Förbigå menyn
Nya medlemmar till ungdomsfullmäktige väljs i valet 5–7.11.2024. På bilden syns nuvarande medlemmar i ungdomsfullmäktige.

Artikelkategorier: Nyheter

Vi fick 50 kandidater att delta i ungdomsfullmäktigevalet: valet ordnas elektroniskt igen

Publicerad: 5.11.2024

Uppdaterad: 7.11.2024

Till Vasa ungdomsfullmäktigeval anmälde sig 50 Vasaungdomar som kandidater. Röstningen ordnas elektroniskt redan för tredje gången.

Ungdomsfullmäktigevalets kandidatlista finns till påseende på adressen www.vasa.fi/ungdomsfullmaktige. Valet ordnas 5–7.11.2024. Röstberättigade är de Vasaungdomar som går minst i årskurs sju och är högst 20 år gamla.

– Vi fick mycket bra med kandidater till valet! I augusti-september hade representanter för ungdomsfullmäktige en skolturné där de presenterade verksamheten, och redan då märkte man att det finns stort intresse för ungdomsfullmäktige, berättar Ari Kupari, koordinatorn för ungdomsärenden från Vasa stads ungdomsservice.

Röstningen ordnas i skolor 5–6.11 och vid Kultsa 7.11

Valet utförs i november med hjälp av elektronisk röstning. Kupari berättar att det är redan tredje gången som ungdomsfullmäktigevalet ordnas elektroniskt i Vasa.

– Röstningen ordnas elektroniskt i skolor 5–6.11 på det sättet att de röstberättigade eleverna får en länk i e-posten via vilken de kan rösta. Under den tredje valdagen 7.11 kan man fortfarande rösta på platsen vid ungdomsgården Kultsa.

Vid ungdomsgården Kultsa kan alla de valbara ungdomar rösta som inte har röstat elektroniskt i skolorna eller inte är inskrivna vid någon läroanstalt. Röstningsstället vid Kultsa är öppet 7.11.2024 kl. 17.00–20.00.

Aktiva ungdomsfullmäktige

En representant för ungdomsfullmäktige har rätt att närvara och yttra sig i stadsfullmäktige och fem av stadens nämnder. Ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden och lämna in initiativ och ställningstaganden.

– Under den gångna mandatperioden har ungdomsfullmäktige aktivt tagit ställning till frågor som berör unga. Även rätten att närvara och yttra sig i stadsfullmäktige har gjort att de ungas röst bättre blir hörd, berättar Kupari.

Dessutom har ungdomsfullmäktige ordnat olika evenemang som har nått ett flertal ungdomar. Till höjdpunkterna för den innevarande perioden hör de aktivitetsdagar för Finlands Ungdomsfullmäktiges Förbund som i våras ordnades i Vasa och som samlade ungdomsfullmäktige runtom i Finland för att utbilda sig.

Ett jämlikare val: kvotplatserna bort från skolorna

Nytt för valet i år är att skolorna inte längre har kvotplatser i ungdomsfullmäktige. Under vårperioden godkändes en ändring i verksamhetsstadgan för ungdomsfullmäktige enligt vilken kvotplatserna togs bort från skolorna.

– Vid tidigare val hade vissa skolor kvotplatser, men ungdomsfullmäktige ansåg att de inte längre tjänade sitt syfte. Kvotplatserna omfattade närmast de största skolorna som även i övrigt har haft bra med kandidater. Ungdomsfullmäktige insåg att i och med att kvotplatserna tas bort är sökningen till ungdomsfullmäktige jämlikare för alla kandidater, berättar Kupari.

Till ungdomsfullmäktige väljs 22 ordinarie medlemmar och tio ersättare. Val ordnas vartannat år.