Förbigå menyn

När Finlands sak var vår - Västerbotten under andra världskriget

Artikelkategorier: Seminarier, föreläsningar och möten

Arkiven berättar. Välkommen att ta del av berättelser kring beredskap och krigsbarn i andra världskrigets Västerbotten.

Krig, beredskap och flykt är företeelser som vi i vårt land under många år inte behövt tänka så mycket på och ännu mindre uppleva på hemmaplan. Men i och med kriget i Ukraina och det ökade säkerhetshotet har tankarna på vad ett krig skulle kunna innebära krupit närmare.
I våra arkiv finns berättelser och vittnesmål från tiden för andra världskriget som berättar om den stora mobilisering av samhället som kriget innebar. För även om Sverige inte deltog i kriget var grannländer och inte minst Finland i stort behov av hjälp.

Anna Sténs och Karin Holmgren från Folkrörelsearkivet i Västerbotten visar exempel på och berättar om hur kriget påverkade den västerbottniska vardagen. I många orter runt om i länet förberedde man sig för att ta emot de stora flyktingströmmarna och ökade den allmänna beredskapen.

Petter Engman och Marianne Folkedotter från Västerbottens museum har utgående från arkivmaterial gjort filmen “En Lottas berättelse” som beskriver hur en sjukvårdslotta från Lycksele arbetade. I mars 1942 åkte hon för att ta emot finska krigsbarn och göra dem redo för att resa vidare till olika fosterfamiljer.