Aktiviteter och natur
Sök intressanta aktiviteter och attraktioner enligt typ och/eller område eller med hjälp av sökord, avsluta med att trycka ”Visa Sökresultat”.
22 Sökresultat, sida 1/2
Ta bort filter-
Benämningen “Solrutten” är ett begrepp som formats under 1970-talet. De aktörer som då var aktiva med att utveckla båtfararnas förutsättningar att ge sig ut på långfärder längs med Bottniska vikens östra kust myntade begreppet Solrutten. Solrutten går genom ett kustland som omfattar 13 kommuners kust och skärgårdsområden som börjar vid Sideby udd i Kristinestad i söder och slutar vid Ohtakari utanför Karleby i norr.
Farlederna beskrivs kommunvis på webbplatsen. Det här i syfte att underlätta navigering bland sidorna, men också av den orsaken att större delen av den lokala informationen för besökare tillhandahålls av kommunerna eller lokala organisationer.
Den österbottniska skärgården är grund och fylld med stenar varför det krävs noggrannhet vid navigering i farvattnen. Särskild noggrannhet krävs vid insegling och angöring vid besöksplatserna. Solrutten har gjort en ansats att utveckla inseglingsbeskrivningarna att svara mot önskemål som skeppare framfört. Det här gäller i synnerhet kommentarer som framförts av de skeppare som har fritidsbåtar med känsliga kölar och stora köldjup. En del svåra passager beskrivs också.
På webbplatsen solrutten.fi finns förslag till rutt val samt rekommenderade utfärdsmål och besöksplatser. I kartfunktionen kan du lätt klicka fram önskad båthamn och sedan från den sidan söka hamnens inseglings- och farledsinformation.
-
-
På Bergö finner du en vacker ca 8 kilometer lång vandringsled, som tar dig till Granöns vackraste skogspartier, träsk och klippor. Längs vandringsleden finns rastplatser, infotavlor och konstverk, samt grillkåtan Adolf, där du kan vila benen samtidigt som du grillar korv eller äter av den medhavda matsäcken.
-
Omklädningsrum, hopptorn, gungor och sandstrand.
200 meter från stranden finns även en kiosk. -
Frisbeegolfbanor i Vasaregionen
Vasaregionens frisbeegolfbanor erbjuder spel i fantastiska omgivningar och varierande terräng.
https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/aktiviteter-och-natur/frisbeegolfbanor-i-vasaregionen/
-
Det rika fäbodväsendet i Malax kan upplevas längs Fäbodstigen. Femton gamla fäbodsgrunder har markerats längs den vackra vandringsleden. Vid stigens början finns en tavla med karta och en låda med broschyrer och längs stigen finns skyltar som visar var de 15 stugorna stått. Leden är ca 1 km lång.
-
INGSVA
-
Leden finns att gå i sträckorna 800 m eller 1,8 km.
Leden har officiellt öppet i maj–september. Märkt vandringsled i ett arkeologiskt intressant område med gravrösen och offerstenar från järnåldern. Bosättning fanns här under tiden 200–700 e.Kr. Rik flora. Vid leden finns en öppen fäbodstuga med arkeologisk information samt ett sommarfähus (sjudarlada) med jordbruksutställning.
Museiföreningens broschyr som innehåller karta där Järnåldersleden är utmärkt (pdf)
Järnåldersleden upprätthålls av Malax museiförening.
-
Vandringsleden börjar vid Kajane lägerområde som finns längs med Kajane skogsväg, ca 2,6 km från riksväg 8. Kajane lägerområde ligger invid en stor myr nära Lillträsket och Lisansjön. Själva Kajane vandringsled är 3 km lång. Vandringsleden går delvis längs spångar över myren och sträcker sig även till Lisansjön. Karta där vandringsleden är utmärkt (pdf)
Längs vandringsleden finns informationsskyltar utplacerade som berättar om områdets djur- och växtliv och vandringsleden går ut till Lillträsket (0,8 km) där ett vindskydd finns. Vid Kajane lägerområde finns även en bastu, övernattningsstuga och flera grilltak. För övernattningsstugan och bastuanvändning uppbärs en avgift.
Kajane vandringsled upprätthålls av Yrkesakademin i Österbotten.
Bokning av områdets övernattningsstuga och mera information.
-
Fiskevårdsavgift
Fiskevårdsavgiften ska betalas om man är 18–69 år och fiskar med drag eller fångstredskap eller fångar kräftor.
