Evenemangsarrangör, ta med temat Prata med en främling som en del av ditt evenemang.
Vi hoppas att aktörer av olika slag deltar i kampanjen Prata med en främling genom att arrangera evenemang, där det skapas rum för att möta människor man inte känner. Vi har sammanställt idéer, tips och färdigt material för evenemangsarrangörerna.
Modeller för att mötas – hur underlättas samtal och möten under evenemanget?
Bekanta dig med olika modeller för att mötas med vilka du kan göra det lättare att mötas och inleda ett samtal vid evenemanget. Ett evenemang kan arrangeras runt en modell för att mötas eller modeller kan utnyttjas som en del av olika evenemang till exempel under en picknick eller utfärd i naturen.
Mötesmodeller
- Berättelsekafé (story sharing cafe)
- Snabbdejting / stunder där möten sker (speed friending)
- Temakafé
- Cocktailtillställning
- Vasa-bingo
- Vänskapsbok
Berättelsekafé (story sharing cafe)
Berättelsekaféet är ett event med varm stämning, där människor med olika bakgrund kan mötas och dela med sig av berättelser och erfarenheter ur vardagen. Det är viktigt att i berättelsekaféet skapa en trygg och respektfull atmosfär, där alla deltagare känner sig välkomna och blir hörda. Deltagarna sporras att stöda varandra och visa respekt för olika erfarenhet och synpunkter. De uppmanas att lyssna på varandras berättelser med öppet sinne och att sträva efter att försätta sig i den andra personens ställning.
I berättelsekaféet är avsikten att dela med sig av berättelser och minnen i små grupper runt kaffebord (ca 4 personer). På kaffebordet finns en bunt med temakort, och var och en vid bordet berättar i tur och ordning i korthet (ca 2 minuter) ett eget minne eller en berättelse på temat. En av personerna runt kaffebordet kan vara evenemangsarrangören/facilitatorn, som följer med tiden och ser till att alla får prata och att det lyssnas på alla. När berättaren talar, lyssnar de övriga. Evenemangsarrangören/facilitatorn vid bordet kan inleda genom att delge en egen berättelse som exempel.
Under evenemanget kan man berätta berättelser vid borden till exempel 30–45 minuter, hålla en paus och efter det flytta till ett annat bord med nya människor.
Runt kaffeborden kan man också diskutera på olika språk, till exempel vid ett bord diskuterar man på finska och ett annat på engelska eller svenska. Vid något bord kan man blanda in till och med tre olika språk i diskussionen, om alla runt bordet förstår samtliga språk. Språken vid borden kan meddelas på synliga lappar.
När diskussionen har avslutats kan deltagarna ges en möjlighet att dela med sig av en berättelse eller ett minne till hela gruppen (berättelsemikrofon / open mic). Till kaféet kan också särskilda gäster bjudas in för att berätta eller i samband med evenemanget kan det ordnas musik och tilltugg.
Prisbelönt berättelsecafémodell Story Sharing Café har utvecklats av Story Sharing Universum.
Material
Utskrivbara frågekort (finska / svenska / engelska)
Samtalskort (finska / svenska / engelska) och timglas med 1–2 minuter kan också reserveras och lånas hos integrationsservicen kotouttamispalvelut@vaasa.fi
Keskustelukortit – Opin portailla (diak.fi)
Temakafé
Vid temakaféet finns det olika teman på borden och frågor som stöder diskussionen om temat, till exempel vid ett bord är temat musik, vid ett annat filmer och vid ett tredje idrott. Deltagarna kan byta temabord emellanåt.
Material
Utskrivbara temakort (finska / svenska / engelska)
Snabbdejting (speed friending)
På en snabbdejting av de här slaget är syftet inte att hitta sig en eventuell make, utan att bekanta sig litet med andra Vasabor.
Arrangemang: Deltagarna sätter sig mitt emot varandra vid ett bord eller på stolar, alltid två personer mot varandra. Evenemangets arrangör fastslår den tid, till exempel ca 5 minuter, under vilken deltagarna ska samtala innan de byter till nästa person. Som hjälp för samtalet kan frågekort ges.
Byte: När tiden har gått ut, meddelar evenemangsarrangören att det är tid att byta till nästa person. Deltagarna flyttar då över till nästa bord eller den ena sitter kvar och en ny deltagare flyttar över till hen.
Efter samtalen i par kan man tidsbestämma fri samvaro med smått tilltugg. Till slut är det lättare att samtala med andra, då man redan har fått veta litet om de övriga deltagarna och teman för ett samtal.
Material
Tips på hur man kan inleda ett samtal (finska / svenska / engelska)
Cocktailtillställning
På en cocktailtillställning bjuds det på smått tilltugg och människorna styrs till att stanna upp och samtala med människor som är så främmande för dem som möjligt. Det är bra att ge deltagarna frågekort eller en lista med frågor för att underlätta inledandet av samtalet.
Material
Tips på hur man kan inleda ett samtal (finska / svenska / engelska)
Vasa-bingo (finska / svenska / engelska)
Vasa-bingo
Syftet med Vasa-bingo är inte att så snabbt som möjligt få fyra kryss i en bingorad, utan att närma sig människor som är obekanta för en själv och underlätta inledandet av ett samtal. Du får kryssa för bingorutan när du har ställt en fråga till en okänd och fått ett svar av hen. Bingon kan användas som en del av olika evenemang.
