Förbigå menyn

Skolskjuts

Eleverna inom Vasa stads grundläggande utbildning har rätt till avgiftsfri skolskjuts till sin närskola om skolvägen i en riktning är:

  • över 3 kilometer för elever inom förskoleundervisningen
  • över 3 kilometer för elever i årskurs 1-2
  • över 5 kilometer för elever i årskurs 3-9

Skolskjuts beviljas till elevens närskola / -förskola. Skolskjuts beviljas endast från elevens officiella adress som angetts i befolkningsregistret. Skolvägens längd (till skolan eller förskolan) mäts från hemadressen till skolporten längs den kortaste gångbara vägen som är i allmänt bruk.

Den dagliga skolresan tur och retur får med väntetider ta högst två och en halv timme, för 13 år fyllda högst tre timmar.

Skolskjutsar ordnas huvudsakligen med kollektivtrafik. I specialfall kan TeeSes skoltaxi användas. För skjutsning eller ledsagning av eleven kan också ett skolskjutsbidrag som anses vara tillräckligt beviljas.

Ansökan om skolskjuts

Skolskjuts behöver inte ansökas separat om de kilometergränser som krävs för kostnadsfri skjuts uppfylls. Skolskjutsar ordnas huvudsakligen med kollektivtrafik. Eleven får ett busskort från skolan när rätten till skolskjuts börjar gälla.

En ansökan om skolskjuts görs enbart om ansökningsgrunden till exempel är en farlig skolväg eller pga hälsoskäl.

Ansökan om skolskjuts med sakkunnigutlåtande

En ansökan om skolskjuts görs enbart om ansökningsgrunden till exempel är en farlig skolväg eller pga hälsoskäl. I sådana fall kan vårdnadshavaren ansöka om skolskjuts genom att kontakta skolan.

Vid ansökan om skolskjuts på grund av hälsoskäl ska ett sakkunnigutlåtande bifogas. Sakkunnigutlåtandet skrivs av den instans som har en vårdrelation med barnet. Sakkunnigutlåtandet är inte ett utlåtande skrivet av en rektor eller lärare.

Sakkunnigutlåtandet förpliktar dock inte staden att ordna skjutsen, utan det används som stöd i beslutsfattandet. Skolskjuts med sakkunnigutlåtande ansöks i huvudsak för ett läsår i taget. Vårdnadshavaren kan lämna in sakkunningutlåtandet till elevens skola.

Ansökan om förskoleskjuts

En elev i förskoleundervisningen har rätt till förskoleskjuts om avståndet från den hemadress som angetts i befolkningsregistret till förskoleenheten är över 3 km.

Skjuts för barn i förskoleundervisningen ordnas endast under förskolans undervisningstider (vardagar kl. 9.00-13.00). Vid behov av skjuts kan man kontakta barnets förskoleenhet direkt.

Ansökan om skolskjutsbidrag

Ett alternativ till avgiftsfri skolskjuts är skolskjutsbidrag. Bidrag kan ansökas om eleven har beviljats rätt till skolskjuts, men vårdnadshavaren ändå vill ordna elevens skolskjuts själv. Skolskjutsbidrag och skolskjuts ersätter varandra. Ansökan om skolskjutsbidrag kan sändas per e-post till koulukuljetukset@vaasa.fi

Elevens Waltti-busskort

Inom Vasa stads grundläggande utbildning används Waltti-busskort för elevernas skolskjutsar. Eleven får busskortet från skolan när rätten till skolskjuts börjar. Busskortet laddas automatiskt för ett läsår i taget eller för en särskilt angiven period.

Busskortet behöver inte returneras vid läsårets slut om rätten till skolskjuts fortsätter, utan kortet laddas automatiskt för nästa läsår. Om elevens skola byts mitt under läsåret eller om eleven övergår till årskurs 7, upphör busskortet automatiskt att gälla och eleven får ett nytt busskort i den nya skolan.

Elevens busskort är personligt och eleven ska alltid ha med sig det. Man ska ta väl hand om busskortet eftersom slitage kan påverka kortets funktion. Det går inte att resa med ett busskort som gått sönder. Om kortet inte fungerar eller försvinner, ska man omedelbart kontakta skolans kansli. Det tar ett tag att ersätta ett förlorat kort med ett nytt.

Busskortet är giltigt endast på skoldagar och berättigar till två resor per dag med Vasa lokaltrafiks bussar. Busskortet kan användas mellan kl. 6.00 och 17.15. Om man måste byta buss under skolresan, ska bytet ske inom en timme från den första resans början. Det är bra att göra bytet i god tid eftersom små skillnader i klockorna på olika bussars läsare kan förekomma.

Principer för anordnande av skolskjuts

Vasa stads principer för anordnande av skolskjuts inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen

Vasa stad ordnar skolskjuts för i Vasa bosatta elever inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen, vilka enligt lagen och förordningen om grundläggande utbildning har rätt till avgiftsfri transport som kommunen ordnar.

Skolskjuts som bekostas av staden ordnas i första hand med allmänna färdmedel. TeeSes transporttjänst och privata trafikidkare sköter även om transporterna.

