Förbigå menyn
Nainen meren äärellä

Invånarnas klimatgärningar

Vi har alla en roll i att skapa en gemensam framtid. Med små ändringar kan man göra en stor skillnad. Nedan kan du läsa våra tips för en mer hållbar vardag.

Små gärningar, stor betydelse

Hushållens andel av utsläppen i Finland är betydande, nästan 70 procent. I detta ingår utsläppen i anslutning till boende, uppvärmning, mat och annan förbrukning. Med ändringar i vardagen kan vi avsevärt minska våra utsläpp.

Även små gärningar i vardagen har en stor betydelse för helhetsbilden. Också enstaka gärningar mångfaldigas när allt fler personer förbinder sig till dem. Med dagliga klimatval kan du:

  • främja kampen mot klimatförändringarna
  • få personliga fördelar, såsom energibesparingar och minskade kostnader
  • förbättra välbefinnandet tack vare hållbara färdsätt.

För invånaren

Vad består en ansvarsfull vardag av? Av små men betydande klimatgärningar! Nedan kan du läsa våra tips för att öka hållbarheten när det gäller boende och energiförbrukning, färdsätt samt konsumtion.

  • Boende och uppvärmning av byggnader utgör årligen en betydande del av utsläppen i Vasa. Med små dagliga gärningar kan man spara såväl pengar, energi som natur.

  • Ungefär en tredjedel av vårt koldioxidavtryck utgörs av våra färdsätt. Hållbara färdsätt gynnar förutom miljön också ens eget välbefinnande.

  • Matkonsumtion samt konsumtion av varor och tjänster utgör en betydande del av utsläppen i vardagen. Var och en kan minska sitt koldioxidavtryck och inverka på miljön genom sina val.

Jämförelse av utsläpp från olika livsstilar

Genom följande exempel kan du se hur olika livsstilar inverkar på miljön. Varje exempel ger en åskådlig bild av hur dagliga val inverkar på koldioxidavtrycket.

Vi jämför koldioxidavtrycken med en genomsnittsfinländares koldioxidavtryck, som är cirka 10 ton CO2e per år. Koldioxidavtryck är en mätare som beskriver totalmängden av växthusgasutsläpp från en individ, ett hushåll, en organisation eller en produkt och består bland annat av energiförbrukning, färdsätt, matkonsumtion och konsumtionsvaror. Jämförelsen har gjorts med Sitras Livsstilstest.

Familjen Koldioxidturister

Boende: Familjen Koldioxidturister på fyra personer bor i ett oljeeldat egnahemshus på 210 kvadratmeter som är byggt före år 1990.

Färdsätt: De använder bil dagligen för att ta sig till arbetsplatsen, butiker och hobbyer i grannkommunen. Varje år flyger familjen en gång utomlands och gör dessutom några båtresor.

Matkonsumtion: Familjen äter rött kött några gånger i veckan och andra animaliska produkter normalt.

Konsumtion: Bruksvaror, möbler och elektronik köper familjen i huvudsak som nya.

Koldioxidavtryck: En familjemedlems koldioxidavtryck är 21 800 kg CO2e, vilket är stort jämfört med en genomsnittsfinländares koldioxidavtryck.

Förslag för att minska utsläppen

Utsläppen från färdsätt utgör en betydande del, 57 procent, av familjens koldioxidavtryck. Familjen kan minska sina utsläpp genom att föredra utsläppssnåla färdsätt, såsom biogas- eller elbilar och samåkning samt överväga distansjobb eller hobbyer som finns närmare. Att föredra inhemska resor kan också hjälpa till att minska utsläppen från flygturismen.

Utsläppen från boende utgör en fjärdedel av familjens utsläpp. Att avstå från oljeeldning och byta till exempelvis jordvärme eller en luftvärmepump kan betydligt minska koldioxidavtrycket från familjens boende.

Koldioxidavtrycket från mat kan familjen minska genom att byta till en övervägande vegetarisk kost till exempel i form av dagar med vegetarisk mat. Varor, möbler och elektronik kan familjen framöver också skaffa begagnade i mån av möjlighet.

Familjen Balanserare

Boende: Familjen bor i en lägenhet på 100 kvadratmeter i ett radhus som är byggt år 2010 och ansluten till normal fjärrvärme och el. De har gjort en energirenovering, och huset ligger nära centrum och arbetsplatser.

