Vamia: En vecka för hållbar utveckling
Under veckan ordnades teknikmässor för regionens yrkesläroinrättningar och högskolor tillsammans med projektet GreenSkills Vaasa. Ungdomarna hade en fantastisk möjlighet att delta i seminarier och workshoppar. De studerande ordnade insamling av elektronikskrot, kläder och leksaker. Det ansågs också viktigt att göra saker tillsammans: ungdomarna tillbringade tid tillsammans i naturen och gjorde konstverk av material som de hittade i naturen och material som blivit över på olika avdelningar. Intresse väckte också en workshop, där man fick kläcka idéer till en företagsgåva som skulle tillverkas av återvunnet material för Vasa stads räkning. Skönhetsbranschens studerande ordnade en välgörenhetseftermiddag i Parcos lokal.
Veckorna för hållbar utveckling är över men arbetet och de goda gärningarna runt temat fortgår. De studerande funderar tillsammans med lärarna också i fortsättningen på hållbar utveckling ur varje utbildningsbranschs perspektiv.
Frivilligarbete i Vasa
Var lönar det sig att börja med frivilligarbete, och varför lönar det sig överhuvudtaget att göra sådant? Varför är till exempel en söndagspromenad både bra träning och en god gärning?
Gäster i podcasten VaasaCast och med och diskuterar temat är Helena Kyröläinen och Harry Swanljung från Vaasan kävelyklubi, studerande och tutor Milla Ilmarinen från Hanken samt Vasavälgöraren Marianne Ala-Kitula.
Lyssna på VaasaCasts avsnitt, bekanta dig med de många välgörarna i Vasa och ta till dig tipsen om små och stora goda gärningar!
Goda Gärningar i Ristinummen päiväkoti
Skolor och daghem har också börjat delta i året med goda gärningar!
Ristinummen päiväkoti i Korsnäståget har ett goda gärningars hjärta på väggen. Hjärtat består av goda gärningar som barnen har gjort. Hjärtat innehåller små vardagliga saker, som att hjälpa en vän.
─ Barnen har kommit med bra idéer. Först måste man berätta exempel på vad goda gärningar kan vara. Man kan säga något snällt till en kompis eller hjälpa till med städningen, lärare inom småbarnspedagogik Mira Puolamäki berättar.
I Ristinummen päiväkoti funderade man också tillsammans på vem man vill tacka för goda gärningar i vardagen. Barnen fick skriva sina tack på kort som sedan sändes till dem som skulle få tack. Tack av daghemsbarnen fick till exempel städarna, kökspersonalen samt buss- och taxichaufförerna.
Goda gärningar vid Onkilahden yhtenäiskoulu
Vid Onkilahden yhtenäiskoulu hölls i slutet av året en månad av goda gärningar som elevkåren uppmuntrade alla elever att delta i. Månaden av goda gärningar omfattade olika typer av program. Eleverna i musikklasserna i åk 1-6 uppträdde före julen med ett stjärngossetåg och sjöng julsånger bland annat i en restaurang och i flera enheter med förskoleundervisning.
I de högre årskurserna kom elevkåren med en idé om en julkalender med goda gärningar. Varje lucka innehöll en liten god gärning, som man kunde göra endera i skolan eller på fritiden. Exempel på goda gärningar i kalendern var att ge beröm till en kompis, öppna dörren åt någon eller le mot en medmänniska.
Utöver julkalendern hade åk 7-9 en hobbyvecka och i skolan användes ”du kan komma och prata med mig”-pins. Med eleverna som bar pinsen fick man gå och prata om saker som man grubblar eller tänker på.
Pinsen var det som Laura Tammenmaa tyckte mest om under månaden av goda gärningar.
– De krävde inte mycket jobb, men kunde vara till stor hjälp, konstaterar Tammenmaa.
Sök en Krypis och gör en god gärning!
Under några månaders tid har man inom den grundläggande konstundervisningen Taikon gjort ”Krypisar” med havsmotiv som ökar känslan av lycka. Utöver Mirka Johansson står lärarna Anne Viinikka och Matilda Byström tillsammans med eleverna bakom jippot. Årets tema för Taikon är ”På världshaven” och det syns också på de lyckoskapande Krypisarna.
Johansson berättar att hon funderat över hur man med eleverna skulle kunna kombinera handarbete och ett litet alster, som skulle få fram ett leende på upphittarens läppar. Barnen har av garn gjort bland annat bläckfiskar och sköldpaddor, där det finns ett litet meddelande. Också garnen är en följd av en god gärning, eftersom de har donerats till Taikon av Vörå garnaffär.
