Grönsångare
Phylloscopus sibilatrix
Allmänt. Grönsångaren är en sydlig art, som ökat i Finland sedan 1800-talet. De häckande bestånden har varit som störst i Finland på 1990-talet och efter det har antalet häckande fåglar sjunkit. Grönsångaren är enligt Finlands hotklassificering en nära hotad art.
- Längd 13 cm
- Häckar på marken i skydd av växtligheten
- Övervintrar i Afrika
- Livnär sig på insekter
Livsmiljö. I Vasa förekommer grönsångaren i frodiga lundartade skogar och i skogsbryn. Lättast upptäcks den i sitt revir i maj genast efter ankomsten från övervintringen i Afrika. Om morgonen hörs då den arttypiska kvittrande sången i lämpliga lundområden.
Tiden grönsångaren sjunger är kort och efter midsommar är arten väldigt svår att upptäcka i naturen. Högt uppe i grenverket avslöjar den sig med ett dovt ”tjyyh”-läte, med vilket grönsångaren varnar ungarna för människor som rör sig i närheten.
Förekomst i Vasa. Grönsångaren häckar fåtaligt i Vasa. Den påträffades inom ca 50 atlasrutor under häckningssäsongen maj-juli. Förekomsten är koncentrerad till frodiga lund- och blandskogar i stadens södra delar. Störst är chansen att träffa på grönsångare i lövskogarna längs Gamla Vasa kanals dalgång och i stadens strandlundar på Vasklot och vid Metviken. Även i Melmo, Aspnäs och Korsnäståget kan man stöta på grönsångaren.