Fiskevårdsavgiften berättigar att fiska med ett spö i nästan hela landet, i vissa fall behöver man också ett tillstånd av vattenområdets ägare. Fiskevårdsavgiften används till att förvalta fiskevatten och fiskbestånd samt övervaka fisket och erbjuda fiskare rådgivningstjänster.
-
Har du sett när man fiskar med strömmingstackel från Replot bro? På en rev kan det finnas upp till 10 krokar. Strömmingarna, och ett fyrtiotal andra fiskarter, trivs som fisken i vattnet i Kvarkens grunda och näringsrika vatten. Pröva din egen fiskelycka!
https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kvarkens-skargard/upplev-i-kvarken/att-gora-i-kvarken/fiske/
-
Majors naturstig börjar vid Strandvägen 2118, 6 km söder om Pappadagis Neste. Vid stigens början finns ett stort parkeringsområde. Längs leden kan du gå 1,2 km, 2,2 km eller 3,4 km.
Leden är uppmärkt med blåa band och informationsskyltar. På den kortare stigens (1,2 km) med flest bergiga ställen finns trappor. Det finns också en mysig rastplats med stockbord. Karta där vandringsleden är utmärkt (pdf)
-
Välkommen! Är du nyfiken på curling? Det är du inte ensam om. Vi i Malax Curling Club har redan tagit emot många grupper, bl.a. skolklasser som provat på curling för första gången, företagsanställda under Tyky-dagar samt alla möjliga intresserade under våra ”prova-på” tillfällen på sportlovet. Vi ställer upp som instruktörer.
Vill du som privatperson prova på sporten är du välkommen att komma och prova på kostnadsfritt under våra träningar. Våra tider ser du i kalendern.
+358 40 964 9038 (Christian Granlund)
info@malaxcurling.fi
-
Stigen börjar från antingen Storsjön, Storsjövägen 617 eller från Mamrelund, Mamrevägen 357. Leden är totalt 8 km lång eller 4 km ena vägen antingen till Storsjön eller Mamrelund.
Stigen mellan Storsjön i Malax och Mamrelund i Petalax är sedan länge tillbaka en förbindelseled mellan skogsbyarna i Malax. Stigen är uppmärkt med orange reflexstavar och informationsskyltar.
-
Naturstigen börjar vid Klockarisvägen 14, på lätta trafikleden mellan Klockarisvägen och Klockarisgränd.
Naturstigen är indelad i tre delar och du kan gå olika sträckor; 1,8 km, 3,1 km, 3,4 km och 4,5 km.
-
Rönnskärs skärgård är belägen knappt 40 km väster om Vasa. Skärgården består av ett hundratal holmar och skär. På Fäliskäret finns Finlands äldsta bevarade träbåk. Rönnskärets hyresstugor på holmen Fäliskäret betjänar guidade grupper och båtfolk som rör sig i Kvarkens skärgård. Två lägenheter och varvsbyggnaden ”Docket” har renoverats till inkvarteringsutrymme.
-
Skidspår och idrottsanläggningar i Malax
-
En europeisk pilgrimsvandringsled genom Kust-Österbotten. Knyts till den norsk-svenska St Olavsleden, som leder till Trondheim. Sammanlagt 500 km lång, när den står helt klar.
-
En modern och mångfunktionell ishall i Malax.
bokning@malaxishall.fi
-
Velkmossa vandringsled sträcker sig över Malax kommuns och Närpes stads marker.
Leden startar från Velkmoss byagård, Ribackvägen 94, (Närpes) eller från Viitala (Petalax) nära korsningen mellan Bjurnäsvägen och Vargmossa skosgväg. Leden är totalt 9 km lång båda vägarna eller 4,5 km till Viitala.
Leden är ställvis markerad med gula band och med gul färg på träd samt med informationsskyltar. Längs vandringsleden finns Nojärv träsk, där även ett fågeltorn finns. Nojärv träsk är en sumpig och övervuxen vildmarkssjö som ger en bra häckningsmiljö för många fågelarter. Längs vandringsleden finns även forngravar och gamla boplatser samt en stig till Kackurmossen.
Karta där vandringsleden är utmärkt (pdf)
Velkmossa vandringsled upprätthålls av Forststyrelsen.
Koordinater ETRS-TM35FIN N: 6971020 E: 215932: 215932