#MittKulturVasa - för elever inom den grundläggande konstundervisningen
#MittKulturVasa är en studieprestation för elever inom de fördjupade studierna och temastudierna inom Kuula-institutet och TaiKon. Inom #MittKulturVasa tar eleven del av Vasa stads mångsidiga konst- och kulturutbud.
#MittKulturVasa är en del av den grundläggande konstundervisningen. Studieprestationen kan även tillgodoräknas som studier på andra stadiet via TaiKon-akademin.
Mera information om evenemang som ordnas av de aktörer som är med i verksamheten finns i Evenemangskalendern.
Startinfo
Startinfo ordnas torsdag 24.10.2024 kl. 16.15–17.15 på TaiKon, Östra Kaserntorget 7–9, stuga 3. Välkommen med!
Studiebeskrivning
Syfte
Syftet med #MittKulturVasa är att eleven
- breddar sitt kunnande om konst och kultur och tar del av fler konst- och kulturupplevelser, även av annat än den konstart eleven själv utövar.
- får en inblick i Vasa stads kulturaktörer.
- utvecklar sina tankeprocesser som gäller konstupplevelser, och får färdigheter att sätta ord på dem.
- får nya perspektiv och verktyg för sitt eget konstnärliga utövande.
- blir bättre på informationssökning.
- får mera empati för olika erfarenheter och livssituationer genom konst och kultur.
- lär sig ta hand om sitt välbefinnande genom konst och kultur.
Genomförande
Eleven besöker på egen hand de evenemang som hen är intresserad av. Besöken är avgiftsfria eller mycket förmånliga beroende på vilket evenemang eleven vill delta i. Fyra typer av evenemang är färdigt specificerade och två är fritt valbara:
- teaterföreställning
- konsert
- museum eller utställning
- evenemang som ordnas av biblioteket
- fritt valbart ställe eller evenemang
- fritt valbart ställe eller evenemang
Efter ett besök rapporterar eleven om sin upplevelse via rapporteringsformuläret på denna sida.
Eleven ansöker av rektorn för Kuula-institutet eller TaiKon om att få studieprestationen godkänd efter att ha gjort de besök som hör till den. Kontaktinformation nere på denna sida.
Omfattning
Den kalkylmässiga omfattningen av en studieprestation är 27 h, innefattande både förberedelser, själva besöket, och att fylla i rapporteringsformuläret. Studieprestationen kan tillgodoräknas på andra stadiet som en del av studierna inom TaiKon-akademin, och då är omfattningen 2 sp eller 2 kp.
Kulturaktörer som är med i verksamheten
Projektet #MittKulturVasa genomförs i samarbete med Vasa stads enheter för kulturtjänster. Enheterna är:
Kostnader för besök
#MittKulturVasa är en studieprestation som utförs självständigt, och eleven får välja vilka evenemang hen vill delta i. Kursen är avgiftsfri eller mycket förmånlig att genomföra.
Vasa stads museer
Vasa stads museer är avgiftsfria för besökare under 18 år. Vasa stads museer ger studierabatt. Inträdesavgiften ger dig rätt att besöka såväl Tikanojas konsthem som Kuntsis museum för modern konst som Österbottens museum under en och samma dag. Museerna har även gratisdagar under året.
Vaasan kaupunginteatteri
Vaasan kaupunginteatteri ger studierabatt. Dessutom har TaiKon och Kuula-institutet ibland fribiljetter för elever till vissa föreställningar eller sådana biljetter som ger rätt att vara övningspublik på teatern.
Wasa Teater
Wasa Teater ger ungdoms- och studierabatt. Dessutom har TaiKon och Kuula-institutet ibland fribiljetter för elever till vissa föreställningar eller sådana biljetter som ger rätt att vara övningspublik på teatern.
Vasa stadsorkester
Till Vasa stadsorkesters konserter kan du köpa studiebiljett. Till specialkonserter kan du köpa biljetter för studerandepris.
Evenemang och föreställningar som ordnas av den grundläggande konstutbildningen
De evenemang som ordnas av TaiKon och Kuula-institutet är nästan alltid avgiftsfria..
