Förbigå menyn
Meta Isæus-Berlin. Foto: Mia Lindqvist.

Vattenfall på konstmuseum – Meta Isæus-Berlins omfattande separatutställning ses för första gången i Finland 

Publicerad: 1.11.2024

Den svenska nutidskonstnären Meta Isæus-Berlin behandlar återkommande i sin produktion hemmet som en metafor för universella frågor.  Konstnärens verk visas för första gången i Finland på en omfattande separatutställning på Kuntsi museum för modern konst i Vasa 2.11.2024–30.3.2025.    

Meta Isæus-Berlin (f. 1963) är en av Sveriges centrala nutidskonstnärer, som år 1993 gjorde sitt genombrott i hemlandet med sina omfattande installationer, vilket då var nytt också i Sverige. Hennes verk kan ses på separatutställningen, där konstnärens produktion under 30 år presenteras genom ett urval på ca 50 verk. På utställningen finns tio installationer som aldrig tidigare setts i Finland. Verket Filosofen som gett utställningen dess namn är ett självporträtt som konstnären gjutit i brons.

Filosofen, 2022, brons, courtesy Meta Isæus-Berlin, CFHILL , foto: Björn Petrén

På separatutställningen på Kuntsi museum för modern konst presenteras konstnären för första gången i stor omfattning i Finland. Konstnären använder i sina verk ofta intressanta material såsom vatten, olja, deg eller textil med en teknisk skicklighet. Teckningar, assemblage, textilverk, målningar, skulpturer och installationer sammanflätas till en syntes. De presenterar konstnärens utveckling från den tidiga produktionen till nya verk, där en del har producerats speciellt för den här utställningen.

Awakening III 2024, vatten, kakel, sanitetsporslin, papper, trä, i konstnärens ägo, producerat av Vasa museer, foto: Noora Lehtovuori

Installationen Awakening III som producerats för Kuntsi refererar till Duchamp

Isæus-Berlin bearbetar skulpturala installationer, där hon utnyttjar bekanta möbler i hemmet. I sina verk har konstnären återkommande behandlat hemmet och minnesbilder, men i sina verk ställer hon snarare frågor än bjuder på färdiga svar.

Konstnären har i sin produktion upprepade gånger återvänt till ett kaotiskt översvämmande badrum, såsom i verket Awakening III som byggts upp på Kuntsi. Konsthistoriskt hänvisar det till Marcel Duchamps legendariska pissoar Fountain (1917), medan den svenska konstnären i visuell form har fångat livets tumult och kaotiska oordning som tidvis berör oss alla.

Isæus-Berlin arbetar mångsidigt med olika medier, och måleri är en av de centrala uttrycksformerna för henne. I stora målningar presenteras konstnären som berättare och kolorist. Målningarnas narrativa innehåll väjer inte undan för negativa känslor, såsom ett mörkt, bottenlöst gap, som dränerar all energi. Målningarna visualiserar också sådant som det kan vara svårt att prata om; osäkerheten som hör ungdomen till eller tonåringarnas verklighet. Förutom installationer och målningar har konstnären använt till exempel textil i sina verk, såsom organza i det skira verket Återblickens transparance (2004).

En internationellt erkänd konstnär 

Isæus-Berlin utexaminerades från Stockholms Kungliga konstakademi (Konstfack) år 1993 och fick samma år det ansedda Bonnierpriset. Hennes verk har visats internationellt vid många biennaler, såsom i Istanbul, Johannesburg, Melbourne och Venedig samt på utställningar i olika delar av världen. Omfattande separatutställningar med verk av Isæus-Berlin visades på Prins Eugens Waldemarsudde år 2019 och i Liljevalchs konsthall år 2006. I Finland finns Isæus-Berlins verk endast i samlingarna på Museet för nutidskonst Kiasma. Konstnärens släkt har lämnat sitt avtryck också i Vasas stadsbild, eftersom den svenska arkitekten Magnus Isæus (1841–1890) har planerat Vasa stadshus.

Till utställningen Filosofen har verk lånats från såväl privata samlingar som Moderna Museet, Helsingborgs museum och Malmö Konstmuseum. Utställningen visas bara i Vasa och den har producerats av Vasas museer i samarbete med konstnären. Den har kuraterats av utställningschef Maaria Salo och amanuens Janna Sirén. En utställningspublikation i vilken konstnären har skrivit subjektiva texter om verken finns också att tillgå.

Utställningen har fått stöd från Bröderna Gröndahls stiftelse och Museiverket. Den har också valts till det nationella programmet för projektet Konsttestarna under perioden 2024–2025.

Meta Isæus-Berlin presenterar utställningen och sin konst på Artist Talk lördagen den 2 november kl. 13 på svenska och kl. 15 på engelska. Evenemangen ingår i museiinträdet på Kuntsi museum för modern konst.