Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Vasas strategi 2022–2025 eftersträvar välfärd och tillväxt
Publicerad: 15.2.2022
Stadsfullmäktige i Vasa godkände stadens nya strategi 14.2. I strategin ligger fokus särskilt på attraktion och välfärd. Även i framtiden är det attraktionskraften, företagen, sysselsättningen och invånarna som tryggar skatteintäkterna och välfärden.
Vasas mål är fortsättningsvis de stora tillväxtcentrens grupp. Positionen är av betydelse när beslut fattas på riksnivå. I stadens strategi eftersträvas också en stark tillväxt och 100 000 invånare på lång sikt, men för detta mål har ingen tid uppställts.
– Kommunsammanslagningar främjas inte aktivt, men vi är öppna för förslag om någon kommun föreslår en utredning. Samarbete och utvecklande tillsammans med närkommunerna och Umeå har alla nytta av, säger stadsdirektör Tomas Häyry.
Invånarna är det centrala i strategin; på området behövs kompetens, servicen ska vara i skick så att vi får hit yrkeskunniga personer och en ökning av antalet arbetsplatser bör främjas. En övergripande välfärd, säkerhet och lycka byggs upp av många bitar.
Vasa behöver nya företag
För att det ska skapas nya arbetsplatser i staden behövs det även nya aktörer.
– GigaVaasa-området är ett exempel på hur man i Vasa redan en längre tid har arbetat för detta mål och på detta ska fortsättningsvis göras satsningar. Arbetet är den viktigaste faktorn då människor funderar på att byta ort eller hemland. Därför måste vi ombesörja att det är lätt både för företag och arbetstagare med familj att komma hit, säger ekonomi- och strategidirektör Miia Äkkinen.
I strategin fästs uppmärksamhet på att servicen fungerar och att invånarna trivs och mår bra. Företagen erbjuds kunnig arbetskraft, möjlighet att verka klimatneutralt och en internationell verksamhetsmiljö. Företagskonsekvenser bedöms också och i besluten beaktas företagsvänlighet.
Ett klimatneutralt Vasa
Ett viktigt mål är ett klimatneutralt Vasa under detta decennium, då verksamheten i staden inte längre värmer klimatet. I temaprogrammet Ett klimatneutralt Vasa berättas det hur staden kan minska koldioxidutsläppen för att detta mål ska uppnås.
Ett mål är också att FN:s mål för en hållbar utveckling ska inbegripas i stadens funktioner och strategiska teman.
Vasa stad genomförde en elektronisk enkät om Framtidens Vasa 16.8–5.9.2021, på vilken 1473 stadsbor svarade. Enkäten utgjorde en del av arbetet med uppdateringen av stadens strategi och med hjälp av den ville man klarlägga stadsbornas och företagarnas tankar och önskemål om framtidens Vasa samt få så många som möjligt med i utvecklandet av staden. I enkäten framkom invånarnas intresse för att delta i små klimatgärningar.
– Klimatneutraliteten är ett eget tema i strategin och även det att kommuninvånarna och arbetstagarna kan delta. Även de små gärningarna i vardagen främjar det gemensamma målet, säger Äkkinen.
Uppföljningen och mätningen av strategin utvecklas
Uppnåendet av målen i strategin säkerställs med tväradministrativa temaprogram. Temaprogrammen Ett välmående och kompetent Vasa, Ett attraktivt Vasa och Ett klimatneutralt Vasa börjar bearbetas under våren.
Stadens olika program görs klarare och deras relation till strategin preciseras. Också sektorernas strategier uppdateras.
– Antalet mätare har minskats och samtidigt inriktats mera exakt på att mäta hur målen nås. De faktorer som gör det möjligt att nå målen är en ekonomi i balans, kompetent personal och ett bra ledarskap, säger Äkkinen.
En stor förändring i stadens verksamhet, också strategiskt, var att Välfärdssamkommunen inledde sin verksamhet och social- och hälsovårdsservicen flyttades bort från staden i början av år 2022. Från och med år 2023 tar staten, dvs. välfärdsområdena, över ansvaret för ledningen av denna service. Arbets- och näringstjänsterna (TE-tjänsterna) flyttas i sin tur från staten till kommunerna år 2024.
– Den service som stannar kvar hos staden och partnerna på tredje sektorn främjar invånarnas välfärd också i fortsättningen. På grund av detta är välfärd och lycka viktiga strategiska teman och mål, säger Äkkinen.
Strategin som behandlats i stadsfullmäktige finns bland bilagorna till föredragningslistan 14.2.