Rockskolan
De evenemang som ordnas av Rockskolan inom Vasa stads ungdomstjänster är nästan alltid avgiftsfria.
Medborgarinstitutet Alma
De evenemang som ordnas av Medborgarinstitutet Alma är nästan alltid avgiftsfria.
Bibliotekets evenemang
De evenemang som ordnas av biblioteket är nästan alltid avgiftsfria.
Kulturtjänster
De evenemang som ordnas av Vasa stads kulturtjänster är nästan alltid avgiftsfria..
Kaikukortet
En mindre bemedlad studerande kan kontrollera om hen har rätt till Kaikukortet. Med Kaikukortet är det möjligt att besöka konst- och kulturevenemang avgiftsfritt eller till rabattpris. Här finns mera information om Kaikukortet.
Så går olika evenemang till – kom ihåg detta då du besöker evenemang
Här finns information om vad du ska tänka på då du för första gången besöker olika evenemang.
Museer och utställningar
- Ett museum eller en utställning kan du besöka när som helst under öppettiderna.
- Ingen klädkod. Ytterkläder och väskor kan du lämna för förvaring i en klädställning eller i ett låst skåp medan du tar del av utställningen. Stora väskor får du inte ta med in på ett museum eller en utställning, för att inte skada något verk genom att av misstag stöta mot det.
- I en museibutik kan du köpa olika produkter om du vill. En museibutik kan du även besöka utan att betala inträdesavgift till en utställning.
- Du kan besöka såväl Österbottens museum, Tikanojas konsthem som Kuntsis museum för modern konst med en och samma biljett under en och samma dag.
- Du kan läsa information om konstnären på plakat invid konstverken. Det är förbjudet att röra vid ett konstverk, om det inte uttryckligen står att du får vidröra det. Du får fotografera konstverken, om det inte uttryckligen är förbjudet.
- På ett museum rör du dig vanligen lugnt i egen takt. På ett museum eller en utställning kan du gärna prata med andra bara du kommer ihåg att ta hänsyn till andra besökare och hålla nere ljudnivån. Du får gärna ställa frågor till museets personal om konstverken.
Teaterföreställningar
Obs! Dessa anvisningar gäller föreställningar på Wasa Teater eller Vaasan kaupunginteatteri. Till exempel TaiKons teaterföreställningar är mindre och ordnas under friare former.
Före föreställningen
- Kom till teatern cirka 30 minuter innan föreställningen börjar. Om du har köpt biljett i förväg kan du komma lite senare.
- Ibland kräver teatern att publiken är doftfri, kontrollera detta i förväg på teaterns webbplats.
- Före föreställningen kan du lämna in ytterkläder och större väskor till klädförvaringen/garderoben. Tjänsten är avgiftsfri.
- Du kan komma till teatern i dina vanliga kläder. Till en kvällsföreställning och särskilt till en premiär klär publiken sig vanligtvis lite festligare.
Under föreställningen
- Det är inte tillåtet att fotografera eller spela in en föreställning. Din mobila enhet ska vara ljudlös eller avstängd under föreställningen.
- Det är inte tillåtet att se på en skärm under en föreställning, eftersom den skulle lysa upp en mörk salong och störa andra åskådare.
- Under en teaterföreställning koncentrerar sig publiken på att se föreställningen, om inte skådespelarna uppmuntrar publiken att delta på något sätt.
Under en musikal kan publiken ibland på eget initiativ eller uppmuntrad av skådespelarna applådera i takt med musiken. - Under en del teaterpjäser kan skådespelare röra sig bland publiken och använda sidodörrar.
Under pausen
- De flesta teaterföreställningar har en paus som vanligen är cirka 25 minuter.
- Under pausen kan du i caféet på teatern köpa något att äta eller dricka. Vatten kan du få gratis i caféet
- Under pausen får du sitta kvar på din plats om du vill.
- Då 10 eller 5 minuter återstår av pausen hörs ett ljudmeddelande om att andra akten är på väg att börja och att publiken ska återvända till teatersalongen.
- Toaletten kan du besöka före föreställningen, under pausen eller efter föreställningen.
