Ruinparken
Ruinparken är belägen i Gamla Vasa i slutet av Torggatan. Parken är ett gräsbesådd, öppet område där den dominerande och viktigaste sevärdheten är områdets ruiner. Utöver gräsmattan och ruinerna ger de skiftande terrängformationerna och stora björkarna, som ramar in vyerna, rytm åt landskapet. Parken är mycket populär under sommarmånaderna som promenadområde och under vintern som pulkbacke. Bakgrunden till området skapas den närliggande Stationsparkens av trädbestånd, alléer och små skogsdungar. Mot Köpmansgatan är utsikten mot ruinerna öppen. Anländer man med bil lönar det sig att till fots fortsätta från parkeringsområdet på Köpmansgatans södra sida. Vid kanten av parkeringsområdet finns också en infoskylt som berättar om platsens historia.
Från branden år 1852 blev endast kvar ruinerna av Sankta Maria kyrka, dess klockstapel och ruinerna av Wasa trivialskola och rådhuset. Runt dessa bildades ett parkområde och samtidigt som statens järnvägars trädgårdsmästare Johan Konrad Kornman år 1909 planerade Stationsparken, gjorde han även upp en plan för hela ruinområdet. Av planen genomfördes endast stenläggningen runt Sankt Maria kyrka. Från området framför Trivialskolan togs en stor mängd jord på 1890-talet, för att bygga grunden för tågbanan till Vasklot.
Ruinparken är en ståtlig syn under alla årstider, eftersom huvudattraktionen är ruinerna som står ut bra både bland sommarens grönska och vinterns vita landskap. Till växtlighetens del finns inget särskilt att se men den stämningsfulla parken är alldeles unik och definitivt värt ett besök, t.ex med pulka på vintern.