Förbigå menyn
piktogrammi

Skolmåltider och specialkost

Teese Botnia producerar mattjänster till grundskolorna i Vasa (Se matlistor här!).

Syftet med skolmåltiden är att stödja elevernas sunda växande och utveckling samt deras studieförmåga och måltidskunskap.

Den som deltar i undervisningen ska varje skoldag avgiftsfritt få en fullvärdig måltid. Måltiden ska vara ändamålsenligt ordnad och övervakad.

Skolmåltiden ska ordnas med hänsyn till måltidens hälsomässiga, sociala och kulturella betydelse.

 

Specialkost inom Vasa Stads grundläggande utbildning

I skolorna i Vasa serveras eleverna mat enligt en specialkost om det finns klara hälsomässiga eller etiska skäl för det. 

  • Skolans matservice ska ha kännedom om specialkosten redan innan skolan börjar, senast 30.4.2025.

Skolbespisningen tillreder specialkosten så att eleven inte får i sig några olämpliga födoämnen. Matsedeln för en elev med specialkost görs upp så att den i så hög grad som möjligt liknar de övriga elevernas matsedel.

Hur anmäls specialkost?

Specialkosten meddelas på blanketten Anmälan om specialkost.pdf

Blanketten lämnas in till skolans kansli i två exemplar. Skolan skickar det ena exemplaret till matservicen till skolköket.

Läkarintygen sänds på begäran till skolhälsovårdaren.

Anmäl frånvaro till skolköket om eleven är frånvarande

Om en elev som behöver specialkost är frånvarande från skolan, skall frånvaron anmälas till skolköket. På så sätt undviker man att specialkost tillreds i onödan.

Ifall specialkostportionerna inte har ätits under en tvåveckorsperiod utan något motiverat skäl, anses det vara onödigt att tillreda dessa portioner.

Vid ändringar i specialkosten ska man ta kontakt med skolköket och skolan. Om det uppstår problem i tillredningen av specialkosten, önskar man att vårdnadshavaren tar kontakt med skolköket.

Diabetes

Maten är samma som för de andra eleverna. Vid behov ska vårdnadshavaren lämna in elevens personliga måltidsplan till skolans kansli, som förmedlar informationen till kökspersonalen. Diabeteskost kräver läkarintyg.

Celiaki

Vete, korn och råg ersätts med glutenfritt spannmål och glutenfria produkter, vars analyserade glutenhalt är gluten under 20 mg/kg. Glutenfrikost kräver läkarintyg.

Vid skolmåltiderna serveras med föräldrarnas tillåtelsemat som innehåller glutenfri havre eller glutenfri vetestärkelse.

Allergi

Svårt allergisymtom eller centralt födoämne:

Mjölk, ägg, vete, fisk och nötter är de vanligaste födoämnen som orsakar svåra allergiska reaktioner.

Näringsmässigt centrala födoämnen ersätts med andra födoämnen som är lämpliga för eleven.

Kosten baserar sig på en läkardiagnos och läkarens skriftliga intyg. Läkarintyg behövs för alla födoämnen som ger svåra symtom, även om de inte ersätts med annan mat.

Om kosten är särskilt begränsad bifogas till anmälan även en individuell kostplan.

Lindriga symtom som går över av sig själv:

Om eleven får lindriga symtom av ett födoämne beaktas detta genom att man vid måltiderna flyttar födoämnet i fråga åt sidan. Då behöver eleven varken specialkost eller läkarintyg.

Det är viktigt att eleven lär sig äta mångsidigt. Ju fler födoämnen som ska undvikas i kosten, desto svårare är det att sätta samman en näringsmässigt fullvärdig kost.

Enligt det nationella allergiprogrammet ska födoämnen som orsakar lindriga symtom (övergående kliande eller svidande i munnen eller hudrodnad) inte skötas genom undvikande utan genom exponering och gradvis tillvänjning. När det gäller födoämnen som orsakar lindrig allergi upprättas det således inte något intyg om att födoämnet bör undvikas. Födoämnen undviks inte för säkerhets skull.

Laktosintolerans

Laktoshaltiga mjölkprodukter ersätts med laktosfattiga eller laktosfria produkter. För att få en laktosfattig kost räcker det med ett meddelande från föräldrarna. För att få en helt laktosfri kost behövs ett läkarintyg.

Kost som följs av religiösa skäl

I fråga om kost som följs av religiösa skäl ersätts griskött, nötkött eller blodprodukter i regel med lakto-ovo-vegetarisk kost. Läkarintyg behövs inte.

Vegetarisk kost

Skolorna erbjuder vegetarisk kost som alternativ. Läkarintyg behövs inte.

Vegetariska alternativ är:

  • lakto-ovo-vegetarisk kost eller
  • lakto-ovo-vegetarisk kost + fisk

Vegetarisk kost serveras om eleven inte följer någon annan specialkost. I årskurserna 1–6 serveras vegetarisk kost endast om familjen följer samma kost hemma. För andra födoämnen som ska undvikas behövs ett läkarintyg.

Till elever som äter vegetarisk kost serveras vegetarisk mat, vilken utöver spannmålsprodukter, grönsaker, frukt och bär innehåller animaliska produkter såsom mjölkprodukter och ägg (lakto-ovo-vegetarisk kost).

Inom den grundläggande utbildningen erbjuds inte vegankost.