Efter föreställningen
- I slutet av en teaterföreställning bugar skådespelarna för publiken och publiken applåderar. Beroende på hur länge publiken applåderar kan skådespelarna komma fram på nytt till och med flera gånger och buga för publiken.
- Efter en föreställning går publiken lugnt ut ur teatersalongen och hämtar sina ytterkläder i klädförvaringen / garderoben.
Konserter med klassisk musik
Obs! Dessa anvisningar gäller större, formella konserter med klassisk musik samt orkesterkonserter.
- Kom i god tid, cirka 10–15 minuter innan en konsert börjar.
- Inför en konsert i klassisk musik klär sig publiken i vanliga kläder. Många klär sig festligare inför till exempel en orkesterkonsert, men det finns ingen egentlig klädkod. Ytterkläder och större väskor kan du lämna in i klädförvaringen eller i entréhallen utanför konsertsalen. Förbered dig på att betala en eventuell avgift för klädförvaringen. En lätt jacka eller till exempel en jeansjacka kan du ha på dig inne i konsertsalen.
- Publiken får inte prata högljutt under en konsert, eftersom andra i publiken vill koncentrera sig helt på musiken. Under applåderna kan du säga något till din bänkgranne om du vill. Din mobila enhet ska vara ljudlös eller avstängd under en konsert. Det är inte tillåtet att se på en skärm under en konsert, eftersom den skulle lysa upp den mörka salen och störa andra åskådare.
- I början av en konsert med klassisk musik är det vanligt att de som ska uppträda bugar eller niger för publiken och då applåderar publiken. Vanligtvis applåderar publiken efter ett helt verk i en orkesterkonsert, det vill säga efter att till exempel en hel symfoni i fyra delar har uppförts. Dessutom applåderar publiken alltid då musiker, dirigent och en eventuell solist kommer in på scenen. Ett verk inom klassisk musik består ofta av flera delar, och du kan gärna följa med situationen och till exempel iaktta dirigenten, andra i publiken eller kontrollera delarna i verket i programbladet. Om en konsert med klassisk musik ordnas i ett mindre format applåderar publiken vanligtvis inte mellan olika stycken av samma person, om det inte är fråga om till exempel en examensprestation för ett instrument. Om önskan är att publiken ska applådera först i slutet av en konsert, sägs detta i början av konserten.
- Läs i förväg på till exempel webbsidan för ett evenemang om det är tillåtet att ta foton eller spela in evenemanget. Under stadsorkesterns konserter får publiken vanligtvis inte ta foton eller spela in, utom under slutapplåderna.
- Under en konsert kan det förekomma mellanprat med presentation av de som uppträder. Det kan även hända att konferencieren är tyst under största delen av konserten, och då kan du i programbladet följa ordningen på uppträdandena. Publiken applåderar inte i takt med musiken under en klassisk konsert.
- En längre konsert har vanligen en paus på cirka 20 min. Ta reda på om konserten har en paus på konsertens webbsida, av evenemangsarrangören eller biljetten. Under pausen kan du till exempel köpa något i cafeet eller gå på toaletten. Under pausen hörs ett ljudmeddelande då det endast återstår några minuter tills konserten börjar på nytt. Då är det dags att i sakta mak återvända till salen.
- Om publiken applåderar länge kan de som uppträder återvända till scenen för att uppträda med ett extra stycke, en så kallad encore. Efter det sista stycket och applåderna går publiken lugnt och med hänsyn till varandra ut ur salen och hämtar sina ytterkläder i klädförvaringen. Extra stycken kan även framföras mitt under konserten. Observera att extra stycken kan påverka längden på konserten.
Andra konserter
Andra konserter än traditionella konserter med klassisk musik ordnas ofta under friare former.
- Kom gärna cirka 10 minuter innan en konsert börjar.
- För en konsert finns ingen klädkod. Du kan klä dig som du vill.
- Det är vanligtvis tillåtet att ta foton och spela in en konsert, men om du inte är säker på detta frågar du väl konsertarrangören i förväg.