Material
Vasa-bingo (finska / svenska / engelska)
Vänskapsbok
Vänskapsboken är en förenklad version av barndomens vänböcker; ett lågtröskelverktyg för att möta andra.
Material
Vänskapsbok (finska / svenska / engelska)
Hur skapar man en trevlig och trygg atmosfär för ett evenemang?
Det är viktigt att det i alla evenemang skapas en trygg och respektfull atmosfär, där alla deltagare känner sig välkomna och hörda.
Det är bra att i början av evenemanget ta upp andan i evenemanget och att sporra deltagarna att respektera olika erfarenheter och synvinklar, att med öppet sinne lyssna på andra och att försöka sätta sig in i den andra personens situation. Påminn om att personliga angelägenheter som någon delat med sig av under evenemanget inte ska föras vidare.
Vid evenemanget kan du också ta upp principerna för ett tryggare rum och uppmana deltagarna att berätta för arrangörerna, om de möter osakligt beteende.
Principerna för ett tryggare rum:
- Vi respekterar varandras fysiska och sociala utrymme
- Vi lyssnar på varandra och ger alla möjlighet att delta i samtalet
- Vi talar respektfullt om alla människor och folkgrupper
- Vi låter var och en tala för sin del och vi gör inte antaganden om varandra
- Vi ingriper solidariskt i störande beteende
Vad göra om en deltagare inte agerar enligt evenemangets spelregler och skapar en dålig atmosfär?
- Evenemangsarrangören/facilitatorn påminner om spelreglerna och om vad som förväntas av deltagarna. Betona behovet att respektera andras synvinklar och delta konstruktivt i samtalet.
- Evenemangsarrangören/facilitatorn kan ta den störande personen till sidan och berätta för hen att hens beteende inte är acceptabelt och att det inverkar på de övriga deltagarnas upplevelse.
- Om det behövs kan deltagaren meddelas att hen kan avlägsnas från evenemanget, om hens beteende fortsätter.
- Om situationen inte blir bättre och deltagaren fortgår med sitt störande beteende, be deltagaren avlägsna sig från evenemanget.
- Var ett stöd för deltagarna som kan känna sig obekväma eller bli störda av deltagarens störande beteende.
Behöver du understöd för att arrangera ett evenemang?
Vi kan understöda serveringen vid små evenemang inom Prata med en främling med presentkort på 50 euro så långt presentkorten räcker. Stödet riktas särskilt till att stöda evenemang som arrangeras av mindre föreningar eller grupper. Evenemanget ska stöda möten och samtal med obekanta och om evenemanget bör informeras så att det är en del av kampanjen Prata med en främling.
Anmäl behovet av understöd här (linkki kyselyyn).
För evenemang under år 2025 kan man också ansöka om evenemangsunderstöd
- ansökningstiden för evenemang, som ordnas 1.1–31.5.2025, är 1–31.10.2024
- ansökningstiden för evenemang, som ordnas 1.6–31.12.2025, är 1–31.3.2025
Hur ska man informera om evenemanget?
- Anmäl evenemanget på Vasaregionens evenemangskalender – de evenemang som ingår under namnet ”Prata med en främling” tar vi upp i Vasa stads informationskanaler.
- Sätt till ”Prata med en främling” i evenemangets namn, t ex: ”Prata med en främling -picknick” eller ”Smaka på världen (Prata med en främling)”.
- Sätt till i evenemangsinformationen meningen: ”Evenemanget är en del av kampanjen Prata med en främling” och en länk eller QR-kod till kampanjens nätsida.
- Utnyttja kampanjmärket i informerandet.
- Sätt upp en kampanjaffisch i evenemangsrummet och dela ut klistermärken om kampanjen.
Kampanjmaterial hittar du här: kuvapankki.vaasa.fi.
Affischen och klistermärkena kan avhämtas vid integrationsservicen på adressen Korsholmsesplanaden 44 / kotouttamispalvelut@vaasa.fi.
Andra rekommenderade platser där man kan informera om evenemanget – utöver evenemangsarrangörens egna kanaler bland annat
- de lokala kanalerna på de sociala medierna
- affischer till exempel i affischställningarna på gågatan, bibliotekets verksamhetsställen och sänd sådana direkt till olika föreningar för kännedom
- Lokaltidningarnas gratisspalter för annonsering av program är en viktig kanal i synnerhet för seniorer och andra som inte använder digitala apparater.
Allmänna anvisningar för evenemangsarrangörer
Be om respons på evenemanget
Du kan be om respons på ett evenemang till exempel med en enkel blankett med emojier. En utskrivbar blankett finns bland kampanjmaterialet. Ange gärna feedback om evenemangen i kampanjens återkopplingsenkät.
Du kan också skicka deltagarna en länk till en elektronisk responsenkät: https://link.webropolsurveys.com/S/95BA37EB3198DC8C
Anmäl ditt evenemang till kampanjen
De händelseuppgifter som anges i formuläret kommer att matas in
Prata med en främling -evenemang | Vaasa