Förbigå menyn

Mat och konsumtion

Matkonsumtion och konsumtion av varor och tjänster orsakar en stor del av våra utsläpp i vardagen. Vi kan alla minska vårt koldioxidavtryck och påverka miljön genom våra val. Läs nedan om olika sätt att minska klimatpåverkan!

Konsumera hållbarare

Tjänster, varor och mat utgör uppskattningsvis något under hälften av en genomsnittsfinländares koldioxidavtryck.  Hållbara val har alltså stor betydelse i vardagskonsumtionen! Vid funderingar kring hållbarhet är det bra att se på valen av mat, anskaffningar och användningen av tjänster.

Har du tänkt på din konsumtion av mat och varor ur hållbarhetsperspektiv? Små förändringar kan ha stor betydelse både för miljön och din ekonomi.

Matkonsumtion

Minska svinnet

Med matsvinn avses sådan mat som ursprungligen varit ätbar och som blir till avfall till exempel på grund av att den blir för gammal eller blir över.  Det uppkommer årligen uppskattningsvis över 20 kilo matsvinn per person i Finland (Saa syödä! -sivusto, på finska). Mat som hamnar i sopkärlet belastar förutom miljön också plånboken.

Tips på minskande av matsvinnet

  • Planera matuppköpen och måltiderna på förhand: Att göra upp en matlista för veckan kan hjälpa till att minska onödiga uppköp.
  • Förvara rätt: Förvara maten på rätt sätt och i lämplig temperatur.
  • Kontrollera utgångsdatum: i affären och på de livsmedel som skaffats.
  • Tillred mat av sådana ingredienser som redan finns i skåpet: Alltid behöver man inte direkt köpa mera livsmedel. Mata in ingredienserna i receptsökningen Saa syödä! (på finska) och se efter vad man kan tillreda av dem. Av matrester kan man också tillreda ny mat! Martat ger idéer till att laga mat av rester (på finska).

Vill du ha flera idéer? Motiva och samarbetsparterna upprätthåller nätsidan Saa syödä! (på finska), där du hittar närmare tips för minskande av matsvinnet.

Ansvarsfull mat

Med ansvarsfull mat avses val av mat, med vilka man strävar efter att minska den miljöpåverkan som matproduktionen orsakar och främja en hållbar utveckling.  Det finns många sätt att äta hållbarare, oberoende av vilken kost du föredrar.

Tips för en ansvarsfullare kost

  • Överväg växtbaserad mat: Köttprodukter, speciellt rött kött, och mjölkprodukter ger en större belastning på klimatet och vattendragen.   Kanske du kan prova på tillfälliga dagar med vegetarisk mat eller minska användningen av kött och mjölkprodukter.
  • En hållbar fisk är ett bättre alternativ: En lokalt producerad och fångad fisk, fisk som fångats från hållbara fiskbestånd samt certifierade fiskar är ansvarsfullare alternativ med lägre utsläpp.
  • Gynna produkter som är i säsong och lokalproducerad mat: Det är bra att äta grönsaker, bär och frukter under deras skördetid och i mån av möjlighet lokalt producerade. Koldioxidavtrycket för en inhemsk produkt är ofta mindre än för en som är producerad i utlandet.

Läs mer om hållbar kost på webbplatsen Miljö.fi.

Varor och tjänster

Konsumera hållbarare

Varor och tjänster utgör ca en fjärdedel av finländarnas koldioxidavtryck (Sitra, Finlands miljöcentral) Genom att fundera över våra egna inköpsval kan vi spara förutom på naturresurser också på de vardagliga kostnaderna.  Har du funderat över din egen konsumtion?

En hållbar konsumtion innebär att resurser används så att de ger upphov till mindre miljöpåverkan, främjar bevarandet av naturresurser och stöder social rättvisa.   Vid valet av produkter är det bra att beakta:

  • hur produktionen och transporten av produkten påverkar miljön
  • hur etiskt hållbar produktionen är
  • hur hållbar och enkel att underhålla produkten är.

Tips för en hållbarare konsumtion

  • Köp bara vid behov: Fundera innan köpbeslutet om varan behövs i vardagen och om du använder den tillräckligt ofta.
  • Överväg gemensam användning av saker eller lån: Om du vet att det inte finns behov av varan särskilt ofta, kan den lånas eller också skaffas gemensamt och delas med någon annan. Sådana varor kan vara till exempel verktyg.
  • Sköt underhållet på saker som du redan äger: Ta väl hand om dina saker, dina möbler, kläder och skor. Rengör eller tvätta dem, förvara dem rätt och reparera saker som går sönder i mån av möjlighet.
  • Bedöm möjligheterna att underhålla och använda före beslutet om köp: Är det möjligt att rengöra och underhålla klädplagget, skorna eller soffan? Är sakerna stilmässigt tillräckligt tidlösa?
  • Köp begagnat: På nätet och på loppisar kan du hitta saker, elektronik och kläder för många olika behov. Och det bästa av allt är att det här ökar en redan producerad varas livscykel och sparar ofta pengar.
  • Tjänster och upplevelser som alternativ till materia: Saker är inte alltid den bästa gåvan – speciellt om det inte finns något klart behov av dem.

Läs mera tips för en hållbar konsumtion i Miljö.fi-tjänsten, på Martats webbplats (på finska) eller Motivas sidor.