- Din mobila enhet ska vara ljudlös eller avstängd under en konsert. Det kan störa övriga i publiken att använda skärmar för annat än att ta bilder eller spela in, eftersom skärmen skulle lysa i den mörka salen.
- Vanligtvis applåderar publiken efter varje stycke, om inga andra anvisningar getts. Publiken applåderar även efter att en person som ska uppträda presenterats. Publiken kan på eget initiativ eller uppmuntrade av de som uppträder applådera i takt med musiken. Den som uppträder kan be publiken att delta, till exempel att upprepa ett rop.
- Utöver de vanliga applåderna kan publiken under en jazzkonsert applådera i slutet av en instrumentalists solo. Om du njuter av konserten kan du knäppa med fingrarna i takt med rytmen. Fingerknäppningar stör inte framträdandet lika mycket som applåder.
- I slutet av en konsert applåderar publiken. Om publiken applåderar länge kan de som uppträder återvända till scenen för att uppträda med ett extra stycke, en så kallad encore. Efter det sista stycket och applåderna går publiken ut lugnt, med hänsyn till varandra.
Föreläsningar för allmänheten
- Se på webbsidan på föreläsningen om du ska anmäla dig i förväg.
- Kom cirka 5–10 min innan en föreläsning för allmänheten börjar och sätt dig på en åhörarplats, om dörrarna är öppna.
- I allmänhet behöver du inte förbereda dig på något sätt före en föreläsning för allmänheten, och du kan klä dig som du vill.
- Publiken kan vanligen ställa frågor i slutet av en föreläsning, om det inte sägs att man kan ställa frågor även medan föreläsningen pågår.
- Din mobila enhet ska vara ljudlös eller avstängd under en föreläsning. Det skulle störa andra att se på en skärm under en föreläsning, så ha den i fickan eller väskan under föreläsningen.
- I slutet av en föreläsning applåderar åhörarna för föreläsaren och hen kan även tackas på något annat sätt.
Dans- och cirkusframträdanden
- Kom gärna cirka 10 minuter innan framträdandet börjar.
- Inför ett dans- eller cirkusframträdande kan du klä dig i dina vanliga kläder. Ingen klädkod. Ytterkläder kan du lämna in till klädförvaring eller i en klädställning utanför salen. Förbered dig på att betala en eventuell avgift för klädförvaringen. En lätt jacka eller till exempel en jeansjacka kan du ha på dig inne i salen.
- Vanligtvis är det tillåtet att ta foton och spela in under ett framträdande, men om du inte är säker på detta frågar du väl arrangören i förväg. Din mobila enhet ska vara ljudlös eller avstängd under en konsert. Det skulle störa övriga i publiken att använda skärmar för annat än att ta bilder eller spela in, eftersom den skulle lysa upp den mörka salen.
- Publiken kan ibland på eget initiativ eller på initiativ av de som uppträder applådera i takt med musiken.
- I slutet av ett framträdande applåderar publiken och de som uppträtt bugar. Efter applåderna går publiken lugnt och med hänsyn till varandra ut ur salen och hämtar sina ytterkläder.
- Obs! Publiken klär sig vanligtvis lite festligare till balettframträdanden.
Kurser och workshop
- Se på evenemangets webbplats eller fråga kontaktpersonen om du ska anmäla dig i förväg till en kurs eller en workshop.
- Se i beskrivningen av kursen eller workshopen åtminstone anvisningarna för deltagare, starttiden för evenemanget och hur länge det pågår, kläder (eventuella instruktioner), samt om en materialavgift ska betalas.
- Om evenemanget är avgiftsbelagt ska du se om deltagaravgiften ska betalas i förväg eller på plats, och om den kan betalas till exempel endast med kontanter eller endast med bankkort.
- Vanligtvis är det bäst att ha din mobila enhet ljudlös eller avstängd under en kurs eller en workshop, om den inte är viktig för innehållet under kursen eller workshopen.
- Om du är osäker på något som gäller kursen eller workshopen, kontakta evenemangsarrangören.
Responsenkät
Du kan ge respons och utvecklingsförslag. Vad är bra och vad borde vi förbättra gällande verksamheten? Du kan svara anonymt. Här kan du svara på responsenkäten.