1. Följande transportgränser berättigar till avgiftsfri skolskjuts

  • Skolskjuts för elever inom förskoleundervisningen och elever i årskurserna 1 och 2 inom den grundläggande utbildningen till den av utbildningsanordnaren anvisade närskolan om skolresan är över 3 kilometer.
  • Skolskjuts för elever i årskurserna 3-9 inom den grundläggande utbildningen till den av utbildningsanordnaren anvisade närskolan om skolresan är över 5 kilometer.
  • Skol- eller förskolevägen mäts längs den kortaste, till fots trafikerbara vägen i allmänt bruk från hemmet till skolans/daghemmets port.
  • För elever inom den grundläggande utbildningen gäller avgiftsfri skolskjuts endast från och till den i befolkningsregistret antecknade hemadressen.
  • Elever inom förskoleundervisningen har rätt till avgiftsfri skolskjuts mellan hemmet och förskoleundervisningen. Om barnet är i småbarnspedagogiken och förskolan finns i en annan verksamhetsenhet, har barnet rätt till avgiftsfri skolskjuts mellan enheterna. Transport ordnas endast under förskolans verksamhetstider.

2. Skolgång i annan skola än i närskolan

  • Betonad undervisning (finskspråkig grundläggande utbildning): Enligt stadsfullmäktiges beslut 29.4.2024 (18 §) har elever som inleder åk 1 i betonad undervisning (musik, språkbad på svenska, tvåspråkig och engelskspråkig undervisning) inte rätt till avgiftsfri skolskjuts fr.o.m. 1.8.2025. De elever som tidigare har beviljats skolskjuts enligt skolskjutsprinciperna till betonad undervisning är fortsättningsvis berättigade till avgiftsfri skolskjuts.
  • Sekundär skolplats: Om en elev beviljas sekundär skolplats i annan skola än i elevens närskola, ansvarar vårdnadshavarna för skolskjutsen.
  • Specialklassundervisning: En elev som studerar i specialklass har rätt till skolskjuts om skolskjutsgränserna överskrids. Med ett utlåtande från en läkare, psykolog eller annan sakkunnig kan en elev beviljas behovsprövad avgiftsfri skolskjuts, trots att transportgränserna inte överskrids.
  • Undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen: Avgiftsfri skolskjuts beviljas till elever som studerar i den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen om transportgränserna överskrids.

3. Väntetider för skolskjuts

  • Elevens dagliga skolresa får ta högst två och en halv timme. Om en elev när läsåret börjar har fyllt 13 år, får skolresan ta högst tre timmar.

4. Morgon- och eftermiddagsverksamhet samt klubbverksamhet

  • Om en elev deltar i både morgon- och eftermiddagsverksamhet, har hen inte rätt till skolskjuts.
  • Om en elev bara deltar i morgonverksamhet, har hen rätt till skolskjuts på eftermiddagen.
  • Om en elev bara deltar i eftermiddagsverksamhet, har hen rätt till skolskjuts på morgonen.
  • För elever som omfattas av specialomsorgsprogrammet enligt specialomsorgslagen har rätt till avgiftsfri skolskjuts.

5. Avvikande tider för när skolan börjar och slutar

  • Ingen skolskjuts ordnas från skolans klubbverksamhet eller från annan verksamhet som avviker från läsordningen.

6. Tidsbestämd skolskjuts på grund av olycka, sjukdom eller annat motsvarande

  • För anordnande av tidsbestämd skolskjuts krävs alltid ett läkarintyg, där det nämns att det är nödvändigt med skjuts och tiden för behovet av skolskjuts. Vårdnadshavare återkrävs på kostnaderna för icke annullerad eller icke behövlig skolskjuts.

7. Terapibesök

  • Vårdnadshavarna ansvarar för transporten till och från barnets terapier.

8. Praktisk arbetslivsorientering (PRAO)

  • PRAO-elever är berättigade till skolskjuts med allmänna färdmedel om skolvägen överskrider 5 kilometer. Om PRAO-praktiken är på en annan ort, har eleven inte rätt till skolskjuts.

9. Gemensam vårdnad

  • Om en elev bor turvis på två adresser, beviljas skolskjuts enligt kriterierna från den adress där eleven är bokförd enligt befolkningsregistret.

10. Bidrag för skolskjuts

  • Vårdnadshavaren kan ansöka om bidrag för skolskjuts, om hen själv väljer att köra sitt barn till skolan eller förskoleundervisningen. Bidrag kan beviljas för skolskjuts på det villkoret, att eleven inte använder det av Vasa stad beviljade busskortet eller taxiskjutsen.

11. Hantering av busskort

  • Om ett busskort hanteras ovarsamt, utfärdas ett användningsförbud för kortet i två veckor.

12. Beslutsfattande vid beviljande av skolskjuts

  • Man behöver inte anhålla separat om skolskjuts om den kilometergräns som gäller för avgiftsfri skolskjuts uppfylls. Behovsprövade skolskjutsar behandlas separat på basis av sakkunnigutlåtanden.
Kontaktuppgifter

Ta kontakt

Förvaltningen för grundläggande utbildning

  • Rådhusgatan 29, Vaasa