starta din vandring från Hallonnäs, Tistronskärsvägen 98.
    Tryckta kartor över vandringsleden finns vid startplatserna och eller kan skrivas ut i PDF-format via denna länk.

    https://www.iskmosunden.fi/

    Facebook

  • Vasa kajakuthyrning

    Strandgatan 21, Vasa

    Vaasa Kajakuthyrning erbjuder alla tillgång till havet och möjligheten att paddla i exempelvis Vasa skärgård eller Kvarkens världsnaturarv.

    Startplatsen är sommartid invid Strandgatan 21 i Vasa, där kan kajaken sjösättas.

    Du kan även hämta kajaken och transportera den till det ställe du föredrar att starta din paddling. Om du hyr en större mängd kajaker, kan vi även hyra en släpvagn med kajakställning. På vagnen ryms totalt 10 kajaker.

    Bokningsalternativ:

    • 3 timmar
    • hel dag (9-18)
    • veckoslut (fr-sö)

    Boka!

    +358 40 505 5665

    info@vaasankajakkivuokraus.fi

    https://www.vaasankajakkivuokraus.fi/

  • Fiskevårdsavgift

    Fiskevårdsavgiften ska betalas om man är 18–69 år och fiskar med drag eller fångstredskap eller fångar kräftor.

    Fiskevårdsavgiften berättigar att fiska med ett spö i nästan hela landet, i vissa fall behöver man också ett tillstånd av vattenområdets ägare. Fiskevårdsavgiften används till att förvalta fiskevatten och fiskbestånd samt övervaka fisket och erbjuda fiskare rådgivningstjänster.

     

    https://www.eraluvat.fi/se/fiske/fiskevardsavgift.html

  • Fiske i Kvarken

    Kvarkens skärgård | Unescos världsarv, Björkövägen, Mustasaari

    Har du sett när man fiskar med strömmingstackel från Replot bro? På en rev kan det finnas upp till 10 krokar. Strömmingarna, och ett fyrtiotal andra fiskarter, trivs som fisken i vattnet i Kvarkens grunda och näringsrika vatten. Pröva din egen fiskelycka!

    https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kvarkens-skargard/upplev-i-kvarken/att-gora-i-kvarken/fiske/

  • Kanotuthyrning - Björkö Eagles Nest

    Björkövägen 981a, Björköby

    Hyr en kanot vid Björkö Eagle’s Nest i Svedjehamn och upplev Kvarkens världsarvsnatur på nära håll.

    +358 50 536 8275

    https://www.bjorkonkotkanpesa.com/

  • Karikaleden

    Silldisvägen 111, Korsholm

    Längd: 1,7 km

    Startpunkt: Silldisvägen 111, Österhankmo simstrand

    Ledbeskrivning: Leden är utmärkt med färg och skyltar. Det finns ett 13 meter högt utkikstorn av trä vid grillplatsen.

    Service: Rast- och eldplats

    Upprätthållare: Österhankmo HF/UF

    https://korsholm.fi/valfard/fritidsverksamhet/naturstigar-och-friluftsleder/karikaleden

  • Kikanbergets naturstig

    Klobbskatsvägen 170, Söderudden

    Kikanbergets naturstig är en kort stig (ca 0,8 km) som startar vid caféet i Klobbskat och går längs stranden upp till Kikanbergets utkiksplats. Klättra upp på berget och låt ögonen vila på det öppna havslandskapet västerut.

    Lätt för nybörjare, familjer och grupper. Att klättra upp på berget är lite mer krävande.

    Sevärdheter
    Landhöjningssträndernas geologi, vegetation och djur, hyddbottnar, båtplatser och stenhögar för nättorkningsställningar.

    Från utsiktstornet i början av stigen kan man spana in Kvarkens vackra världsarv från en totalhöjd på 25 meter. Med blotta ögat urskiljs fyrarna på Norrskär, Utgrynnan och Valsörarna. Med kikare kan man till och med se objekt på den svenska sidan av Kvarken. På våren och hösten är utkikstornet ett bra ställe för fågelskådning.

    https://www.utinaturen.fi/kvarken/ruttbeskrivningar#Kikanberget_SV

  • Kunileden

    Kunivägen 100, Korsholm

    Kunileden består av två rutter: den norra slingan (6,4 km) och den södra slingan (7,9 km). Hela leden är 12,5 km lång och startpunkten är Kunivägen 100 (vid infotavlan).

    https://korsholm.fi/valfard/fritidsverksamhet/naturstigar-och-friluftsleder/kunileden