Femteklassare på energistigen – barnens idéer formar framtidens undervisning
4.12.2024
Vasa stad har som strategiskt mål att vara klimatneutral under 2020-talet. Klimatneutralitet innebär att utsläppen av växthusgaser i stadsområdet minskas märkbart och att de återstående utsläppen kompenseras.
Stävjandet av klimatförändringen samt anpassningen till den oundvikliga klimatförändringen kräver en betydande ändring av verksamhetskulturen. Stadens gärningar är inte ensamma tillräckliga. För att målet ska kunna nås är utöver stadens åtgärder också invånarnas, företagens och sammanslutningarnas gärningar och val ytterst viktiga.
För att nå målet måste staden minska utsläppen med 80 procent jämfört med nivån år 1990 och kompensera den resterande delen av utsläppen. I basframtidsscenariot ser du hur utsläppen skulle utvecklas utan effektiverade klimatåtgärder. Målscenariot förverkligas om staden når alla mål i klimatprogrammet. Utöver ett sektorövergripande samarbete och hållbara konsumtionsvanor behövs åtgärder i synnerhet för att minska utsläppen inom boende, byggnader och byggande samt mobilitet, transporter och avfallshantering.
Vasa stads uppställda klimatneutralitetsmål Klimatneutrala Vasa 202X är ett av de mest ambitiösa målen i Finland. Vasas klimatarbete styrs starkt av stadens strategi för åren 2022–2025, där uppnåendet av klimatneutralitet har lyfts upp som ett av de centrala temanen. Även Österbottens klimatstrategi 2040 styr och stöder för sin del Vasas ambitiösa klimatarbete.
Vasa stads mål är att vara klimatneutral vid utgången av 2020-talet på så sätt att de utsläpp som orsakas inte överskrider den mängd som kolsänkorna binder. Staden har också rett ut skogarnas koldioxidbindande potential under kommande år. Målet är att göra Vasa till Finlands energieffektivaste och energismartaste stad, i vars klimatarbete såväl invånarna som stadens personal görs delaktiga till exempel med olika incitament och kolsnåla mobilitetsformer.
En av Vasas mest betydelsefulla åtgärder för att minska växthusgasutsläppen är att avstå från fossila bränsle förbättra energieffektiviteten och ta i bruk hållbara energilösningar på de olika sektorerna. Genom att förbättra energieffektiviteten och utöka användningen av förnybar energi samt gynna klimatsmarta byggnadsmaterial, såsom trä och produkter inom cirkulär ekonomi, kan utsläppen på byggnadssektorn minskas. Trafikens utsläpp strävar man efter att minska fortsättningsvis genom att utveckla cykel- och kollektivtrafiken.
Det uppskattas att Vasas utsläpp av växthusgaser kommer att minska med cirka 93 procent från nivån år 1990 fram till år 2030, ifall de klimatåtgärder som identifierats i verksamhetsplanen för en hållbar energianvändning och ett hållbart klimat vidtas i full skala.
I och med klimatförändringen förändras levnadsförhållandena – temperaturerna stiger, regnmängderna ökar och nivån på havsytan stiger. Samtidigt inverkar klimatförändringen på ekosystemens funktion samt på förhållandena i städerna genom bland annat kraftigare värmeöar och förändringar som sker i dagvattenhanteringen. Staden har en central roll i att stävja klimatförändringen och anpassa sig till den. Det är viktigt att beakta klimatförändringens eventuella konsekvenser både i stadens beslutsfattande och i planeringen av verksamheten och styrningen av byggandet.
Vasa stad har kartlagt de mest betydande klimatriskerna i sin verksamhetsplan för en hållbar energianvändning och ett hållbart klimat. Enligt utredningen har klimatet i Vasa blivit 0,7 C varmare under perioderna 1981–2010 och 1991–2020.
Uppföljningen och rapporteringen är inte bara administrativa åtgärder, utan de är centrala verktyg vid genomförandet av stadens effektiva, transparenta och ansvarstagande klimatåtgärder. Uppföljningen möjliggör en kontinuerlig förbättring och säkerställer att klimatåtgärderna har faktisk inverkan på stadens och dess invånares välmående och ekonomi.
Uppföljningen hjälper till att bedöma hur effektiva de kimatåtgärder är som staden har vidtagit och möjliggör att misslyckade eller effektlösa åtgärder kan identifieras och korrigeras i tid så att resurserna kan sparas. Vidare förbättrar uppföljningen transparensen i riktning mot invånarna och företagen samt möjliggör uppföljningen av miljökonsekvenserna och jämförelse med andra städer. Genom uppföljningen kan man också säkerställa att åtgärderna är rättvisa med tanke på oika grupper, i synnerhet vad gäller anpassningsåtgärderna.
För att klimatneutralitetsmålet ska kunna uppnås behövs en insats av alla, såväl staden och invånarna som också företagen.
Artikelkategorier: Nyheter
Artikelkategorier: Nyheter
Artikelkategorier: Nyheter
Artikelkategorier: Nyheter
Artikelkategorier: Nyheter
Artikelkategorier: Nyheter
10.9.2024
Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Artikelkategorier: Arkiv Nyheter