Färdsätt: Familjen har en hybridbil med vilken de kör under 100 kilometer i veckan. De föredrar samåkning och cyklar till jobbet. De flyger utomlands vartannat år, till ett resmål som det tar mindre än fem timmar att flyga till.

Matkonsumtion: Familjen undviker rött kött, men äter andra kött- och mjölkprodukter normalt.

Konsumtion: Konsumtionen av varor är på genomsnittsnivå.

Koldioxidavtryck: En familjemedlems koldioxidavtryck är 5 390 kg CO2e, vilket är under en genomsnittsfinländares koldioxidavtryck.

Förslag för att minska utsläppen

Familjen Balanserare har redan gjort betydande ändringar för att minska koldioxidavtrycket. Ändå kan de göra mer. Av familjens koldioxidavtryck utgörs en tredjedel av färdsätt och en tredjedel av mat. Cirka 19 procent utgörs av varor och tjänster och cirka 15 procent av boende.

Genom att minska resor med bil ännu mer och genom att samåka kan utsläppen från färdsätt minskas. I synnerhet att resa mindre utomlands och föredra närturism skulle minska utsläppen från färdsätt.

Koldioxidavtrycket från varor kan minskas genom att skaffa behövliga varor, såsom möbler och elektronik, begagnade. Koldioxidavtrycket från mat kan familjen minska genom att byta till en övervägande vegetarisk kost till exempel i form av dagar med vegetarisk mat.

Familjen Utsläppsfixare

Boende: Familjen bor i en våningshuslägenhet på 78 kvadratmeter i Vasa centrum. Lägenheten värms upp med grön fjärrvärme, och huset är byggt efter år 2010.

Färdsätt: Familjen rör sig till fots, med cykel eller kollektivtrafiken och har ingen bil. Familjen går eller cyklar till jobbet. Familjen föredrar närturism och har inte flugit utomlands på ett tag.

Matkonsumtion: Familjen äter i huvudsak vegetarisk mat och undviker matsvinn.

Konsumtion: Ungefär hälften av hushållets varor och kläder skaffas begagnade.

Koldioxidavtryck: En familjemedlems koldioxidavtryck är 2 237 kg CO2e, vilket är märkbart mindre än en genomsnittsfinländares koldioxidavtryck.

Förslag för att minska utsläppen

Av familjens koldioxidavtryck utgörs cirka 39 procent av mat, drygt en tredjedel av varor och tjänster och drygt en fjärdedel av utsläppen från färdsätt. Familjens utsläpp från boende är små; de utgör under 4 procent av koldioxidavtrycket.

Familjen Utsläppsfixare är ett exempel på hur man betydligt kan minska miljöbelastningen genom dagliga val och en omarbetad livsstil, om gärningarna kan förverkligas i vardagen och om man har tillräckligt med motivation. Familjen kan ta en bit till av koldioxidavtrycket till exempel genom att reparera trasiga eller slitna produkter och att helt byta till växtbaserad kost.

I exemplet Utsläppsfixare underskrids målet för koldioxidavtrycket för år 2030, det vill säga 2 500 kg CO2e, redan nu.

seniorer

Ta reda på ditt koldioxidavtryck

Sitras Livsstilstest beräknar klimatpåverkan i olika delområden i vardagen och ger den som svarar personifierade tips för att minska det egna koldioxidavtrycket i vardagen. Vet du vad ditt koldioxidavtryck består av?

Till Sitras Livsstilstest

Hur kan en invånare förbereda sig för klimatförändringarna?

Med konsekvenserna av klimatförändringarna ökar risken för extrema förhållanden, och därför är det viktigt för invånaren att främja den egna anpassningsberedskapen. Bekanta dig med vår sida om hushållens beredskap för att få tips på hur man i vardagen kan förbereda sig för olika störnings- och nödsituationer.

Läs mera

Ansvarsfullt till Vasaregionen

Inhemsk turism och närturism är upplevelser och äventyr som väntar runt hörnet. Se fina vyer i Vasa, bekanta dig med den lokala kulturen och stöd lokala företag - och bäst av allt, med en mindre budget och på ett miljövänligare sätt!

Läs mera