Enligt läroplanen för grundläggande utbildning ska informations- och kommunikationsteknik (IKT) användas systematiskt i alla grundskolans årskurser och ämnen. Inom Vasa stads grundläggande utbildning önskar man säkerställa samma möjligheter för studenter att utveckla sina IKT-färdigheter.
Sedan hösten 2021 har Vasa stad ingått ett avtal för att elever ska få en personlig leasingenhet, som årskursvis tas i bruk vid skolstarten. Eleverna i åk 1 och 2 användar personliga iPads och eleverna i åk3 till åk9 användar sina personliga datorer.
Ibruktagandet av personliga leasingenheter
Ibruktagandet av elevens personliga leasingenheter kräver vårdnadshavarens underskrift på användaravtalet. I samband med att eleverna tar i bruk enheterna tillsammans med sina lärare skrivs enhetens serienummer in i Wilma. Användaravtalet finns därefter tillgängligt under en av Wilmas flikar vid namn Blanketter (Användaravtal för personlig leasingdator). Innan skolan tillåter hemmabruk ber vi er bekanta er med användaravtalet och -villkoren med ert barn, samt sedan skriva under avtalet genom Wilma.
Vårdnadshavarens godkännande av användaravtalet ger eleven rätt att använda den leasingenheter som Vasa stad erbjuder, samt dess tillbehör. Användaravtalet är i kraft under lånetiden som anges i avtalet.
Instruktioner hur eleven ska handskas med sin enhet
- Håll datorn i din ryggsäck då du transporterar den mellan hemmet och skolan på det vis som läraren instruerar.
- Ladda datorn där hemma så att den alltid kan börja användas då den behövs under skoldagen.
- Förvara enheten varsamt. Lägg till exempel datorn mellan böckerna i ryggsäcken, eller i det skilda datorfacket om du har ett sådant. Var försiktig med ryggsäcken medan datorn är inuti den.
- Laddaren kan börja fungera sämre om den rullas ihop för stramt.
- Meddela genast till din lärare om datorn har fått något fel eller en skada.
- Låna aldrig ut datorn åt någon annan, ens tillfälligt utan lärarens lov.
- Enheten är avsedd för inlärning. Använd datorn på ett sätt som inte bryter mot lagen, god sed eller lärarens instruktioner.
- Berätta aldrig ditt lösenord åt någon annan.
Att logga in på enhet
Av skolan har eleven fått ett användarkonto och lösenord som används för att logga in på datorn. Användarnamnet är oftast i formen fornamn.efternam(a)student.vaasa.fi (notera att å & ä blir a, medan ö ersätts av o).
Den personliga leasingenhet kräver aldrig tvåfaktorautentisering då du loggar in i skolans inlärningsmiljöer, vare sig hemma eller i skolan. Däremot krävs tvåfaktorautentisering om du önskar använda en egen enhet, såsom en telefon eller hemmets dator.
Om enheten har ett systemfel eller störning
Om din elevdator får ett systemfel eller störning ska du genast berätta åt en lärare. Om problemet inte går att fixa i skolan kommer datorn och laddaren att bytas ut.
Om enheten går sönder
Vahinkoja aina silloin tällöin tapahtuu, mutta henkilökohtaisten laitteiden kohdalle niistä pitää heti ilmoittaa opettajalle.
- Olyckor sker ibland, men ifall en personlig leasingenhet skadas bör någon i skolans personal genast informeras (till exempel kan skärmen ha spruckit då enheten har fallit i golvet, eller så har någon annan situation som täcks av garantin uppstått). I dessa fall måste en olycksfallsanmälan göras.
- Olycksfallsanmälan kan fyllas i på skolan tillsammans med läraren. Om olyckan har inträffat hemma kan anmälan fyllas i med vårdnadshavaren eller läraren. I det senare fallet är det hursomhelst bra att vara i kontakt med läraren innan anmälan lämnas in.
- Olycksfallsanmälan behandlas i skolan. Om enheten har gått sönder till följd av vårdslös hantering eller förvaring kommer vårdnadshavaren kontaktas angående ersättning.
Om din enhet eller dina enheter blir stulna
- Rapportera detta till elevens lärare eller skolans enhetsansvariga, som kommer att rapportera stölden till IT-supporttjänsten.
- Meddela grundutbildningsförvaltningen så snart som möjligt
- Gör en polisanmälan om du misstänker brott.
- Följ även stegen ovan om enheten går förlorad men du inte är säker på om den är stulen.
- Om du behöver instruktioner eller om fallet är oklart, rådfråga din lärare.