– Om du hittar en Krypis, kan du ge den ett nytt hem, eftersom den skulle bli verkligt lycklig då. Krypisen lever på leenden, vilket gör att den inte behöver någon mat, och den behöver inte rastas. Det är ungefär 100 Krypisar som ger sig ut i världen och de kan finnas till exempel på en trädgren eller en buske, på ett staket, i bussen, köpcentret – egentligen var som helst, säger Johansson som tips för sökandet.
Välgörare i Vasa: Raimo
Snön har småningom smält och det skräp som legat under snöhögarna har blivit synligt igen. Vasabon Raimo Sanjola har gjort en stor god gärning för klimatet, eftersom han har hållit naturen i Vasa ren under de senaste 20 åren. Raimo, som är van vid noggrannt arbete, har statistikfört det skräp han har plockat, och det har under pensionärsdagarna blivit cirka 100 000 stycken.
– Jag gick i pension för 20 år sedan och det skräp som hade slängts i naturen började störa mig. När man är i pension måste man också börja fundera på olika motionsformer, och när jag har plockat skräp har jag samtidigt gått ner på huk cirka 100 000 gånger, säger Sanjola och skrattar.
Mest är det cigarettfimpar och cigarettpaket, karamellpapper samt flaskor och burkar som hittas i naturen.
– I år har jag redan tjänat in över tre euro på att samla flaskor, säger Sanjola.
Sanjola hoppas att han med sitt exempel kan inspirera också andra Vasabor att ta hand om naturen och plocka bort det skräp som finns där.
– Alla borde plocka skräp för att de skulle förstå hur arbetsamt det är och hurdana kostnader som hänför sig till detta. De pengar som nu används för städning och reparationer av platser kunde användas bättre. Man kunde till exempel bygga en spelplan, funderar Sanjola.
Skräpplockning har blivit en hobby för Sanjola, och han fortsätter med den när han går på promenad med sin fru.
– Det är en sådan sjukdom, man vill inte sluta, och å andra sidan är det också onödigt att sluta eftersom det är frågan om en så god gärning, berättar Sanjola.
Borgaregatans skola: Tävling i goda gärningar
Vid Borgaregatans skola har man under våren med gemensamma krafter kläckt idéer kring goda gärningar. Klasserna fick tillsammans planera goda gärningar och slutligen röstade varje klass fram en idé som skulle förverkligas. Idén till tävlingen i goda gärningar kom från lärare Amanda Fors. Vasa stads år med goda gärningar fick henne att fundera på vad allt det vore möjligt att genomföra med eleverna.
– En tävling som planeras tillsammans med eleverna passar bra till våren. Eleverna ställde sig också väldigt positivt till det gemensamma projektet. Vid skolan har också för ett par år sedan genomförts ett likartat projekt, så det är mycket sannolikt att de goda gärningarna fortsätter även i framtiden, berättar Fors.
Åttondeklassarna Lina Koivulahti, Linnea Loo och Emma Krooks berättade om klassens idé om att glädja andra elever genom att dekorera ett klassrum för allas glädje.
– Dekorerande av klassrummet var ett trevligt projekt, för att en färggrann skolmiljö gör också andra elever glada. Dekoreringen fick mig definitivt att känna mig lyckligare tack vare färgerna, för annars är rummet ganska mörkt, berättar Lina Koivulahti från klassen 8E.
Sjundeklassarna Selma Haavisto, Frida Närvä, Cedric Mäkynen och Ahti Haavisto var med och förverkligade 7D-klassens goda gärning, som riktade sig till skolans kökspersonal. Eleverna planerade en affisch som tack och gav choklad som gåva. Idén kom från lärare Evelina Lönnqvist, men eleverna kläckte aktivt idéer kring hur den goda gärningen kan genomföras.
– De har ett tungt jobb och de lagar mat till oss varje dag. Vi är väldigt tacksamma mot dem, så vi ville glädja dem, berättar Selma Haavisto.
– De blev alla mycket glada och tackade oss massor. Det var första gången de fick en sådan överraskning, berättar Cedric Mäkynen, som var med och överräckte tacket till kökspersonalen.
Eleverna i nionde klass i grupperna för valfria konstämnen deltog också i tävlingen i goda gärningar genom att måla konstverk som skänktes till barnavdelningen vid Vasa centralsjukhus.